a tisztán aratásrol annyit,ha levonnak 4-5 % szemetet akkor bele kell tenni,de ha tisztitottként akarjuk eladni a gabonát akkor tudjuk a minőséget produkálni a kombájnnal is,minden az akarat kérdése a gép az tudja ha olyan ül benne,de ezt még az E kombájnokkal is simán lehet
no megint éjfél elmúlott...
és megint rájöttünk, hogy kevés a nap 24órája
majdnem 10óra volt előbb amikor hazaértem a műhelyaknából és már mindjárt kelni kell.
Egy a lényeg, a kombájn legyen rendben!
nem a színe számít alapvetően, hanem hogylegyen rendben
persze nem új gépre gondolok, bár lehet lassan ez is jónak fog számítani, hogy egy új kombájn egyben legyen...
Ha van egy jó lelkiismeretes kombájnos aki kiszáll megnézni mivan hátul és nemcsak a monitoron nézi a szórást cséplst miegymást az már fél siker!
ha ért is a beállításokhz akkor nyerő!
Nekünk régi hagyományos egy dobos síma normál rostás ládás gépeink vannak(MF38, Tc56), semmi 3d vagy 3dob vagy gyorsító vagy lazító vagy..... mégis a partokon is tudunk szépen is dolgozni.
Igaz jó termésben a nyuszi többet szór, kicsi a rostája neki pl 6sor napraforgót vág és ez kimondottan előjön nála, viszont kalászosban olyat tudaratni jó beállítással, hogy évről évre nem vonnak le a termeltető cégeknél azoktól semmit szemétre, akiknek aratunk.
A Fergát rengetegen szidják, nemtudom miért, évek óta rengeteg hektárt levág, ha azt nézem alig ment rá pénz ráfordítás is, kis bérmunkával bőven kidolgozom ezt évről évre, 15évesen a claas sem jobb sem a másik.
Ha lenne sok időm akkor még jbbá tudnm tenni egykét kis okossággal, sajnos mindig éppen annyira jut amennyi ahhoz kell, hogy átszereljek beállítsak, kicseréljem az egykét hibás csapágyat miegymás...
Más gépét nem bántom mert nem volt olyan nekünk, de ismét Fergát vennék ez után is, kombájnból is, nem azért mert szeretem kínozni magam, hanem mert bevállt ez a gép nálam.
A korosztlyos témára meg annyit, hogy egyetértek Drenthével!
Hiába a sok rutin a sok ledolgozott év, arégi emberek elkoptak kiöregedtek és legtöbb esetben megmaradak a régi teknikákkal a lekükben.
Egy lendületes, szorgalmas, mezőgazaságot szerető gépész érzelmű fiatalember kiiskolázza már a régieket nagyészben.
A múltkoriban akarattal írtam félre néhány dolgot...Nem volt benne semmi pejoratív, semmi durva, csak kicsit kitekertem a szavakat - de mondom, akarattal. S képesek volta kimodizni....
Bocsánaaaaaat...tudom:
Először is nem vagyok a drágaságod! Másodszor mindenben nem érthetünk egyet, szépen is néznénk ki, ha úgy lenne!
Kinek a pap, kinek a papné....Neked meg a lánya...tudom.
Kukoricát minden kombájn tud aratni tisztán és gyorsan. Napraforgót repcét gabonát már nem annyira. Ott kell összevetni a technikákat. láttam én már Jd-től olyan napraforgót amit nh rakás mellé öntötték és mintha nem is napraforgó lett volna, pedig tapasztalt szaki hajtotta de azt mondta hogy akkor nem halad ha tisztábban szedi. NH tisztán dolgozik de nagy ára van, a lassúság... TX66 - Lexion 540 között több év tapasztalatában mondom 25-30% többlet terület van.
Ezen most nem állok le vitatkozni veled . De csodák nincsenek , az átlagos kombájnok rendszere alig különbözik . Olyan biztos nincs a JD-nek , amije a CLAAS-nak ne volna...
