Gázolaj árak 597 Ft Benzin árak 589 Ft EUR 399.2 Ft USD 338.87 Ft CHF 426.8 Ft GBP 462.75 Ft

Fórum

Haszonbérleti szerződés

Létrehozta: pepe , 2008-03-25 18:02:51

Kedvencekhez Segítség

5101 hozzászólás
Nincs profilkép
#251 Kisslaci
2012-02-06 12:08:37

Válasz #240. hozzászólásra
Én földhasználati bejelentési adatlapot adtam le rendesen kitöltve. A használat jogcíme rovatnál azt írtam be ,haszonkölcsön és elfogadták .Befizettem a 6000 ft-ot, más papírt nem is kértek.

#250 Mf-es
2012-02-06 12:03:22

Válasz #248. hozzászólásra

Volt ilyen felénk is.Családon belől átpapírozás,biztos ne menjen rá senki.Másik,nagymenő bekébzelt,aki úgyse fizet egy fillért se.Mindkettővel találkoztam.

#249 JCB-S
2012-02-06 11:57:20

Válasz #248. hozzászólásra

Ha 1 évre akkor elírás, ha 10 évre akkor már nem biztos.

Nincs profilkép
#248 Rocsli
2012-02-06 11:44:36

Sziasztok!

ha valaki pl. azt írja ki kifüggesztéskor, hogy a haszonbérlet 40000ft/AK akkor ki fog arra ajánlatot tenni? jelen esetben egy szántóról van szó és majdnem 200 aranykoronáról ami 7 hektár.

Gondolom nem elírás.... smile unsure

Nincs profilkép
#247 Bandy
2011-08-09 06:49:57

Nem szégyenli ezt a hülyeséget hirdetni?

Nincs profilkép
#245 SAPSifüles
2011-04-26 16:39:26

Válasz #241. hozzászólásra

HASZONKÖLCSÖN SZERZŐDÉS

Aki termőföldet használ, köteles a használatot annak megkezdésétől számított 30 napon belül a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendeletben meghatározott formanyomtatványon bejelenteni. Ha a használó nem a tulajdonos, illetőleg haszonélvezet fennállása esetén nem a haszonélvező, a bejelentési adatlapot a földhasználó mellett a tulajdonosnak, illetőleg a haszonélvezőnek is alá kell írnia. Ha a földhasználat olyan szerződés alapján keletkezett, amelyet jogszabály alapján kötelező írásba foglalni, a földhasználat ingatlanügyi hatósághoz való bejelentéséhez elegendő a szerződés egy eredeti példányát vagy annak közjegyző által hitelesített másolatát benyújtani. [1994. évi törvény 25/B. § (2)-(3) bekezdés]

A bejelentési adatlapon a használt földterületre vonatkozó adatok között a használat jogcímét is meg kell jelölni. A földhasználat jogcímei a következők lehetnek: haszonbérlet, részesművelés, felesbérlet, szívességi használat, saját használat, haszonkölcsön szerződés alapján történő használat.
- A szívességi használatról csak egyenes ági, közeli hozzátartozók esetében beszélhetünk, melyről a bejelentőnek nyilatkoznia is kell.
- Haszonbérleti jogviszony, felesbérlet, részesművelés csak írásban, teljes bizonyító erejű magánokiratban /szerződésben/ köthető, illetve létesíthető. Haszonbérlet esetében a termőföldről szóló törvényben meghatározott „kifüggesztés”, /előhaszonbérlet/ szabályait is be kell tartani!
- Haszonkölcsön szerződés írásba foglalását a Ptk. nem teszi kötelezővé, így szóban is köthető, nem közeli hozzátartozók között is.

