Fórum
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mezőgazdasági kenőolajok új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- NAK szavazás új
- Házi malom, saját búzából saját liszt, saját felhasználásra új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Fortschritt E-514 kombájn új
- Földvétel, elővásárlási jogok új
Cikkajánló
_fill_540x300_0.jpg)
175 hozzászólás
Válasz agrotomi #174. hozzászólására1. kérdés: Igen, átadó egy pályázat, átvevő még egy pályázat.
2. kérdés: A földhasználatot kötelező átadni, tehát az lehet átadó akié a földhasználat.
Sziasztok! Két kérdésem lenne felétek, remélem tudtok segíteni benne.

1. Kijött a tervezet a “gazdaságátadás”és “gazdaságátvevő” pályázathoz.
Jól értelmezem, hogy egy gazdaság átadásához az átvevő illetve az átadó pályázaton is lehet indulni?
2.A gazdaság átadása egy ÖCSG-n belül történne, tehát az átadó illetve az átvevő is benne van jelenleg. Fiatal gazda többlettámogatás miatt az átvevő nevén fut az egységes kérelem. Ilyenkor is át lehet adni a gazdaságot?
Válasz MrPoke #170. hozzászólásáraTegnap azt mondtad hogy nálatok is ahogy a legtöbb embernél csak papíron történne az átadás.
Akkor milyen probléma lenne a későbbiekben?
Legrosszabb esetben írtok most egy papírt egymás közt hogy majd te miután lejárt ez a program visszaadod nekik ajándékozással azt a részt ami nekik járna..közbe meg amit most kapnátok ezt a 10-20 misit elosztjátok egyenlően.
Na de nem akarok bele okoskodni más dolgába, mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.
Válasz MrPoke #170. hozzászólásáraMiért semmiznéd ki? Azt mondtad az emúlt sokévben mindig lejattoltàl nekik egy nagyobb összeget, aztàn nem is dolgoznak a gazdasàgban egy másodpercet sem.
Azért azt is számoljuk hozzá, hogy a pályázatírásnak díja van, plusz nem kevés összeg a gazd.átadási szerződés ügyvéd általi megírása. Oké, hogy talált pénz, de így nagyon aránytalan.
Válasz Nagy Péter 40 #168. hozzászólásáraNekem meg ér ennyit. Főleg a későbbi problémák miatt. Hiszen ha szorosan vesszük kisemmizem testvéreimet...
Válasz Unka #161. hozzászólásáraAmira gondolsz nem lehetne ebbe a formába beletenni?

Vagy van még idő egy új formára?
Esetleg lesz itt olyan, aki el tudja juttatni a NAK irányába.
A Jogi egylet tart Kisújszálláson egy napos rendezvényt, ahol ez is téma lesz.
Válasz MrPoke #165. hozzászólásáraAzt értem hogy nem kenyérre kell,de azt elég nagy luxusnak érzem hogy a papírmunka miatt eltolsz magadtól cirka 10-15 misit.Főleg hogy ahogy mondod nálatok teljesen mindegy kinek a nevén vannak a földek. De természetesen te tudod.
Én mennék rá csak édesapánk már 4 éve elosztotta hármunk között ajándékozással mert nehogy egyszer változtassanak rajta és adózni kelljen .
Válasz Nagy Péter 40 #160. hozzászólására10 mrd rendszer szinten smafu, sajnos annyira nem ér a nemzeti valuta semmit, hogy ez nem csepp a tengerben, csak pár molekula...
Válasz hashtag #164. hozzászólásáraModjuk a 46 évesnek...

Amúgy gondoltam, hogy csak kiírják az ÁPRILIS miatt, sajnos igazam lett! Mióta lebegtetik?
Nálunk az is jó, ha illeték mentesen a szülők még életükben elrendeznek mindent, szerencsére családi viszály nem lesz! Ha beesik valami plusz az már jó, mert idén sajnos annyi lesz max a haszon, amit a rendszerből ki tudunk kaparni!
Válasz Nagy Péter 40 #160. hozzászólásáraHát itt pont így lenne. De nem ér nekem annyit ez a macera. Számomra nem számít kinek a nevén van a gazdaság.