Elég hosszúra nyúlt vita, de kérdésedre a válasz véleményem szerint Lexion. Még pedig azért mert nekünk volt előtte NH és most Lexion van, és tudom hogy a lexi többet tud területbe (nem kicsivel), nem eszik többet. ha egy árban vannak és hasonló üzemórások hasonló műszaki állapotban vannak akkor Claas többet ér szerintem.
mi évek óta bérbe arattatunk, eddig nh cs és cx illetve jd wts és T kombájnok dolgoztak nálunk.
Ezek szerintem jóval tisztábban dolgoznak mint a világoszöldek, meg valahogy az alváz és a járószerkezet jobban túl van méretezve, ami szintén nem hátrány ha hosszabb távon akarja valaki használni. A németeknél biztos nem ilyen utakra meg terepviszonyokra terveznek mint ami itt van. A wts tényleg valamivel többet fogyaszt mint a többi de nekem tetszett hogy nincs túlbonyolítva a szerkezete. Árához képest a cs-nek nagyon jó az áteresztőképessége főleg kukoricában és a fogyasztása minimális.
A cx az nagyon tisztán dolgozik még emezekhez képest is,jó fogyasztás mellett.
Az új t is nagyon jó volt de mintha kissé túl lenne bonyolítva, meg a teljesítmény miatt túl van pörgetve a szerkezet, ezt hosszabb távon nem tudom meddig bírja.
be van vetve. mikor levonultak márciusban, akkor felszántottam a 30 hekit és most be van vetve. a rekultivációt én nem csináltam meg, mivel nem az én dolgom lett volna. de ezt valaki náluk lepapirozta, mert nem adhatták volna át a munkát anélkül
3 körül nem jönne ki? Vagyis most már késő a vetésre, ha most adták át a területet.De ha előbb akkor megéri reklamálni esetleg pereskedni, szakértő stb...
nem ide tartozik
3 hekit mennyiből lehet rekultiválni. köolajvezeték csere volt. egy 30 hekis táblában 3 heki a taposott feltúrt terület. egész télen rajta voltak, tavasszal elmentek és megfeledkeztek a rekultivációról. vagyis nem feledkeztek meg 500000-el ki akarják szúrni a szemem. 25-30AK föld
Hát felénk ez pont fordítva volt.Rokonom TSZ-ben volt kombájnos, mondta hogy a 106os dominatorokkal nagyon sok gond volt míg a 970es JD általában gond nélkül mentek.
A szórás soha nem típus, hanem kezelőfüggő! Ha normálisan beállítják, és nem hajszolják minden kombájn tud szórás nélkül dolgozni!
az, hogy mennyire könnyű belőni már inkább típusfüggő. Viszont a tisztaság már inkább kérdéses. Rostafelület mérete, rosta állítás módja és finomsága, az előkészítés módja, szelelő típusa, stb. sokfélék tudnak lenni...
Csipem ,ha valaki eldönti ,hogy milyen gépet akar jönnek az okostojások,hogy azt ne mert az övék az igazi,ugyanolyan szar az összes,csak a joni megeszi a gatyájukat,de nem látják be,érdekes módon sokan szabadulnak a 4-5 éves wts-ektől,ja hogy nem volt jonim,nem mert amikor te még tervbe se voltál,én egy tsz-ben dolgoztam(arattam)) ahol volt 10 kombájn(100-108-ig) meg 2 1188,hát azok ... voltak,de tudjuk az nem paraszt(menő)akinek nincs jonija meg navarája,de van élet ezek nélkül is,nem is akármilyen
8348 hozzászólás
Válasz #3001. hozzászólásra
Milyen az áru?
Válasz #3002. hozzászólásra
itt 40 körül addta homokos földön
Válasz #3001. hozzászólásra

