Gázolaj árak 606 Ft Benzin árak 588 Ft EUR 395.57 Ft USD 339.56 Ft CHF 420.17 Ft GBP 456.83 Ft

Fórum

Kukorica terményárak

Létrehozta: , 2008-11-25 20:06:27

Kedvencekhez Segítség

14620 hozzászólás
Nincs profilkép
#1870 Pilátus
2011-11-27 11:08:28

Válasz #1869. hozzászólásra

Te is ugyanúgy tudnál többet termelni rajta ha több lenne a bukszádban...Ő biztos nagyobb inputtal dolgozik mint te ,mert neki ez igazából "nem kerül semmibe",neked meg túl nagy kockázat lenne...Mik azok a HNP madarai???smile confused

#1869 Radocz
2011-11-27 10:43:48

Válasz #1867. hozzászólásra

Ez azért nem ilyen egyszerű.

Van táblám, ahol a 2,5 ha-ról tavaly 61 q szemes termett, az idén 85 mázsa csövesen.
Ne nem ám hektáronként, hanem az összesről.
Na már most gondolhatnád, hogy enm ért hozzá.
Lehetne így is, de a HNP madarai segítenek gazdálkodni.
Most megoldottam, mert "bérbe" adtam.

Csinálja, aki jobban ért hozzá.
És be kell ismerni, jobban ért hozzá.
Nem véletlenül van a 100 leggazdagabb közt.

"Aki nem hiszi járjon utána."

smile cowboy

#1868 szanberg
2011-11-27 09:53:03

Válasz #1854. hozzászólásra

Figyelj már!
Jóhogy kiborúl a bili, amikor Te nem érted a helyzetedet...

Itt évek óta vannak kialakult ismeretek egymással, találkoztunk többször meg ha nem is nagyvonalakban egymást minden aktív fórumozó eltud rakni valahovó mekkora mit csinál hogy csinálja mit fejleszt mennyire ügyes...ésatöbbi. Hozzáteszem ez csak egy fórum az éterben akármit lehet írni de most ezt hagyjuk.

Erre ideállítassz okoskodni lehurrogsz olyat aki esetleg többezer hektár termelését irányítja, de többszázat művelőket mindenképpen, amit évek óta folyamatosan jól csinálnak, szárító van magtár van tud tárolni is korlátlanul meg kamionja is van és akármikor viszi az árút ahova kell.

Erre okoskodsz itt a semmiből, aztsem tudjuk kutyád van e vagy macskád, akkor mi a fenéből vegyünk komolyan, illetve nem is erről van szó, tanácsot meglehet fogadni ha korrekt akárkitől de te baxtatod az itteni termelőket nem mi téged.

Elmondtad megértettük oké. Igazad volt, bár annyira ez sem egyértelmű, abban biztos hogy nem egyben kell eladni a terményeket az tény.

de mitkell itt ragozni napról napra!?!? idegesítő vagy ezzel és szemet szúró. Nekünk nem ez kell!

Nincs profilkép
#1867 .grün
2011-11-27 09:50:50

Válasz #1866. hozzászólásra

bocs de szerintem aki 43 e. böl nem tud kijönni nullára az ne termeljen kukoricát smile surrendersmile surrendersmile surrender

Nincs profilkép
#1866 kacsalab
2011-11-27 09:35:58

Üdv mindenkinek!Én ritkán szoktam írni mert már volt aki azt írta vissza hogy csak sírok.A kisemberek nem sírnak csak remélnek hogy csak egykicsit lenne jobb az életük.Ez a helyzet a kukoricánál is,ha csak annyit adnának érte hogy az ember nullán legyen már megérte.De kereskedők csak vigyorognak ezen a kis kérésen.Tiszteletem minden sorstársamnak.

#1865 Radocz
2011-11-27 07:12:13

Érdekes megközelítések.

Még érdekesebb, amit egy Mátészalkáról Pestre került közgazdásztól már kétszer hallottam:

A gabona árak, ugyanúgy mozognak, mint a kőolaj ára.
Hosszú évek megfigyelése és a tőzsde ismeretének birtokában mondja ezt.
Mivel egyikkel sem rendelkezem így elfogadok amit mond.

