A héten többfelé jártam déli tájakon az országban. Aztkell, hogy mondjam, gyengék a búzák. A mi térségünkben is. Pici a szalmájuk, látszik, hogy megfogta őket a csapadék hiány. Sóderes napsütötte dűlőben már kalászol a búza nálunk amikor még a zászlósleveleknek sem lenne szabad kijönniük.
Az osztrák magas búzák térdig igaz érnek de a kisebb növésűek 40centisek jó ha vannak.
Hiába jó a színük, nem látom jónak a helyzetet, el sem bokrosodtak rendesen.
Repce igaz itt nincsen de bármerre jártam azok is gyengék.
Eleve kevesebb mindenből a vetésterület. Zöldítés is von ki hektárt meg a tavalyi ősz mégjobban. Sokhelyen még mostsem tudják levágni a kukoricájukat, soksok ezer hektár odavan a vízben. Szerintem a tavalyihoz képest fele termés lesz mindenből. Remélem a piac reagál rá és az árak felállnak normális szintre.
Válasz #9343. hozzászólásra
Várjál még kicsit először le kell aratni az idei repceretmést és azután gondolkozzunk új vetésben. Vannak jó technológiai leírások. Bayer, Kwizda, Syngenta hogy csak a legjobbakat említsem, jó technológiákat kínálnak el kell olvasni. Egyébként a repce elégé összetett dolog, sok kis apró tényező (amiről nem is gondoljuk) vihet el tonnákat a termésből.......
Sziasztok, kis segítséget szeretnék repce téren, őszre lehet bepróbálkoznák a repcével de csak 6 hektáron első évben, és fogalmam sincs hogy milyen fajtát próbáljak, valami stabil fajtát szeretnék mivel ez lenne az első év és ha el is rontok kicsit valamit akkor is teremjen egy szolidat Esetleg ha valaki tud ajánlani 1/2 fajtát megköszönném. A műtrágyát úgy képzelem el, hogy 180kg/h MAP ot bedolgozok vetés előtt, kora tavasszal pedig 180 kg/h karbamid másodszorra pedig 180kg/h pétisó. Olvastam, hogy lényeges a jó minőségű magágy és a kártevők elleni védelem. Elsőre ennyit tudok.
10-12 napja virágzik a repcém, 2 hete lett kezelve 0,2l /300l/ha calypsoval. De most nem látok (igaz akkor se ) érdemben kártevőt. 5 perc járkálás után találtam pár fénybogarat, meg pár darázst. Mondjuk 30 tő átnézése után találtam 2-3 darabot, mást nem.
Fújjam meg Mospilannal még? Az a baj, hogy négyzet alakú a tábla, 4ha 14 nyommal. A repce meg nagy, 160-170 cm, agyon lenne tapickálva.
Még a búzák ugy ahogy bírják ez a sivatagot de a repce meg ilyen soha nem volt 60-80cm es már totál virít na ebből mi lesz az jo kérdés . Itt egy csepp eső se volt az elmult már nem is tudom 30 napba.De ha gyorsan nem fog esni a buzanak is annyi.
Az az érzésem idén nem igen kell a búzáknak szárszilárdító. Olyan törpenövésűek, jó ha majd az asztalt le lehet addig engedni, hogy elérje a kalászt... Szalmából se lesz valami sok, bár inkább legyen 5-6 t/ha termés minimális szalmával, mint fordítva.
repcébe mi is mennénk a biscayaval,meg is van a szer,de ma belesétáltam,nem láttam egy bogarat sem,létezik hogy a tegnapi 5 mm lemosta őket rövid időre?
26439 hozzászólás
A héten többfelé jártam déli tájakon az országban. Aztkell, hogy mondjam, gyengék a búzák. A mi térségünkben is. Pici a szalmájuk, látszik, hogy megfogta őket a csapadék hiány. Sóderes napsütötte dűlőben már kalászol a búza nálunk amikor még a zászlósleveleknek sem lenne szabad kijönniük.
Az osztrák magas búzák térdig igaz érnek de a kisebb növésűek 40centisek jó ha vannak.
Hiába jó a színük, nem látom jónak a helyzetet, el sem bokrosodtak rendesen.
Repce igaz itt nincsen de bármerre jártam azok is gyengék.
Eleve kevesebb mindenből a vetésterület. Zöldítés is von ki hektárt meg a tavalyi ősz mégjobban. Sokhelyen még mostsem tudják levágni a kukoricájukat, soksok ezer hektár odavan a vízben. Szerintem a tavalyihoz képest fele termés lesz mindenből. Remélem a piac reagál rá és az árak felállnak normális szintre.
ma fujtam ki a búzára a keserűsót 5kg+5kg ha réz cink cuccot.
remélem jó lesz.
Balra KWS Farinelli, jobbra Genius.
Köszönöm az infót, tudom, hogy kicsit korai, de időben szeretek tervezni.
Válasz #9348. hozzászólásra

Én is ezt ajánlanám
KWS hybrirock

Várjál még kicsit először le kell aratni az idei repceretmést és azután gondolkozzunk új vetésben. Vannak jó technológiai leírások. Bayer, Kwizda, Syngenta hogy csak a legjobbakat említsem, jó technológiákat kínálnak el kell olvasni. Egyébként a repce elégé összetett dolog, sok kis apró tényező (amiről nem is gondoljuk) vihet el tonnákat a termésből.......
Válasz #9345. hozzászólásra
nekem volt ilyenből 50 mázsa
Hasonló méretü kalászoktól milyen termés várható??
Sziasztok, kis segítséget szeretnék repce téren, őszre lehet bepróbálkoznák a repcével de csak 6 hektáron első évben, és fogalmam sincs hogy milyen fajtát próbáljak, valami stabil fajtát szeretnék mivel ez lenne az első év és ha el is rontok kicsit valamit akkor is teremjen egy szolidat
Esetleg ha valaki tud ajánlani 1/2 fajtát megköszönném. A műtrágyát úgy képzelem el, hogy 180kg/h MAP ot bedolgozok vetés előtt, kora tavasszal pedig 180 kg/h karbamid másodszorra pedig 180kg/h pétisó. Olvastam, hogy lényeges a jó minőségű magágy és a kártevők elleni védelem. Elsőre ennyit tudok.
az árpa itt is tolja már