Ptk.585. § (1) A haszonkölcsön megszűnik
a) a kikötött, vagy a haszonkölcsön célja szerint szükséges idő elteltével;
b) felmondással, illetőleg a dolog visszaadásával;
c) a kölcsönvevő halálával;
d) azonnali hatályú felmondással.
(2) Ha a haszonkölcsön tartama nem állapítható meg, a kölcsönadó a szerződést tizenöt napra mondhatja fel. A kölcsönadó halála esetén örököse a felmondás jogát akkor is gyakorolhatja, ha felmondásnak egyébként nem volna helye.
(3) A kölcsönvevő a dolog visszaadását bármikor felajánlhatja; a kölcsönadó a dolog visszavételét alapos ok nélkül nem tagadhatja meg.
(4) Azonnali hatályú felmondásnak van helye, ha
a) a haszonkölcsön meghatározott célja lehetetlenné vált;
b) a kölcsönvevő a dolgot rongálja, rendeltetésellenesen vagy szerződésellenesen használja, engedély nélkül harmadik személy használatába adja, vagy pedig egyébként fennáll a veszély, hogy a dolgot a kölcsönvevő nem fogja épségben visszaadni;
c) a felek között a viszony a kölcsönvevő magatartása következtében megromlott;
d) a szerződéskötéskor nem ismert oknál fogva a kölcsönadónak szüksége van a dologra.

Fentiekből következik, hogy a haszonkölcsön szerződés viszonylag egyszerűen megszüntethető!

Kérdésekre sorban a válaszok:
1. A haszonkölcsön szerződés hivatalos, bejegyzik.
2. Lehet, de nem kell benne fix időtartamot megjelölni.
3. Nem kell kifüggeszteni.
4. A nyilvántartásbavételt a földhivatal a földhasználati lapnak az újonnan nyilvántartásba vett adatokat tartalmazó részleges másolata megküldésével közli a földhasználóval és a használatba adóval.
5. Jogosít, ezek a használat jogcímétől függetlenek.

#244 rilex
2011-04-26 12:59:59

Válasz #243. hozzászólásra

Értem. Akkor Te sem tudod a részleteket.
Kicsit körülírhatná a kérdező, hogy mit ért azon, hogy nem hivatalos haszonbérleti szerződés?
Mert ha csak egy kézzel v. géppel írott akármi, ami sem a tartalmi sem a formai követelményeknek nem felel meg, azt a földhivatal át sem veszi, innen kezdve sem bejegyzésre, sem másféle hivatalos dologra- pl. gázolaj visszatérítés - nem használható fel.
Nálunk pl. hiába volt rendes haszonbérleti szerződés, ami minden szempontból kifogástalan volt, amiért nem az illetékes földhivatal formanyomtatványa volt, nem vették át. Az övékére kellett átírni az adatokat.

#243 Czanik Sanyi
2011-04-26 12:44:11

Válasz #242. hozzászólásra

Csak beillesztettem, ne legyen másik topik..smile confusedsmile rolleyes

#242 rilex
2011-04-26 12:39:45

Válasz #241. hozzászólásra

Picit konkrétabban, ha lehetne, Sanyikám!smile smile
"fenti témában".... miről is van szó, ha nem hivatalos haszonbérleti szerződés?

#241 Czanik Sanyi
2011-04-26 12:31:42

#1. hozzászólás, armada küldte be 2011-04-25 23:42:27-kor | [TÖRÖL] | Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra
armada

Sziasztok,

Szeretnék konkrét segítséget kérni a fenti témában, mert a tulajokkal nem tudok "hagyományos" haszonbérleti szerződést keresztülvinni..

Mennyire hivatalos? (Csak, mert a helyi földhivatal nem tud róla...)Bejegyzik?
Lehet-e, kell-e fix időtartamot benne megjelölni?
Ki kell-e függeszteni önkormányzatnál, mint a haszonbérletit?
Ha átvihető a földhivatalon a tulaj kap róla visszajelzést a hivataltól?
Jogosít-e gázolaj visszaigénylésre, területalapú támogatásra?
Sikerült valakinek valamilyen pályázatban a haszonkölcsön szerződést is alkalmaznia?
Esetleg van valakinek szerződésmintája?

Köszi minden segítséget előre is!

Nincs profilkép
#240 mabe
2011-04-06 22:20:28

Válasz #180. hozzászólásra

Kedves MF!

