Gázolaj árak 596 Ft Benzin árak 590 Ft EUR 394.94 Ft USD 364.17 Ft CHF 408.5 Ft GBP 467.73 Ft

Fórum

Becenév: margitradnai50
Csatlakozott: 2024-01-10 15:18:54
Utolsó belépés: 2024-01-11 19:33:07
Fórum hozzászólás: 46

Fórumhozzászólásai

Előzmény: barazdabetyar. #328 hozzászólásaMinél előbb kellene. Nem tudom megmondani, mennyi eső fog jönni és azt sem tudom, mennyire mély fekvésű, nedves a talajod, vályogos vagy homokos, milyen a vízgazdálkodása.

Ha elveted és nem kel ki, aszálykár, támogatásigénylés. De nyugi, majd aug. 20. után az esőkre ki fog kelni, megerősödik és jól telel. Jövő évtől jó gyep lesz belőle.
Ne szánts, ne tárcsázz! Direktvetőgép, azonnal gyűrűshenger és jó szerencse. Ennyi a titka.
Az, hogy gyomok is kelnek ki, direkt jó, mert előbb kelnek ki, mint a gyep és védik a kelő gyepet. Az egynyáriak maguktól is elpusztulnak, de az első kaszálás is megsemmisíti őket.
Egyébként pedig az a jó széna, ami több komponensű. És sok gyomnövénynek nevezett növény is igen hasznos az állatoknak.

Arra, hogy már teljesen másképpen kell gazdálkodni, itt van néhány esetünk:
2020-ban vetettünk valami keveréket, 50% lucerna, 45% olasz perje, 5% bíborhere. A lucernából itt-ot kelt ki azért, hogy a nyár folyamán kiégjen. A bíborhere kikelt, de rögtön elszáradt. Tisztítókaszálás nyáron nem kellett, mert a gaz sem nőtt. Az olasz perjéből semmi nem kelt. 100%-os aszálykár.
Majd szeptemberben elkezdett az olasz perje kelni és áttelelt. 2021-ben folytatódott az o.p. kelése és szép gyeppé fejlődte ki magát. Hagytunk benne több vékony kaszálatlan csíkot, hogy magot hozzon és elszórja. Ideiglenes gyep lett, ez az utolsó éve.

2021. tavaszán a lucernatelepítés nem sikerült. A vetés után több hétig nem kapott esőt. 100% aszálykár. Ősszel kelegetett, tisztítókaszálás. Tavasszal tovább kelt, bokrosodott, jó lucerna lett belőle.

A tömegtakarmánytermesztést - úgy gondolom- sok tekintetben új alapokra kellene helyezni.
A kultúrnövénnyel egyenrangú sok gyomfaj is, a pozitív diétetikai hatásuk kétségtelen. Ennek megfosztása érdekében beiktatunk néhány plusz műveletet, ami költség és a talajt tovább szárítja. Ha a meglévő tarló alkalmas a direktvetőgéppel való vetésre, felesleges előtte tárcsázni. Költségeket csökkentek, kevésbé szárad a talaj, jobb a talajélet, a kelő gyomok gyűjtik a harmatot addig is, amíg a kultúrnövények kikelnek.

Életem legeslegnagyobb baromságát a hét végén követtem el az egyik szántón.
Mert van egyszer a sok idióta előírás, másszor az én fejem (olyan, amilyen, de néha talán logikusan gondolkodik).
8+1 ha gyeptelepítés. A 8 ha ökos átállás alatt, kötöttségekkel.
Tavaly szudáni fű volt benne, kaszálás, semmi talajmunka. 3 oldalról dűlőút, évek óta gazdag gyepes flórával, rengeteg maggal. A szél viszi. Tavaly több eső volt. Az elfekvő magok már tavaly ősszel elkezdtek kikelni, mostanra pedig összefüggő zöld szőnyeg volt. Olyan, amilyen szép gyepet a profik sem tudnak telepíteni. Kicsit analizáltam a növényfajokat, de fel kellett ébredni! A műholdról látszódik, ha nem barnul vetéskor a föld, tehát muszáj tönkretenni azt a nagy szerencsét, ami az ember életében talán egyszer adatik. Így elvetettük, lehengereztük a 8+1 ha-t. Két nap múlva az életben maradt növények kibújtak a föld alól, kezdett zöldülni.
Lehet, hogy vigaszágon visszakaptam valamennyi növényt és velük sok-sok harmatot? Viszont az elvagdalt gilisztákat nagyon sajnálom, meg a költségeket is.

Kigondoltam, hogy az olasz perjére szintén talajelőkészítés nélkül kellene vetni a lucernát jövő tavasszal. Az, hogy ez hogy fér össze a jogszabályokkal, nem tudom. Viszont egész télen még takarva lenne a talaj és jövőre a vetés után még meglévő olasz perje nem sok bajt okozhat.

Az éjszaka még olvasgattam az AOP-höz a talajtakaró növényekről. Ha gyom fedi, nem támogatott, nagyjából így emlékszem rá. Rengeteg növényfaj van a támogathatósághoz felsorolva. Szerintem ha megvesszük a vetőmagot és elvetjük, akkor el is ment az AÖP-os támogatás. Mivel évek óta nem használunk gyomirtókat, nekünk kelnek a gyomok és nyilvánvalóan azok a gyomok kelnek, amik odavalók. Ha én vetek takarónövényt, inkább csak kárt okozhatok. Költség, tiporom a talajt, gyötröm a talaj mindenféle lakóját. Akkor mi értelme van a vetett takarónövénynek?
Amióta többet olvasgatok ehhez az új fajta gazdálkodáshoz, teljesen másként nézek a gyomokra. Tényleg sok mindent elárulnak egy talajról. Ha laza, az első szél elviszi, milyen jól jön a tyúkhúr. Ráül, lefedi. Az acat mély gyökereit nagyon-nagyon tudtam utálni, mert a kertben, szőlőben képes voltam 1 m mélyre is leásni, hogy kiszedjem a gyökereit, de ott még nem ért véget. Vagy a szulákfélék átkozott gyökere is ilyen. Mennyivel egyszerűbb lett volna csak levágni talajszinten.Én csak próbálok gondolkodni. Figyelgetem a táblákat, a takarónövényezés hatását, a szántás elfelejtésének a hatását.

Olyan jó lenne többet tudni és a jogszabályokat előre ismerni.
Nem tudom, van-e olyan gazda, aki azt mondja, ő tudja a tutit?

Előzmény: barazdabetyar. #326 hozzászólásaTámogatott terület vagy "szabad felhasználású"?

Ha támogatott, olcsó megoldás aligha van. A hét végén vetettünk 9 ha gyepet szántóra, ebből 8 ha ökos.
Ez ideiglenes gyepnek minősül, 5 évig lehet gyep és utána fel kell törni vagy végleges gyepbe kell átminősíttetni. Ennek az a hátránya, hogy utána már nem lehet szántóba visszavinni.

Nekünk kaszálónak kell, ezért ezt vetettük:
hosszan évelő standard kaszáló keverék.
10% csomós ebír, 10% nádképű csenkesz, 15% réti csenkesz, 15% olasz perje, 20% diploid angol perje, 20% tetraploid angol perje, 10% réti komócsin.
40 kg/ha a norma. kilója 1350.- Ft + ÁFA., leszállítva.
25 kg/zsák.

Amelyik cégtől (székhelye: Isaszeg) vettük, az forgalmaz legelőkeveréket is.

Ha csak kevés területet kell telepíteni, van rá egy jó módszerem: ez a szaratásos telepítés (terminus technicus tőlem). A telepítendő területen kell a jószágot szénáztatni. Csak ki kell nekik gurítani a szénát. Ahol szénáznak, többet tartózkodnak, ürítenek. Az ürülékben sok mag van és a szénában is. Amilyen hulladékot nem esznek meg a szénából, ott marad, tiporják, darabolódik, elkezd szépen bomlani, javítja a talajt, közben a magvak is kikelnek. A felhalmozódott szervesanyag nem engedi kiszáradni a talajt, kitűnő gyep lesz a helyén ingyen.
Csak éppen nem AKG-s módszer, nem értékelik, hogy roppant környezetkímélő megoldás. Pedig így hatásos. Az össze-vissza pottyantás kevésbé hatásos, mert kiszárad.

Megjegyzés: hogy mikor melyik művelési ágból lehet átvinni másikba, az mindig az adott kor érdekeitől függ. A háború után sok gyepet feltörtek és szántó lett belőle, majd újra gyep, mert annak oka volt régen is, hogy gyepként művelték meg.
Amikor a szoc. nagyüzemi hozamok emelkedtek, már nem annyira volt rájuk szükség szántóként és nem is volt gazdaságos így művelni.

Most van ez az EU-s gyepes őrület, nem csökkenhet a gyepterület.


Előzmény: ordas.edina #3388 hozzászólása


Kb. egy hete küldtem a NAV-nak csekkigénylést, azzal nem volt gond, de a JAVA legfrissebb verziója fut.
A könyvelő barátosném telefonált, hogy figyeljek, mert őt megütötte a laposguta, mert nem írta ki a program, h. mi a kínja. Nagy sokára jött rá, hogy régi a JAVA-ja.

Előzmény: Zoli1437 #1777 hozzászólása


Köszönöm a segítségedet.
Később újra megpróbáltam és akkor már a Kft-ben, az ŐCSG-ben is ott volt a 2023-as eGN.
Így megnyitottam 2024-re mindkettőt.

De hogy előzőleg nem volt ott, hanem az volt írva, hogy nem található adat, az tuti!

Valami baj van az agyammal!
Én eddig abban a tévhitben éltem, h. a mg. és élelmiszeripar stratégiai ágazat. Nem látom nyomát!

Én úgy látom, minél messzebb kerül valaki a jó anyaföldtől, annak annál jobban elmegy az esze!
A földnek a birtoklása nem egyenlő a föld megművelésével. De értitek, mire gondolok.
Mostanság a legeszementebb kontinens Európa. Csak egy nagy nincstelenség segíthet az eldobott ész megtalálásában. A jólét egyenlő lenne az agytalansággal? Asszem értem, honnan a józan parasztész kifejezés.

Előzmény: Zoli1437 #1775 hozzászólásaKedves Zoltán!
Köszönöm, hogy válaszoltál.
Képzeld! Az imént meg akartam mutatni a lányomnak a nagy semmit az eGN helyén és meglepetésemre mindkét vállalkozásnál ott van 2023-as eGN..
Hajnalban kipihenve, két napi tömény alvás és egy kávé után 5 óra után néztem meg. Ott volt, h. nem található adat, mindkét vállalkozásnál.

Legalább írnának ki valamit, hogy átmenetileg nem elérhető, amikor nem elérhető. Asszem, teljesen érthető, h. az embert kitöri a fársz!

Azt viszont még most sem értem, h. miért nem küldenek nyugtát? Semmi nincs a kezemben, amivel bizonyíthatom, h. határidőre beküldtem. Most ott volt, h. utolsó valami 2024.02.15.

Zoltán!
Te kinyomtattad, annak van bizonyító ereje? Van valahol rajta valami ráutaló adat, h. beküldött és mikor volt beküldve?

