Árpában ilyen foltokat találtam!
40-50cm átmérőjű körben teljesen összeesett, megsárgult.
Lehet esetleg az öszi szerves trágya miatt valami betegség.
Nem lett leszántva, csak lazító+tárcsa.
Mi lehet ez, és mi a "gyógyír?
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1199. hozzászólásáraItt is most volt másodjára szerintem. Először és egyben utoljára. Mellette van egy 3. fokú Antonella sáv (1-2hektár). Egyenletes kelés és nem sárgult be...
Válasz medikus #1203. hozzászólásáraHát nálunk is javarészt vegetálnak...
Mikramid meg keserűsóval próbáljuk majd támogatni ahogy lehet... Jó lenne látni 2méteres repcét..de jelenleg..max ha kihúzok egy tövet és felemelem.
Válasz medikus #1198. hozzászólásáraLehet, ez a múltkori hideg, most minden nap mínuszok..gondolom nem használ neki...
a repcék lassan 20cm-sen kínjukban virágoznak április 1-jén? 2-3 héttel vagyunk előrébb?
Május végén árpa aratás, ha lesz mit?
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1194. hozzászólásáraSajnos az enyémen is van ilyen...és már néhol 20-25 cm magas, másik cégnél a Casanova most kezd csak elindulni...
Gombaölőt majd zászlóslevélkor kap addig ki kell bírnia...
Válasz Saca12 #1197. hozzászólásáraFos nyamvadt su ellen, mègegyszer biztos nem vetek ilyent, mellettem van kèt másik fajta vetve, azok szèp egèzsègesek!
Válasz k-roy90 #1186. hozzászólásáraSajnos nálam is ilyen, van olyan része ahol nagyon szép, de van olyan rész amit legszívesebben kitárcsáznék...
Egy 30ha-os táblából kb.5 ha igen gyenge, nem fejlődik, sárgul. (Talán vírusos lehet) Tőle kb. 300méterre meg van egy 3ha-os tábla ami szinte teljesen egyenletes szép, olyan mint az alsó képeden van. Teljesen egyforma a talaj, egyforma művelés, egy napon lett vetve, mégis nagyon más, de nem tudom miért?!
Válasz atisgyulai #1184. hozzászólásáraez novemberi vetés, a második adag pétit hónap végére tervezem, már ha lesz csapadék. Addig jó lenne elmunkálni a kukoricának
Válasz Gatti #1183. hozzászólására
Én is ma voltam körbenézni, tényleg szépek a vetések. Pedig nagyon le voltak sárgulva, főleg az elölre haladott korai kelések.
A szántások viszont egyre szarabbul mutatnak, kezdenek zöldülni.
Pedig még kell 8-10 nap jóidő, hogy a közelébe lehessen menni.
Válasz blsjela #1181. hozzászólásáraNálam egyenlőre nincsen betegségi jelenség, de ha majd bemelegszik, a gyomirtó mellé kap gombaölőt is. Nálam ez olyan 2-3 hét mulva lehet aktuális az időjárás alakulása szerint.
Válasz Gatti #1177. hozzászólásáraCsak nem szabad elfelejteni, hogy tőled jóval északabra gazdálkodok. Nem tudom helyileg hol gazdálkodsz, de ha beírod a gogl térképbe a község nevét ahol gazdálkodol, és beírod Szlovákiát Lévát /Levice/, fogod látni a távolságot. Sokat csinál az északabbik fekvés
Válasz Sk Laci #1173. hozzászólásáramiénk október 25. vetés de már 1 hete kint van :)
Itt azt vettük észre hogy jobbak a későbbi vetések, ezért az árpákat később vetjük, a búzát pedig korábban.
Válasz kukaccsosz #1171. hozzászólásáraEz a gond h sok a napraforgó után vetett búza. Ha tavasszal meg van a kellő sürüség akkor nincs is gond vele, mert nem tud felnőni.
Ma néztem az ősziárpát. A késői vetés szépen kisorolt , mindjárt jobb az ember kedve. Már csak egy kicsit erősödjön meg a tél beáltáig, hogy túlélje az esetleges száraz fagyokat.