Amikor 1100 Ft/q volt a kukorica, 200 mázsát belapátoltunk a volt tehén ólba. Majd tavasszal 1 200 Ft/q eladási áron felvedreztük a pótkocsira.

Most 290 mázsát becsigáztam a mellette levő lúólba (lóistálló) hogy majd 6 000 Ft/q áron szeretném eladni.

Addig pediglen nem figyelem az árakat, mert .....

Ha az értékesített (4 700 Ft/q) kukorica árán vettem input anyagokat (vetőmeg, gázolaj, műtrágya), akkor valóban 30 százalákot bukok a tároláson még akkor is, ha 6 500 Ft/q áron sikerül értékesíteni.

Kedves Szeni!
Az meg hogy ki milyen hosszan beszél (ír)? Szerencséd van nem kell végighallgatnod.
Ellenben a találkozón ha beszalad egy nagy dumás, aki a szék lábáról is képes 10 perces kiselőadást tartani azt végig kell "szenvedni" minden ott levőnek.

smile cowboy

#1864 Szeni
2011-11-26 23:14:36

Még a kapzsisághoz annyit tennék,h. én még emlékszek olyan évekre,amikor 1100 Ft volt a kukorica,és egy barátom,aki akkor még kezdő volt a termelésben,28-as kukit vitt be a szárrítóba,és 800 Ft levonást kapott,(szárítás + rostálás+ súlyveszteség),és így a nyers fizetője 300 Ft/q lett.A gyerek majdnem rákezdte a sírást.Azt még tudni kell,h. felénk (északon)kötött,hideg,víznyomott föld van,és szinte soha nem aratunk 22-es víz alatt,úgyhogy ez a 28-as vízü produkció nem számít nagy baklövésnek,a tapasztaltabb termelővel is megesik 6-8 évente egyszer.Abban az időben a tényleges szárítási költség a szárítóknál nem érte el a harmadát annak,amit felszámoltak.Ezt elhiheted,mert több szárítónak is láttam az év végi mérlegét.Tehát akkor is,mikor a termelők (legalább is mi,azon a gyenge vidéken)a túlélésért küzdöttek,a szárítósok olyan gátlástalanul fejték meg a parasztot,ahogy csak tudták.Úgyhogy nekem senki ne beszéljen itt kapzsiságról,mert egyik fél sem jobb a másiknál

#1863 Szeni
2011-11-26 22:45:06

Válasz #1861. hozzászólásra

Én nem nevezném kapzsinak azt a gazdát,aki szeretné a terményét a szezonban elérhető legmagasabb áron eladni a terményét.Inkább normálisnak mondanám.És azért nem adom el több részletben,mert minél több van egyben,annál előnyösebben tudok az eladásnál tárgyalni.Semmi jót nem látok abban,h.lassan,többszörre adjam el,mert ha jó infóim vannak (egy nagyobbacska kereskedő rokon),és még a világpiaci híreket is figyelem,akkor nagy valószínűséggel el lehet dönteni,h.mikor adjam el a terményemet: aratáskor,mert sok termett mindenhol,és nem lesz ára,és így járok jól, vagy később,mert hiány van,és felfelé megy az ár,és úgy járok jól.Szerintem egy a biztos,h. olyan nincs,h. aratáskor is adok el,meg később is,és mind a kétszer jól jártam.Ez a variáció a totális tanácstalanságot tükrözi a piac mozgását illetően.Ezt a módszert a legbutább ember is meg tudja csinálni,mert nem kell ész hozzá.Ezzel fele v. harmad részben jól jár,és fele v. harmad részben nem,tehát nem csinált semmit.smile lolsmile lolsmile lol Ha pedig semmit nem csináltunk,akkor minek ilyen hosszadalmas,igen tudományos és bonyolultnak tűnő,de valójában semmit nem mondó eszmefuttatás smile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confused

Nincs profilkép
#1862 Pittix
2011-11-26 22:43:02

Lefelé még csak-csak mennek az uszályok (kérdés meddig van rakva). A gond a felfelé szállításnál van, arra nem bírnak menni!

Nincs profilkép
#1861 Paradicsommag
2011-11-26 22:19:00

Válasz #1856. hozzászólásra

Mire adtam Én konkrét választ, vagy mikor mondtam, hogy most add el vagy ne add el, mert ez meg ez lesz?
Én azt mondtam, - amit elvileg Te is gondolsz- senki se tudhatja mi lesz holnap, aki mégis ezt állítja azt messziről elkerülni.