hali!! és hogy adja??milyen az árpa???
Hát elkezdődött!

a tisztán aratásrol annyit,ha levonnak 4-5 % szemetet akkor bele kell tenni,de ha tisztitottként akarjuk eladni a gabonát akkor tudjuk a minőséget produkálni a kombájnnal is,minden az akarat kérdése a gép az tudja ha olyan ül benne,de ezt még az E kombájnokkal is simán lehet

Válasz #2995. hozzászólásra

Na majd kiiskolázlak a következő bulin
Válasz #2997. hozzászólásra

Ha már az öregségről volt szó, ahogy az idő telik, elég lesz egyre kevesebb alvás.
Jó éjszakát!
Válasz #2996. hozzászólásra

Én sem vénemberre gondoltam annyira
Fiatalságban az erő!
no megint éjfél elmúlott...
és megint rájöttünk, hogy kevés a nap 24órája
majdnem 10óra volt előbb amikor hazaértem a műhelyaknából és már mindjárt kelni kell.
Válasz #2995. hozzászólásra

Igazad van - mint általában.
Mondjuk azért nem vénemberekre gondoltam én sem.
Egy a lényeg, a kombájn legyen rendben!

nem a színe számít alapvetően, hanem hogylegyen rendben
persze nem új gépre gondolok, bár lehet lassan ez is jónak fog számítani, hogy egy új kombájn egyben legyen...
Ha van egy jó lelkiismeretes kombájnos aki kiszáll megnézni mivan hátul és nemcsak a monitoron nézi a szórást cséplst miegymást az már fél siker!
ha ért is a beállításokhz akkor nyerő!
Nekünk régi hagyományos egy dobos síma normál rostás ládás gépeink vannak(MF38, Tc56), semmi 3d vagy 3dob vagy gyorsító vagy lazító vagy..... mégis a partokon is tudunk szépen is dolgozni.
Igaz jó termésben a nyuszi többet szór, kicsi a rostája neki pl 6sor napraforgót vág és ez kimondottan előjön nála, viszont kalászosban olyat tudaratni jó beállítással, hogy évről évre nem vonnak le a termeltető cégeknél azoktól semmit szemétre, akiknek aratunk.
A Fergát rengetegen szidják, nemtudom miért, évek óta rengeteg hektárt levág, ha azt nézem alig ment rá pénz ráfordítás is, kis bérmunkával bőven kidolgozom ezt évről évre, 15évesen a claas sem jobb sem a másik.
Ha lenne sok időm akkor még jbbá tudnm tenni egykét kis okossággal, sajnos mindig éppen annyira jut amennyi ahhoz kell, hogy átszereljek beállítsak, kicseréljem az egykét hibás csapágyat miegymás...
Más gépét nem bántom mert nem volt olyan nekünk, de ismét Fergát vennék ez után is, kombájnból is, nem azért mert szeretem kínozni magam, hanem mert bevállt ez a gép nálam.
A korosztlyos témára meg annyit, hogy egyetértek Drenthével!
Hiába a sok rutin a sok ledolgozott év, arégi emberek elkoptak kiöregedtek és legtöbb esetben megmaradak a régi teknikákkal a lekükben.
Egy lendületes, szorgalmas, mezőgazaságot szerető gépész érzelmű fiatalember kiiskolázza már a régieket nagyészben.
Válasz #2991. hozzászólásra

Válasz #2992. hozzászólásra

Öltönyben , nyakkendőben !
Válasz #2990. hozzászólásra
Fölül meg vigyorogva koccintunk, mint egy idilli politikus.

Válasz #2989. hozzászólásra

Bizony jó!!! Látod, van azért, amiben nagyon egyet értünk!!!!
Válasz #2987. hozzászólásra

Asztal alatt lábrugdosás...
Válasz #2988. hozzászólásra

Saját szerzemény , de jó volna ha beválna...
Válasz #2986. hozzászólásra

Drága vagy!
A legszebb hasonlat, amit mostanában hallottam!
Válasz #2986. hozzászólásra

Főleg ha szemben ülünk.