Kérlek küldd el számomra is azt a haszonkölcsön mintát. Hasznát venném én is, s eddig csak ingósára köthetőt mintát találtam.

fehanni@gmail.com

Előre is köszönve.

#239 2266
2011-03-10 07:42:46

Válasz #236. hozzászólásra

Szerintem meg az a kérdés hogy akarsz e egy olyan embertöl földet bérelni aki hallani sem akar rollad!!smile scaredsmile confusedsmile sweatdropsmile wacko Az én ügyemben az elenfél az megtette hogy olyan embertöl akart földet venni aki szintén hallani sem akart rolla.. De az anyiban más hogy el perelte-- azaz el szedte tölle és kész soha többé nem lesz dolguk egymásal!! Hacsak valami sötét utcában ösze nem találkoznak!!smile hammersmile hammersmile hammersmile karatekasmile karateka De azért abba is gondolj bele hogy ti nektek valamien szinten azért együtt kell müködnetek.. És ha a tulaj úgy akarja igencsak meg tudja keseriteni azt az 5-6 éves bérleti idöszakodat!!

Nincs profilkép
#238 ano
2011-03-09 22:53:17

többedszer mondom, ha minden kétséget kizáróan téged illet, minden papír rendben van, minden dátum, minden adat, minden aláírás a helyén van, nyomhatod.
ha hiszel benne, hogy valamiféle üzemszabályozás lesz, ami megmerevíti a rendszert, nyomjad.
ha hiszel benne, hogy érdemes földet művelni, nyomjad.
ha szarosnak érzed az ügyet, ha nem szívesen pereskedsz, ha nehezen vállalható, hogy a "szomszédoddal" pereskedsz, ha annyit nem ér meg, akkor hagyd, nyilván, te tudod eldönteni.
maga a per nem kerül sokba, szerintem simán meg tudsz írni egy keresetlevelet (végül is nyolc sor, leírod, hogy mit kérsz, ezt mire alapozod, mikor mi történt, és másolatban szépen becsatolsz minden papírt, ami csak megvan, besétálsz vele városi bíróságra, ott egyik titkár megkérdi, hogy ember, de mekkora a perérték, mire te széttárod a kezed, hogy olyan nincs, viszont van bérleti díj, mire ő, hogy az éppen jó, akkor annak a 5%-a lesz a perérték, és ennyi illetéket tessék már rányalni, namost ez mondjuk 3245 ft, aztán elindul a gépezet), mondanám hogy megírom, de ahhoz minden papírt el kéne olvasnom. ha jogi képviselőt keresel, pár tízezerért megírja, beadja, ha megnyerted, akkor másik fél fizeti a perköltséget. ha veszted, akkor tiéd az övé is, hacsak bíró máshogy nem dönt. március eleje van, még nyár előtt lesz első tárgyalás, ha szerencséd van, második is, ha sima az ügy, ott lehet első fok, ha nem, akkor nyári szünet, és majd ősszel. szerintem annyira nem lehet bonyolult, első fokot meg el nem hiszem, hogy bárki megfellebbezné, ha korrekt lesz, szóval akár jogerő is lehet őszi vetésre.

Nincs profilkép
#237 Batka
2011-03-09 21:28:33

Szerintem elég az is, ha elmész egy ügyvédhez és íratsz vele egy levelet a tulajnak, melyben közli vele a tényállást, mármint, hogy vagy aláírja a szerződést, vagy mentek a bíróságra. Aztán ha nem használ, akkor megíratod vele a keresetlevelet is.

#236 kolias
2011-03-09 21:22:52

Na úgy néz ki nálam is csak a bíróság lehet a megoldás, vagy hagyom az egészet.
A tulaj hallani sem akar arról hogy velem bármit is aláírna, az eredeti papírokat meg nem hajlandó kiadni.
Mennyi idő ez és mi pízbe kerül?