Jó okom van a nyugtalanságra.
Réges régen, amikor bejött az elektronikus adóbevallás, annak az évében meg a hadak útját. Határidőre beküldtem az adóbevallást, az érkeztetőt kinyomtattam. Nyugodtan elvoltam. Majd jött egy aláírós levél 50 eFt mulasztási bírságról, mert nem érkezett be a bevallás. Fogtam a motyóm és bementem az adóhivatalba. Az ügyintézők nem tudtak velem mit kezdeni, mert semmi nyomát nem találták a gépükön a bevallásnak sem, az érkeztetőnek sem. Ők nyugtát akartak, én mondtam, h. én olyat még sosem láttam, asszonták, ők meg érkeztetőt nem láttak még sosem. Lehívtak a jogászukat, megnézett mindent, elment a Bpesttel telefonálgatni. Nagy sokára visszajött és azt kérte, hogy újra küldjem be a bevallást, mert nincs nyoma. Érkeztetőt ő se látott sose, csak nyugtát. Ha megkapják a bevallást, visszavonja a bírságról a határozatot. Mondtam, én nem küldök új bevallást, mert azzal azt ismerném el, h. eddig nem küldtem be. Asszonta, becsületszavára, higgyek neki! Mondtam, ez nem erkölcsi kategória, hanem száraz tények kérdése. Beküldtem, bizonyítékom van rá. DE mi okom lenne neki vagy bárkinek hinni?
Végül már a volt kollégák (6,5 év) is lejöttek, hogy higgyem el, el fogják törölni a bírságot pont a bizonyítékom alapján, de ha nem küldöm be újra, akkor nincs mit feldolgozniuk. Mondtam nekik, na ide figyeljetek! Ha ez a bírság nem lesz visszavonva, akkor ebből újságcikk lesz! Hazajöttem, azonnal elküldtem újra. Másnap újra bementem és a törlő határozattal jöttem haza.
Azóta én kínosan, betegesen ragaszkodok a bizonyítékokhoz. Ennek fontosságát a későbbi munkatapasztalataim csak megerősítették.

Fel nem foghatom, h. 03.09. van és még nem érkezett semmiféle bizonyíték az eGN-k
beküldéséről.

Apropó munkatapasztalat! Az említett eset óta már több ízben kellett a NAV-nak újra beküldeni egy-egy adóbevallást Ügyfelekét is, mert "eltűnt az éterben". Viszont volt minden esetben nyugtám és nem lett bírság. Egyébként is a NAV hosszú évek óta egy udvarias hangú levélben tájékoztatja az adózót, hogy melyik bevallása mikorra volt határidős és még nem érkezett be és szíveskedjen 8 napon belül. Így mostanság már nem kell beszaladni a cuccal, h. de én beküldtem, mert ha jön ilyen levél, rögtön beküldöm újra. Még nem fordult elő, h. utána bírságot szabtak volna ki.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez egy abszolút kiszolgáltatott helyzet az eGN-nél, mert a beküldési határidő jogvesztő! volt.
Jó, hogy korábban nem lesegettem a 2023-asat,mert ha eddig sem volt a helyén, már meg is bolondultam volna.

Újabb kérdés:
ha most elindítom a 2024-eset, akkor az állatok nyitó adatait behozza 2023-ból?
Most nem mertem még elkezdeni a nagy ijedtség után.

Mondjátok, csak nekem pozitív ettől az egésztől a zabszemreakció?

Ez az eGN tényleg kiveri a biztosítékot!

Azt gondolnám, ha belépek a NÉBIH honlapján az eGN-be, ott találom a 2023-as, 2024.02.15-én benyújtott eGN-t a Kft-re és az ŐCSG-re is. Nyilvánvalóan olyan állapotban, hogy abban dolgozni, javítani már nem lehet. Ehelyett ott nincs semmi: nem található adat, ezt írja ki.
Idegbajt kapok, mert hová lett? Ezt úgy értelmezzem, hogy megint eltűnt amit beküldtem? Olyan előfordulhatott, hiszen az utolsó napokban már megmaradgattak a dolgok benne.
Nem kell mondjam, semmiféle nyugta nem érkezett róla sosem!

Már az idegesített, hogy januárban indult az MVH-nál a Kft-ben az AKG-s gyep ellenőrzése, ahhoz beküldtem amiket kértek, így a GN-t is papíralapon 2022-23-ra, mert akkor még képtelenség volt az eGN-nel megbirkózni. Ez az adatszolgáltatás teljesítettnek nézett ki, mert még kérték telefonon a vadriasztóval felszerelt traktor fényképét, amit szintén beküldtünk. Azóta újra csend van.
Értem én, sok dolguk van, több, mint amit mi sejtünk. Majd hívnak valami nyilatkozattételre.
De mikor ellenőrzik az ÖKO-s szántót?

Merthogy arra gondoltam, ha a NÉBIH felületén rendben lévőnek találják az eGN-t, akkor az MVH is dolgozik tovább, azért nem keresnek.
De így, hogy semmi nyomát nem találok a beküldötteknek, nagyon ideges lettem!

Egyáltalán a 24-eset el lehet így kezdeni? Az állatállományt a két hónapra beküldeném. Vagy 03.14. után lehet csak, miután ezt a függő állapotot lezárták? Egyáltalán van-e értelme, vagy csak vezessem a papíralapút?

Van-e itt köztünk, aki érti ezt az egész rendszert? Ha igen, kérlek, segíts! Köszönöm.Ermike, kis Zombi! Köszönöm a hsz-t.

Elolvastam a cikket, megnéztem alaposan a fényképeket. Ledöbbentem, mekkora erdők is vannak belőle. Nagyon nem szeretnék ilyen erdő tulajdonosa lenni.
Eddig is mindig volt a járgányban mindenféle kézi szerszám, de ezután ha valahol valami megjelenik, azonnal irtani kell.
Gyerekkoromban nem láttam ezeket az inváziós fajokat. Behurcolás, nemtörődömség, klímaváltozás, stb...
De ugyanez van a lágyszárú kellemetlen gyomoknál is.

Lágyszárúak- parlagfű . Gyerekkoromból én emlékszem a parlagfűre. Volt olyan dűlőút, ahol nagyon laza kotutalaj volt, azt fedte le a parlagfű, így csak a kikopott keréknyomból porzott. Senki nem sápítozott, akkor senki nem goldolta volna, h. egyszer ez lesz a főgonosz, miatta fogják bírságolni a parasztot. A tehenek legelték, a tejet ittuk. Változnak az idők...

https://www.agroinform.hu/erdo_vadgazdalkodas/a-balvanyfa-mindent-elpusztit-maga-korul-70493-001

Itt van egy cikk a bálványfáról.
Elolvastam és így már értem, hogy miután sikerült kiirtani, a helyén rengeteg csalán és bodza jelent meg. Azokkal is küzdöttem.
Most megokosodva úgy gondolom, jelezni fogom a szomszédban lévő bálványfatelepet az illetékeseknek. Kb. 3 éve levágták, mert az irodák már aligha kaptak napfényt. Tavaly újra levágták.

A kipusztításnak arról a módjáról még nem olvastam, hogy árnyékolással lehetséges-e? A levágás után a csonknak egy fekete nájlonzsákkal való lekötözése hozhat-e eredményt?

Előzmény: matarka #4 hozzászólásaKedves Matarka!
Köszönöm a segítségedet. Látom, Neked is rendesen kijutott belőle.

Vagy 10 éve az erdészeti hatóságnál megsúgta az egyik ügyintéző, hogy szinte 100%-os hatékonyságú a glifozát alkalmazása olyan módon, hogy a vegetáció végén, amikor van lombfelület, de már lehűlnek az éjszakák és elkezdik a növények visszaszívni a levélzetből a nedveket, akkor kell glifoval permetezni. Így a gyomirtót is visszaszívja és szépen az ősz folyamán már elkezd hatni.
Ésszerűen hangzik, de nem próbáltuk ki, mert a legelő állatainkat nem akarjuk mérgezni.

A probléma az, hogy errefelé még mindig sok a műveletlen legelő. Senkinek nem vonzó egy elvadult legelőt megvenni, erdészeti szárzúzóval lezúzatni, majd a tuskókat kiszedetni, kínlódni még néhány évig a rendbetételével. Amikor rendben van, mehet az EK-be, de első évben még nem jár támogatás utána.
Ráadásul - másik topikban írtam róla- a "csodálatos AÖP" számítás alapjába beletartozik, ideiglenes gyepnek számít, alapja a 4%-nak (vagy nem tudom, az idén hány %-nak).

Az aranyvesszőről majd az idén beszámolok, mire mentünk vele. Önkormányzati legelő, a miénkkel szomszédos, mély fekvésű. Annyi volt rajta az aranyvessző, mintha vetették volna. Hogy ne terjedjen, rendszeresen zúztuk, kaszáltuk. Valahogy az utóbbi években nem figyeltem, milyen állapotban van.

A gyalogakácot telepíti a patakocska. Fentről hozza a magokat. Szépike, meg a méhek, nem bántottuk, aztán rájöttünk, h. muszáj!

Alapvetően jobb állapotban lennének a legelők, ha több legelő állat lenne. Sok az olyan gyep, amit a domboldalakon, földszakadásokban nem lehet kaszálni. Ilyen helyeken csak a legelő jószág tud segíteni.
Viszont évről évre csökken az állatállomány. Ez nem csoda, jövedelmezőségi probléma, munkaerőhiány, .asztata, stb...


Előzmény: funy120 #1 hozzászólása


Nagyon keserű tapasztalataim vannak a bálványfával. 2010. óta küzdök vele itthon a kertben. Belvárosi, pici kert. A szomszédban önkormányzati ingatlan, mellette iskola. Az iskola udvarán lévő bálványfákat láttam a mi portánkról, gazdagon virágoztak, lógtak rajta az érett termések.
Onnan átterjedt a szomszédba, majd hozzánk. A magoncokat mindig kihúzgáltam, úgy tűnt, megbirkózok vele. 2009-ben annyira beteg voltam, h. a kertművelés teljesen elmaradt. 2010-ben a magoncokat nagy munkával kiástam. A kert végében téglafal van, azalatt a szomszédból a gyökerek átjöttek, megerősödtek. Lefűrészeltem a törzseket, de nem bírtam őket kiásni. Néhány és múlva a fiamék nekiláttak hárman, félnap alatt nem bírták kiásni. Újrahajtottak. Több év alatt sikerült megszabadulni tőlük.
Egy magonc benne maradt a drótkerítésben az oszlop mellett. Azt hosszú éveken át vagdostam vissza, mire kihalt. Kb. 30 cm átmérőjű, most kerítéselem.
Az a baj, hogy hihetetlenül sok magot termel és azzal is, gyökerekkel is terjed. Én vegyszert nem akartam használni. A tuskó kiásása kézzel nagyon nehéz, talán géppel kellene kiszedni ott, ahol az lehetséges. De minden gyökeret össze kell szedni, mert ha benne marad a földben, újra kihajt. Lehet, h. kell neki 2 év is a regenerálódásra, de újra kihajt.
A sarjak, az asszimiláló felület leverése nagyon fontos, h. asszimilálás hiányában gyengüljön a fa. Szerintem ezzel is lehet célt érni, de akkor éveken át kitartóan kell leverni, hogy kipusztuljon. De akkor még ott van a törzsök. Nyilván minél tovább van kipusztulva a földben, annál könnyebb kiszedni, csak éppen addig akadályozza a művelést.
Kint egy fenyvesben figyeltem meg már vagy 20 éve, hogy ahol kiszáradtak a fenyőfák, ott megjelent a bálványfa.
Rendkívül agresszív, jól alkalmazkodik, bármilyen talajon képes erőre kapni.
A mi területeinken ebből nincs jelenleg.

