Válasz mtz1221 #31289. hozzászólásáraGyomok kivágva azzal semmi gond.
Ma RT-vel lekínlód szerda mütrágyaszórás és vetés.
Remélem fog menni vetni, hogy ne kelljen vetőgép előtt hengerezni.
Pöttinger terrasemmel lessz elvetve a repce.
Válasz Sk Laci #31287. hozzászólásáraNekem egysor rt kapott aratás után.
Tegnap befelyeztük a lazítózást és utána kapott egysor nehéztárcsát és hozzákapcsolt simítós hengert.
Nem túlművel elporosodott talajt kaptunk hanem egy jó magágyat.
Néha a kevesebb több.
Válasz mtz1221 #31285. hozzászólásáraMa meg morgok, hogy miért ezzel a grúberrel csináltam, miért nem RT-vel ?
Felület foltokban durva maradt, a RT-t meg tömi, hiába volt eléje hengerezve.
Válasz mtz1221 #31281. hozzászólásáraTapasztalatok: Nagy parcellákban nagyon jó, kertekben meg elég problémás. Nagyon elhagyja magát, kb 1 m-rel hosszabb, mint a RT. A gépnek van súlya, nem történik meg az a jelenség, hogy kivágja a föld tetejére, ami a függesztetnél nem volt ritka jelenség.
A teli gyürüs henger nagyon jó talajfelszínt hagy. Szárnyas késekkel kb 10-12 cm mélyen húzhatom jelenleg. Egyenesen kb 10- 11 km/ó, dombnak felfelé 8,5 km/ó. Az árvakelést, gyomokat szépen bedolgozza-bekeveri a földbe. Bontócsúcsokkal szárnyak nélkül még nem próbáltam, így nem tudom milyen mélyen bírnám húzni. Egyenlőre középkötött talajokon húzom. Kötöttben már nagyon észreveszi dombnak felfelé, de elviszi. Viszont aratás utánn kapott egy sor RT, így elé volt dolgozva.
Átfedés van a szárnyas késeknek, de oldaldőllésben elcsúszik oldalba, így teoretikusan kihagyhat. Kb egy hét mulva meg tudom mondani, hogy ki e hagyott, mert addigra szerintem a nem kivágott gyom, árvakelés kibújna.
Válasz hashtag #31280. hozzászólásáraMeglehet, kap egy sor cambridge hengert, majd vetést előtt RT, vagy ha talajkészitővel eljön a vetőgép, akkor a RT kimarad.
Válasz Sk Laci #31278. hozzászólásáraEzt amit csináltam holnapreggel legyűrűsözzük, és a lzítózásokat is.
Nem így terveztem, tegnap bejelentkeztek jönnek földmintát venni így műtrágyaszórás is csak szerdán.
Utána tárcsa henger.
Hétvégém kilőve, mennikell a társulatnak szinpadot építeni. Aztán előadás után bontani. 18.a, 19.e,20.a.
Ja és közben a cégnél is benkell lennem.
Húzós lessz!
Ma befejeztem a 24 ha-os parcellát. 40 fokos szögben húztam szabálytalan parcellát. Volt egy rakás forgás, sarkazás, de egyenesedett a parcella felülete. 2 délután meg is csináltam a 24 ha-t. Egészen jó lett. Ahol 2x megjártam a fogóban, olyan, mint ha kompaktorral csináltam volna.
Holnap még 5 ha 2 helyen.
Utánna meg mehetek hütő / fagysztót venni . Az otthonin a hütő része lerobbant, nem hüt.
A fagyasztói része megy rendesen.
Mindig akad valami plusszba a "boldogsághoz".
Válasz R Sándor #31274. hozzászólásáraTárcsa beugrál - hullámos a talaj felülete utánna.
De a képen grúber van Ez eddig nem ugrált be. Tavaly ősszel vettem, ma húztam elősször.
