Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Fórumtalálkozó az AGROmashEXPO-n! új
- Autók, kocsik, verdák ... paraszti harci szekerek! új
- T-16M traktor új
- Zetor traktorok új
- Kalászosok műtrágyázása új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- Agroinform Fórum Találkozó 2026.01.31. Bugac új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
Cikkajánló
_fill_540x300_0.jpg)
Kérdőíves felmérés segíti a Homokhátság jövőjének tervezését
A Homokhátságon gazdálkodók egy 25–30 perces kérdőív kitöltésével járulhatnak..._fill_540x300_0.jpg)
496 hozzászólás
Üdv Emberek!

Miért együnk szalonnát, hát ezekért.
(a vegánok meg vetik ránk a keresztet)
https://www.facebook.com/reel/2341355719702994
Az enyém ilyen lett.

2hétig száraz só.
A véres levét le szoktam önteni.
Újra sózom.
Forró vízben lemosom ,kiakasztom szikadni, másnap perzselővel kicsit becsapatom a lángot a fűstölöbe hogy leszáradjon.
Kinti űsthàzban begyújtok száraz akacfa kukorica csutka,amint van parázs akác fűrészpor és bükk kukorica szilvafa megyen rá.
Régebben én is csináltam paprikás fokhagymás szalonnát.
Válasz ..,-:) #493. hozzászólásáraTokát szoktuk úgy, ahogy írod, de még mi teszünk rá kicsi majorannát is
Válasz mtz1221 #491. hozzászólásáraPaprikás az hasa szalonna, amaz klasszikus háta.
Toka szalonnát is szoktak paprikázni de azt általában előtte abálják/főzik, plussz akkor még fokhagyma rá, de ugyan így a fejet is. Főt fej, paprikába forgatva, foximaxi rá.
Válasz mtz1221 #491. hozzászólásáraOttvan a képen.
Amit megeszünk nyersen azt paprikázzuk.
A másikat is meglehet enni de azt inkább sütésre főzésre hasznàljuk.
Válasz rtamas1976 #489. hozzászólásáraMilyen az a paprikásnak való ? én itt életemben nem ettem szalonnát paprikásban, szerintem ott le se tudnám nyelni, puhán zsírosan átfőve.
Válasz apuci #476. hozzászólásáraSzellőzés vagy szellőztetés kell……ház is befülled, ha nincs szellőztetés de a jó fűszer paprikát is el lehet baszni ha pára ragad bent a szárítóban. Miénk alkalmas kintről is, meg bentről a füstöléshez, anno a vágóhíd miatt készült, 55 q kolbász fér bele 1xre…….
Válasz mtz1221 #483. hozzászólásáraNálunk a szalonnát így csináljuk.

A paprikásnak valót ha nem elég puha, a zsírsütéskor beletesszük 10percre.
Majd jön a sózás, a sütnivalót és a paprikásnak valót is jó bőven bedörzsöljük durva sóval. 2-3naponta forgatjuk, sózzuk.
2hétig majd páclevet készítünk, bors, fokhagyma, egész vereshagyma, babéllevél, só, víz. Felforraljuk majd kihűtjük és mehet a szalonnára, húsra. 1-2hétig bennevan, majd a páclével lemossuk a sót róla, nem vízzel!
Kiakasztjuk majd melegfüstel 1jó napig füstöljük.
Bükk és nyers akác, de lehet szemeskukoricát is rakni rá.
Mikor kész fokhagymát pirospaprikát és sót összeturmixoljuk és a szalonnát bekenjük.
Természetesen a sütnivalót nem.
A meleg szalonnára rászárad.
1 hét mulva mikor kiszellőzött összekockázzuk és megy a fagyasztóba.
Válasz mtz1221 #487. hozzászólásárameg amúgy is, a szalonna nem is hús.
Válasz Ohaza63 #486. hozzászólásáraÉn is őket, mikor látom hogy szegény növényeket megölik, ahogy letépik a gyökeréről.

Válasz mtz1221 #485. hozzászólásáraÜdv!