De van gyalogbodza és gyalogakác.
A gyalogbodzával nagyon kínlódok. Az is megy magról is, gyökérről is. Egyetlen előnye a bálványfával szemben, hogy alacsony, a termését le tudom vágni. Összegyűjtöm, kiaszalom és eltüzelem, h. soha többé sehol ne keljen ki. Volt, ahol elkezdtem kiásni, de az én két patám nagyon kevés ehhez. Dózerral ásattam, közben a több méteres gyökereket (1m3) szedegettem. A gödröt nem takartuk be, hanem kupacon maradt a föld és én húzgáltam be a földet a gödörbe és megint szedtem a gyökereket. Az eredmény nagyon jó, mert tavalyra két szál hajtott ki. Ha azokat rendszeresen levágom tőben, az asszimiláció híján ki fognak fáradni és elpusztulnak. Csak az a baj, hogy több ilyen folt van különböző helyeken a legelőkön.
Nagyon nem jó, h. a madarak szeretik a termését és leeszik, majd bárhol elpotyogtatják és kikel. Tehát legfontosabb és legsürgősebb, ha van termés, annak a begyűjtése és elégetése. Tavasztól pedig a sarjak leverése, lemetszése.
Ez is nagyon macerás. A telephelyen a trágyás részeken nagyon tud gyökerezni. Lent a pataknál pedig a nedvesebb környezet kedvez neki.

Gyalogakác nem sok van, egyenlőre annál is csak a mag begyűjtésénél, fácska levágásánál tartok. Nincs kapacitásom kiásni.

Van vaddohány is vagy 5 tő. Szintén magvak begyűjtése és kiásás.

Megmondom őszintén, nem győzöm. Munkaerőt meg lasszóval sem lehet fogni.
Rendkívül sziszifuszi munka. Tegyük fel, ha segítség pottyanna le és a mi területünkön maradéktalanul megszabadulnánk ezektől az inváziós fajoktól, akkor sem lehet lenyugodni, mert a szél, a madarak újra eltelepítik.

Én már sokat gondolkodtam azon, hogy iskolásokkal is lehetne a szünidőben sokat segíteni a helyzet megoldásában. Közben ez az iskolai biológia óránál jóval többet érne nekik. Na, de a mai világban ez gyermekmunkának minősülne! Meg nem is olyan trendi, h. elmenjen a gyerek dolgozni 1-2 hétre.

Fel nem foghatom, miért nem lehet bevezetni újra, hogy bérért dolgozhassanak valamennyit a gyerekek. Sok olyan gyalogmunka van, amit el tudnának végezni. Tanulnának, keresnének vele.
Ha belegondolunk, az inváziós fajok irtása részükre még fontosabb, mint az idősebb korosztálynak.
https://www.agroinform.hu/szantofold/egn-adategyeztetes-a-nebih-keresi-meg-az-erintett-gazdalkodokat-70903-001

Gazdálkodási napló: figyelj oda, lehet, hogy a Nébih keresni fog
2024. február 20., kedd 11:43:53 / Nébih

„Az eGN fejlesztése a jövőben is folytatódik. A támogatási programokhoz kapcsolódó gazdálkodási naplók adatainak elektronikus gyűjtése ugyanis európai uniós cél, az elektronikus permetezési napló vezetése pedig szintén uniós előírás lesz a közeljövőben. Az eGN bevezetésével hazánk nagy lépést tett annak érdekében, hogy időben meg tudjunk felelni az uniós elvárásoknak.

Hisszük, hogy az eGN a Digitális Agrárstratégia részeként, az információk gyűjtésével, feldolgozásának megkönnyítésével a jövőben hozzájárul a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének, hatékonyságának növeléséhez – írja a Nébih.”smile hammer

A 2023-as parlaghoz szeretnék hozzászólni a miénk alapján és egy kis együtt gondolkodásra kérlek benneteket:
Van gyep: BISS+CRISS+AKG, van gyep BISS+CRISS és van gyep nem támogatott, ideiglenes gyepként szerepel.
Ezzel az ideiglenes gyeppel, ill. már nem is ezzel a darabbal, hanem a meglévő/majdani többivel nekem még sok gondolkodni valóm lesz.
Ez a gyep művelésű ágú gyep azért ideiglenes, mert korábban nem volt támogatható. Ugyanis amikor megkaptuk végre a földeket, a gyepek egy része 30 éve nem volt művelve. Így volt, aminek a kultúrállapota évekig nem felelt meg. Rendbe tettük. Most egy kis darabot, 1,0333 ha-t szerettem volna támogatottba bevinni. De ez nem így van, hogy elsőre lehet, mert egy évet "előszobázik". Majd jövőre lesz támogatható. Az idén ideiglenes gyepként szerepel az EK-ben.
De ennek van még egy furcsasága. Bár állandó gyep, ősgyep (nem szántó), a 4% számításának alapja.

Vannak ökos szántók, abból van ideiglenes (5 év max.) gyep is. Ehhez művelési ág változást nem kell kérni. Bár gyep, de csak ideiglenes gyep, szintén része a 4%-os alapszámításnak.

Ez a két tétel a mi esetünkben elég nagy arányú. Tavaly tudtam bevinni tarlónak valót, összejött 8,4188%.

Gondolkodom az idei éven.
A szántók esetében izgalmas a vetésszerkezet optimalizálása. Ugyan, vajon mit lehet az idén eladni és mennyiért? Mit mennyiért tudunk megtermelni? Mit nyeljünk le, bízva, hogy a jövőt az segíti?
De a gyepen ki vagyok akadva. Már nagyon szeretném az összes gyepet bevinni, évek óta rendben vannak. Egyszer csak el kellene érni, hogy támogatható legyen! De ennek az az ára, hogy a 4%-hoz (valahol erre az évre 10%-ot olvastam, de tévedhetek) még több szántót kell beáldozni. Ha úgy gondolkodok, hogy előre menekülést kell csinálni, a tarlón jó kis talajjavítást kell véghez vinni és ha az jó lesz, kevésbé fáj. Ha kibírjuk, a jövő év jobb lehetne: támogatható lehetne az új állandó/ideiglenes gyep és már nem lenne alapja a 4%-nak. Igaz is, az említett 1,0333 ha gyep idén már támogatott ALL01 lesz és nem lesz alapja a 4%-nak.
Az ÖKO-s szántó nem lehet benne a 4%-ban, azon termelni kell. Maradna az idei parlag, de azt nem akarnám tovább pihentetni. Akkor "új" szántókat kell bevonni!!!!

Na, erre hogy lehet gombot varrni? Ez az igazi fejtvény nekem.

Jól látom, hogy jó lenne többet tudni/látni előre?

A lucernatelepítés hogyan segíthet a matekban?
https://www.agroinform.hu/palyazatok/tamogatasi-feltetelek-palyazati-konnyites-bazisletszamtartas-70833-001

Na, nézzétek, mi vár ránk. Ebből még nem látunk eleget, de a legeltetési terv törölve 2024-től!
Egy baromsággal kevesebb! Teljesen felesleges volt!!! Csak a kész leg. napló berögzítése is egy féléjszaka volt.

Nem tudom, mikor láthatunk rendeletet? Asszem, az nem elítélhető, ha valaki figyelembe veszi a vetésterv összeállításakor azt is, h. a következő években milyen támogatásokra számíthat és azért miket kell teljesíteni.

Előzmény: Radocz #1744 hozzászólása"Egyelőre az nem világos számomra, hogy a Nébih szól hogy adat egyeztetés szükséges, vagy nekem kell kérni.
Az első változat sokkal szimpatikusabb számomra."
Ez nekem is már első olvasatra így jött le. Remélem, a napokban kapunk erre választ.

Két fiú unokánk van. A nagyobbikat nem érdekli a mg.
A kisebbiket nagyon, szoktunk együtt kertészkedni. Nagy öröm vele lenni, látni, ahogy szívja magába az ismereteket. Ügyes is, gondolkodik is, van érzéke a mg-hoz. Őmiatta próbálunk kitartani. Ha egyszer eladjuk a földet, ő már nem fog tudni venni. Hogy jót teszünk-e vele, vagy éppen kicseszünk, azt nem tudom. Ezzel arra gondolok, ha nem látná tőlünk a mg-t, hátha nem kerülne az érdeklődési körébe. A napokban ahogyan az időjárás és a többi munka és az unokák elfoglaltsága engedi, itthon egy kis fóliasátort fogunk együtt összeállítani. A konténeres szamócák már várják jobb sorsukat. Palántát veszek is, de együtt is nevelgetünk, hogy az egész folyamatot megismerje. Velem, ültet, metsz, ás, mindent csinál. A nagyapjával fűrészel, hasogat, fát hord. Már megbeszéltük, h. a nyáron már sokkal több időm lesz és többet tudunk együtt lenni. Ha átjön, mindig kertszemlével kezd. Lelegeli amit lehet és bejön. Összehasonlítja az ízeket: málna, szamóca, paradicsom.
A nagyobbikkal kevesebb időt töltünk együtt, de vele is vannak közös programok.
Mindketten triatlonoznak és nincs valami sok idejük.

Köszönöm Kedves Fórumtársak, hogy segítettétek a munkámat az eGN elkészítésében. Sejtitek, 74 évesen ez mekkora stresz?

Be kell vallanom, hogy tévesen írtam, bocsánat, hogy jön visszaigazolás az eGN belüldéséről.

Mentségem nincs, hogy félrevezettelek benneteket, de leírom az okát.
Családunknak a Kft. + ŐCSG eGN-es válogatott nyomora az enyém, meg az összes papírmunkája, könyvelése. És bérmunkában könyvelek is. Nagyon sok levél érkezik, amikre illik rögtön válaszolnom akkor is, ha eGN-nel gyötröm az idegeimet. Most állapítottam meg, hogy én tegnap már azt is összekevertem, hogy nem az MVH-nak, hanem a NÉBIH-nek küldjük az eGN-t. Az MVH-tól pedig érkeztek levelek mindkét vállalkozásba (plusz az őstermelő ügyfelek is nekem telefonálnak, hogy, má megint jött vmi b.sztatás, de nem tudják azt a krixkraxot letölteni, nézzem már meg, küldjem el, mondjam, mit kell csinálniuk), na így jól elkeveredtem.

Vagyis veletek együtt izgulok, h. amiket beküldtem, hiánytalanul beérjenek és elfogadhatóak is legyenek. Szerencse, hogy abban a hitben aludtam el, h. papír van a kezemben, h. beküldtem és olyan jól aludtam, ahogyan ebben az évben még sosem. Nekem már kifejezett alvási problémáim lettek ettől az eGN-től.
................
Legeltetési napló:
Nekem csak ló van, az egyszerűnek mondható a többi állatfajhoz képest, mert a legeltetési naplóban lónál nem kell a korcsoporti bontás. (Fajtánként, ivar-és korcsoporti bontásban vezetem az állatállományváltozást, KSH, önköltségszámítás miatt is). De még így sem egyszerű, h. minden előírásnak megfeleljen a legeltetési napló.

