Van komolyabb egyengető is csak a súly végett azt levették meg a hengert is közelebb húztam, nyárra elvileg lesz front súly és mehet vissza az egyengető
Igaza van a kolleganak,ensem hasznallom a grubbert regota,de arra rajottem ha pl.tarlot akarsz vetes ala keszitteni es jo minosegut akkor nemszabad meghagyni,hogy nagyon megnyoljon az arvakeles mert azokat a suru gocokat nemtudja szetdolgozni,ha meg olyan akko tarcsat neki!
Hiányzik róla az egyengető tárcsasor. Sajnos ami ott van a helyén, az nem igazán tudja elegyengetni a talajt, oda ki kellene találnod valami masszívabb egyengetőt. Egyébként ha vigasztal, az ilyen tarlók nálam is így néznek ki, főleg homokon, ha nincs előtte megtárcsázva. Ezek a bojtos gyökérzetű növények, legyen az kultúrnövény, vagy gyom, akkora gyökértömeget tudnak létrehozni, úgy át tudják szőni a talaj felső rétegét, hogy ilyen nagy darabokban mozgatja őket a kapa, de ha előtte meg van vágatva tárcsával, azért másabb a kép.
Valami pálcás boronát kéne neked oda szerkeszteni...
A munkája nem volt számomra teljesen meggyőző 2 kapát felhajtottam így 9 kapával mentem saccra 8-10km/h-val, a talaj az aratás után meg lett tárcsázva azóta meg mint a gyep olyan lett némely részeken és itt hatalmas darabokat szaggatott fel fél talicskányi gyep is volt hogy egybe maradt, erre következőleg izgalmas lesz rámenni megrázó élmény lesz az biztos próbáltam a mélységgel is játszani de érdemi különbséget nem vettem észre... ahol nem volt ez a gyepszerű árvakelés ott szép munkát csinált
Amikor megvettem a 9 kapás Rau gruberomat volt egy Zt303 100le,5,5t traktorom .Jól tudtam vele dolgozni.Eladtam a Zt-t.Most a kisfülkés Mtz 80-s traktoromnál levettem a gyűrűs henger rögtörőt,mert emelgette az Mtz elejét.A grubert is csak tarlóhántásra tudom használni,mert ha jobban beleteszem az Mtz megadja magát.Itt árulom a grubert,mert nem igazán tudom használni a gyenge gép miatt,akkor meg minek!!
nekem minden gond nélkül emeli de egy rosszabb útra nagyobb sebességgel jelen állapotban nem mernék rámenni az biztos De ha esetleg lesz nagyobb gép (egyszer valamikor) akkor az után meg pont méretes lesz
A kisebbet a 82-esre értette, és igaz, hogy én is csak kínlódok vele, legalábbis ha alap művelni szeretnék vele, de kalászosok tarlóhántásra tökéletesen működik. Nálam a hidraulikát kínozza, az elejét nem emelgeti, de egy kis plusz súlyt nem ártana az orrára rakni nekem se, mert országúton himbálózik rendesen...
Hát nemtudom, igazából szerintem az mtz-ékről se szokták le fel pakolgatni meg itt nincs olyan hogyha nehezebb a gép akkor elsüllyed a gép tavasszal nemtudom de azokba a kerekbe nem sok víz fér szerintem kicsinek találom őket, holnap megnézem a pontos méretét
Vagy gyorsan összedob egy fronthidraulikát! Egyébként egyik ismerős olajos hordót öntött ki betonnal. Előtte átküldött rajta egy tengelyt, ez lett a későbbi függesztőcsap, de neki volt maszek fronthidraulikája is az MTZ-n.
Na most utána számoltam kb 120 kiló ami reális méretű lenne légtartályból Csak fog érni valamit ez is vagy inkább szögvas keretet mondjuk 50*50*40 méretűt és inkább ezt kiönteni?? Amúgy a trakit is féltem nem akarom szétszaggatni Majd holnap utána keresek gyárilag milyen súlyokkal jöttek ezek ki
Mekkora az a légtartály? Mert ha ma már úgyis számolós napunk van. Akkor a beton fajsúlya ha jól rémlik 1,8 körül van. Tehát egy 100literes tartályból lesz 180kilós súlyod ha kiöntöd betonnal... az elég nagy.