Azt viszont továbbra is mondom, hogy sok-sok gondolkodással, új ismeretek megszerzésével, a világpiac működésének megismerésével és spekulációs ismeretekkel, nyereségesebben tudjuk terményeinket értékesíteni. Kevésbé fog számítani a "karvajtőke", "gonoszkereskedők" és társai. Mert nem ez számít.
Ami számít, hogy mit értettünk meg a Minket körülvevő világból. HA megértettük mi miért történt a múltban, akkor talán "icipicivel" sikeresebbek lehetünk a közel-távoli jövőben.

Elképzelésem van, de tudni nem tudom mi lesz holnap. Aki elképzelések helyett tudja, majd hangoztatja, az sarlatán - megboldogult Kostolany szokta ezt mondani az előre jósoló gazdasági elemzőkre-, aki pedig nekik bedől, az magára vessen.

"Szerintem 5 oldalon ecsetelnéd a lehetséges történéseket, és a végén rám biznád a döntést."
Ezt jól mondod, így kell, egyik másikkal megossza elképzelését, majd önállóan dönt mindenki saját felelősségre.

"senki nem tudja mi lesz a kuki piacon mondjuk két hónap múlva, csak vannak akik ezt ugy adják elő mint Te, és törődj bele, hogy vannak akiket ez irritál..."

Mit adtam Én elő?:)
Csak kérdeztem és próbálom megérteni a gazdák döntéseinek okát. Da nagyjából 5 emberből 1 mond konkrétumot. A többség ezt mondja:
- Most add el
- Most ne add el
- Most tartsad, mert mindenki tartja
- most csak 5.000 felett add el.....
- uhh, lement 4.500-re, el kellett volna adnom 5.000-en
- uhh, felment 5.000-re, nem kellett volna eladnom 4.500-ön
- stb...

Ismét megkérdezem, ha valaki termel 1.000-2.000 tonna kukoricát, azt miért egyben kell eladni? Miért nem lehet 3 részre elosztva 6-10 hónapon belül eladni?

Több gazda ismerősöm se tud erre konkrét választ adni, azt mondják, mert így szokták meg...
Erre szoktam azt mondani, hogy kapzsiak és azt várják , hogy hátha felmegy az ár és akkor nagyobbat kaszálhatnak.
Persze ez már spekuláció a javából, de erre meg lehurrognak, hogy a ....k spekulálnak a gazdák meg "csak" termelnek.

Moderálta: (3932) 2013-10-30 15:08:26

Nincs profilkép
#1860 Shell
2011-11-26 15:48:37

Válasz #1859. hozzászólásra

ez nagyüzem! mind a 200-on keresnek! keresnek a kikényszeritett magas állampapir kamaton, IMF eltitkolt kamatain ami devizás.., és ezt a Moudys meghintáztatja pozitiv negativ irány előre lefixálva..

Nincs profilkép
#1859 lac*
2011-11-26 15:35:50

Válasz #1858. hozzászólásra

Van vagy 200 valuta még a világon,meg millió részvény meg nyersanyag.Van a spekulánsoknak választása bőven.
Az más kérdés,hogy a forint volt a legrosszabbul teljasítő valuták egyike a világon,amit egy spekuláns nem hagyhat ki. Alapfogalmakhoz se értő miniszterelnök,idióta pénzügyminiszter,2/3-os többségbe.Eszetlen nyilatkozatoknak se vége se hossza.
Ez nyílt kihívás a világ összes spekulánsa számára,egy kis forint shortra.

#1858 Drisa
2011-11-26 11:09:12

Válasz #1857. hozzászólásra

Nyugi nem fog bedőlni mert akkor a külföldi spekulánsok legközelebb mivel spekulálnak? Nem adok fél évet neki és újra 275 körül lesz az euro...

#1857 Garfield
2011-11-26 10:54:06

Azt rebesgetik,hogy a forint is bedőlhet hát akkor a terményben van a legjobb helyen a pénzem.

