A véleménykülönbség az ilyen módon kezelt marhahús egészségre gyakorolt hatásáról továbbra is fennáll, de mindkét fél a vita lezárására, végleges egyezségre törekszik.

A múlt héten indultak újra a tárgyalások az EU és az USA között egy újabb kereskedelmi megállapodásról. Az Európai Bizottság szeretné, ha sikerülne elgördíteni az akadályokat az amerikai marhahús importja elől, de ez közel sem egyszerű. A legfőbb probléma, hogy az EU tiltja a hormonkezeléssel felnevelt szarvasmarhától származó hús behozatalát. Ez pedig - azon felül, hogy eleve a szabad kereskedelmet gátló intézkedés – az amerikai szarvasmarha-tenyésztőket különösen hátrányosan érinti, hiszen nagy részük alkalmaz ilyen kezeléseket.

A vitát átmenetileg elcsendesítő 2009-es egyezményt az USA által – WTO felhatalmazással – kiszabott büntetővámok kérdése hívta életre. Az egyezmény szerint az EU a büntetővámok felfüggesztéséért cserébe 45 ezer tonna vámmentes kvótát biztosított az USA-ból származó kiváló minőségű, ún. „Hilton-marhahús” számára.

A 2009-es megállapodás azonban augusztus 1-jén lejárt, ettől számítva fél év áll Brüsszel és Washington rendelkezésére, hogy megegyezésre jussanak az átmeneti megállapodás meghosszabbításáról, vagy egy végleges megoldás kidolgozásáról. Ha nem jut dűlőre a két fél vezetése, az importkvótákat visszavonják, a büntetővámokat pedig ismét kivetik.

Az Európai Bizottság egyelőre az átmeneti egyezmény 2015. augusztusig tartó meghosszabbítását javasolja, hogy kellő idő álljon rendelkezésre egy hosszú távú megállapodás kidolgozásához. Nem kizárt, hogy ez az egyezség továbbra is magába foglalja majd a 45 ezer tonna kimagasló minőségű marhahús importkvótáját.

Az eredeti cikk ide kattintva tekinthető meg.