Válasz kukaccsosz #1171. hozzászólásáraÉs ha nem jó időben jött az eső (szárazba vetettünk heterogén kelés), utána meg annyi eső, hogy homokra sem lehetett rámenni. Most a hét közepe felé lehetne gyomírtani, de kérdés, hogy a szépen fejlett árpára mehet-e még ki, illetve van-e még ilyenkor hatása a vegyszernek a gyomok ellen? (Legato trio, meg Expert Met van a polcon.)
Válasz határjáró #1167. hozzászólásáraAz őszi gyomirtás jó ha időben kap esőt az állomány és még ki is tudsz menni permetezni. Veronikák,violák és magrólkelő fűfélék ellen a legjobb megoldás.
Ha azonban évelő gyomok is vannak pl.: acat vagy sok a napraforgó árvakelés akkor nem igen lehet megúszni a tavaszi gyomirtást.
Válasz Devyd #1168. hozzászólásáraTavasszal mindig egybe esik a vetésel a búza vegyszerezés ezért kicsit nehézkes a megszervezése. Viszont ősszel nagyon idő függő. Bár ha ilyen ősz van akkor nincs gond, mert azért jobb minél tovább várni a gyomirtózással ősszel hogy bújjanak ki a gyomok rendesen.
Válasz határjáró #1167. hozzászólásáraElvileg, ha ősszel gyomirtózol, akkor tavasszal már nem kell. Pl. Felénk Legato Trio ment ki.
Eddig még nem volt példa, hogy kellett volna.
Jobb ősszel, tavasszal tiszta a vetésed.
Idő is több van.
Tavasszal majd az első vegyszerezés jobb esetben március közepe vége szárszilárdítás, lombtrágyák.
Termelt már valaki ANEMONE ősziárpát? Satbaulinz nemesítőház terméke. Vetőmageladó szerint jó anyag, de nincsen egy katalógusban sem. Keresgéltem a neten is, de nem találtam sok kézzelfoghatót. Esetleg ha valaki tudna valami közelebbit az Anemone őszárpáról /betegségekre melyikre fogékony, fajtaleírást,.../ azt megköszönném.
Nézegettem a búza gyomirtókat de nem találtam semmi infót ami jobb ősszel vagy ami jobb tavasszal.
Szóval akkor nincs kimondottan olyan amit ősszel jobb használni és olyan amit tavasszal?
3462 hozzászólás
Válasz atisgyulai #1210. hozzászólásáraIlyen nekem is van. Szerintem ez illik a virusra(mármint a törpülésre).
Válasz atisgyulai #1210. hozzászólásáramilyen fajta árpa? bokrosodása jó! :) Kicsit olyan mintha nagyon megégette volna ott valami.
Válasz atisgyulai #1209. hozzászólásáraKép lemaradt!

Üdv!
Árpában ilyen foltokat találtam!
40-50cm átmérőjű körben teljesen összeesett, megsárgult.
Lehet esetleg az öszi szerves trágya miatt valami betegség.
Nem lett leszántva, csak lazító+tárcsa.
Mi lehet ez, és mi a "gyógyír?
Válasz Devyd #1207. hozzászólásáraIgen közbe leesett :D
A tavaly akartunk venni belőle vetőmagot de már nem kaptunk.
Válasz határjáró #1206. hozzászólásáraCalypso az árpa neve!
CALYPSO
ŐSZI SÖRÁRPA
Válasz Devyd #1202. hozzászólásáraCalypsot mikor?
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1199. hozzászólásáraItt is most volt másodjára szerintem. Először és egyben utoljára. Mellette van egy 3. fokú Antonella sáv (1-2hektár). Egyenletes kelés és nem sárgult be...
Válasz medikus #1203. hozzászólásáraHát nálunk is javarészt vegetálnak...
Mikramid meg keserűsóval próbáljuk majd támogatni ahogy lehet... Jó lenne látni 2méteres repcét..de jelenleg..max ha kihúzok egy tövet és felemelem.
Válasz Devyd #1201. hozzászólásáraLehet nem lesz mit!A szárazság miatt nálunk minden áll!