"premier"
Válasz rtamas1976 #31272. hozzászólásáraMostan csak az árvakelést és a kikelt gyomokat /aszat, libatop, disznóparéj/ vágom alá kb 10-12 cm mélyen húzom. Ha elszárad, akkor meghúzom mélyebben vagy grúberrel oldalsó kések nélkül, vagy lazítóval. Ha netalán tán nem mondana esőt, akkor csak rövidtárcsa lessz. Körülményfüggő.
Meg majd a kitett mütrágyát is be fog kelleni valamivel keverni repce elé.
Válasz Sk Laci #31271. hozzászólásáraÉn lazítózni kezdtem reggel a repce elé.
Du.5től kintvan a gyerek, 10kor leváltom.
Reggel megyek tárcsázni.
Készre akarom a repceföldet készíteni.
Válasz rtamas1976 #31267. hozzászólásáraAzt hittem először az asszonynak annyira elege lett a hímsoviniszta pofámból, hogy egyenest a legmeszebbi pontra mentettek, tőlem.
Válasz bubu13 #31264. hozzászólásáraNem a tárcsaelőtt akarod szórni?
Felénk csináltak ilyet kb mind a 30%a kikelt!
Mi csak a tárcsázás tetejére szórjuk a hengerelés elé!
Tökéletes kelés.
Válasz mtz1221 #31260. hozzászólásáraJó.
Pedig olcsó alis.
Nekem is az volt mindig a bajom, hogy a fordulókban nem láttam, hova kell visszafordulni.
De szerintem a fülke tetején lenne az igazi, csak oda azért nem raktam, mert hülyén nézne ki
Válasz Gumóka #31254. hozzászólásáraEzek a lépcső alatti lámpák mennyire váltak be ? Éjjel sort lehet velük számolni, nyomjelzőt forgóban megvilágítja?
Válasz Sanyiii70 #31257. hozzászólásáraEz itt inkább barna homok, nem kötött túlzottan, de azért megérzi a tömörebb részeket.
4 éve ráadásul még szívómotorral húztam, úgy, hogy előtte 10 évig lazítva se volt.
Mostmár azért dolgozik a turbó, de elég neki a gyors 3, úgy nem pipál.
Válasz Sanyiii70 #31244. hozzászólásáraFizezsd ki a gázolajat neki a többi tanulópénz!
Soha nemtudni mikor szorulsz a segítségükre!
Ha hepciáskodik akkor nefizess semmit!
Válasz Sanyiii70 #31244. hozzászólásáraNem vagy köteles kifizetni, tekintettel arra, hogy nem bíztad meg a munkavégzéssel. Ezt még az is megerősíti, hogy nem a szükségen minőségben végezte el a munkát.
Ha munkavégzés minősége megfelelő lenne, akkor én kifizetném, de figyelmeztetném, hogy a jövőben így ne akciózzon, mert előbb-utább akad valaki, aki nem fizeti ki.
De a nemfizetést vagy részleges fizetést az is alátámasztja, hogy Te már másnak ígérted a munkát, aki elesik valamennyi munkalehetőségtől, ha már nem lesz ezen a darabon újabb tárcsázás a rossz minőségű munkavégzés után.
Az is nemfizetési szempont lehet, hogy a több karcolással jobban kiszárad a talaj.
De az is szempont, hogy Neked ez az ember később is kellhet, meg annak a jóindulata egyértelmű, ezért akár fizethetsz is valamennyit.
És képzeld! A fentiek kukába! Itt most jó kis eső (nem sok, de szép volt) esett. Ha ez egy vékonyan megkaristolt tarlóra esik, jobban beszívódik, mintha nem karcoltak volna bele.
Sokkal jobb munkát lehet végezni így az eső után.
(Kikelt a köles, nő a szudánifű, de ez még az első kaszálás lesz. Eső, eső, eső...!!!)
.............
Érdekes dolgok velünk is történtek.