Válasz #2985. hozzászólásra

Ne hagyd magad , oszd ki őket !
Szólj ha kell , segítek .
Meg majd a köv fórum talin már iszok is és éjféltáján elszámoltatom őket mint Vona a Gengszterváltóat...
Válasz #2981. hozzászólásra

A múltkoriban akarattal írtam félre néhány dolgot...Nem volt benne semmi pejoratív, semmi durva, csak kicsit kitekertem a szavakat - de mondom, akarattal. S képesek volta kimodizni....
Bocsánaaaaaat...tudom:
Válasz #2983. hozzászólásra

Na azért Ténsasszony...
Válasz #2980. hozzászólásra

Te nagyon dilis!!!
Válasz #2981. hozzászólásra

Válasz #2976. hozzászólásra

Jó van má' Sanyibá , olyan találó volt...
Most majd Hecci kérdezheti joggal , hogy micsoda kultúráról maradt le megint.
Radírozzatok kevesebbet mert , uncsi lesz.
Válasz #2979. hozzászólásra

Nem ? Nem szeretsz...
Papné és a lány is jöhet , szeretem az aszalt szilvát is meg a zöldet is !
Válasz #2976. hozzászólásra

Másodszor mindenben nem érthetünk egyet, szépen is néznénk ki, ha úgy lenne!

Először is nem vagyok a drágaságod!
Kinek a pap, kinek a papné....Neked meg a lánya...tudom.
Válasz #2973. hozzászólásra
Kukoricát minden kombájn tud aratni tisztán és gyorsan. Napraforgót repcét gabonát már nem annyira. Ott kell összevetni a technikákat. láttam én már Jd-től olyan napraforgót amit nh rakás mellé öntötték és mintha nem is napraforgó lett volna, pedig tapasztalt szaki hajtotta de azt mondta hogy akkor nem halad ha tisztábban szedi. NH tisztán dolgozik de nagy ára van, a lassúság... TX66 - Lexion 540 között több év tapasztalatában mondom 25-30% többlet terület van.
Válasz #2974. hozzászólásra

Ja és attól még hogy valaki öregebb , nem biztos hogy jobban ért valamihez mint egy fiatal . Sőt , manapság inkább nem ...
Ha még többen mondják ugyanazt , akkor se biztos.
Válasz #2974. hozzászólásra
Drágaságom ...
Ezen most nem állok le vitatkozni veled . De csodák nincsenek , az átlagos kombájnok rendszere alig különbözik . Olyan biztos nincs a JD-nek , amije a CLAAS-nak ne volna...
Moderálta: Czanik Sanyi (1178) 2011-05-23 22:22:46
Válasz #2932. hozzászólásra
Elég hosszúra nyúlt vita, de kérdésedre a válasz véleményem szerint Lexion. Még pedig azért mert nekünk volt előtte NH és most Lexion van, és tudom hogy a lexi többet tud területbe (nem kicsivel), nem eszik többet. ha egy árban vannak és hasonló üzemórások hasonló műszaki állapotban vannak akkor Claas többet ér szerintem.
Válasz #2971. hozzászólásra

Egyáltalán nem az!!!!!!!!!!!!
Sokkal előbb kezdtek azok az emberek kombájnolni, mint Te, s a véleményük egyező!
mi évek óta bérbe arattatunk, eddig nh cs és cx illetve jd wts és T kombájnok dolgoztak nálunk.
Ezek szerintem jóval tisztábban dolgoznak mint a világoszöldek, meg valahogy az alváz és a járószerkezet jobban túl van méretezve, ami szintén nem hátrány ha hosszabb távon akarja valaki használni. A németeknél biztos nem ilyen utakra meg terepviszonyokra terveznek mint ami itt van. A wts tényleg valamivel többet fogyaszt mint a többi de nekem tetszett hogy nincs túlbonyolítva a szerkezete. Árához képest a cs-nek nagyon jó az áteresztőképessége főleg kukoricában és a fogyasztása minimális.
A cx az nagyon tisztán dolgozik még emezekhez képest is,jó fogyasztás mellett.
Az új t is nagyon jó volt de mintha kissé túl lenne bonyolítva, meg a teljesítmény miatt túl van pörgetve a szerkezet, ezt hosszabb távon nem tudom meddig bírja.
Válasz #2962. hozzászólásra
Lehet , csak azt el felejtette mondani hogy a Dominator évente két olyan JD kidolgozott...
Válasz #2953. hozzászólásra