#235 2266
2011-03-09 21:07:29

Válasz #229. hozzászólásra
Ez sajnos nem igy van.. az én egyik ügyemben az történt hogy az eladótol sajnos mondhatni el vették a földjét egy birósági tárgyalás keretén belöl pedig nem is akarta annak adni annak akié végül is lett.. Ja és még szerzödést sem kellett neki aláirnia mert ha csak azon múlott volna..
smile cursingsmile cursingsmile cursing Sajnos manapság egy elfogadó nyilatkozaz mindent visz még akkor is ha nem azonos tartalmú!!!!!!!smile hammersmile karatekasmile tonguep

Nincs profilkép
#234 Batka
2011-03-09 20:55:30

Válasz #233. hozzászólásra

Hát, konkrétan ilyennel még nem találkoztam, olyannal már igen, hogy nem akarta, de végül némi huza-vona után aláírta (kis bírósággal való fenyegetés). AZ ügyvéd szerint a bíróság a dokumentumok alapján megállapíthatja a szerződés létrejöttét és hivatalból pótolhatja a vonakodó fél aláírását.

#233 Gabesz2
2011-03-09 20:47:30

Megnéztem. Ezek szerint a szerződés létrejön,ha elfogadják a kifüggesztett dokumentumot. Mi van, ha nem írja alá a tulajdonos?

Nincs profilkép
#232 Batka
2011-03-09 20:32:34

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0200016.KOR
bocs a link lemaradt.

Nincs profilkép
#231 Batka
2011-03-09 20:32:03

Válasz #229. hozzászólásra

Itt van a rendelet amire hivatkozik. Nézd meg az 5 §-t

Nincs profilkép
#230 Batka
2011-03-09 20:30:07

Ezen lehet vitatkozni, én nem vagyok jogász, szerintem nem egyértelmű, de ezt találtam:
http://www.ingatlanjog.hu/index.php?adv=&ev=2010&kateg1=11
38251-es kérdés! itt másképp írják!

#229 Gabesz2
2011-03-09 20:22:31

Az ajánlat elfogadása nem szerződéskötés. A szerződés aláírása előtt minden visszavonható.

Nincs profilkép
#228 Batka
2011-03-09 20:17:46

Jegyző kérdése, hogy visszavonható-e. Szerintem nem, tekintve, hogy a kifüggesztés tényével a tulajdonos elfogadta a bérlő bérleti ajánlatát, az, hogy esetleg egy másik személy a törvények szerint előbérleti joggal él a függesztménnyel kapcsolatban, az már más kérdés. De eleinte nálunk is engedte a jegyző a visszatáncolást, az utóbbi időben már nem.

#227 Gabesz2
2011-03-09 20:13:48

A kifüggesztést vissza lehet vonni. Csináltunk már ilyet.

Nincs profilkép
#226 4964
2011-03-09 20:08:42

Válasz #223. hozzászólásra

eleve azért függeszti ki mert bérbe akarja adni valakinek, konkrét feltételekkel.
Abból már nincs kiszállás. Legfeljebb a bérlő nem az lesz mint akit ő elképzelt.
Miután bejegyezték a földhasználatot az már másnap felbontható-közös megegyezéssel-

Nincs profilkép
#225 lac*
2011-03-09 20:00:12

Válasz #220. hozzászólásra

Így van,ha már jelentkeztek a kifüggesztésre az már nem vonható vissza.

