A demonstrálók korábban élőállatot szállítottak a Pápai Hús 1913 Kft.-nek, ám az ellenértéket még nem kapták meg. A gazdák petíciót adtak át a Pápai Hús Kft. vezetésének, amelyben jelezték azt is: állami garanciavállalás mellett hajlandóak segíteni a húsgyár reorganizációját további beszállításokkal.

Csepregi Kálmán, a 15 családi vállalkozást képviselő Mezőföld 15 termelői csoport vezetője felidézte: a cég legutóbb azt az ajánlatot tette a gazdáknak, hogy a fennálló tartozás 70 százalékát kifizetik 2014 decemberig, ha a harminc százalékról lemondanak - erre azonban a gazdák nem hajlandók, mondta a szónok.

Bár a termelői csoportokban jobban érvényesülnek a gazdák, mindannyian kis családi vállalkozások - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteki bejelentésére, miszerint a VM saját forrásból fizeti ki a kistermelői beszállítóknak járó tartozást; azok a beszállítók juthatnak hozzá a kintlévőségükhöz várhatóan október végéig, akinek a követelése nem haladja meg a 2,5 millió forintot. Ez a minisztérium információi szerint 122 élőállat-beszállító.

Csepregi Kálmán elmondta, mint a gazdák képviselője, szeretne szót váltani Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy "tudja-e mi történik Pápán?". Kijelentette: ha egy héten belül nem kapnak megnyugtató választ a követeléseikre, traktoraikkal a parlamenthez vonulnak, s ha nem orvosolják gondjaikat, akkor Brüsszelhez fordulnak.

Az MTI-nek azt mondta: nemrégiben 155 gazda részvételével - akiknek hozzávetőleg 800 millió és egymilliárd forintra tehető összeggel tartozik a húsipari cég - érdekközösséget hoztak létre, amelynek három vezetője és ügyvédeik képviselik ezentúl a beszállítók érdekeit.

A demonstrálók petíciót adtak át a Pápai Hús Kft. vezetésének, amelyben azt követelik, hogy a Pápai Hús szeptember 30-ig fizesse ki a hitelezőknek a tartozások száz százalékát, s erre a pápai önkormányzat vállaljon készfizetői kezességet.

Ha ez nem valósul meg, akkor az önkormányzat tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az állam kifizesse a hitelezőket - kérték, valamint azt, hogy ugyancsak az önkormányzat dolgozzon ki konstrukciót a gyár zavartalan működése, a munkahelyek megőrzése érdekében.

A gazdák petícióját Uzsoky András, a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója vette át, aki az MTI-nek csak annyit mondott, hogy a csődeljárásról szóló törvény értelmében jár el a cég. Ennek értelmében szeptember 5-én és 6-án megkezdik a tárgyalásokat a beszállítókkal.

Budai Gyula, a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkárának korábbi tájékoztatása szerint a Pápai Hús 666 millió 356 ezer forinttal tartozik az élőállat-beszállítóknak.