Nagyon átérzem a többi állatfajt legeltetők kínját, mert tényleg egy képtelenség, h. ilyennel kelljen kínlódniuk! És semmi értelme! Egy gazda se olyan hülye, h. az általa használt legelőt akarja tönkretenni. Nitrát túlterhelésről asszem nem sok helyen lehet szó, de a gyanúját már ránézésre is lehet látni, ott más a növények összetétele, habitusa. Pl. egy trágyaszarvas helye, környéke teljesen másképpen néz ki. Persze ezzel nem azt akarom mondani, h. ott minden esetben fennáll a mérgező nitrátterhelés.

Én megfordítanám, ahol probléma merülhet fel a nitrátterhelésben, ott kérjenek valami praktikus elszámolást.
Ezt a hollandiai sertéstelepek miatt találták ki. Nálunk nem sok ilyen állattartó telep van.
A legkevésbé problémásnak a legeltetést látom.

Taposási kár a kutak környékén:
Én gyerekkoromból emlékszem, a falu határában minden kút környékén ki volt taposva a fű, akkor is, ha legelő a környéken sem volt. Ott sok ember taposta, fogatok, gépek.
A legelőn lévő csordakutaknál pedig sokkal nagyobb területen volt kitaposva. De ez így van a világon mindenütt, akármelyik filmben is látható.
Jön még egy kis agymenés nyugatról és reggelente minden legelő állatra 30 l-es "kulacsot" kell felszerelni, amiből ad libitum iszik (állatjólét) és hogy ne kellejen neki a kúthoz menni inni. Aztán még egy kis agymenés, a gazda fogja vinni a hátán a "kulacsot".
Ez kb. olyan, mintha a városlakót az aszfaltért akarnák büntetni. Pedig annak még lenne is értelme sok esetben.Nekem is jött a lucernára tegnap.

Az ügyfélkapura jön üzenet, arról pedig a levelezőprogramba az e-mail címre.

Tegnap, amikor be tudtam lépni, mérgemben akárhányszor beküldtem és teleszemeteltem vele az e-postaládámat, mert sokszor beküldtem és annyiszor jött az üzenet. Hm... még az is terhelte az internetet.
......................
Azért ezen a 03.14-es olyan sok vigyorogni valónk nincsen. Sokunknak van AKG, ÖKO, Natura 2000, AÖP, egyebek. Az MVH-s ellenőrzések miatt nem mentesülünk semmitől sem.
A korábbi évek AKG-s tapasztalata alapján azt tudom mondani, h. nagyon alaposan ellenőrizték a GN-t. Még az állatállományváltozást is! Abból nem ilyet készítettem, mint ami a tipikus GN-es, mert ezen 01. 01. nyitó fele, 12.31. záró fele +11 hónap nyitójával készül az átlagos állomány.
A könyvelésben tak.nappal dolgozunk, abból számoljuk az éves átlagos állományt. Nekem az excel-táblán korcsoportonként, minden egyedre önköltség számolva, mindenkire kimutatva a tak. napja, minden változás forintban is, amikor meglátta az ellenőr, elvitte, megmutatta a többieknek is. Úgy döntöttek, ilyet még nem láttak, de biztosan jó.
...........
Az állatállományváltozásról jut eszembe, hogy a legelő nitrátterhelését egy rejtett programmal ellenőrzik? Mert én nem találkoztam olyan lappal, ahol ezt ki kellett volna mutatni. Ezért nem érthető, hogy miért nem kell a nitrátjelentés? Na, nem hiányzik és feleslegesnek tartom.
Csak ha elkerülte a figyelmemet, akkor pótolnám.
...................
Permetezési napló- a kötelezettségeknél feltüntettem, de nekem igazi permetezésem nem volt.
A Kft-s szántóknál 3 táblán volt zöldtrágyázás, egy növényen semmi, a 4%-nyi tarlón értelemszerűen szintén semmi.
A csg-ben semmi permetezés nem volt.
Rá nem jöttem, hogyan lehetne kinullázni, ahol semmi permetezés nem volt.
...........................
Ugye nem dőlhetünk hátra! El kellene kezdeni a 2024-t. Elkezdte már valaki?
Nyilván nem ma akarom elkezdeni (állatállományvált. 01.hó), nem terhelem vele az amúgy is leterhelt rendszert.
De jönnek fel bennem kérdések. 2024-es EK-t nem tudunk betölteni, mert még nincs. Ha most elkezdünk dolgozni a 2024-ben és májusban beadjuk az EK-t, azt be lehet tölteni anélkül, hogy a meglévő állomány ne sérülne?
.................
Azt sem értem, hogy a területi adatokkal mihez lehet majd kezdeni. Van egy ősszel elvetett kultúrám vagy egy gyep, de pl. a vadászok kijártak belőle két nyomvonalat a télen, az 1000 m-en, 10 m szélesen 1 ha.
Ez ősszel mondjuk 10 ha volt, ezzel indítom el a 2024-es GN-t, de ez tél végére 9 ha.
Ezt hogy szopja a gazda?


Nem találtam terminus technicust a szemes termény beszállítására.
Széna behordás, ághordás van.

Netán úgy gondolják, h. a kombájn minden telitartállyal betotyog akárhány km-ről is a telephelyre?
Vagy azzal van vége a betakarításnak, h. a kombájn a táblaszegélyre ürít?

Már beküldtük, a lányom segített hajnaltól, mert vénségem teljesen kipurcant az idegességtől és az éjszakázásoktól.
Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy több papírt nem akarok látni, még papírpénzt se, ott a cserekereskedelem és WC-papírt se, megteszi a lapulevél, télen a Monstera deliciosa levele.

Senki emberfiát nem engednék szellemi munkakörben dolgozni addig, amíg legalább egy évet le nem húz a mg-ban fizikai dolgozóként. Szerintem mindenkinek jót tenne a személyiségfejlődésére!

A Kft-vel kész vagyok, még egy ellenőrzés kellene a legeltetési naplóhoz, h. nem ütöttem-e el valamit? És mehet. A szaktanácsadó talán minden alkalommal eltűnik belőle, legalábbis ahányszor ránéztem.
AGYBAJ az egész!.

Az ŐCSG-val még dolgoznék, de az csak 6 tábla, az állatállományváltozás is kis munka. Már elkezdtem, de kidobott, napközben nem lehetett haladni. Na, akkor este. Itt van, be sem tudok lépni! Egy tábla hrsz-t elírtam, és azzal vacakoltam világba, de ha egyszer nem lehet belépni, nem tudok haladni! Hiába van itt mellettem minden papíron, nem bírom becsépelni!

Gondolom, este későn megint leáll a rendszer. Tegnap éjszaka 22,00 helyett már 21,15-kor leállt.
Kicsit bealudtam itt a gép előtt és éjszaka folytattam a Kft-t.
Gondolom, megint éjjeli őr leszek, de garancia akkor sincs, h. holnap éjfélre elmegy.

Előzmény: envagyok2 #1652 hozzászólása


Sok legeltetési napról van szó? Mert ha a leg.fű helyett lenne elég széna azzal talán ki lehetne a méregfogát húzni, bár a vállalásaidat nem tudom.
Nem tudom, a hozamokat kellett-e már valahová lejelentened?
Arra gondolok, hogy kevesebb napot legeltek. Én más lehetőséget nem látok, de ilyenben nem is gondolkodtam, próbálkoztam.

Nekem elég a legelő, sőt még kaszálás is volt, a valóságban is.
Most az éjszaka csépeltem be a legeltetési naplót, tulajdonképpen csak bemásoltam a készet.
Excel tábla, függvények segédletével készült a bemásolandó. Agytréningnek jó lehetne, de minek...A lányom nagyon jó a számítógépen, már ő is segített az este folyamán, mert egyértelmű, h. egyedül nem leszek kész.
Külön bosszantó, h. egyszer végig küzdve a papíralapú, ki van nyomtatva, az MVH-nak elküldve ellenőrzésre. Mi a bánatnak nem lehet a NÉBIH-nek is azt küldeni?

Az biztos, h. ezt a programot 2024-ben sem fogják elfogadható színvonalúra felhozni, ha eddig nem tudták.
Tetűlassú is ráadásul.
Változatlanul az a véleményem, h. nem jól áttekinthető, nehézkes a használata. Rémséges benne közlekedni, ha az ember valamit utólag le akar ellenőrizni.
Igaz, eredetileg úgy gondolták, egyből a helyes adatot fogjuk elsőre a megfelelő helyre beírni és nincs mit visszanézni. Persze...

Nagyon erőltetik a piaci programok megvásárlását, azzal nincs ilyen gond, h. állandóan kidob a NÉBIH programja, mert nem abban dolgoznak. Elhiszem, hogy azok jók, többet tudnak, "helyettem is gondolkodnak", de azért az nem lenne nagy luxus, ha ez a program olyan lenne, hogy a számítógéphez és mg-hoz értő ember elfogadható idő alatt meg tudja csinálni.
Szerintem a kicsiknek túl nagy költség a programot megvenni, amikor az államisnak is kellene mindent tudni!

AGYRÉM!!!! Már annyi időm elment vele. Ma akárhányszor nem tudtam belépni, kidobott, adatot vesztettem, újra ellenőrizni, mit vesztettem és utána tovább. Váratlanul többször kidobott.
Most este 9,15-kor dobott ki, nem 10-kor. Biztos, hogy megint vesztettem sok adatot.
Ketten a legeltetési naplót is berögzítettük volna, ha nem csesznek ki. Így reggel kezdhetem azzal, de még ott van az ŐCSG is. Ezzel a tempóval nem tudom beküldeni 02.15-re, pedig nagyon szeretném maradéktalanul, vagyis inkább legjobb tudásom szerint teljesíteni, hogy át lehessen állni másik munkára. Na meg az sem utolsó, h. kezdjük a ház villanyhálózatának cseréjét egy lakott házban. Az irodafunkció működtetése igen érdekes lesz! De nem eGN-gyártásra való!
Irodát sem bérelhetek, a fene se bír ennyi papírral költözni és két helyen egyszerre jelen lenni.
Azt hittem, ilyenkorra már a 2024-es eGN-t is elindítom.

Na, a 4%-hoz az előbb olvastam egy förmedvényt. Nem tiszta, milyen növények termelése esetén lehet felhasználni a 4% hozamát. Gondolják, ez leszereli az EU-ban tüntetőket? Ez édeskevés a korábbi jövedelmezéségi színvonal megközelítéséhez.
Másfél órai munka után megint kidobott ez a fos!

Ugye, ami véglegesítve van, az a napokban már nem tűnt el?

Visszafelé kerestem, de nem lelem, pedig kellene a válasz, kérem, aki tud, segítsen, köszönöm:
nem lelem a CRISS-t, mint támogatási formát.
Elronthattam valamit? Az EK-ben benne van, de az eGN-ben nincs. Az igaz, h. a szinkronizációt mifenét még januárban csináltam meg.


"Hiba
A háttérben futó rendszer működésében hiba merült fel. Kérjük, próbálja meg később az Ön által végzett művelet végrehajtását."

Órák óta hiába próbálok belépni. Néha már sikerült a cégjegyzékszám, adószám beírása, de arra a válasz : "Sikeres kijelentkezés".

Egyik ügyfelemmel beszéltem, ők is hiába, hosszú órák óta. Majd kb. 1 órája telefonált, h. most gyorsan próbálkozzak. Azóta se sikerült.