#1856 kiskertész
2011-11-26 09:30:10

Válasz #1855. hozzászólásra

Én nem fogok neked bazdmegolni, de szerintem Te is azokhoz a nagyon okos, bölcs stb emberekhez tartozol, akik nagy általánosságban mindenre tudják a választ, szépen eltudják mondani azt , hogy mi mitől függ(jelen esetben a kuki ára, amivel egyébként szerintem nagyjábból minden megélhetésért gazdálkodó tisztában van) és akármerre alakul a dolog , büszkén modják , hogy én megmondtam előre hogy igy lesz vagy úgy.
Viszont ha azt kérném , hogy igennel vagy nemmel válaszolj arra, hogy adjam el most vagy tároljam be tavaszig és mondjuk legalább erkölcsi garanciát vállalj a válaszodra, akkor kiváncsi lennék mit válaszolnál.
Szerintem 5 oldalon ecsetelnéd a lehetséges történéseket, és a végén rám biznád a döntést.
Mert egy biztos, hogy semmi nem biztos és senki nem tudja mi lesz a kuki piacon mondjuk két hónap múlva, csak vannak akik ezt ugy adják elő mint Te, és törődj bele, hogy vannak akiket ez irritál......smile oops

Nincs profilkép
#1855 Paradicsommag
2011-11-25 23:46:55

Válasz #1853. hozzászólásra

Az EURHUF változásának pozitív hatását a nagyobb magyar kereskedők lenyúlják. Nem hajlandóak annyival többet adni a kukoricáért mint nyernek rajta külföldi értékesítésen. Ez amúgy nem tudom miért alakult így, de ez tényleg különös.
Ezt úgy lehet esetleg kiküszöbölni, hogy külföldre adod el. Pl 2 éve egy szlovén kereskedő vagy malom kb 70-80.000 tonna búzát vett somogy-baranya-tolnában. Ők EUR-ban fizettek és közel az akkori párizsi tőzsde árakhoz.

Az oké, hogy betárolod és majd tavasszal kiderül, de mi van a világpiaccal? USA, EU tőzsdei irányárak?
Ha pl USA beverik az árat, nincs az a szárazság vagy rossz termés EU-ban, hogy ne követné lefele az USA-belit. Ha nem követné, akkor szépen áthozzák tankerrel, mert megéri nekik.

http://www.chartsrus.com/chart1.php?image=http://www.sharelynx.com/chartstemp/free/chartind1CRUvoi.php?ticker=FUTC

ha megnézed a képet, láthatod, hogy a 2005-ös évtől eszméletlen mennyiségű spekulatív tőke ment árupiacokba és kukoricába. Majd ott is maradt, sőt! Mi lesz annak a következménye ha ez pl távozik az újból kibontakozó pénzügyi válság miatt? Talán az mint 2008-2009-ben?
Mert ott is hirtelen jött egy nagy kivonás és eszköz leértékelés.

http://finviz.com/futures_charts.ashx?t=ZC&p=w1

Ha megnézed hetes bontásba, a kukorica most készül letörni a 600-as szintet, ha az elesik, akkor pikk-pakk 500 lesz, majd utána 400 is akár. Ha csak 5 dollárig esik, az csak 15 %, de ha 4 dollárig, akkor az már 30 %! 30 %-os változás pedig a párizsi és londoni árakat is beveri, majd azok meg a magyart.
De oké, jön a tavasz és majd akkor kiderül mi lesz.
És mi lesz ha nagyon jól el lehet vetni meg minden optimális? Nem lesz se spekulatív tőke, se rossz időjárás.

Az olaj még nagyon fontos szerintem, amíg az olaj 90-110 között ingadozik, addig ez is támaszt ad a kukoricának. Viszont ha beesik 50-80 közé, az azonnali hatással lesz a kukoricára is. Bioetanol....

Nagyon összetett kérdés ez és nagyon sok mindennel kell tisztába lenni, nagyon sok mindent kell figyelni és jól megbecsülni. Aki ügyes, van kockázatkezelése és még szerencséje is van, az akár jó is adhat minden évben:)

Nincs profilkép
#1854 Paradicsommag
2011-11-25 23:27:44

LoL

Hogy tudtam, hogy ez lesz, ejjjjjjjjj!!!!
Látjátok, ezért tart ott az ország ahol tart.