Lejárt a haszonbérleti szerződés és semmiféle rábeszélésre nem voltunk hajlandók meghosszabítani vagy újat kötni, ennek ellenére egyik parcellába ősszel őszi búzát, a másikba tavasszal tavaszi árpát vetett a korábbi földbérlő. Már ősszel szembesítettük a téves búzavetéssel. Ennek ellenére még tavasszal is eltévesztették. Megegyeztünk, hogy a búza az övéké, az árpa a miénk és ezt be is tartottuk. Azóta nem vetették be egyik darabunkat se.
Így utólag azt gondolom, lehet, hogy tényleg eltévesztették, na meg akkor is elhittem. A békességet akartuk és kár lett volna kitárcsáztatni.
Kint voltam délelőtt szétvillázni a szalma kupacokat (amit a kombájn otthagyott), hogy meg lehessen normálisan tárcsázni.
Most hívott akivel csináltatni akarom, hogy egy közös ismerősünk unokája (új traktoros) megtárcsázta kistárcsával.
Arra ment a kollágája és látta.
Most mit csináljon? Menjen holnap, vagy ne?
Mondtam neki, hogy szóljon ha kezdenek (van ott egy másik darab is amit csinálni kell) és kimegyek, megnézem. Szerinte csak elgurult rajta a kistárcsa és csak összecsíkozta azt a kemény tarlót. Érdemes nekiengedni a 8000-es Dzsonit a nehéztárcsával.
2022-ben a búzámban került egyet a kombájn, mire rájöttek, hogy a szomszédét kellett volna vágni.
De volt már más is.
31290 hozzászólás
Válasz mtz1221 #31289. hozzászólásáraGyomok kivágva azzal semmi gond.
Ma RT-vel lekínlód szerda mütrágyaszórás és vetés.
Remélem fog menni vetni, hogy ne kelljen vetőgép előtt hengerezni.
Pöttinger terrasemmel lessz elvetve a repce.
Válasz Sk Laci #31287. hozzászólásáraLehet kellett volna 1 rt, vetés előtt meg ez ? Gyomokat kivágta azért 100%san ?
Válasz Sk Laci #31287. hozzászólásáraNekem egysor rt kapott aratás után.
Tegnap befelyeztük a lazítózást és utána kapott egysor nehéztárcsát és hozzákapcsolt simítós hengert.
Nem túlművel elporosodott talajt kaptunk hanem egy jó magágyat.
Néha a kevesebb több.
Válasz mtz1221 #31285. hozzászólásáraMa meg morgok, hogy miért ezzel a grúberrel csináltam, miért nem RT-vel ?
Felület foltokban durva maradt, a RT-t meg tömi, hiába volt eléje hengerezve.
Válasz $HMP$ #31282. hozzászólásáraA két lyuk egymáshoz viszonyított szöge ?
Válasz Sk Laci #31284. hozzászólásáraAkkor csak jó lesz ez hogy megvetted.
Habár én lehet ezt húztam volna et helyett is elsőnek.
Válasz mtz1221 #31281. hozzászólásáraTapasztalatok: Nagy parcellákban nagyon jó, kertekben meg elég problémás. Nagyon elhagyja magát, kb 1 m-rel hosszabb, mint a RT. A gépnek van súlya, nem történik meg az a jelenség, hogy kivágja a föld tetejére, ami a függesztetnél nem volt ritka jelenség.
A teli gyürüs henger nagyon jó talajfelszínt hagy. Szárnyas késekkel kb 10-12 cm mélyen húzhatom jelenleg. Egyenesen kb 10- 11 km/ó, dombnak felfelé 8,5 km/ó. Az árvakelést, gyomokat szépen bedolgozza-bekeveri a földbe. Bontócsúcsokkal szárnyak nélkül még nem próbáltam, így nem tudom milyen mélyen bírnám húzni. Egyenlőre középkötött talajokon húzom. Kötöttben már nagyon észreveszi dombnak felfelé, de elviszi. Viszont aratás utánn kapott egy sor RT, így elé volt dolgozva.