Nem írhatom ide le a gondolataimat és a jó kívánságaimat, mert nyomdafestéket nem tűr!
Szerintem a gazdákat nem hibáztathatják azzal, h. még most is dolgoznánk rajta.
Tavaly mondhatni, hozzányúlni se volt érdemes. A január egy horror volt. Még februárban is volt, h. az állatállományváltozást nem tudtam bevinni, majd valami történt és miután vagy háromszor eltűnt, végre megmaradt. Merthogy miután januárban a növénytermesztéssel nem haladtam, most az állattenyésztéssel szerettem volna haladni. Az kész, újra dolgoznék a növényen, de hiába!

Szivatás! Ellenőrzésre beküldtük a papíralapúnak mondottat. Biztosan be lehetne csépelni egy nap alatt, ha nem lenne ez az egész hungarikum egy ekkora FOSSSSSS!!!!!!
Mintha csak ennyi dolga lenne az embernek!!Előzmény: envagyok2 #30159 hozzászólásaA hasznosat idézőjelbe tettem.

Egyébként, ha nem kell pillanatnyilag a mg-i termék és annyi pénzt adnak rá, hogy elég legyen a keverékre és a művelésére és egy kis haszonra, nincs akadálya, hogy tényleg valami jó kis talajjavítást csináljon az ember. Ha már úgysem lehet a 4%-on takarmányt vagy élelmiszert termelni...
Legalább tapasztalatot szerez az ember a talajtakarásban is.

Én gyerekkoromból emlékszem, hogy jó apám csillagfürttel javította a talajt. Beszántotta és örült az eredménynek.

Eddig csak konyhakerti szintű tapasztalataim vannak a mulcsozásról, a téli takarásról, a min.tillről, de azok nagyon jók.
Én úgy fogom fel, hogy a 4%-on tanulok és mérsékli a veszteséget, ha van hozzá támogatás. Későbbre pedig valamit javul a talaj. Ezt a retkes takarást is ki akarom próbálni.

Ahol több éve nem vegyszerezünk, megjelentek a giliszták. Még nem sokan vannak, de valami elkezdődött. Persze nekünk "könnyű", mert elsősorban takarmányt termelünk. Abban ha vannak gyomok, még jó is a takarmányban, több komponensű lesz a széna.

Azzal egyetértek, hogy a tavalyi 4% elég furcsán vette ki magát, különösen azok az ÖKO-sok, AKG-sok jártak rosszul, akiknek a teljes területét kitette a vállalás.

Nekem meggyőződésem, hogy az aszály ellen csak a takarással és a no/min. tillal tudunk védekezni. És hosszabb távon a kemikáliákról is le kell állni. Legyen kevesebb a hozam, de jobb beltartalmú és nem mérgező.
De ehhez még hosszú út vezet, talán az unokám meg fogja érni.

Előzmény: matarka #2336 hozzászólásaAz ÁFA-nélküli fekete beszerzést nem tarthatom járható útnak.
Ismereteim szerint a nagyobbak adnak el a kisebbeknek, hogy komám, adok én neked ÁFA nélkül feketén és jól jársz. Aztán kiderül, hogy az a nettó ár bruttó ár.

Nem a könyvelők hobbija, hogy aki már egy kicsit nagyobbacska vagy az inputjában több ÁFA lehet, mint az outputjában, annak érdemesebb ÁFA-zni. Könyvelőtársaimmal ezt már többször kitárgyaltuk. Ez matematika. Az ÁFA nem költség, csak egy utazó tétel.
Az igaz, hogy több ellenőrzés van kilátásban a NAV-nál, mintha nem ÁFA-zik. De amióta minden költségszámláról kell adatot szolgáltatni, kevesebb az ÁFA-ellenőrzés. Megvan a kontrollinformáció, nem kell annyit ellenőrizni.

Ha valaki csak fordított ÁFA-s terméket értékesít, akkor az összes input ÁFA-t visszakapja.
Ha csak 27%-osat, akkor is gyakori a visszaigénylési pozíció, mert a beruházások ÁFA-ja 27%, gázolaj, kenőanyag, alkatrész, egyéb anyagok, műtrágyák, növényvédőszerek, bérmunka 27%-os ÁFA-sak.

2022. év végére egy ügyfelemet rávettem, hogy ÁFA-zzon. Tavaly már gépeket is vett, de anélkül is bőven visszaigénylő pozícióba került, mert az értékesítése jósrészt fordított ÁFA-s.

De tanulni sosem késő, ha gondolod, megoszthatnád a tippeket egy kis tanulópéldán levezetve, hogy megértsem. Előre is köszönöm.Én olyasmit olvastam, hogy a 4% marad, csak "hasznosabb" lesz, mint volt, azaz talajjavító keverékkel kell pihentetni, nem termelni, hogy ne csak ingyen kapjuk a pénzt. tehát nem lesz az eddigi üres gyommentes tarló, vagy tarló, virágzás előtt lekaszálva, lezúzva.

Akárhogy is, nagy szívás, hogy 02.11-én még fogalmunk sincs, mihez kell majd igazodnunk.
Tényleg itt lenne az ideje, hogy a vetésszerkezetet összehozzuk. Április végén május elején késő kitalálni. Tavaly például köles vetőmagot nem lehetett kapni, sokaknak az volt a menekülő út.

https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-2024-373

Nem tupírozni akarom a kedélyeket, de hátha valakit érdekel ez a nagyon egyszerűen, már szinte bürokráciamenetes őstermelés, családi gazdaság adózása és papíros háttere.

Nincs becsapósabb propaganda, mint az őstermelőknél, csg-knál. Egyáltalán nem egyszerű, csak annak látszik. A buktatókat nem szokták leírni. De azt sem, hogy egy-egy rossz választással mennyit lehet bukni.
Pl. ha valaki alanyi adómentes az ÁFA-ban és komp. feláras, sok ÁFA-t bukik el.
Amikor az átalányadózás miatt nem kellenek a költségek és nem is ÁFA-s az őstermelő, sokszor nem is kerül tisztába a valódi termelési költségeivel. Gyakran a saját munkáját nem is számolja. Ha legalább a garantált minimálbér lenne az elvárása, mert azért a többség a napi 8 órát kidolgozza, akkor rögtön másképpen alakulna a jövedelmezőség.

Na, folytatom az adóbevallásokat, csak erre véletlenül találtam rá. Már belém állt az ütő, hogy hibáztam, amikor kisker. adót nem vallottam be az egyik ügyfélnek. De nem, ő pici, még mindig nem esik kisker. adó alá.


Előzmény: rtamas76 #3367 hozzászólása


Meg kellene keresni egy nyugdíjhoz jól értő szakembert. Mert ha még áll az a lehetőség, h. pénzért szolgálati éveket lehet vásárolni, akkor az értelmes dolog lenne. Pár éve még volt.
Itt még az nagy kérdés, ha áll a lehetőség, h. ha előbb kell kifizetni a vett éveket, miből fizeti ki, ha később adja el a gazdaságot?
Megjegyzem, a gazdaság eladása sem lesz egyszerű. Lehet, hogy egyszemélyes Kft-vé kellene alakulnia, majd legalább két tag legyen benne. Az lehetne a reménybeli vevő is. Így a meglévő jogok is megmaradnának az új tulajdonosnak. Adózás szempontjából az eladó talán így jöhetne ki jobban. Talán lenne egy kevés idő, amikor ez az őstermelős adókedvezmény nem lenne a Kft-ban, de ez rövid idő alatt újra megoldható.
Egy biztos, ezt nagyon jól át kell gondolni.
Azért nem tudok pontosabbat mondani, mert nem látom, mennyi földről, mennyi gépről, mennyi földhaszonbérletről van szó. A földhaszonbérlet egy nagyon kényes kérdés is tud lenni a jelenlegi jogi szabályozás mellett.
Ha pici, akkor aligha érdemes Kft-zni. Csak a pici fogalma is relatív...

Sajnos, nagyon sokan még a minimálbérerejéig sem fizetik meg a járulékokat, hanem csak az árbevétel utáni minimumot.
Könyörgöm! Ahol a férj és feleség negyedévente fizetnek 50 eFt-öt együtt, abból milyen nyugdíj lenne? Ők is azt mondják, majd eladnak mindent. Ugyan! 15-20 db marha értéke hány évi nyugdíjat tud kiváltani: A használt gépek értéke kb. ócskavas értékű lesz, mire odakerül a sor. Az "istálló" eltakarítási költségét talán fedezi a föld értéke.
Amiért nem tudnak menekülni ebből, annak oka az, hogy felvették azt kistermelői néhány millió forintos támogatást és most amíg az ki nem fut, addig nem tudják befejezni.

Ezt a kistermelői támogatást én csapdának értékelem. Ez annyira kevés, hogy ezzel nem lehet egy érdemi fejlesztést csinálni. Az önkizsákmányolás fokát viszont növeli. Abból a pici pénzből növelik a termelőkapacitást, erőn felül vásárolnak gépeket, még többet dolgoznak, hiszen ha többet termelünk, majd több lesz a jövedelem. De ez nem így van! Az inputok úgy nőnek évről évre, hogy a többlet árbevétel éppen csak fedezi a többletköltségeket. Gondot jelent, ha valamelyik használtan vett gépet nagyjavítani kell. Az évek mennek, az erő csökken. Egy betegség esetén szörnyű nagy baj van, ilyen pici járulékfizetés mellett a táppénz gyógyszerre se elég. A kieső munkáskéz pótlása milyen pénzből történjen?
És még utána jön az idős, beteg szülők gondozása is. Addig ők segítettek, amit tudtak, de fordult a kocka. Még többet dolgoznak. És egyre gyakrabban betegek. Látom évek óta.

Na, de a magyar paraszt számolatlanul kapja a nagy EU-s támogatást, utána hajítják.
Arról sosem szól a média, hogy az alacsony felvásárlási árak kompenzációja miatt van a támogatás, hogy a boltok polcain olyan olcsó legyen az élelmiszer, mint amilyen, akkor is, ha a vevők drágának találják.
Azt sem ismerteti a média, hogy a mezőgazdaságban milyen nehéz körülmények között kell dolgozni és milyen sokat kell dolgozni. Hatalmas az önkizsákmányolás!
Úgy van bemutatva a mg., hogy ott 365 napos wellnes van. Jó levegő, napfény, zöld, állatok. Mások ezért fizetnek, hogy ebben részük lehessen, ezek meg egész évben ezt élvezik, és ezt még támogatják is nekik.

Előzmény: margitradnai50 #1274 hozzászólása


Az előzőhöz még valami nagyon szépet!

Voltak szántók bérbe adva. A bérlő a terület alját, ahol legelővel volt szomszédos, nem művelte, elcserjésedett. Egyszer jött a határozat a Földhivataltól, hogy megváltozott az ingatlan területe: lecsökkent ennyivel, mert átsorolta akárhová. Az AK-érték maradt. Szóvá tettem a bérlőnek, asszonta, nem tud róla.
Tavalyelőtt ezt birtokegyesítésben elcseréltük ezzel az érdekcsoporttal, AK-AK-ért.

Ami lett helyette, ott is a végében cserje van, túl rajta erdő. Ezt is ők művelték.
Benne lennék, hogy ez a cserjés maradjon meg diverzifikációnak, akárminek, de félő, hogy amikor a Földhivatalnál ez a terület kerül górcső alá, megállapítják, h. az nem szántó ás átsorolják erdőbe , a mi AK-nk változatlanul hagyása mellett. Sajnos, ehhez nem értek. Ehhez sem...