Néhol "tökig" ér a búza(csillag) és kezdi hányni a kalászt egy közepes termés még lehet!
Válasz #9338. hozzászólásra

nagy jó indulattal 4 !!!!! mm de utána elfújta a szél
Válasz #9333. hozzászólásra
Biscaya 0,3l/ha 240g/l tiakloprid
Calypso 0,1l/ha 480g/l tiakloprid
0,15l/ha szerettem volna így, hátha valami elírás van. De addig tekergettük a nyomásszabályzót amíg ki nem ment a 2deci
Válasz #9337. hozzászólásra
Ide sem sok,8mm de virágzásba nagyon jó.Ígért 16mm-t!
Válasz #9336. hozzászólásra

Ide meg nem jött az eső
Válasz #9335. hozzászólásra
Árpa 2 hete kijött!60-70cm magas,és virágzik!Jól jött az eső!
Válasz #9334. hozzászólásra

Térdig sem ér, és már kifele jön a zászlós, az árpák meg kezdenek kalászolni
A szárba indúlt búzákbol ki bontot kalászok nem túl sok jóval kecsegtetnek. Felénk tuti nem robban föl a búza bomba..

Válasz #9332. hozzászólásra
0,2l calypso? Olcson adtak? Az engedely okiratban 0,1l/ha van.
10-12 napja virágzik a repcém, 2 hete lett kezelve 0,2l /300l/ha calypsoval. De most nem látok (igaz akkor se
) érdemben kártevőt. 5 perc járkálás után találtam pár fénybogarat, meg pár darázst. Mondjuk 30 tő átnézése után találtam 2-3 darabot, mást nem.
Fújjam meg Mospilannal még? Az a baj, hogy négyzet alakú a tábla, 4ha 14 nyommal. A repce meg nagy, 160-170 cm, agyon lenne tapickálva.
Válasz #9330. hozzászólásra
150l/ha
Menyi vízzel juttatod ki ezt a menyiséget? decsi
decsi/ha?
Köszönöm szépen
Válasz #9323. hozzászólásra
Pár napja szórtam igaz bokáig érő tavasz búzára 35kg karbamid +
15kg keserű sót.Nem lett semmi baj.
Válasz #9325. hozzászólásra
En csak magaba fujom. Max piretroid rovarolovel. Nem keverem gombaolovel, mert EC fajtakat hasznalok.
Válasz #9324. hozzászólásra
De gondolom nem csak ezt a kettő műtrágyát szórjátok ki permetezéskor, hanem gomba és/vagy rovarölő vegyszerrel, gyomirtóval együtt keverve!?!
Válasz #9323. hozzászólásra
Miért ne lehetne?
Én 10-15kg keserűsó mellett 15kg karbamidot tolok ki. Többen írják, hogy mehet még több karbamid is.
A keserű sót lehet e együtt N fújni?Vagyis 5kg keserű só és 8-10kg karbamid vízben feloldva?
Válasz #9315. hozzászólásra
lesz! mi is használjuk búzára, naprára, kukira...
Nálunk is bevált!
Használjuk búzára, Árpára, cukorrépára!
Üdv.
Igen van, jó pár éve kezelem a gabonát ezzel.
Olvasd el.
http://usite.hu/x/10821
Válasz #9318. hozzászólásra
Minőséget javít, beltartalmi értékek lesznek jobbak.
Válasz #9316. hozzászólásra
akkor minek fújják rá?
Még a búzák ugy ahogy bírják ez a sivatagot de a repce meg ilyen soha nem volt 60-80cm es már totál virít na ebből mi lesz az jo kérdés . Itt egy csepp eső se volt az elmult már nem is tudom 30 napba.De ha gyorsan nem fog esni a buzanak is annyi.
Nem.
keserűsónak lesz látszatja?
Az az érzésem idén nem igen kell a búzáknak szárszilárdító. Olyan törpenövésűek, jó ha majd az asztalt le lehet addig engedni, hogy elérje a kalászt...
Szalmából se lesz valami sok, bár inkább legyen 5-6 t/ha termés minimális szalmával, mint fordítva.
Válasz #9312. hozzászólásra

a képen vizfoltos buzatábla,nem sok egy kicsit a napraárvakelés?
repcébe mi is mennénk a biscayaval,meg is van a szer,de ma belesétáltam,nem láttam egy bogarat sem,létezik hogy a tegnapi 5 mm lemosta őket rövid időre?
Szia VTR-es nálatok a búzák hogy néznek ki?
Vagy a Biscaya!!
Amikor a fény bogár az úr
Válasz #9307. hozzászólásra
csak drágább
Tökéletes
Válasz #9306. hozzászólásra
Mar csak Calypsot tudok szerezni jo lesz az Biscaya hhelyett?
Válasz #9304. hozzászólásra
A Mavrik piretroid, taglózó hatású nem felszívódó. Gyakorlatilag tartamhatás nélkül.
Válasz #9304. hozzászólásra

Szerintem nincs
Válasz #9297. hozzászólásra
A Mavrik-ról mi a véleményed? Van olyan mint a Biscaya?