Válasz Georgosz #159. hozzászólásáraA 74 èves kinek adja át? Az 54 éves fiànak? Mi az értelme? Ha eddig benne dolgozott, ezutàn is benne fog, de ha eddig mást csinàlt, nem most fog beülni a traktorba. Talàn ha 60 éves adná át mert már nem tud a gépen ülni egész nap, azzal tudna bevonzani 25-35 éves fiatalt az àgazatba, -mert gondolom ez lenne a cél-, annak kb lenne értelme. Vagy az a lényeg, hogy a 74 éves földművestől nem tudtàk az elmúlt 30 évben sehogy elvenni a kis földjét, majd egy pár ilyen aszályos év utàn a fiataltól könnyebben el tudjàk? Vagy épp az a lényege, hogy szétnéztek a határban, és làttàk hogy a szàrazsàg miatt megint zakó lesz jópár kis gazdasàgnak, aztàn azért harmadoltàk meg a pénzt, mert tudjàk hogy ez az összeg is életmentő? Ad még 1 vagy 2 évet plusszba. De ha egyet ad az is jó, áprilisig kitart. A fene se tudja mi a jogalkotó szàndéka, az igaz, hogy egy hàtbavàgástól többet ér, máraki befér a ponthatárba, és emiatt az összeg miatt vállalja az egész procedúràt, és a családi viszàlyok kockàzatát.
Válasz Georgosz #159. hozzászólásáraA hátbavágásnál minden jobb.
Ha vissza keresel,hogy az elmúlt 3 évben milyen összegeket kommunikáltak ezzel a pályázattal kapcsolatban akkor laza 80%-ot sikerült faragni az összegből. De igazad van,nem ez a pályázat dönti el mikor hagyom abba a földművelést...
Válasz Unka #161. hozzászólásáraMindent összeszámoltam max.39 ponty.
Válasz Georgosz #159. hozzászólásáraIgen, a semminél több. De érdemes átnézni a pályázat pontozását is - nálunk hiába lenne tényleges átadás, minimális pontunk lenne. Kb felesleges munkát ölni a pályázat megírásába. Itt pontoznak sok mindent, maga az átadás ténye nem hangsúlyos.
Ha valóban magát az átadást akarják támogatni, elősegíteni, akkor egy egészen más formát kellett volna választani.
Válasz MrPoke #156. hozzászólásáraNem is annak van ez kitalálva aki üzleti megfontolásból akarja átadni a gazdaságot hanem annak akiknél ez valójában csak papír munka és valójában minden marad úgy ahogy az átadás előtt volt csak felszedik a 15-20 misit..
800-1000 emberrel jót tesznek, a statisztika majd kicsit javul és lehet harsogni hogy ezt is megcsináltuk.. csak közben a semmiért "elégettek" egy csomó pénzt..
Válasz Balu86 #158. hozzászólásáraHa amúgy is 74 éves aki át akar adni mindent, akkor jobb egy hátbavágásnál.
Ezek az összegek még viccnek is rosszak
Egyszerűen nevetséges
Válasz MrPoke #156. hozzászólásáraEgy év alatt szépen megfaragták
Válasz Unka #155. hozzászólásáraHát ennyért nem.
Társadalmi egyeztetésen a gazdaságátadós pályázat:
https://kap.gov.hu/tarsadalmasitas/tarsadalmi-egyeztetesen-gazdasagatadasi-egyuttmukodes-tamogatasa-cimu-kap-rd07-1-25
Válasz laszli.zita #138. hozzászólásáraTudnánk telefonon beszélni?
engottomate@gmail.com
Előre is köszönöm!
Válasz Ferenc49 #151. hozzászólásáraA családi gazdaság minden tagja adószámmal van regisztrálva!!!Az átadó csak tanácsadó státuszban maradhat a gazdaságban és az átvevő teljes fő foglalkozásban kell vinnie tovább a gazdaságot! Jogvesztő az 50év felett,vagy aki fiatal gazda támogatásban vesz részt.Aki teljesen új gazdálkodónak minősül azt negatívan fogják értékelni még ha közvetlen hozzátartozó akkor is.
Válasz Ferenc49 #151. hozzászólásáraUtána kell olvasni. Szerintem itt is linkelték. De a jogtarban ott az egész törvény, google...
Válasz Rabó001 #150. hozzászólásáraÉs arról esetleg van már infó, hogy a gazdaságátvevőnek az elejétől kezdve főállásban kell ezt csinálnia? Vagy lehet mellette másik állása? Most olyan koncepcióban gondolkozunk, hogy kihasználnánk az 5 éves együttműködési időszakot és annak az első felében még nem teljes állásban csinálnám, megtartanám mellette a mostani munkám.
Válasz Ferenc49 #149. hozzászólásáraNa de ez pont azert van, hogy ne csak papíron adja át. Aztán ha átadja a családon belül valakinek mondjuk a szülő, attól még persze nem hivatalosan dolgozhat benne éjjel nappal, több mint valószínű hogy bejelentve úgyse volt alkalmazottnak.