Átfedés van a szárnyas késeknek, de oldaldőllésben elcsúszik oldalba, így teoretikusan kihagyhat. Kb egy hét mulva meg tudom mondani, hogy ki e hagyott, mert addigra szerintem a nem kivágott gyom, árvakelés kibújna.
Válasz hashtag #31280. hozzászólásáraMeglehet, kap egy sor cambridge hengert, majd vetést előtt RT, vagy ha talajkészitővel eljön a vetőgép, akkor a RT kimarad.
Válasz hashtag #31280. hozzászólásáraNekem a 40fokról más jut eszembe
Válasz Sk Laci #31271. hozzászólásáraNa és mik az első tapasztalatok róla ? milyen mélyen, szárnyas késekkel ? Átfedésben vannak a szárnyak ?
Válasz Sk Laci #31278. hozzászólásáraA 40 fokról jut eszembe, a következő két hétben valszeg egész jó kis beéredett nyirkos magágy lesz belőle
Válasz Sk Laci #31278. hozzászólásáraEzt amit csináltam holnapreggel legyűrűsözzük, és a lzítózásokat is.

Nem így terveztem, tegnap bejelentkeztek jönnek földmintát venni így műtrágyaszórás is csak szerdán.
Utána tárcsa henger.
Hétvégém kilőve, mennikell a társulatnak szinpadot építeni. Aztán előadás után bontani. 18.a, 19.e,20.a.
Ja és közben a cégnél is benkell lennem.
Húzós lessz!
Válasz rtamas1976 #31277. hozzászólására
. Az otthonin a hütő része lerobbant, nem hüt.
Ma befejeztem a 24 ha-os parcellát. 40 fokos szögben húztam szabálytalan parcellát. Volt egy rakás forgás, sarkazás, de egyenesedett a parcella felülete. 2 délután meg is csináltam a 24 ha-t. Egészen jó lett. Ahol 2x megjártam a fogóban, olyan, mint ha kompaktorral csináltam volna.
Holnap még 5 ha 2 helyen.
Utánna meg mehetek hütő / fagysztót venni
A fagyasztói része megy rendesen.
Mindig akad valami plusszba a "boldogsághoz".
Válasz Sk Laci #31275. hozzászólásáraEgész jó atárcsázás!

Válasz Sk Laci #31275. hozzászólásáraÉrtem , nem bitram rá jönni kép a kép alapján hogy tárcsa vagy gruber.
Válasz R Sándor #31274. hozzászólásáraTárcsa beugrál - hullámos a talaj felülete utánna.
Ez eddig nem ugrált be. Tavaly ősszel vettem, ma húztam elősször.
De a képen grúber van
"premier"
Válasz Sk Laci #31271. hozzászólásáraÜdv, Hogy hátul van a futómű nem szokott ollózni a tárcsa nagyobb sebességnél ,és vagy második sornál?
Válasz rtamas1976 #31272. hozzászólásáraMostan csak az árvakelést és a kikelt gyomokat /aszat, libatop, disznóparéj/ vágom alá kb 10-12 cm mélyen húzom. Ha elszárad, akkor meghúzom mélyebben vagy grúberrel oldalsó kések nélkül, vagy lazítóval. Ha netalán tán nem mondana esőt, akkor csak rövidtárcsa lessz. Körülményfüggő.
Meg majd a kitett mütrágyát is be fog kelleni valamivel keverni repce elé.
Válasz Sk Laci #31271. hozzászólásáraÉn lazítózni kezdtem reggel a repce elé.
Du.5től kintvan a gyerek, 10kor leváltom.
Reggel megyek tárcsázni.
Készre akarom a repceföldet készíteni.
Mai munka:
Holnap folytatás.