Szerezni nem tudok pedig próbáltam már rá és pont méretes 40 ezret meg egy garnitúráért nem fogok kiadni inkább van egy fölös légtartály azt meghosszabítom egy 20-30-as köracélt átdugok hosszába és úgyis van itthon egy kis cement meg sóder és kis pénzből megvan a front súly
Aki kisebb, 82-es mtz kaliberű traktorral húzza a grubbert attól kérnék némi infót hogy felemelt állapotban mennyire emelgeti a traktor elejét??
Mert én ma lemostam a sajátot és mondom kipróbálom mert elég gyanúsan viselkedik a traki ha emelem felfele a grubbert, először a traki hátulja süllyed utána emelkedik a grubber de kanyarodás közbe meg nem tolja az elejét rendesen fordul... viszont a gázzal ha eltaláltam a ritmust akkor egyszer megemelte az elejét a gépnek Azt tudni kell hogy orrsúly nincs egy kiló se... ha öntenék betonból egy 150 kilósat az mennyit javítana a helyzeten??
csak ugye ezt a kaparendszert nem lehet 2,5m-be 9 et épiteni a kapánkénti szélesség miatt
annó 10 éve mikor kitaláltuk az oldalra kitolható ültetvény kultivátort
normál szántóföldi grubber dupla rögtörővel
Válasz #2519. hozzászólásra
Bocs, de én csak a saját tapasztalatimat írtam le. Dolgoztam már pár grubberral, és nekem a szívkapás három gerendelyes ékgyűrűs hengerrel szerelt működödtt a legjobban. Természetessen nem akartam más munkáját leszólni csak a tapasztalataimat osztottam meg, igaz csak a szántóföldire értettem ezeket, és általában egy max két menetből megvan az optimális talajállapot.
Jó estét!
Érdeklődnék,hogy az 50-es kis fülkés mtz képes közepesen kötött talajon grúberezésre?Ha igen,mekkora munkaeszközt tud elhúzni normálisan?Nem dombos területen kellene dolgozni vele.
Válasz #2515. hozzászólásra
Szia.A 2513-as hozzászólásodban azt írod,hogy kapákat törgeltél le a grúberról,2 óra múlva rákérdezel,hogy mi az a grúber mert felétek senkinek nincs.Bocsi de ezt nem értem.
szia, szabvány kapa , bóracélból készült, ha letörik akkor nagyobbat kell rendelni, hozzá, de ez az átfedésű kapa passzolt a 2,5m munkaszélességhez 9 kapával
mélyre a kapát? a grubberozás minimum 2 vagy 3 menetből áll, 1 menetből ültetvénykultivátorozásban tökéletes, mivel a talaj felső rétegét kell megszellőztetni és a gyomirtás a fontos
Ismerősöm kölcsönkérte a lazítómat, és úgy gondolta 2 kést fog húzni a 82-essel. Mivel elrúgta magát a muszka, ezért felrakta az ikerkereket, és sikeresen eltekerte vele a féltengelyt.Tárcsázni, kombinátorozni 9 - 12 km/h-al szokás. Hiába nyög a traktor, ott nem kap akkora terhelést a féltengely mint amikor 5 km / h-nál hörög a masina.
Én magágy előkészítés előtt a műtrágyaszóráshoz is felrakom az ikerkereket. A külső gumik nyomása mindig alacsonyabb legyen, mit a belső gumiké.
Hát nem leszólni akarom, mert nem ismerem az árát, de csak kétgerendelyes, ami néha összehúzza a szárakat, ezt a fajta kapát nem tudod mélyre letenni, mert megáll előtte a traki. A henger a végén meg kb semmit sem ér, legalábbis felénk.
7444 hozzászólás
Válasz #2552. hozzászólásra
Van komolyabb egyengető is csak a súly végett azt levették meg a hengert is közelebb húztam, nyárra elvileg lesz front súly és mehet vissza az egyengető
Válasz #2555. hozzászólásra
Ezen a tarlón nagy valószínűséggel összehúzná, ott meg lehetne ritkítani a fogakat. De majd nyáron, tarlóhántáskor, már másabb lenne.
Mondjuk azt a palcas boronat en nem tartom jonak,mert meg ossze is huzhatja a csomokat,meg az nemsegit rajta semmit!
Válasz #2549. hozzászólásra
Gondolj arra aratás után mennyivel szebb lesz a munkája.
De ezt most csináltad.
Válasz #2551. hozzászólásra