Válasz Rabó001 #148. hozzászólásáraVilágos, csak olyan furcsa, hogy a családi gazdaságban legtöbben amúgy is csak papíron vannak benne. Aztán akinek tényleg van köze hozzá, aki átadja, az még papíron sem lehet benne az átadás után, annak csak tagjaként, adószám nélkül, mint a többi tag.
Válasz Ferenc49 #147. hozzászólásáraHát arról szól ez az átadásos dolog, hogy akkor az atado utána ne gazdálkodjon, ez az egyik kikötés.
Felmerült még egy kérdés bennem. Ha a gazdaságátadó ugyanabban a családi gazdaságban van, mint a gazdaságátvevő, akkor a gazdaságátadás után - tekintve, hogy törlik az őstermelő nyilvántartásból is - már a családi gazdaságban sem maradhat benne? Földet, meg felteszem, főleg nem vásárolhat.
Válasz laszli.zita #145. hozzászólásáraKöszönöm, megfontolom a leírtakat.
Válasz szf.hun #144. hozzászólásáraÉrdemes pl azt megnézni, hogy a gazd átvevő akar-e (vagy tud )jó esélyekkel pályázni. Értékelési szempont a beszállítói és értékesítési kapcsolatok hosszútávú megléte, működés időtartama stb a beruházási pályázatoknál ez ismétlődő. Sok átvevő ebben még nem jó, vagy nincs is gazdálkodási múltja. Ha az átvevő már jó ideje gazdálkodik és fejleszteni akar, akkor jó opció, hogy ő pályázik beruházásos pályázaton a többlet támogatás intenzitás miatt és indul a gazdasagatvevő támogatása pályázaton. Ha ez nem cél, akkor (szerintem) érdemes megvárni a gazd.átadásos pályázatot, ahol az átadót támogatják. Sajnos olyan jó pályázatok már nem nagyon jönnek, átk hatalmas túligénylés volt, terménytárolón borzasztó kicsi a keret összeg, precízióson tudomásom szerint pl traktorra alig jár majd támogatás, szinte mindenki azt szeretne pedig.. szóval ez egy olyan kérdés amit nagyon meg kell fontolni. Mi pl terménytárolót szeretnénk , ahol nagyon jól jönne a plusz 15%… de mivel a keret 10 milliárd kicsi az esélye hogy nyerünk, de hátha. Csak ahhoz megkötött szerződés kell..ha pedig nem nyerünk hiába lett megkötve a szerződés, akkor az átadó már nem tud támogatást igényelni az átadásra
Válasz laszli.zita #136. hozzászólásáraElolvastam a linkelt bejegyzést. Idén tervezek én is gazdaságátvevőként pályázni majd a családi gazdaságunk átvételére ebben a konstrukcióban. A leírtak alapján azért maradtak bennem kérdések. Milyen főbb szempontok alapján érdemes eldönteni, hogy melyik esetben érdemes egyik, mikor a másik konstrukcióra pályázni?
Elsőre az jutott eszembe, hogy a 15%-os többlet támogatási intenzitásra a nagyobb gazdaságoknak lehet érdemes pályáznia, ahol folyamatos beruházások és fejlesztések vannak, míg a relatíve kisebb gazdaságoknál a gazdaságátadási együttműködéssel való támogatásra érdemes pályázni.
Vagy esetleg más szempontok szerint lett így kettéosztva ez a támogatás?
Köszönöm a válaszokat, már azt hittem le is maradtam róla
Válasz Gazdász93 #139. hozzászólásáraNem indult el, de van akinél a többlet támogatás intenzitás (50-helyett 65%) miatt már pl állattartó telep pályázatok célszerű volt a szerződést elkészíteni, sajnos akinek pl emiatt megvan a szerződés , ott az átadó nem is tud a gazdasagàtadás pályázaton indulni, csak az átvevő.
Válasz Gazdász93 #139. hozzászólásáraVan olyan pályázat, ahol ha gazdaságátadással érintett a pályázó, ott emelt a támogatási összeg, például 50% helyett 65%. Ez már működő dolog elvileg. De ez nem az, amire sokan gondolnak, vagy várnak rá.
Válasz Gazdász93 #139. hozzászólásáraNem támogatás hanem pályázat*
Ez a gazdaságátadásos támogatás már megy? Mármint be lehet adni? Én azt hittem csak áprilisban indul
Válasz engottomate #137. hozzászólásáraSzia, nálunk vannak jóváhagyott szerződések már több megyéből. Nagyon fontos, hogy jó ügyvédet találj hozzá. Van, akinek kis hiánypótlással hamar átment, van akinek 40 pontot előírtak van akinek élből elutasították (be lehet adni újra). S ez az ügyvéde(ke)n múlt.