Válasz rtamas1976 #31267. hozzászólásáraAzt hittem először az asszonynak annyira elege lett a hímsoviniszta pofámból, hogy egyenest a legmeszebbi pontra mentettek, tőlem.

Válasz .Richard. #31265. hozzászólásáraKi ám.
Válasz mtz1221 #31260. hozzászólásárahttps://divany.hu/onido/magyar-telepules-eszak/
Válasz mtz1221 #31260. hozzászólásáraNemtudtam máshol átküldeni.
Mohttps://divany.hu/onido/magyar-telepules-eszak/stdobta fel!
Válasz bubu13 #31264. hozzászólásáraNem a tárcsaelőtt akarod szórni?
Felénk csináltak ilyet kb mind a 30%a kikelt!
Mi csak a tárcsázás tetejére szórjuk a hengerelés elé!
Tökéletes kelés.
Válasz Gumóka #31262. hozzászólására
ez ki fogja simitani a visitó fogaskereket.
Kép lemaradt
Sziasztok, ilyen apromagszoro van valakinek?? Ha igen milyen beállítással mekkora szélességben mennyit tudtok kiszorni
Köszi
Válasz Sanyiii70 #31257. hozzászólásáraNem méregettem, de kíváncsiságból odatettem a vonalzót

Válasz mtz1221 #31260. hozzászólásáraJó.
Pedig olcsó alis.
Nekem is az volt mindig a bajom, hogy a fordulókban nem láttam, hova kell visszafordulni.
De szerintem a fülke tetején lenne az igazi, csak oda azért nem raktam, mert hülyén nézne ki
Válasz Gumóka #31254. hozzászólásáraEzek a lépcső alatti lámpák mennyire váltak be ? Éjjel sort lehet velük számolni, nyomjelzőt forgóban megvilágítja?
Válasz Gumóka #31258. hozzászólásárahttps://drive.google.com/file/d/1144_yqZ0A8yLaUPP1X19F-mAmBaguEnD/view?usp=drivesdk
Válasz Sanyiii70 #31257. hozzászólásáraEz itt inkább barna homok, nem kötött túlzottan, de azért megérzi a tömörebb részeket.
4 éve ráadásul még szívómotorral húztam, úgy, hogy előtte 10 évig lazítva se volt.
Mostmár azért dolgozik a turbó, de elég neki a gyors 3, úgy nem pipál.
Válasz Gumóka #31256. hozzászólásáraAz komoly.
Azt hittem olyan mélyen már kipányvázza az MTZ-t.
Válasz Sanyiii70 #31255. hozzászólására40-50 között megy.

Mélyebre egyébként sem lényeges sztem.
Aztán ezeket 4 éve lazítottam, ami gyengébb, homokosabb földem, voltak benne olyan kemény részek, majd' kikötötte a ruszkit
A forgókat szerintem meg minden éven húzni fogom, ha adott lesz rá a lehetőség, mert az büntet.
Válasz Gumóka #31254. hozzászólásáraMennyire mered leengedni?
Válasz rtamas1976 #31249. hozzászólásáraJa
Nem is az én földem.
Ideadták egy évre.
Nekem nem volt búzám idén.
Válasz Sanyiii70 #31251. hozzászólásáraHát,ha megèrt annyit akkor, akkor nem rossz az.
Válasz .Richard. #31250. hozzászólásáraMás jellegűt.

Pl. megnősültem.
Válasz Sanyiii70 #31248. hozzászólásáraTalán aratás elött tárcsáztál?
Válasz Sanyiii70 #31248. hozzászólásáraHektár?
Válasz rtamas1976 #31246. hozzászólására15 ezer. Nem tesz a sírba.

Benézte a gyerek.
Én is csináltam hülyeséget fiatalon.
Ennél nagyobbat is.
Válasz rtamas1976 #31246. hozzászólására{:thumbup:meg kell kèrdezni,mit gondol erre, aztán ő is elmondja mit gondol.