Igaza van a kolleganak,ensem hasznallom a grubbert regota,de arra rajottem ha pl.tarlot akarsz vetes ala keszitteni es jo minosegut akkor nemszabad meghagyni,hogy nagyon megnyoljon az arvakeles mert azokat a suru gocokat nemtudja szetdolgozni,ha meg olyan akko tarcsat neki!

Hiányzik róla az egyengető tárcsasor. Sajnos ami ott van a helyén, az nem igazán tudja elegyengetni a talajt, oda ki kellene találnod valami masszívabb egyengetőt. Egyébként ha vigasztal, az ilyen tarlók nálam is így néznek ki, főleg homokon, ha nincs előtte megtárcsázva. Ezek a bojtos gyökérzetű növények, legyen az kultúrnövény, vagy gyom, akkora gyökértömeget tudnak létrehozni, úgy át tudják szőni a talaj felső rétegét, hogy ilyen nagy darabokban mozgatja őket a kapa, de ha előtte meg van vágatva tárcsával, azért másabb a kép.
Valami pálcás boronát kéne neked oda szerkeszteni...
Válasz #2550. hozzászólásra

Nem túl mélyen olyan 15 centi körül
Milyen mélyen húztad?
Válasz #2547. hozzászólásra
2 kapát felhajtottam így 9 kapával mentem saccra 8-10km/h-val, a talaj az aratás után meg lett tárcsázva azóta meg mint a gyep olyan lett némely részeken és itt hatalmas darabokat szaggatott fel fél talicskányi gyep is volt hogy egybe maradt, erre következőleg izgalmas lesz rámenni megrázó élmény lesz az biztos
próbáltam a mélységgel is játszani de érdemi különbséget nem vettem észre... ahol nem volt ez a gyepszerű árvakelés ott szép munkát csinált 
A munkája nem volt számomra teljesen meggyőző
Válasz #2546. hozzászólásra
Mely részével nem vagy megelégedve?
És végre ki lett próbálva
bár egy kicsit jobbra számítottam 

Válasz #2544. hozzászólásra
amúgy 300 ban kiirva 
Katt a nevére utána meg görgess le
Válasz #2543. hozzászólásra
Üdv!Milyen árra gondoltál?
Amikor megvettem a 9 kapás Rau gruberomat volt egy Zt303 100le,5,5t traktorom .Jól tudtam vele dolgozni.Eladtam a Zt-t.Most a kisfülkés Mtz 80-s traktoromnál levettem a gyűrűs henger rögtörőt,mert emelgette az Mtz elejét.A grubert is csak tarlóhántásra tudom használni,mert ha jobban beleteszem az Mtz megadja magát.Itt árulom a grubert,mert nem igazán tudom használni a gyenge gép miatt,akkor meg minek!!