Ha ezt a vegánok látnák, biztosan kiátkoznának!
Válasz mtz1221 #483. hozzászólására
Válasz mtz1221 #483. hozzászólásáraKiakasztod a cinegéknek!
Szeretik ilyen időben!
Válasz ND #482. hozzászólásáracsak a szalonnát. Vastagságtól függően 2-3 hétre le van sósva, utána 1 napig áztassuk 2x3x lecserélve a levet, utánna kiakasztom a teraszra(szellős hűvös helyre) száradni. Mikor a legjobb állagú meg bevákumoljuk a nagy melegek előtt , és a fagyasztóba rakjuk. volt hogy lett vele játszva, erős paprika vagy szemes bors is rárakva vákumolás előtt. Nincs zsíros állaga, hűtőből kivéve frizsiderben is el áll 1 hónapot, és nagyon szép színe is marad.
Válasz mtz1221 #479. hozzászólásárakolbásznak szerintem jobb / biztonságosabb kintről.
Hidegben, viszont arra is rá kell melegíteni egy kicsit, hogy 20fok körül legyen, különben nagyon izzad.
Bentről úgy, hogy ne tudjon nagyon elszaladni a tűz, hogy nagyon meleg legyen.
A kolbásznak, szaláminak vége, ha nagyon megmelegszik, nem lesz olyan tartós, sokkal hajlamosabb lesz az avasodásra.
Bár a szlávok a kolbászféléket is melegen füstölik...
Szalonna, húsok jobban tolerálják ha kicsit melegebb van.
Hogyan, milyen körülmények között csináljátok a szárított húst, szalonnát?
Tengerparton értem a sós párát, meg a folyamatos szellőt, de felétek nem igazán ilyen a klíma
Válasz Georgosz #480. hozzászólásáraKösz.
Válasz mtz1221 #479. hozzászólásáraÉdesapám a füstölő mester, én csak a füstölőt csináltam.
Amúgy a kolbász füstölés előtt lógatva két napig, aztán az öreg egy kicsi tűzzel megkapatja és utána megy a hideg füst.
Válasz Georgosz #478. hozzászólásáraKolbászt is kintről, vagy annak alá rakod ?
Válasz mtz1221 #477. hozzászólásáraAkác fa és fűrészpor. Kolbásznak 2 nap elég. Nincs középen a cső vége, így is jól eloszlik a füst.
Válasz Georgosz #472. hozzászólásáraCsak Szívattalak.
Arra jöttem rá, inkább lekoppintom én is. Azt mivel füstölsz, és kolbászt hány napig ? És a cső bevan e vezetve a közepére, vagy csak a falon túlra kicsit ? Szalonnát már évek óta nem füstöljük. Lesózzuk kiszárítjuk és esszük. Mikor meg jönnek a melegek megforgatjuk vékonyan nagyszemű tengeri sóban, és vákumoljuk.
Válasz Georgosz #471. hozzászólásáraEgyébként ez a füstölő a tuti, ebben nem izzad be a cucc.
Válasz Georgosz #473. hozzászólásáraVagy rágyútottak a kölykök
Válasz mtz1221 #465. hozzászólásáraTe sem nagyítottál bele a fotóba!!!... 'Szom a szád"!
Válasz hashtag #469. hozzászólásáraRetyó füsttel? Jájj! Ne gondoljon senki semmi 3. birodalom féle gondoskodásra!
Válasz mtz1221 #465. hozzászólásáraTe is "KINCSTÁR" - nak nézted?
Válasz apuci #470. hozzászólásáraSemmi baj, ha kell kintről hideg füst megy, ha meleg kell, akkor bent a "budiban"
van egy régi felni lemez tetővel...
Válasz Georgosz #467. hozzászólásáraNem,de hirtelen a füstölőd úgy nézett ki mint egy budi,melette meg a lapát,bocs nem akartalak megsérteni!

Válasz Georgosz #468. hozzászólásáraElőször gondolom retyónak tűnt
Válasz mtz1221 #465. hozzászólásáraMit kell szerinted kitakarítani?
Válasz apuci #462. hozzászólásáraA régi fűrészporos kályha csapott be?
Válasz Georgosz #460. hozzászólására
Válasz Georgosz #460. hozzászólásáraJó az ötlet, de ez nekem kissé sok lenne, akárhogy is ki van takarítva télire.