Viszont érdemes megfontolni mikorra időzítitek az átadást alább betettem egy linket.
Sziasztok érdeklődnék ,hogy van itt valaki aki eljutott odáig ,hogy a NAK jóváhagyta a Gazdaságátadási szerződését vagy legalább már tart valahol a folyamatban? Tudnánk beszélni? Szeretném felvenni a kapcsolatot. Előre is köszönöm a segítséget!
https://kap.gov.hu/news/2025-02-26/172421/tajekoztato-gazdasagatadasi-szerzodes-es-videkfejlesztesi-palyazati
Válasz mihaszna #134. hozzászólásáraPersze. Több is. Ő nem gazda, hanem vasutas, sofőr, stb. Neki az egy másodállás. Ezelőtt a kicsiknek kiírt pályázatok nagy részében kötelező volt a főállás. Csak egy példa. Ex multinál regionális kisfőnök. 7 éve havi 8000 euró volt a fizetése, cégesautóval, lakhatással, költségtérítéssel. Sosem fog gazdaságban dolgozni. Az ilyet is támogatni kell, ugye?
Válasz SzikiSzokeveny #129. hozzászólásáraMiért kéne alapnak lenni?
Nálunk 100 hektár fölötti gazdáknak is volt mellette fő állása.
Az egyik a vasúton dolgozott, a másik a volánnál volt sofőr, a harmadik a TSZ -ben fő könyvelő, stb....
Miért kéne egy 10 hektáros gazdának fő állásunak lennie?
Az egyik gazdát például egy rosszul sikerült év után a felesége postamesteri fizetése húzta ki a bajból. Abból törlesztették a hitelt ezért nem vitte el a bank a földet meg a gépeket.
Van még ilyen jó ötleted?
Válasz kisparasztkaim #132. hozzászólásáraNem is szabad. Hallottam már én egy-két szépet. Minimum 10 évre kéne, főállásban. Majd ezt is kiírjàk szépen magunak, akik ténylegesen érintettek lennének, azoknak meg majd csak a morzsa vagy a kopp jut.
Válasz SzikiSzokeveny #129. hozzászólásárasok gazdálkodó gyereke, unokája, nem a mezőgazdaságban dolgozik, hanem például a kormányhivatalban.

Őket nem akarják kizárni.
Válasz hashtag #105. hozzászólásáraTalán azért csökken az pénz, mert időkorlátos lesz a pályázat, és asz összeg felülről zárt.

Valamint lehet hiánypótlást beadni.
Az érdeklődők száma meg növekszik.
Talán nem is annyira szar a pályázat?
Válasz Unka #127. hozzászólásáraÉn másképp tudom.

Addig, amíg nincs kiírva a pályázat felesleges agyalni, hogy mi lesz.
Az EU mintára kellene minden évben, de valamiért mi nem úgy működunk, mint az EU.
Válasz Unka #127. hozzászólásáraEzen nem tudom miért gondolkodnak. Egy ilyen gazdaságátadásnál alapnak kéne lenni a főállásnak. Pont ez lenne a lényeg benne, szerintem.
Válasz Unka #127. hozzászólásáraIgen, ezért is írtam feltételesmódban. Nekem 5 év, arra ebből már semmi sem lesz.
Válasz Gandhy #126. hozzászólásáraMagára a gazdaságátadásra nem adnak, csak a pályázatra. Ami egyáltalán nem biztos, hogy lesz öt év múlva. Már azt hallani, hogy csökkentik az összegeket és állítólag csak pár hétig lesz nyitva. Tehát már a pályázat beadásakor kellene átadási szerződéssel rendelkezni annak is, aki 4-5 év múlva szeretné átadni a gazdaságát. Nálunk két év múlva lenne realitása az átadásnak, de lehet a pályázat miatt már most muszáj lesz szerződést kötni. Teljesen életszerűtlen. Nem is értem, miért nem nyitják meg folyamatosra és mindenki akkor pályázna mikor családilag megérett a helyzet a váltásra. A pályázatot tavaly július/augusztusra ígérték, majd év végére, aztán idén februárra. Azóta hallottam 2025 áprilist, júliust legutóbb harmadik negyedévet és év végét is. Állítólag az egyik pont ahol megakadt a dolog, hogy elvárják-e a főállást vagy másodállásban is át lehet venni.
Válasz mtz1221 #125. hozzászólásáraA gazdaságátadás ennyit ad, úgy olvastam.