Válasz #2541. hozzászólásra
De ha esetleg lesz nagyobb gép (egyszer valamikor) akkor az után meg pont méretes lesz 
nekem minden gond nélkül emeli de egy rosszabb útra nagyobb sebességgel jelen állapotban nem mernék rámenni az biztos
Válasz #2540. hozzászólásra
A kisebbet a 82-esre értette, és igaz, hogy én is csak kínlódok vele, legalábbis ha alap művelni szeretnék vele, de kalászosok tarlóhántásra tökéletesen működik. Nálam a hidraulikát kínozza, az elejét nem emelgeti, de egy kis plusz súlyt nem ártana az orrára rakni nekem se, mert országúton himbálózik rendesen...
Válasz #2527. hozzászólásra
Kisebb kaliberűvel nemigen húzzák.Csak próbálgatják,meg kínlódnak.
Válasz #2537. hozzászólásra
egy kb 40 centi hasznos munkaútú munkahenger van a padláson meg 2 db mtz vonólap, köszönöm a tanácsokat mindenkinek
Válasz #2535. hozzászólásra
meg itt nincs olyan hogyha nehezebb a gép akkor elsüllyed a gép tavasszal
nemtudom de azokba a kerekbe nem sok víz fér szerintem kicsinek találom őket, holnap megnézem a pontos méretét
Hát nemtudom, igazából szerintem az mtz-ékről se szokták le fel pakolgatni
Válasz #2535. hozzászólásra
Egyébként egyik ismerős olajos hordót öntött ki betonnal. Előtte átküldött rajta egy tengelyt, ez lett a későbbi függesztőcsap, de neki volt maszek fronthidraulikája is az MTZ-n.
Vagy gyorsan összedob egy fronthidraulikát!
Válasz #2534. hozzászólásra

Na ja! Ez a legjobb!
Válasz #2533. hozzászólásra
És hogyan fogod fel le pakolni a 120kilós súlyt? Vagy fent hagyod örökre?
Válasz #2533. hozzászólásra

Vizet az első kerekekbe.
Válasz #2531. hozzászólásra
Csak fog érni valamit ez is
vagy inkább szögvas keretet mondjuk 50*50*40 méretűt és inkább ezt kiönteni??
Amúgy a trakit is féltem nem akarom szétszaggatni
Majd holnap utána keresek gyárilag milyen súlyokkal jöttek ezek ki 
Na most utána számoltam kb 120 kiló ami reális méretű lenne légtartályból
Válasz #2531. hozzászólásra
egyszer kiszámoltam a súlyt meg a térfogatot magamnak de mielőtt nekifogok még egyszer kifogom
Kamion légtartály
Válasz #2530. hozzászólásra

Akkor a beton fajsúlya ha jól rémlik 1,8 körül van. Tehát egy 100literes tartályból lesz 180kilós súlyod ha kiöntöd betonnal... az elég nagy.
Mekkora az a légtartály? Mert ha ma már úgyis számolós napunk van.
Válasz #2529. hozzászólásra
40 ezret meg egy garnitúráért nem fogok kiadni
inkább van egy fölös légtartály azt meghosszabítom egy 20-30-as köracélt átdugok hosszába és úgyis van itthon egy kis cement meg sóder és kis pénzből megvan a front súly 
Szerezni nem tudok pedig próbáltam már rá és pont méretes
MTZ súlyt nem tudsz szerezni valahonnan? Kb az pont passzolna rá.
az már elég lesz
Aki kisebb, 82-es mtz kaliberű traktorral húzza a grubbert attól kérnék némi infót hogy felemelt állapotban mennyire emelgeti a traktor elejét??
de kanyarodás közbe meg nem tolja az elejét rendesen fordul... viszont a gázzal ha eltaláltam a ritmust akkor egyszer megemelte az elejét a gépnek
Azt tudni kell hogy orrsúly nincs egy kiló se... ha öntenék betonból egy 150 kilósat az mennyit javítana a helyzeten?? 
Mert én ma lemostam a sajátot és mondom kipróbálom mert elég gyanúsan viselkedik a traki ha emelem felfele a grubbert, először a traki hátulja süllyed utána emelkedik a grubber
Válasz #2525. hozzászólásra