Válasz Sanyiii70 #31244. hozzászólásáraFizezsd ki a gázolajat neki a többi tanulópénz!
Soha nemtudni mikor szorulsz a segítségükre!
Ha hepciáskodik akkor nefizess semmit!
Válasz Sanyiii70 #31244. hozzászólásáraNem vagy köteles kifizetni, tekintettel arra, hogy nem bíztad meg a munkavégzéssel. Ezt még az is megerősíti, hogy nem a szükségen minőségben végezte el a munkát.
Ha munkavégzés minősége megfelelő lenne, akkor én kifizetném, de figyelmeztetném, hogy a jövőben így ne akciózzon, mert előbb-utább akad valaki, aki nem fizeti ki.
De a nemfizetést vagy részleges fizetést az is alátámasztja, hogy Te már másnak ígérted a munkát, aki elesik valamennyi munkalehetőségtől, ha már nem lesz ezen a darabon újabb tárcsázás a rossz minőségű munkavégzés után.
Az is nemfizetési szempont lehet, hogy a több karcolással jobban kiszárad a talaj.
De az is szempont, hogy Neked ez az ember később is kellhet, meg annak a jóindulata egyértelmű, ezért akár fizethetsz is valamennyit.
És képzeld! A fentiek kukába! Itt most jó kis eső (nem sok, de szép volt) esett. Ha ez egy vékonyan megkaristolt tarlóra esik, jobban beszívódik, mintha nem karcoltak volna bele.
Sokkal jobb munkát lehet végezni így az eső után.
(Kikelt a köles, nő a szudánifű, de ez még az első kaszálás lesz. Eső, eső, eső...!!!)
.............
Érdekes dolgok velünk is történtek.
Lejárt a haszonbérleti szerződés és semmiféle rábeszélésre nem voltunk hajlandók meghosszabítani vagy újat kötni, ennek ellenére egyik parcellába ősszel őszi búzát, a másikba tavasszal tavaszi árpát vetett a korábbi földbérlő. Már ősszel szembesítettük a téves búzavetéssel. Ennek ellenére még tavasszal is eltévesztették. Megegyeztünk, hogy a búza az övéké, az árpa a miénk és ezt be is tartottuk. Azóta nem vetették be egyik darabunkat se.
Így utólag azt gondolom, lehet, hogy tényleg eltévesztették, na meg akkor is elhittem. A békességet akartuk és kár lett volna kitárcsáztatni.
Kint voltam délelőtt szétvillázni a szalma kupacokat (amit a kombájn otthagyott), hogy meg lehessen normálisan tárcsázni.
Most hívott akivel csináltatni akarom, hogy egy közös ismerősünk unokája (új traktoros) megtárcsázta kistárcsával.
Arra ment a kollágája és látta.
Most mit csináljon? Menjen holnap, vagy ne?
Mondtam neki, hogy szóljon ha kezdenek (van ott egy másik darab is amit csinálni kell) és kimegyek, megnézem. Szerinte csak elgurult rajta a kistárcsa és csak összecsíkozta azt a kemény tarlót. Érdemes nekiengedni a 8000-es Dzsonit a nehéztárcsával.
2022-ben a búzámban került egyet a kombájn, mire rájöttek, hogy a szomszédét kellett volna vágni.
De volt már más is.
Csak velem történnek ilyenek???
Kifizessem, vagy ne?
Válasz _NB_ #31242. hozzászólásáraAzért az sem árt ha a kakast is meg tudja kukorékoltatni:https://youtube.com/shorts/5540sAIc8q4?si=iPwVFmwCa7ptkj2y
Válasz Gumóka #31235. hozzászólásáraGumóka neked ilyen egzotikus mindent is csináló kell, szerintem
Malacokat milyen technológiával szállítják nem semmi.
Válasz Gumóka #31240. hozzászólásáraCsomagját a mai napon nem tudtuk kézbesíteni.
Futár egy másik napon kézbesíti a csomagot(kat)