Válasz Ohaza63 #463. hozzászólásáraDe azért megvannak még?
Válasz Gumóka #461. hozzászólásáraÜdv!

Oda már öreg vagy, meg nagyon sokat kell iskolába járni, hogy felszenteljenek!!!
Maradj az AI csajnál, vagy hozass egy filippinó csaj kintről, azok még nem emancipált, feminista hülye picsák, műtyúkok, hanem családcentrikus vallásos nők.
A svájci férfiak nagy része onnan hozat asszonykát magának, mert ráuntak a pénzre utazó európai vérszívókra.
Én is rendeltem kettőt, de a nejem nem értékelte az ötletemet.
Válasz Georgosz #460. hozzászólásáraElőször azt hittem pörgettél aztán rá jöttem hogy ez a füstölőd!

Válasz mtz1221 #459. hozzászólásáraAkkor inkább pap leszek!

Válasz Ohaza63 #447. hozzászólásáraPár év és kijön a programozható AI nő, és még nem ébred öntudatára, addig meg lesz a férfi nép mentve. Elejében úgy is akciós lesz, majd akkor veszünk Lacinak egyet közösen.
Válasz Gumóka #457. hozzászólásáraAkkor az már show műsor vagy cirkusz?

Válasz hashtag #455. hozzászólásáraItt most a széteső hokedli repült az udvaron
Válasz apuci #454. hozzászólásáraNálunk csak a muterom volt a női szakasz most, így meg nehéz.
De még Ő is megcsinálja, de unokahugom is kitanulta
Válasz Gumóka #453. hozzászólásáraNa induljon a fal!
Válasz Gumóka #452. hozzászólásáraNálunk még az asszonyok megcsináljak ha vannak elegen,egy hónapja vágtunk 2 nagyot másnapra csak a zsír sütés maradt igaz voltunk rá elegen.

Válasz mtz1221 #449. hozzászólásáraCsinálok én műsort tv nélkül is
Válasz apuci #448. hozzászólásáraKiment az már a divatból, meg egyre inkább afelé tolódik a vágás, hogy majdnem délre kész legyen minden.

Mi meg elb@szunk rá egy napot, aztán jól érezzük magunkat
Válasz Ohaza63 #447. hozzászólásáraNem akarok én ilyen sokoldalú nőt, csak mosogasdon el, meg töltsön néha egy fröccsöt
Válasz Maszek Zs #432. hozzászólásáraSzerintem azt a lemezt dobd le róla, és tegyél helyette hullám palát, a lemez gond. Vagymég lehet 5-8 centis sztiroport és a pala aljára ragasztani. Rendes szerbeknél a föld alatt van a füstölő, hogy nyáron is elálljon csepegés nélkül a kolbász benne.
Válasz Gumóka #439. hozzászólásáraAz a vicces minden nő aki már 10-15 éve házas, rögtön lecserélné rád a férjét, hogy tudsz mosogatni stb.
Csak kellett volna neked jelentkezni a tv műsorba.
Válasz Gumóka #439. hozzászólásáraMeg a belet kapartad és mondtad?

Válasz Gumóka #439. hozzászólására

Üdv!
"Mostmár van minden disznóvágásra, de következő egy nőt kell intézzek, aki érti is ezt, mert én ma egész nap mosogattam smile lolsmile lolsmile lol" - írtad.
Akkor castingot kell csinálnod, mint a Házasodik a gazda, vagy valami olyasmit, de legyen benne, hogy tudjon disznóbelet is "flacnizni" (mosni és lekaparni) + tehén, kecske, birka fejés.
De ha a borjút is megtudja igazítani a tehénben az plusz 10 pont és ha inszeminálni is tud, na az is plusz 10 pont. Legyen előny a "vasvellás ganyé" hányás és MTZ szerelés és gép beállítás, valamint az önálló munka.
Biztosan bármelyik egyetemről csőstől jelentkeznének a műkörmös, szilikonos mellű, műtyúkok, hogy nálad próbát tegyenek.
Ha szerencséd van, találsz ilyet, akkor jövőre csak a pálinkás üveggel meg a stampókkal kell majd szaladgálnod a "disznyóvágáson."