csak ugye ezt a kaparendszert nem lehet 2,5m-be 9 et épiteni a kapánkénti szélesség miatt
annó 10 éve mikor kitaláltuk az oldalra kitolható ültetvény kultivátort
normál szántóföldi grubber dupla rögtörővel
Válasz #2524. hozzászólásra
Szerintem ez a fajta kapa a legjobb, szárnyak nélkül optimális esetben egy menet is elég...
Egyébként egyszer sem írtam azt, hogy "szar"
Bocs, de én csak a saját tapasztalatimat írtam le. Dolgoztam már pár grubberral, és nekem a szívkapás három gerendelyes ékgyűrűs hengerrel szerelt működödtt a legjobban. Természetessen nem akartam más munkáját leszólni csak a tapasztalataimat osztottam meg, igaz csak a szántóföldire értettem ezeket, és általában egy max két menetből megvan az optimális talajállapot.
Jó estét!
Érdeklődnék,hogy az 50-es kis fülkés mtz képes közepesen kötött talajon grúberezésre?Ha igen,mekkora munkaeszközt tud elhúzni normálisan?Nem dombos területen kellene dolgozni vele.
Válasz #2518. hozzászólásra
már megint nem én irtam hogy szar,biztos jó
azt kérdeztem mire vagy mit vált ki ez a gép,de már vágom.
En csak azt nem ertem minek olyanokat irkallni hogy szar meg ilyenek,mikor azt sem tudjatok hogy milyen foldben fog dolgozni,nekem tetszik a masina.
becsületes magyar neve: szántóföldi vagy ültetvény kultivátor, ezen a kapák 320 mm szélesek, csak optikai csalódás, h játékszernek tünnek
Válasz #2516. hozzászólásra
ja mondjuk ha olvasol akkor nem irtam gruber,hanem olyan kapákat törtem le de sorközművelőről.
Szia.A 2513-as hozzászólásodban azt írod,hogy kapákat törgeltél le a grúberról,2 óra múlva rákérdezel,hogy mi az a grúber mert felétek senkinek nincs.Bocsi de ezt nem értem.
Válasz #2514. hozzászólásra
a gruber amugy konkrétan mire való,mert nálunk nincs senkinek ilyen.
Válasz #2513. hozzászólásra
szia, szabvány kapa , bóracélból készült, ha letörik akkor nagyobbat kell rendelni, hozzá, de ez az átfedésű kapa passzolt a 2,5m munkaszélességhez 9 kapával
Válasz #2502. hozzászólásra
azt a kapát a végén a kemény föld nem töri le?
mert én már letörtem párszor.
azok a kapák nem igazán erre a szárra valók
Válasz #2508. hozzászólásra
mélyre a kapát? a grubberozás minimum 2 vagy 3 menetből áll, 1 menetből ültetvénykultivátorozásban tökéletes, mivel a talaj felső rétegét kell megszellőztetni és a gyomirtás a fontos
Válasz #2505. hozzászólásra
Ismerősöm kölcsönkérte a lazítómat, és úgy gondolta 2 kést fog húzni a 82-essel. Mivel elrúgta magát a muszka, ezért felrakta az ikerkereket, és sikeresen eltekerte vele a féltengelyt.Tárcsázni, kombinátorozni 9 - 12 km/h-al szokás. Hiába nyög a traktor, ott nem kap akkora terhelést a féltengely mint amikor 5 km / h-nál hörög a masina.
Én magágy előkészítés előtt a műtrágyaszóráshoz is felrakom az ikerkereket. A külső gumik nyomása mindig alacsonyabb legyen, mit a belső gumiké.
Válasz #2508. hozzászólásra
vigasztaljon a tudat, hogy ez csak 400-as középnehéz henger, nem ovodás vacak amiket használtok
Hát nem leszólni akarom, mert nem ismerem az árát, de csak kétgerendelyes, ami néha összehúzza a szárakat, ezt a fajta kapát nem tudod mélyre letenni, mert megáll előtte a traki. A henger a végén meg kb semmit sem ér, legalábbis felénk.
Válasz #2506. hozzászólásra
Lehet hozzá kapni kovácsolt, erősített féltengelyt. Persze jó áron.