Amíg pénzügyi dolgokról írtam, próbáltam rávilágítani az értékesítés fontosságára, hogy igenis a gazdáknak nem csak termelni kell tudni hanem eladni is, addig csak néha-néha volt egy-egy érdemi hozzászólás.

Aztán egyszer csak jött valaki és le.......
smile helpsmiliesmile helpsmiliesmile helpsmilie
Erre vissza ....megelek.
smile aikidosmile aikidosmile aikidosmile aikido
Erre mások meg magukra veszik és rögtön nekem esnek!
smile lolsmile lolsmile lolsmile lolsmile lol
Komolyan, Ti csak azt vártátok, hogy már legyen valami .....meg szintű hozzászólás, hogy jól "be ....megelhessetek" Ti is.
LoL

Bezzeg amíg érdemi gondolatok keringtek az éterben addig hallgattatok, kuss volt. Hát persze, ahol már gondolkodni is kell, ott elég nehéz érdemben hozzászólni. Okosat mondani nem is olyan egyszerű! Okoskodni, beordibálni, meg fikázni lehet, az megy egyből! Sőt, már ugrásra készen vannak egyesek, csak az adott pillanatot várják. Napok óta gyűlik az ellenszenv, meg méreg, már nagyon bizsergett az ujjatok, hogy kiadjátok, nyugodtan valljátok besmile thumbup
Bakker, még 35 perc se telt el a hozzászólástól és máris lett +5 komment:)))))
Ejj, ha minden érdemi téma ilyen termékeny lenne! Ejj:)

Akinek nem inge nem veszi magára.....hogy szavatokkal éljek.
smile hammersmile hammersmile hammersmile hammer
de tudom, magatokra veszitek és jön....smile aikidosmile aikido

Moderátor által módosítva: 2016-09-16 11:36:32

Moderátor által módosítva: 2017-04-07 09:12:04

Nincs profilkép
#1853 Baranya Aranya
2011-11-25 23:23:24

A kukorica az egy külön világ,de nincs az a napra meg repce most amit nem lehetne eladni...nézzük csak meg miért is van ez...Az olajos feldolgozók tőke erősek ééééééés mind nyugatiak itt a kereslett nővekedésben az euro forint árfolyam nagyon jelentős tényező ami a kukoricánál szinte észrevehetetlen...Nem érdekes ez??? A kukoricánál meddig is lehet ez így???Amíg ki nem derül,hogy tavasszal egyáltan el lehet e vetni épp ésszel a kukoricát,mert bizony ez is bekövetkezhet és egy pillanat alatt "fordul a kocka"...A tárolás nem erről az egy hónapról szól ami az aratás óta eltelt,aki betárolt annak teljesen mindegy most vagy fél vagy akár egy év múlva adja el,MERT ILYEN ÁRON NEM FOGJA és aki arra számít,hogy szorít a cipő valakinél az téved,ilyen már nics sehol az az idő elmúlt...Különben most jöttem a Duna mellől és bizony óránként két úszály ment le a vízen tele rakva(számoltam...tuk...),tegnap meg mi hangzott el a TV-ben???"Kiszáradt a Duna"smile lolsmile lol...

Nincs profilkép
#1852 Ferror
2011-11-25 22:50:27

Válasz #1851. hozzászólásra

számból vetted ki a szavakat!!!!

#1851 szanberg
2011-11-25 22:37:37

Válasz #1847. hozzászólásra

Arról nem is beszélve lehet életedben nem értékesítettél annyi terményt mint amennyit Maszek kolega egykét esztendő alatt, akkormeg miért osztod az észt!?!?

véleményt lehet mondani meg ötleteket de ez már baxtatás és akinek inge annak rosszúl eshet, akinek nem annak meg a szemét szúrod az okoskodással.

#1850 szanberg
2011-11-25 22:35:38

Válasz #1847. hozzászólásra

Igazad van részben de a faxt kell itt vágatni szerencsétlen emberek agyát akik mellesleg lehet hogy rosszúl jártak, hogy elkellett volna adni te megmondtad már ezerszer és hülye aki betárolta...smile hammer
ésatöbbi

elmúlt kár ezt firtogtatni felejtsd már el mit kellett volna, előtte Te sem voltál túl okos mert nem is lehetett annak lenni.