Ez duma , ilyet csak egy barom mondhatott...
Válasz #2950. hozzászólásra

Csak ugye te egy Mega-t hasonlítasz a JD-tekhez , amit nem ahhoz kéne ...
A Lexion nem kicsit jobb tőle...
Itt is van olyan mint a tiétek , és leeszi a hajukat , széthullik mint a xar ...
Csak egy apróbb baját említenék , leszakadt egy dugattyúja mindenestől 2-3 évesen...
Ja és ebben a témában a Hajdúságiak véleménye nem mérvadó mivel csak azt látnak arra , és már más nem is lehet jó nekik...
Válasz #2946. hozzászólásra

CLAAS CLAAS CLAAS CLAAS CLAAS CLAAS CLAAS
Válasz #2967. hozzászólásra
be van vetve. mikor levonultak márciusban, akkor felszántottam a 30 hekit és most be van vetve. a rekultivációt én nem csináltam meg, mivel nem az én dolgom lett volna. de ezt valaki náluk lepapirozta, mert nem adhatták volna át a munkát anélkül
Válasz #2966. hozzászólásra
Vagyis most már késő a vetésre, ha most adták át a területet.De ha előbb akkor megéri reklamálni esetleg pereskedni, szakértő stb...
3 körül nem jönne ki?
Válasz #2965. hozzászólásra
én annyiért nem csinálom meg
Válasz #2963. hozzászólásra
Számoltad nagyjából?
Az nem elég rá?
Válasz #2962. hozzászólásra

Ez itt is így volt. Pontosan azért választottuk a JD-t, mert a tsz-ben volt mód összehasonlítani őket. Nem bántuk meg, ez a lényeg!
Válasz #2959. hozzászólásra
nem ide tartozik
3 hekit mennyiből lehet rekultiválni. köolajvezeték csere volt. egy 30 hekis táblában 3 heki a taposott feltúrt terület. egész télen rajta voltak, tavasszal elmentek és megfeledkeztek a rekultivációról. vagyis nem feledkeztek meg 500000-el ki akarják szúrni a szemem. 25-30AK föld
Válasz #2956. hozzászólásra
Hát felénk ez pont fordítva volt.Rokonom TSZ-ben volt kombájnos, mondta hogy a 106os dominatorokkal nagyon sok gond volt míg a 970es JD általában gond nélkül mentek.
Válasz #2938. hozzászólásra

Mindenkinek a sajátja a legjobb és a legszebb...
Micsoda pörgés van itt!
Mindenki a saját lovát dicséri, csak annyit mondok nézzétek a képet.

ennyit az objektív véleményről.... ha neked sosem volt (leginkább elvek miatt), honnan tudd, hogy milyen?
Biztos van benne valami,nekem az axiálos használtgépes mondta,a claast mindig könnyebb eladni,meg jobban tartják az árukat.
Válasz #2954. hozzászólásra
A szórás soha nem típus, hanem kezelőfüggő! Ha normálisan beállítják, és nem hajszolják minden kombájn tud szórás nélkül dolgozni!
az, hogy mennyire könnyű belőni már inkább típusfüggő. Viszont a tisztaság már inkább kérdéses. Rostafelület mérete, rosta állítás módja és finomsága, az előkészítés módja, szelelő típusa, stb. sokfélék tudnak lenni...
Csipem ,ha valaki eldönti ,hogy milyen gépet akar jönnek az okostojások,hogy azt ne mert az övék az igazi,ugyanolyan szar az összes,csak a joni megeszi a gatyájukat,de nem látják be,érdekes módon sokan szabadulnak a 4-5 éves wts-ektől,ja hogy nem volt jonim,nem mert amikor te még tervbe se voltál,én egy tsz-ben dolgoztam(arattam)) ahol volt 10 kombájn(100-108-ig) meg 2 1188,hát azok ... voltak,de tudjuk az nem paraszt(menő)akinek nincs jonija meg navarája,de van élet ezek nélkül is,nem is akármilyen

Válasz #2947. hozzászólásra
Itt van egy nyuszi,12 éves,de még baja nem volt.Pár száz ha levág évente.Szerintem az az első,mik az elvárásai,a kombájnvásárlónak,és mennyit szán rá.