Nincs profilkép
#224 .Szabi.
2011-03-09 19:57:39

Válasz #223. hozzászólásra
nem vitázom ,faxságot írsz,el se olvasom!smile nonono

Nincs profilkép
#223 ano
2011-03-09 19:53:17

általános jogelv, amíg egy ajánlatot nem fogadtak el, addig az ajánlat visszavonható.
gondolj bele, akkor máma valaki hirdet egy 85 ezer ft-os műkakit, és ezt az ajánlatot soha nem vonhatja vissza, ez mindig élni fog? nem, amíg azt másik fél nem fogadja el, addig vissza lehet vonni. ha a másik fél elfogadta, akkor az elfogadás pillanatába létrejött a szerződés, onnan nincs kilépés alóla.
namost a kifüggesztésről a kifüggesztés ideje alatt az ajánlattevő nem tudja, hogy kapott-e elfogadó nyilatkozatot, illetve vele is a kifüggesztés után közlik, hogy ez meg ez fogadta el, és mivel ekkor közlik vele, ő ekkor szerez tudomást róla, a szerződés a közléssel egyidőben jön létre, a szerződés létrejöttéig pedig bármelyik fél elállhat a szerződés-kötéstől (értelemeszerű, amíg nincs szerződés, addig nyilván nem jött létre). ez a lényege, ebből következik logikusan, hogy amíg vele nem közlik, addig nem jött létre szerződés, addig ő elállhat tőle. vele pedig a kifüggesztés végével közlik, akkor készít iratjegyzéket a jegyző, és abban jelöli meg, hogy kivel kell szerződnie...
az elfogadó nyilatkozatot, amit beadunk, azt sem a tulajnak címzed, hanem a jegyzőnek a hirdetményre, és a jegyző közli a tulajjal. így záródik be a kör, ez sztem így kerek.

Nincs profilkép
#222 4964
2011-03-09 19:21:27

ez már logikusabb megközelítés.
Az más dolog hogy leveteti a tulaj, aztán a bejelentkezőt megpróbálják utána valahogy lekoptatni.

Nincs profilkép
#221 4964
2011-03-09 19:17:40

Válasz #219. hozzászólásra

nekem a földhivatalban mondta az illetékes hogy a kifüggesztést nem lehet visszavonni.
Ha vissza lehetne akkor nem volna semmi értelme az egésznek.
Ahány önkormányzat és fh annyi féleképpen akarják értelmezni a törvényt.
Valahol pl eddig a szerződést függesztették ki nem a bérleti ajánlatot.
Másik önkormányzatnál meg nem függesztették ki a szerződést csak az ajánlatot.
Az a jellemző hogy a jegyzők átpasszolják a fh-nak az egész paksamétát és döntsenek ők.

Nincs profilkép
#220 .Szabi.
2011-03-09 19:15:31

Válasz #219. hozzászólásra

szerintem a kifüggesztés csak addig vonható vissza ,míg nem érkezik rá írásban ajánlat!
utána nem.smile nonono

Nincs profilkép
#219 ano
2011-03-09 19:01:51

Válasz #211. hozzászólásra

visszavonhatja a kifüggesztés időtartama alatt. az, hogy te már megtudtad, a te dolgod, amíg vele nem közölték, hogy ki mit nyilatkozott, addig bármit tehet. gondolj bele, elkiabálod magad a tőzsdén (míg a parketton ment a kereskedés, addig télleg így ment), hogy eladó ezmegaz ennyiért. ott van egy csomó vevőjelölt, az mind gondolkodik, hogy neki megéri vagy sem (ez a kifüggesztés ideje), míg az egyik elkiabálja magát, hogy oké, megvettem. namost az ügylet ebben a pillanatban jött létre, amíg valaki az ajánlatot el nem fogadja, és azt nem közli az ajánlattevővel. a kifüggesztés esetében a közlés időpontja a kifüggesztés vége, ekkor tekintik úgy, hogy közölve van vele, égpedig azért, hogy pl. a jegyzők, önkori ügyintéző utólag, a hat idő letelte után ne tudjon belenyúlni a rendszerben. tehát eddig visszavonhatja, ezt követően nem.
ezzel nincs semmi baj, a szabályozás ezen része jó sztem. a nagy dolog, hogy mikor adod be a papírod a jegyzőnek, hogy utána esetleg már ne tudja visszavonni, tehát igaz, utolsó pillanatban kell, vagy az után...

Nincs profilkép
#218 Batka
2011-03-08 22:16:09

Válasz #217. hozzászólásra

Nem hiszem, bár semmit sem lehet kizárni, sajnos nem túlzás az a kifejezés, hogy a jogász egy külön állatfajta, ezen belül az ügyvédek rendszerint a leleményesebbek, a bírók, nos.... Fogalmazzunk úgy, hogy akikkel én eddig találkoztam azok nem igazán voltak tisztában a világ ténylégeges működésével.