#1849 JD /4650
2011-11-25 22:30:38

utálom ha valaki azért van fent az ilyen fórumokon hogy idegesítsék a gazdákat..........smile nonono
akinek nem inge nem veszi magára........

Nincs profilkép
#1848 Pittix
2011-11-25 22:23:23

100 öregasszony se tudja megmondani mik lesznek az árak tavasszal, kár egymást győzködni!
Akinek saját tárolója van, az nyilván könnyebben hajlik a tárolásra, mint, aki bér tároltatja.
Én már attól attól is elalélnék, ha megmondanák előre, hogy végre mikor fog esni csapadék!

Nincs profilkép
#1847 Moderátor
2011-11-25 22:16:35

Moderálási elveink miatt törölve.

(575)

2011-11-28 17:40:28

#1846 Maszek
2011-11-25 20:16:01

Válasz #1838. hozzászólásra

Bazdmeg amit én termelek azt úgy adjam már el ahogy akarom a legjobb áron!!!
Spekulálni a ....k a termelők meg küzdeni szoktak ,és pont!!!!!smile karateka

Moderálta: (3932) 2013-10-30 15:08:40

Nincs profilkép
#1845 lulul
2011-11-25 19:54:02

nem lehet okos az ember én amennyi összegre szükségem volt azt eladtam, a többi raktáron ahogy alakul a forint nem biztos hogy ha megszabadulsz tőle jobban jársz én azt mondom inkább kukiban mint forintban.

#1844 Robi3
2011-11-25 13:38:22

3 kulonbozo felvasarloval beszeltem:

4400
4700
4800 bruttoak

sajna, sok joval nem biztattak

udv
robi

#1843 Robi3
2011-11-25 11:52:16

Válasz #1842. hozzászólásra

udv,

merre ennyi?

robi

Nincs profilkép
#1842 MGY
2011-11-25 09:47:18

mamár újra 43-44+áfa

Nincs profilkép
#1841 Paradicsommag
2011-11-25 08:55:37

Válasz #1839. hozzászólásra

Aki megérti, az 1 lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy a következő évektől sikeresebben tudja eladni terményét. Aki megérti, az 1 lépéssel közelebb kerül ahhoz, ha eladásról van szó, akkor egy "jóakaróra" se szabad hallgatni, csak magunkra.

Nincs profilkép
#1840 Lajos76
2011-11-25 08:52:28

Véleményem szerint az még nem bűn ha egy termelő a jobb árak reményében kivár az értékesítéssel.
A spekuláció nem ez.Hanem:
Amikor a piacokat a sajtón és egyéb utakon, esetleg színlelt áremelkedés stb.(árkartel) útján olyan irányba befolyásolják, hogy a termelőt megtévesszék, ez által a kereskedelmi folyamatokat irányítani tudják.
Nos szerintem ez az ami számunkra károkat tud okozni.
Erre megoldást találni csak összefogással lehet, legalább informálisan is.
Úgy tűnik az információk hiteles megosztásában sajna a szakmai érdekképviseletek sem partnerek.

#1839 Kémlelő
2011-11-25 05:51:01

Válasz #1838. hozzászólásra

Érdekes gondolat menet.
Na már most aki nem érti, akkor bután fog meghalni.

Azért eltemetik ugye?

smile nononosmile nononosmile nonono

Nincs profilkép
#1838 Paradicsommag
2011-11-24 23:38:14

Válasz #1835. hozzászólásra
smile thumbupcool
Igen spekuláns vagy, ahogy az összes többi termelő is.
Nem csak a kereskedők spekulálnak az árakkal, hanem mindenki aki az eladói-vevői oldalon van.
Természetesen a kereskedő nagyobb spekuláns mint a termelő és állattartó, mert Ő meg is veszi meg el is adja. Míg a termelő csak eladja az állattartó meg csak megveszi.

Az jutott eszembe -lehet leírtam már 2 hónapja is-, hogy a fórumon a "nehogy eladd 5.000-ért, tartsad, lesz az még 6.000 is" és "aki eladásra buzdít most az tuti kereskedő" hozzászólást írókról úgy általánosságban mindenki megállapította, hogy kereskedő tuti nem lehet, hanem csak termelő aki ilyet ír. Mert hát egy kereskedő csak eladásra egy termelő csak tartásra buzdíthat.