Ezt csak azért írtam ide le, ha valakinek van ilyen vége cserjés akármi, nézzen utána, amíg nem késő!

Társas vállalkozások - NAK tagság - nem gyakorolt mg., mg. termékek kereskedelme

Nekem is lett hozzá "szerencsém" ügyfelem kapcsán. Könyvelek is. Az ügyfelem tárhelyén (én szoktam nézni, ő sose, trehány, de 01.01.-től felmondtam) találtam a NAK levelét a szerintünk jogalap nélküli NAK-tagságról. A levél melléklete felsorolja, minden tevékenységi körök keletkeztetnek kötelezően NAK-tagságot. A változást 15 napon belül be kell jelenteni, ha van olyan, amit nem gyakorol és nem akar tag lenni, töröltesse a nem gyakorolt tevékenységi köröket.
Ügyfelem, ha neki kell valamiben lépni, mindig beteg nagy hirtelen. Most is. Én már szerettem volna, ha ügyvédhez megy és egy rakat tev. kört töröltet és más is van ott a társasági szerződésben, amit csak ügyvéden keresztül lehet csak módosítani. Hát nem. Egy jó könyvelő megoldja ő. Még sose senkit sem hagytam a kakiban. nagy gyorsan töröltettem a kritikus tev. kört. Pár nap múlva a tárhelyen ragyog a cégbizonyítványról az értesítés, örültem. Bőszen GN-ztem, majd csak megnéztem. TÖRÖLTÉK A CÉGET! Az új könyvelő telefonált a NAV-hoz, meglepődtek, ilyen még ők sem láttak, de izgalomra semmi ok, helyreállíttatják. Ez akkor volt, amikor az eGN is világba tűnt el és más fennakadások is voltak az éterben. Senkinek nem kívánom azt az idegességet, amit akkor átéltem. Az ügyfelem akkor már fordult ügyvéd haverhoz, amikor küldtem neki a törlésről a cégbizonyítványt. Az ügyvéd azt mondta, ezt valaki nagyon elkúrta, de nem a NAV, nem Cégbíróság. Na, szuper, akkor csak én maradtam bűnbaknak beállítva. Aztán tisztázódtam, de napok mentek el.

Akinek van ilyen ügye és mást nem kell a Társasági szerződésben módosítani, akkor a tev. kört tényleg egyszerűen lehet töröltetni vagy bővíteni. A könyvelő valóban meg tudja csinálni vagy az adóalanyok is, aki jártas az ÁNYK-ban.
A 24T201T nyomtatványt és kitöltési utasítást kell letölteni.
A főlapon a 4. sorban az elsőmezőben változás bejelentés 2-es kód, lenyíló.
A 2. lapon a 7. sorban lenyíló: T= törlés
bekövetkezett változás időpontja: 15 napon belül be kell jelenteni. Ha 2024. 01.31-én befejeztem, akkor 02.15-én legkésőbb be kell jelenteni.
TEÁOR-kód: amivel be volt jelentve, azzal kell kijelenteni
(ennél azért fogalmazok így, mert asszem 2008-ban voltak a kódok átfordítva. Ha valaki azóta nem módosította a társasági szerződést, akkor tényleg muszáj ügyvédhez fordulnia. De a könyvelő a NAV felé annak idején bejelentette a megváltozott kódokat.)
Működési engedély száma, kelte: csak akkor kell, ha volt ilyen bejelentve. A mg-ban sok tevékenységhez nem kell külön engedély.
Ha egynél több tev. kört kívánunk törölni, akkor a Pótlap1-en lehet folytatni.
Ha hibás, nem lehet beküldeni. Ha hibátlan, mehet a NAV-nak ük-n keresztül. A NAV intézi a Cégbírósággal. Így gyors és nem kell ügyvédet fizetni.

Nem tudom, akinek az idei én már beragadt, mennyi lesz a NAK-tagdíj. Annyit tudok, h. tavalyra a családunk fejenként fizetett 20.000.-Ft-ot, mert megvan a paraszttá nyílvánításuk, azaz földműveskénti nyilvántartásba vételüket kértük annak idején, asszem 2005-ben jött be ez a módi.
Az a helyzet, hogy ez a paraszti státuszban maradás mostanság is kell, ha valaki szeretne földet bérelni, venni, ha jól tudom. Sőt, földcseréhez is kell. Tavaly és tavalyelőtt bonyolítottunk földcserét és akkor is kellett. Bár ha jól emlékszem, csak az enyém kellett a Kft. ügyvezetőjeként és az ŐCSG képviselőjeként.

A családtagok földműves státuszának megszüntetéséről lemaradtam.
Megmondom őszintén, én már nem tudom a napi teendők mellett követni, mikor milyen feltételekkel lehet földet cserélni, osztatlan közös tulajdont megszüntetni vagy osztatlan közös tulajdonból (NFA, nem tudom, most éppen mi a neve) kivásárolni 2000 m2-t, hogy ne legyen benne idegen.

Azért amikor téma, hogy milyen elmaradott a magyar paraszt földügyi nyilvántartásaiban, akkor nem beszélnek arról, hogy nálunk szinte mindenkinél, ha nem is szerez több földet vagy bérleményt, akkor is állandó változásban vagyunk.
Most itt vettek ki a földünkből utat a vadászoknak, most ott. AK-érték marad, de a terület csökken. Meg kijárják a gyepet, mert az utat nem tartják rendben és kellemesebb a rendben tartott gyepen járni. Azt is kitapossa, jön beljebb.
Korábban máshová csúszott utakat szintén a miénkből csíptek le, nem az utat tették vissza az eredeti helyére.
Nekünk nem sok földünk van, de így is munka egy naprakész excel táblát vezetni róla.

Jó elkanyarodtam.

Előzmény: trikolor5 #1464 hozzászólásaNa, bekattant, hogy hogy is volt. Családi Kft., 2021-ben az összes szántóval pályáztuk Öko 2021 átállásra, vagyis a támogatói okiratban lévő területhez ragaszkodni kell. 2023-ban béütött az AÖP.
A 35 ha-ból akartuk a tarlót/parlagot mifenét megoldani, de nem lehetett. Újabb szántó bevonása a családból haszonbérlettel, amit nem kellett kilógatni, hanem azonnal bejegyezték.
Majd kiderül, hogy rendben van-e?

Basszus!
Nekem mára a számvitel és adózás könnyebb, mint az egykor és most is imádott mezőgazdaság! Az adózásban legalább mindenki tudja, hogy az elvonási elv érvényesül. Ha nem tudok egy jogszabályt értelmezni, mert ötféleképpen lehet, akkor minden bizonnyal úgy kell értelmezni, ahogy legtöbbet vesznek ki az adózó zsebéből. De azért ott jobbára van kitől kérdezni.

A mezőgazdaságról azt hiszi az értelmes dógozó ember, hogy gazdálkodik és van némi papírmunka és ellenőrzés, de mit lehet tenni, ha kell a támogatás, anélkül meg nem nagyon lehet még lenullázni se. Na de hogy ennyi jogszabályt olvasni, értelmezni, sok egymásnak ellentmondó, rendkívül sok szakmaiatlan jogszabálynak megfelelni!
És még hozzá ekkora pallos 02.15-re!

Azért vagyok kiakadva, mert hozzáfogtam a növénytermesztéshez újra. Hát perszehogy eltűnt, amit a múlt héten vagy januárban megcsináltam.
Így lehet haladni...
Előzmény: trikolor5 #1464 hozzászólása


Na belém állt az ütő!
Megnéztem a 150/2004. (X.12.) FVM rendeletet és abban kell az ökoszántóra talajvizsgálat, de amit néztem, az a ma hatályos.
Tuti, hogy 2021-23 között nem kellett és akkor úgy gondolom, 2024-re se kellhet, vagy ki tudja...
Egyszerűsített táptervet készítettem.
Öszintén, ha nem istállótrágyázunk, nem műtrágyázunk, akkor ennek mi értelme van?

Most nagy hirtelen sokat összeolvastam a talajvizsgálatról, h. mikor kötelező?
Ökológiai gazdálkodás 2021- szántóként nem kell, viszont nitrátérzékeny. Ott mi a helyzet? Menekülő út lehet egy idei talajvizsgálat az 5 évhez?

35,0008 ha kultúrás öko 2021 szántóhoz van 3,2866 ha tarló 2023-ban, bár ez az AÖP miatt van.
Igen, valamit méricskéltünk annak idején, h. ez van is meg nincs is. Na, ezt már nem tudom.
Trikolor, jó hogy felhívtad a figyelmemet, köszi.

Komolyan, a napi munka mellett meg lehet ebben hülyülni!

Megint nem tudok belépni! Gondolom, majd megint csak ebédidőben lehet! De hogy lehet így haladni?
Azért nagyon szeretném látni, hogy ahol tegnap abbahagytam, az ma meg is van.

Én most fogom kezdeni újra a növényest január óta. Nekem is lesz nitrátos, de ÖKO-s szántó. Talajvizsgálat nem kötelező, de tápterv igen. Se műtrágya, se szervestrágya nem volt.
Én is így hallottam, hogy a nullát be kell írni. De még nem értem oda.
Papíralapon már beküldtük az MVH-nak ellenőrzésre, de még csak az AKG-s gyep van soron, így a szántóra nem tudok mit mondani.

De szerintem is, ha a nullát van lehetőség beírni, akkor célszerű, megvan válaszolva. Ebből utána gond nem lehet. De mondom, én még nem értem ide.

Két témához szeretnék hozzászólni:
Egyik az állattartás, műhús kérdése. A műhústól rovarfehérjétől elzárkózok.
Az állattartás megszüntetése a cél a metántermelés miatt, de valójában a műhúsbiznisz miatt.

Induljunk ki az anyagmegmaradás törvényéből.

Ahol a marha nem legel, ott nő a fű. A fű lebomlik, abból is metán keletkezik, csak nagy területen és folyamatosan. Lehet, hogy alig mérhető, talán még sosem mérték.
A marha pedig nagy testű állat, akár elől, akár hátul ürít, közelben mérhető - gondolom - a metánkoncentráció. Ha ezt arra a területre osztanánk, ahonnan a lelegelt takarmány származik, akkor ott lennénk, mint ahol nem hasznosítják a gyepet vagy melléktermékeket vagy más takarmányt.
Metán ügyben évmilliókra kellene visszanyúlni, mert azok "böfögnek" a jég és hó alól pl. Szibériában és el sem tudják oltani a tüzet.
Ez az egész metán ügy csak egy szűk kör érdeke a műhúsos befektetéseik miatt, meg a rovarfehérje miatt.
Az ember a vegyes "takarmányra" van kitalálva, a fosszíliákban még soha senki nem talált műhúsra utaló dolgokat.
Az a jó, amit odafent kitaláltak, megalkottak és akármióta bevált. Nekünk ezzel kellene jól gazdálkodni!

Erdők, fasorok, mindenféle fásítások szerepe
Mi a mi hazánkban csinálhatunk bármit és bármilyen jól, a nagy összefüggések miatt kevés, de az is valami.
Szomorúan tapasztalom, hogy míg régen mindenütt árkok húzódtak és az év nagy részében volt víz bennük, mára szinte egész évben szárazak. Egy-egy nagyobb eső alkalmával fut bennük össze a víz. De az megy ki az országból.
Néhány nagy-nagy víztározóval nem lehet eleget segíteni. Szerintem nagyon sok kicsi is kell, hogy azok is emeljék a környék talajvízszintjét.