Nincs profilkép
#217 4964
2011-03-08 22:10:13

Válasz #216. hozzászólásra

smile scared
odáig fölérhetett a kezük?

Nincs profilkép
#216 Batka
2011-03-08 22:07:12

Válasz #215. hozzászólásra

Na most figyelj!! Elsőfokon elbuktuk, másodfokon megnyertük, amit leírtam az az LB határozata volt!

Nincs profilkép
#215 4964
2011-03-08 22:04:39

Válasz #213. hozzászólásra

másodfok harmadfok nem volt?

Nincs profilkép
#214 4964
2011-03-08 22:03:27

Válasz #211. hozzászólásra

Én úgy tudom a kifüggesztés nem vonható vissza,azért kifüggesztés.
Ha nem akarja bérbe adni akkor nem függeszti ki.
Tény és való hogy ez a dolog sok esetben kellemetlen helyzetet okoz a tulajoknak,és senki sem szeretne bérbeadni rossz fizető stb. bérlőknek.

Nincs profilkép
#213 Batka
2011-03-08 21:57:02

Válasz #212. hozzászólásra

Nem voltam ott az ítélethozatalon, szerencsémre, a bíróság megsértéséért is megbüntettek volna...

Nincs profilkép
#212 4964
2011-03-08 21:55:15

Válasz #209. hozzászólásra

azzal hogy az előbérleti sorrendet nem vették figyelembe,emiatt te is kárt szenvedtél.
Ez nem számít?
Ezt nem kérdezted meg a bírótól?

#211 kolias
2011-03-08 21:52:30

Válasz #206. hozzászólásra

A visszavonást én úgy értelmeztem, hogy legkésőbb a kifüggesztés kezdetéig vonható visza a kifügg. kérelem (mert van a jegyzőnek 8 napja a kifügg. elkezdésére).
A kifüggesztés elkezdésével én mint előhaszonbérletre jogosult már tudomást szerezhettem az ajánlatról, ekkor már nem vonható vissza. A tudomásszerzés után nem kell azonnal elfogadó nyilatkozatot tenni, azt legkésőbb a kifüggesztés utolsó napjáig kell megtennem.

#210 2266
2011-03-08 21:36:44

Válasz #209. hozzászólásra
Tisztába vagyok ezzel én is!! Nagyon dúrva hogy nem a valódi-IGAZSÁGOT keresik hanem azt a néhány odailöö szót kb mint a pazül-be! És amikor ezt megtalálták onantól borzaztó büszkék magukra.. És hogy valójában mi is a valós és tuti hejzet arrol magasrol tesznek!!
smile cursingsmile cursingsmile cursing Sajn ezt csak az tudja igazán aki a saját börén tapasztalta meg ezt az egészet..smile tonguepsmile sweatdropsmile censored

Nincs profilkép
#209 Batka
2011-03-08 21:30:37

A bírósággal csak óvatosan, azok még inkább másképp gondolkodnak, mint akik a földtörvényben az előbérleti sorrendet kitalálták. A jogászok magasról tojnak rá, hogy tulajdonképp miért is találták ki ezt a rendszert. Mi azon buktunk egy ilyen pert, hogy a bérbe adó és a bérbe vevő tagja volt egy bésznek, és tekintve, hogy az elővásárlási sorrend betartásával a terület kikerült volna a bész ellenőrzése alól, ezzel kárt szenvedett volna, mivel nem oda kerül a fölkdön megtermelt termény. A mélyen tisztelt bíró szerint harmadik fél nem szenvedhet kárt, mindegy, hogy mi van a mföldtörvénybe írva,nem számít az elővásárlási sorrend. Hihetetlen ez az ország!

#208 2266
2011-03-08 21:04:47

Ti aztán nyomjátok rendesen!! Nekem hamarosan indúl egy hasonló ügyböl eredö perem... Majd mesélek nektek!!!!smile tonguepsmile tonguepsmile tonguep

Nincs profilkép
#207 ano
2011-03-08 20:45:11

Válasz #203. hozzászólásra

erre szoktam mondani, hogy ribancot f@rokkal, ügyvédet perrel fenyegetni nem lehet...
5000 ha, és ezen pörögnek? mér nem mondtad az ügyintézőnek, hogy egyébként fizetsz neki egy sört, addig se csináljon hülyét magából...