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1199. hozzászólásáraItt van Calypso Systivá-s. Azok egészségesek...
Ennyit számít.
Válasz medikus #1198. hozzászólásáraLehet, ez a múltkori hideg, most minden nap mínuszok..gondolom nem használ neki...
a repcék lassan 20cm-sen kínjukban virágoznak április 1-jén? 2-3 héttel vagyunk előrébb?
Május végén árpa aratás, ha lesz mit?
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1194. hozzászólásáraSajnos az enyémen is van ilyen...és már néhol 20-25 cm magas, másik cégnél a Casanova most kezd csak elindulni...
Gombaölőt majd zászlóslevélkor kap addig ki kell bírnia...
Válasz Saca12 #1197. hozzászólásáraFos nyamvadt su ellen, mègegyszer biztos nem vetek ilyent, mellettem van kèt másik fajta vetve, azok szèp egèzsègesek!
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1194. hozzászólásáraÉlettani levél foltosodás?
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1194. hozzászólásáraAz enyém is hasonló. Tas fajta. A tiéd milyen fajta.
Priaxor?
Ez milyen betegség árpán?

..szomat bele kiszántom egèszet ha îgy leèpül
Válasz blsjela #1190. hozzászólásáraVírus még ősszel fogta meg, de csak tavasszal látni telibe.
Válasz mocsencsi1 #1191. hozzászólásáraAzóta már haragos zöld
Válasz Gatti #1183. hozzászólásáraKént kéne kenni?
Nekem Màr rà kellet mennem gomba meg rovar ellen. De igy is megfogta a virus
Válasz Gatti #1188. hozzászólásáraAz sávosan elvalna akkor...
Válasz Nskype #1187. hozzászólásáraLehet máshonnan származik az a mag ahol gyengébb. Az 5 hektárod másik zsákból való lehet.
Válasz k-roy90 #1186. hozzászólásáraSajnos nálam is ilyen, van olyan része ahol nagyon szép, de van olyan rész amit legszívesebben kitárcsáznék...
Egy 30ha-os táblából kb.5 ha igen gyenge, nem fejlődik, sárgul. (Talán vírusos lehet) Tőle kb. 300méterre meg van egy 3ha-os tábla ami szinte teljesen egyenletes szép, olyan mint az alsó képeden van. Teljesen egyforma a talaj, egyforma művelés, egy napon lett vetve, mégis nagyon más, de nem tudom miért?!
Su ellen árpa.
Táblán belül ilyen egyenlőtlen. Másnak is produkált már ilyet ez a fajta? Mitől lehet?
Válasz atisgyulai #1184. hozzászólásáraez novemberi vetés, a második adag pétit hónap végére tervezem, már ha lesz csapadék. Addig jó lenne elmunkálni a kukoricának
Válasz Gatti #1183. hozzászólására

Én is ma voltam körbenézni, tényleg szépek a vetések. Pedig nagyon le voltak sárgulva, főleg az elölre haladott korai kelések.
A szántások viszont egyre szarabbul mutatnak, kezdenek zöldülni.
Pedig még kell 8-10 nap jóidő, hogy a közelébe lehessen menni.
élvezi a jó időt az árpa, főleg hogy van neki nedvesség és kaja is

Válasz blsjela #1181. hozzászólásáraNálam egyenlőre nincsen betegségi jelenség, de ha majd bemelegszik, a gyomirtó mellé kap gombaölőt is. Nálam ez olyan 2-3 hét mulva lehet aktuális az időjárás alakulása szerint.
Mi mikor kezdi az árba romb trágyázást és gomba őlözést ?
Válasz Gatti #1179. hozzászólásáraLégvonalban is 200+. Ez sokat jelent, de attól jó lehet az árpám. Bízok benne, amúgy is minden év más.
Válasz Sk Laci #1178. hozzászólásáraigaz, tudom te szlovákba vagy :)
én szolnoktól pár kmre.