Gyepben lejtőn vagyok érintett, szántón viszonylag sík területen. Az erdők egy része meredek vízmosásokban és körötte van vagy olyan völgyben, ahol régen sokszor állt a víz és benyárfázták.

A gyepen látom, hogy egy-egy kis eső nem folyik el, mert a gyeptakaró tartja. Nagyobb eső esetén már fut el belőle. Én szeretnék rétegvonalasan árkokat létesíteni, helyesebben ezek csak olyan hosszúak lehetnének, ameddig szinte vízszintes az árok. Ezeket az árkokat töltögetném szervesanyaggal.
Vérzik a szívem, amikor azt látom, hogy a fakitermelésen karvastagságú ágakat is elégetnek, hogy tiszta terület keletkezzen. Gondolatban már a képzeletbeli árkaimban látnám őket, bár annak az erdőben lenne a helye. De ide mehetne a tisztítókaszálásból származó nem nagy értékű cucc is. Védené az árkot a kiszáradástól.
A lejtőirányú árkokat bűnös módon már régen feltöltöttük trágyával és a szénából kihúzgált vackokkal, ami a vett túzokos szénában jócskán volt. Az olyan mindegy, hogy az árokból vagy a potyogtatásból kerül nemkívánatos növényfaj magja a területre, de kerül. Most ezeken a helyeken nem folyik el a víz, beszívódik, Amikor átvettük a területet, még csak 0,5-1 m-es árkok voltak. Aztán jöttek a monszumesők, egy nyáron 3 monszumeső kimélyítette, kiszélesítette. Ezért kellett betömni és jól sikerült, most jó gyep van rajta.

Nem merem keresztben elkezdeni, a gatyánk se marad meg, AKG-s gyepek.
Pár év múlva pedig ezekben az árkokban jól lehetne fasorokat telepíteni. Az állattenyésztők tudják, ma már ha egy szopós elalszik a napon, napszúrást kaphat. Ezért is kellenek a fák. De amikor UNIO-sok lettünk, üldözték a fát. Mi meghagytuk a legkisebb tölgycsemetéket is. Körötte meghagytuk a bozótot, hogy védje a fát. Így se a jószágaink, se a vadak nem legelték le. Mára szemet gyönyörködtetőek, gondolom, a pottyantás is neveli őket. De még kellene telepíteni.

Szántóknál nagyon rossz a helyzet. Van ahol 500 ha-on 3 db fa van. A régi vizesárkok be vannak szántva. Úgy tapasztaltam, az AK-ra kiadott területhez ezek nem tartoznak hozzá. Szerintem ezeket a területeket újra ki kellene árkolni és mellette beültetni fákkal. Egyetlen nagy akadálya van: a vadkártétel!!!! Ahol több szántónk van (nem sok, nem 100 ha-k) szívesen beáldoznék erdősítésre egy ha-t, de biztos, hogy egy év alatt semmi nem maradna belőle.
A vadkártétel környezeti káráról nem szoktak beszélni. Amíg ennyi vad van, nem lehet fásítani! Nem elég a szárazság (de öntözni legalább valamennyire lehetne a csemetéket), de a vadak ellen nincs védelem!!!
A korombéliek még emlékezhetnek rá, hogy a tsz-esítés után megindult a nagyüzemi táblák kialakítása. Utána alig akadt mutatóba egy-egy fa, ahová délben le lehetett ülni ebédelni meg egy kicsit hunyni. Amelyik fa túlélte a szocializmust, az nem élte túl a rendszerváltás utáni időket.
Mostanság erdőt telepíteni lehetetlenség!!!! Szárazság és vad!!!
Hagyni kell bebozótosodni és a bozót megvédi a talajt is a csemetét is. Helyben kell elvetni a magvakat! Láttam videót, Ausztráliában drónok lövik a bozótba a drazsírozott őshonos magvakat és az eredmény nagyon jó.
ŐSHONOS!!! Igen, nálunk a tölgy őshonos, de az utóbbi években több fa kiszáradt. Úgy látom, ahol tufásabb, ott száradnak. Egyenlőre a völgyben még nem. Talán a völgyekben sem kellene az olasz nyárt erőltetni, a 10 éves telepítésből is van, ahol szárad, ahol közel van a tufa.
25 éve figyelem a mi erdeinket és a környéken lévőket is. Az aszályok miatt sokkal kisebb a hozamuk, mint 25 évvel ezelőtt. Még az akácok sem bírják eléggé, igaz, tufán vannak.
A fenyvesek barnállnak a hegyoldalakon.

A fa, mint tüzelőanyag - véleményem szerint - nem sokáig áll korlátlanul rendelkezésre.
Igaz, lehet, nem is sokáig kell..., ha nem kapunk észbe!

Hihetetlen!!!!
Elkaptam egy kis működő időt, a másik két állatfajtát is bevittem az excel táblámról!
Bár nem néztem még vissza, hogy megnyitás után is ott lesz-e?

Egyébként az állatállományváltozás nem lenne bonyolult.
Az állattenyésztési részen nagyon át akartam magam verekedni, hogy lássam, hogy minden megvan-e hozzá és végre megértsem a program felépítését, sikerüljön megtalálni a logikáját.

Annyiból nem bánom hogy abbahagytam a növénytermesztést, mert így rájöttem, hogy az ŐCSG-ben nincs KÜJ, KTJ szám. Még nem kaptam választ a tegnap este elküldött kérelemre.
Annyi, h. az ŐCSG-ben nincs AKG, ÖKO, gen. tám. Ha nem lesz KÜJ/KTJ és ezért nem tudom beírni azt néhány lószágot, akkor nem fogom beírni. Ezért talán csak nem végeznek ki.

Azért száz szónak is egy a vége!
Ha egy idejében, rendesen működő programban kellene dolgozni, akkor már régen elfelejtettük volna ezt az egész 2023-asat.
De ha naprakészet akartak, akkor ennek már 2022-ben működnie kellett volna, hogy akkor megismerkedjünk vele.

Úgy gondolom, az azért nem elítélendő, ha az ember szeretné megtanulni ennek a programnak a használatát, hogy ne legyen kiszolgáltatott helyzetben.

Változatlanul úgy gondolom, hogy a 2024-es évhez már az ÁNYK mintájára letölthető ingyenes program kellene, amiben év közben dolgozunk és 2025.01.31-re beküldjük. Jó, még ott van a permetezési napló, az ENAR.

Amúgy ebből az egész digitális szarságból nagyon elegem van.
Voltak birkáink. Régen volt az a fuvarlevél vagy valami ilyesmi neve volt. Sorszámozott lapokkal. Elektronikusan kellett egy idő múlva beküldeni. Néhány lapot be tudtam küldeni secc perc alatt. Aztán néhányat nem, majd néhányat megint nem.
Mivel a vevőnek is én küldtem volna be, azt sem tudtam beküldeni. Teltek a napok, hetek, hónapok. Nem boldogultam ezekkel a sorszámokkal. Próbáltam munkaidőben, éjjel, szombat-vasárnap, piros betűs ünnepnapokon. Nem sikerült. Gondoltam, én vagyok hozzá béna.
Majd a körmömre égett. Segítséget kértem hozzá illetékestől. Kiderült, az volt a baj, hogy ennek nyomtatványnak a sorszámát rosszul vitték fel a digitális nyilvántartásba, én ezeket a kreált, nem létező sorszámokat nem ismerhettem. Én így hiába küldözgettem a kezemben lévő sorszámokkal. A megoldás nem a rossz digitális nyt. kijavítása volt, hanem nekem kellett a valóságban nem létező sorszámokkal beadni a változásokat. Amikor ezt feldolgozták, be tudtam küldeni a vevő vásárlását is, mert ahhoz is kellettek ezek a nem létező sorszámok.
Azóta se számoltam ki, mennyi anyajuhtámogatást buktunk el akkor a rossz sorszámok miatt.
Még abban az évben eladtuk a birkákat, pedig gyönyörűek voltak.

Tulajdonképpen minden évben újabb és újabb digitális adatszolgáltatásra köteleznek bennünket egyre nagyobb és nagyobb adattartalommal.
Már attól idegbajt lehet kapni, hogy minden honlap más, egyik rosszabb, mint a másik. Jó, beletanul az ember, de ha egy fél évig nem használja, mire hirtelen újra kell, már megint más, de ritkán jobb.

Ha belegondolok, a nagyszüleim/szüleim idejében volt az ebadó, házadó, kéményadó, földadó.Előzmény: Zoli1437 #1437 hozzászólásaÉjszaka biztos, hogy nincs túlterhelve, mégsem lehet boldogulni.
Ha annyira rendben lett volna a program, akkor 01.19-én nem jelent volna meg asszem 20 pontban, hogy miket javítottak, fejlesztettek.

Az nem várható egy félkész program esetén, hogy már októbertől ott töltsük a napjainkat semmi haszon fejében. Mondhatni, h. még mindig teszt időszak van, csak éppen a sok gazda bőrére.

De ha belegondolunk, hogy 2025-ben élesben, azonnali eGN lesz, mi fog változni?
Szerintem ez csak úgy tud működőképes lenni, hogy az ÁNYK mintájára legyen letölthető a program és tudjunk benne dolgozni, így nem terhelnénk a NÉBIH felületét. Így lehetne megnyugtatóan dolgozni és a benyújtás sem igényelni olyan hosszú idejű internetes kapcsolatot, mint így.
Igaz, az adóbevallásoknál mindig egy új állományt küldünk be, a GN-ben pedig ráépül az előzményekre az új adat. De azért az később sem lesz normális, hogy a leterheltség miatt ne bírjuk belépni csak akárhanyadik kísérletre és adatok tűnjenek el.
Nekünk megnyugtató lenne, ha a saját gépünkön mindent együtt látnánk a GN-ben és nem kellene azon stresszelni, ha megnyitom, megint mi tűnt el? Így nem lehet dolgozni!

Vagy így akarnak bennünket rászorítani arra, hogy vegyük meg valamelyik GN programot?

Falugazdász nincs elég, meg állítólag fizetős lesz.
Szaktanácsadó nincs elég.
Az eGN nem működik rendesen.
Az eGN fizetős programjai működnek rendesen, állítólag azokba most is tudnak rögzíteni, ők kapcsolatban vannak az illetékes elvtársakkal, kaphatnak segítséget.

Ezt a kötelezettséget nem a gazdák találták ki maguknak. Ha erre az államnak szüksége van, akkor biztosítsa a feltételeket!
Az adóbevételekre szüksége van, biztosítja a feltételeket.
Ha azt akarja, h. a gazdák termeljenek, akkor biztosítsa hozzá ingyen a szakembereket, ill azok számára, akiknek van affinitása ezt saját munkával elkészíteni, egy jól kezelhető programot.
Természetesen legyen ésszerű információtartalom!