Nincs profilkép
#206 ano
2011-03-08 20:43:40

Válasz #204. hozzászólásra

visszavonni vissza lehet, amíg "nem közlik vele, hogy ki hogy nyilatkozott", ptk szerint bárki elállhat bármilyen ajánlatától, amíg annak elfogadó nyilatkozatát vele még nem közölték. tehát ha nem telt le a 15 nap, addig visszakérheti papírját.
egyébként pedig az a kérdés, hogy ez mekkora föld, azt te tudod, hogy érdemes ezen pörögnöd, vagy hagyod a retekbe, ha érdemes, akkor tedd meg, ha nem akkora érték, akkor hagyd a fenébe, pláne ha ott is élsz a környéken, mert itt ebbe az országba mindig az a köcsög, aki a jogos érdekeit védi, és mindig az a megbecsült ember, aki a hülyeséget hajtja. ráadásul ha nem hajtod ki törvényes úton az igazat, akkor lehet, hogy legközelebb elkövetik ugyan ezt a hibát, hogy kifüggesztik, de ha végigvered a rendszert, akkro biztos hogy legközelebb mindenki jobban fog figyelni...
ha nagy föld, hosszú időről van szó, azt mondom könyököld ki mindenképpen, ugye folyamatban van egy agrár üzem szabályozásról szóló törvény, namost ki tudja, hogy ez hogy fogja bemerevíteni a rendszert, lehet hogy amit most megszerzel, az örökre a tiéd lesz, pláne ha a francia mintát veszik alapul...
szóval ha ezt nézed, akkor nyomjad.
azt kizártnak tartom, hogy fh levelet írna jegyzőnek, hogy szedje össze papírokat, legfeljebb ha jóban vagy fh-sokkal, arra talán meg tudod kérni őket, hogy kitelefonáljanak, de jegyző sem balfék, ő meg tudja, hogy ez a telefont éppen annyit ért és annyit számít, mint biogáztartályba a reggeli eresztésem, szóval messziről leszarhatja, ha éppen olyan kedve van.
ha nincs változás igen rövid időn belül, és szarnak rád, akkor azt mondom tértivevény levél tulajnak, hogy írjon alá, nem ír alá, alá kereset...
nyomjad, megérheti!!!

Nincs profilkép
#205 ano
2011-03-08 20:35:55

Válasz #202. hozzászólásra

azt nem tudom, hogy minden félnek ki kell-e adnia a papírok másolatát, én ezt nem olvasom ki a rendeletből, azt viszont igen, hogy a jegyzőnek kell megállapítania az előbérleti sorrendet a rendelkezésére álló iratok alapján. az más kérdés, hogy mindegyikük baszik rá, és a fh bírálja felül, illetve fh-ba az első helyen állóval kötött szerződés kerül be legtöbb esetben. azt azér tegyük hozzá, gondolom legtöbb esetben nem arról van szó, hogy huszonhat jelentkező lenne, hanem az 1-2-3 fél között kell helyben lemeccselni, ott meg mindenki tudja, hogy ki kicsoda, tehát fölös szélmalomharcba ritkán mennek bele a felek...
egyébként felénk meg éppen az a mondás az fh részéről, hogy ő is papírból dolgozik, tehát ha neki jegyző azt írta le, hogy ez meg ez az első, akkor fh azt jegyzi be, aztán ha ha ez nem tetszik valakinek, tessék közig útra, vagy ügyészi útra terelni a dolgot.
szerződés nélkül meg még neccesebbnek tartom fh bejegyzését, mer ennyi erővel bemondásos alapon bármilyen jogot vagy tényt feljegyezhetnének tul lapra, mondjuk pl. azt is, hogy nem is az enyém, amit igen zokon vennék. ha nincs szerződés valami miatt (felek balféksége miatt), akkor én azt mondom bírósági út, végülis erre való... fh nem hatóság e tekintetben, nem kötelezhet másik embert/hivatalt, hogy valamit tegyen meg, vagy valaminek a megtételétől tartózkodni szíveskedjék (írjon alá szerződést, küldje be iratokat, ne legyen ökör), ő nyilvántart, ha van mit, ha a rendelkezésére álló iratok alkalmasak arra, hogy azok alapján tényt, jogot tüntessen fel, vagy éppen töröljön.
DE tény, hogy igen mocsok földtörvényünk van, ami kizárólag arra alkalmas, hogy a nagy Urak halásszanak a zavarosban, senkinek nem érdeke, hogy tiszta viszonyok legyenek. addig jó, amíg van mit keverni, gondolják sokan...