Válasz Gatti #1177. hozzászólásáraCsak nem szabad elfelejteni, hogy tőled jóval északabra gazdálkodok. Nem tudom helyileg hol gazdálkodsz, de ha beírod a gogl térképbe a község nevét ahol gazdálkodol, és beírod Szlovákiát Lévát /Levice/, fogod látni a távolságot. Sokat csinál az északabbik fekvés
Válasz Sk Laci #1173. hozzászólásáramiénk október 25. vetés de már 1 hete kint van :)
Itt azt vettük észre hogy jobbak a későbbi vetések, ezért az árpákat később vetjük, a búzát pedig korábban.
Válasz Apáé #1174. hozzászólásáraoktóber végei
Válasz kukaccsosz #1171. hozzászólásáraEz a gond h sok a napraforgó után vetett búza. Ha tavasszal meg van a kellő sürüség akkor nincs is gond vele, mert nem tud felnőni.
Válasz Sk Laci #1173. hozzászólásárakésői vetés?
Ma néztem az ősziárpát. A késői vetés szépen kisorolt
, mindjárt jobb az ember kedve. Már csak egy kicsit erősödjön meg a tél beáltáig, hogy túlélje az esetleges száraz fagyokat.
Válasz kukaccsosz #1171. hozzászólásáraÉs ha nem jó időben jött az eső (szárazba vetettünk heterogén kelés), utána meg annyi eső, hogy homokra sem lehetett rámenni. Most a hét közepe felé lehetne gyomírtani, de kérdés, hogy a szépen fejlett árpára mehet-e még ki, illetve van-e még ilyenkor hatása a vegyszernek a gyomok ellen? (Legato trio, meg Expert Met van a polcon.
)
Válasz határjáró #1167. hozzászólásáraAz őszi gyomirtás jó ha időben kap esőt az állomány és még ki is tudsz menni permetezni. Veronikák,violák és magrólkelő fűfélék ellen a legjobb megoldás.
Ha azonban évelő gyomok is vannak pl.: acat vagy sok a napraforgó árvakelés akkor nem igen lehet megúszni a tavaszi gyomirtást.
Válasz Devyd #1168. hozzászólásáraÉn a fagyal szoktam irtani összel!
Válasz Devyd #1168. hozzászólásáraTavasszal mindig egybe esik a vetésel a búza vegyszerezés ezért kicsit nehézkes a megszervezése. Viszont ősszel nagyon idő függő. Bár ha ilyen ősz van akkor nincs gond, mert azért jobb minél tovább várni a gyomirtózással ősszel hogy bújjanak ki a gyomok rendesen.
Válasz határjáró #1167. hozzászólásáraElvileg, ha ősszel gyomirtózol, akkor tavasszal már nem kell. Pl. Felénk Legato Trio ment ki.
Eddig még nem volt példa, hogy kellett volna.
Jobb ősszel, tavasszal tiszta a vetésed.
Idő is több van.
Tavasszal majd az első vegyszerezés jobb esetben március közepe vége szárszilárdítás, lombtrágyák.
Válasz Büresz #1165. hozzászólásáraÉs volt már rá példa h az őszi után tavasszal is szükség volt gyomirtóra? Vagy ilyenkor már nincs rá szükség.
Termelt már valaki ANEMONE ősziárpát? Satbaulinz nemesítőház terméke. Vetőmageladó szerint jó anyag, de nincsen egy katalógusban sem. Keresgéltem a neten is, de nem találtam sok kézzelfoghatót. Esetleg ha valaki tudna valami közelebbit az Anemone őszárpáról /betegségekre melyikre fogékony, fajtaleírást,.../ azt megköszönném.
Válasz határjáró #1164. hozzászólásáraBizon egy kiváló őszi gyomírtó, mióta logrant kivonták ezt használom.
Válasz kukaccsosz #1151. hozzászólásáraKukaccsosz, lenne egy kérdésem.
Nézegettem a búza gyomirtókat de nem találtam semmi infót ami jobb ősszel vagy ami jobb tavasszal.
Szóval akkor nincs kimondottan olyan amit ősszel jobb használni és olyan amit tavasszal?
Válasz mocsencsi1 #1159. hozzászólásáraVagy karbamidot.