Az idei magyar búza meglesz, ha az égiek is így akarják, mert a magyar gazdák tavaly még elvetettek.
Viszont ismereteink szerint már lehet a várható veszteséget számolni: input növekszik, output csökken.
Most azon fő gazdák feje, hogy a tervezett vetésszerkezetet hogyan módosítsák olyan irányba, hogy rentábilisabbak (azaz a várható veszteséget csökkentsék) lehessenek.
Már kihatása van ennek az állapotnak a munkaerő elvándorlásra. A fiatalok mobilisabbak, nem látnak perspektívát és más pályák felé tájékozódnak, ill elkezdtek tanulni. El fognak menni!

Az a sokat magasztalt digitális technika sem megy magától!
Vicc, hogy egy összeszerelő üzemben többet lehet keresni, mint a mg-ban! Ott nincs kockázat, nem esik az eső, nem fúj a szél, nem döglik a jószág, nem kell akárhány hatóság előírásainak megfelelni, 365 napban 24 órában üzemben lenni! És nincs eGN!

Hagyjanak bennünket dolgozni!!
Előzmény: Attila000 #1434 hozzászólása


Köszönöm, fiúk, hogy megnyugtatjátok öreganyátokat! Azt hittem a 74 évemmel, h. az én szürkeállományommal van baj.

Most ebédidőben az egyik lófajtát az exceles összesítőmről gyorsan becsépeltem.
Arra nem találtam módot, hogy a lovat hogyan kellene korcsoportonként felvinni.
De csakhogy legalább már összesenben egy fajta megvan!
Viszont a másik fajta elkezdése már megint nem ment.

Én bérkönyvelek is, még mindig. De soha ekkorát nem szívtunk az adóbevallási programokkal!
Az első években az sem volt egyszerű, mert túlterhelt volt a rendszer és nem bírtuk beküldeni. De adtak rá 1-3 nap halasztást és azalatt be lehetett küldeni.
Most hogy erről írok, jövök rá, h. abban az egy nagyon jó dolog, hogy az ÁNYK-ba letöltjük a bevallás programját és kitöltési utasítását és nem kell internetes kapcsolat ahhoz, hogy dolgozhassunk benne. Ha pedig rendszerfrissítés van, azt előre közlik, mikor lesznek azok az időpontok, hány óra hossza, amikor nem elérhető. Annyi van, h. ilyenkor nem bírjuk beküldeni, de dolgozni lehet rajta.
Ha nem boldogulunk, egymástól is tudunk kérdezni, mert az egy jól működő program. Ha valahol valami nem jó, jelezzük és gyorsan javítják. De telefonon is lehet segítséget kérni.
És még az is jó és szerintem így normális dolog, hogy késve is be lehet küldeni a bevallást igazolási kérelem kíséretében. Megvizsgálják és elfogadható indokok esetén nincs szankció.
Ez nem azt jelenti, hogy ettől még bárki is felelőtlen akarna lenni.

Szoktam mondani, h. rend a lelke mindennek! Vagyis, ebbe az is beletartozik, h. ha valamit meg kell csinálni, akkor azt kell nézni, h. jobb rajta mielőbb túllenni. És minél jobban utáljuk, annál előbb!
DE EHHEZ A FELTÉTELEKET BIZTOSÍTANI KELL!

Az ügyfeleimnek is mindig Azt mondom, ne hátráltassuk egymást!
Most az ügyfeleim nem keresnek, többségük szintén az eGN-nel van elfoglalva.

Belegondoltatok már, h. amennyi időt eltöltött a sok gazda ezzel feleslegesen, azalatt mennyi hasznos munkát lehetett volna elvégezni! Vagy mennyit lehetett volna tanulni! Merthogy a megváltozott klimatikus viszonyok között szinte új szakmát kell tanulnunk. A korábbi képzés és tapasztalat lassan csak arra jó, h. még az agyunk átállítása is munka legyen.

Nem tudom, a mai képzés alkalmazkodott-e már az új követelményekhez?

Adminisztráció csökkentése: nagyon nem ártana, ha lenne a hivatalok között egy egyeztetés és eldöntenék, h. akkor mire melyik változat maradjon.
Csak egy példa:
- a könyvelésben nekem tak.napok, tak.hónapok kellenek, ebből számolok átlaglétszámot,
- itt a GN-ben megy a nyitó fele + záró fele +11 nyitós módszer (remélem, jól írtam le, mert amikor ez nekem kell, mindig ki kell logikáznom, tiltakozik ellene a számviteles agyam).
Asszem a statisztikában is ez a módszer kell.
Az eredmény több darabbal is eltérhet a másik módszertől.
A Kft-ben a lovakra minden darabra önköltséget számolok. Iszonyú meló!

KSH - engem sújt vele a sors és a család. Fel nem foghatom, hogy miért kell december 01-i állomány (határidő 12.12.) + december 31-re várható! Utána a következő évben elővezetik a becsült dec. 31-t nyitóként.
Ha december 31-t kérnének, akkor már a jó nyitót tudnák elővezetni. Kis dolog, de sok kicsi sokra megy.

GN- to/ha vagy össztermés to: úgy emlékszem, egyik lapon ez, a másikon az.

Előzmény: Csabipapa #1429 hozzászólásaSzerintem a falugazdászoktól nem várható el, h. mindenkiét megcsinálják. Akinek egy kicsit bonyolultabb, annak sok idő megy rá. A falugazdászok nagyon kevesen vannak és nagyon sok sok apró ügyfelük van, elég azokkal vesződni.

Azt is tegyük hozzá, h. egy jól működő program esetén pont én lennék az, aki a legkevesebb idő és energia ráfordítással ezt meg tudná csinálni.
Itt ülök a gép előtt, 2m-en belül van minden irat, a könyvelési anyag is, a gépemen mindenféle kimutatások, a kész állatállományváltozás, kész papíros GN, egyáltalán minden adott hozzá, csak nem tudom bepötyögni.

Tegnap az egyik lófajtánál be tudtam pötyögni a januárt, majd mást csináltam. Az éjszaka megint nekiláttam, nem bírtam a 02. hónappal folytatni, nem tudom azt az ablakot megnyitni. minden inaktív hozzá.

Legalább akkor döntenének, h. elhalasztják bizonytalan időre, amíg megérik a program arra, hogy olajozottan tudjuk használni.
Vagy csak bizonyos részeket küldjünk be.Előzmény: csontii #1426 hozzászólásaNekem sem, de az nekem nem is fontos, mert ott csak a genetikailag támogatott kancák szerepelnek az EK-ben.

Most tudtam benne tovább dolgozni, meglepetésemre. Ettől lehet megbolondulni! Mert az ember nem tudja, hogy meghülyült vagy mi történt? Már a lányomat hívtam, nézze meg, nem működik. Fél óra múlva pedig működött. Ő asszongya, én csak annyira, mint eddig. Értsd! Aki itt állatot tart, az egy se normális!

De most sem kerek.
Ha ennek egyeznie kellene az ENAR-ral, ló esetében sosem fog. Ugyanis a lónak a mostani nyilvántartási rendszer szerint nincs mindig identitása. 6 hónaposan kezdődik a nyilvántartásba vétele. Addig az ENAR-ba bejelenteni nem lehet, csak a szaporulati naplóban szerepel az én ismereteim szerint.
A statisztikában, a könyvelésben szerepelnie kell. Úgy látom, ebben az eGN-ben is, mert itt kell a szaporulat.
Viszont a legeltetési naplóban csak az ENAR-ban lévőknek kellene szerepelni.
De mire megvan a lóútlevél, ez 6 hónapnál magasabb kor.
A trágyatermeléshez csak 600 kg-os lóval számolunk, én úgy látom. Nem érdekel nagyon, akkor is elegendő lenne a legelő, ha minden ló ilyen súllyal trágyázna.

Két órával ezelőtt engedte a fajtákat felvinni, elkezdtem.
Ez a Kft.

Viszont az ŐCSG-ben nincs KÜJ és KTJ szám, de van néhány lószág.
Igen műsoros a neten megkérni a KÜJ-számot. A net tele van egy sor régi vacakkal a témában. Végül az aktuális tudnivalókat egy Lakatos Klára nevű dunántúli könyvelő honlapján találtam meg, innen is hála és köszönet érte.
Ebben most ott tartok, hogy várom a KÜJ-számot. Nem tudom, KTJ-szám lesz-e vele? Leírtam az állattartást és hogy hol. Akár azt is küldhetnék. Ha nem, akkor viszont a KÜJ birtokában már fogom tudni kérni a neten. Már nagyon szűk az idő.
Sajnos, ezek az azonosítók kellenek, nélkülük nem tudok tovább menni az eGN-ben, ha még nem könnyítettek benne.
Igaz, ebben én vagyok a hunyó, tudtam, de ezer más...

Akinek még nincs meg a KÜJ-száma, javaslom Lakatos Klára útmutatója alapján elindulni. Meghatalmazás kell az embernek még saját magára is.

Na, megkísérelem folytatni "áldásos" tevékenységemet.

Nekem valahogy állandóan az jut eszembe, hogy szíves karcsúsítanám a humán populáció egy csoportját a rákosi éra 12. malacával...


A segítségeteket kérem!
A szervestrágya mérleg után az éjszaka már a tartással kapcsolatos adatokat is töltöttem, odáig jutottam, hogy az állatállományváltozást szerettem volna becsépelni. Erre kidobott a program és tűntek el adatok. Most ott tartok, hogy a szervestrágyamérleg újra kész és folytatnám, de egyszerűen nem aktív a felület.
Van itt állattenyésztő, aki ezzel már megbirkózott? Vagy hová fordulhatok segítségért?
Most akkor én vagyok sík satu vagy a program nem működik rendesen?Nem értem. Milyen megvalósult eredményről van szó?
Lehet, hogy én valami januári verzióval kínlódok? Én nem boldogulok, mert kb. félóránként kidob.
Előzmény: Radocz #14629 hozzászólása"Egy nemzetközi felmérés szerint a talajmegújító gazdálkodás bevezetésének ötödik évében már 50-60 százalékkal nőhet a farmok jövedelmezősége, miközben a talajerózió szinte teljesen megszűnik - mondta a helyettes államtitkár. "

Előzmény: Radocz #14629 hozzászólása"Egy nemzetközi felmérés szerint a talajmegújító gazdálkodás bevezetésének ötödik évében már 50-60 százalékkal nőhet a farmok jövedelmezősége, miközben a talajerózió szinte teljesen megszűnik - mondta a helyettes államtitkár. "

https://portal.nebih.gov.hu/-/ujabb-javitasok-es-fejlesztesek-tortentek-az-egn-rendszerben

No comment!

Szankciók, visszaigazolás, eGN-beküldés – itt van a Nébih friss tájékoztatója!
2024. január 19., péntek 18:32:00 / Agroinform.hu / Sarok Edit

Hol itt a baj?

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


50 millió forintos pályázat indult sertéstenyésztőknek
50 millió forintos pályázat indult sertéstenyésztőknek
Jelentkezni június 30-ig lehet, a győzteseket 2024 szeptemberében hirdetik ki.
Melyek a legmagasabb áron és a biztosan eladható búzák? +VIDEÓ
Melyek a legmagasabb áron és a biztosan eladható búzák? +VIDEÓ
Kalászos növények – fókuszban a minőség Agroinform webinárium összefoglalója.
Gustafson csávázógép eladó
Gustafson csávázógép eladó

490.000 Ft

Erdészeti gépek
Erdészeti gépek

13.500.000 Ft

Erdészeti gépek
Erdészeti gépek

31.000.000 Ft

Mbp 6,5
Mbp 6,5

680.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]