#204 kolias
2011-03-08 19:58:12

Na kösz mindenkinek.
Én jogszerűen jártam el csak a többi fél nem teljesen, ráadásul a tulaj is kukacoskodik, először kérte tőlem az ár dupláját, majd mire mondtam neki, hogy ezt a másik se fizeti közölte, hogy akkor nem írja alá.
Most azt próbálom, hogy a hivatalok egymás közt kérjék be az iratokat az mégis gyorsabb mint a bíróság.
Volt másik kifüggesztés is amit meg gyorsan visszavontak, na ugye ez se volt szabályos...

Nincs profilkép
#203 4964
2011-03-08 18:44:23

Válasz #202. hozzászólásra
Közöltem a tulajjal hogy akkor fizetek ha szerződik velem. Erre a tulaj nem reagált és a másik bérlőjelölt (5000 ha) cég jogászok és perek tömkelegével fenyegetett meg.smile scared
Erre én közöltem hogy csak nyugodtan pereljenek, a tulajnak meg mondtam hogy a bérleti díjat bírói letétbe helyezem és ha lesz szerződés akkor onnan majd megkapja.
1ből aláírta a szerződést.
Természetesen a másik nagy cég nem perelt,esélye nem volt de azért bepróbálkoztak.

Nincs profilkép
#202 4964
2011-03-08 18:37:30

Válasz #201. hozzászólásra
A jegyzőnek kötelessége kiadni az elfogadó nyilatkozatok másolatát minden jelentkező és a tulajdonos részére is.
Általában vitás esetben a földhivatal ügyintézője vagy jogásza dönt az előhaszonbérleti sorrend megállapításáról nem a jegyző.
A jegyzők általában nem szokták teljes részletességgel ismerni a földtörvényt, a földhivatal viszont igen.
A földhivatal be sem írhatja a földhasználatot az előhaszonbérleti sorrend figyelembevétele nélkül.
Nekem volt ilyen ügyem, bejelentkeztem az ajánlatra és mivel első ranghelyen voltam a földhivatal nekem jegyezte be a használatot a másiknak hiába volt szerződése.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Szigorodik a NAV fellépése a szabálytalan foglalkoztatók ellen
Szigorodik a NAV fellépése a szabálytalan foglalkoztatók ellen
Július 5-től már nem számít, melyik hatóság tárja fel a be nem jelentett...
Vizet a tájba: hárommilliárd köbméternyi víz juthat vissza a természetbe
Vizet a tájba: hárommilliárd köbméternyi víz juthat vissza a természetbe
A 4,7 milliárd forintos program keretében 260 ponton zajlanak vízpótlási és...
Fiat Ducato Maxi 2001 4,8 m platóval, egyedi magasítóval
Fiat Ducato Maxi 2001 4,8 m platóval,...

2.400.000 Ft

Vicon Fanex 553 hidraulikus rendterítő
Vicon Fanex 553 hidraulikus rendterítő

1.280.000 Ft

Favaro 450 l szántóföldi permetező
Favaro 450 l szántóföldi permetező

185.000 Ft

Eladó Furmint,  Kékfrankos,  Merlot,  Cabernet és Syrah szőlő Eger kiváló dűlőiből
Eladó Furmint, Kékfrankos, Merlot,...

270 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]