De szerintem nem.
Gondoljuk végig.
Esetleg valaki meg tudná magyarázni, vagy érti, hogy egy kereskedő miért buzdíthat tartásra, kivárásra 5.000-5.500 Ft-os árnál szeptemberben?
Ha ezt valaki megérti, máris egy nagyságrenddel jobb helyzetben van az ezt nem értőknél.

#1837 micuko&tunci01
2011-11-24 19:21:57

halli 4200 az most jó ár?

#1836 kulakman
2011-11-24 17:33:24

Nem írom ,hogy kinek válaszolok de itt lentebb ketten is megfogalmazták azt az ars poeticát amit egy gazdának képviselni kell:egy eladom ha muszáj mert nem lehet spekulációs céllal tárolgatni ha kell a termény ára azonnal, kettő ha van tartalékom akkor spekulálhatok, de azt az előnyt amit az azonnali eladás nyújt azt csak min 30%-os áremelés fog tudni kompenzálni, még néhány hónapos idő alatt is , azt meg elgondolni is szörnyű ha valaki abba a helyzetbe navigálja bele magát ,hogy a tavaszi eladás kisebb árat jelent mint az azonnali őszi.

Van olyan gazdatársam aki már az emlegetett években szinte meghasonlott a tavaszi kisebb áron való eladáson. Én az ilyenre szoktam mondani "ne játssz huncut nem veszítesz", tehát akinek így megégeti a kása a száját az emlékezzen, hogy járt tavaly vagy bármikor a múltban , hisz azért szólítják gazdának!!

Nagyobb mennyiségű terménynél én még azt is meg szoktam tenni ,hogy nem egy kereskedőnek adom el mert ha véletlenül nem fizet akkor csak a termény felét vesztem el , de hál istennek még nem jártam így soha!!

#1835 Garfield
2011-11-24 17:03:44

Nálunk 4500+fa volt a plafon akkor adtam el annyit ,hogy adóemelés előtt mindért gázolajat vettem,akkor én most spekuláns vagy mi vagyok,a többivel kivárok.Csak megjegyzem ma is mentem közel 400 km-t,más években a tarló árvakelése sürübb egyöntetübb volt mint most a vetések szine java.

Nincs profilkép
#1834 lele
2011-11-24 16:35:24

Nagyon nehéz most okosnak lenni,eladni vagy tárolni?smile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile lovesmile lovesmile lovesmile lovesmile lovesmile love

Nincs profilkép
#1833 Lajos76
2011-11-24 08:36:58

Az spekuláljon akinek pénze van a folytatáshoz.
Aztán ha nem jön be akkor meg ne sírjon állami segítségért, mert talán ezért nem jut oda sosem ahová leginkább kellene.
Én mindig akkor adom el amikor olyan árat kínálnak ami már megfelelő az elvárt eredményhez. Utána nem foglalkozok tovább vele.
Felmenőim mindig azt mondták akkor kell eladni mikor kérik.

#1832 Claastra
2011-11-24 07:00:22

Én is azt vallom ,hogy a paraszt (én is az vagyok nem szégyen)ne spekuláljon,én kiszámolom buta kis eszemben hogy mennyi bevétel aminél megéri eladni,nekem nem volt nagy átlagom de maradt rajta bőven,ez nekem elég a jó léthez,eladom és nem nézem hogy merre mozog az ár,Mert multhéten a tözsde ötezret mutatott,most meg közel a négyhez,csak van olyan kolléga aki ha 5-öt mondanak hatotvár.csak nehogy bejőjjön a 2008tavasza ,a 2007-es 6000-res kiukát 3000-rt vitték el.Hozzáteszem nem csak növénytermelésből élek

Nincs profilkép
#1831 Pittix
2011-11-24 06:40:53

Válasz #1826. hozzászólásra

gondolom 5500-6000 Ft-os árnál bruttóról beszélsz, mert, ha nem, akkor jövőre rajtad keresztül szeretném én is eladni!

Nincs profilkép
#1830 Pittix
2011-11-24 06:39:16

Válasz #1829. hozzászólásra

Én ezt úgy szoktam megfogalmazni, hogy az ÉRTÉKESÍTÉS-en kb. ugyan akkora haszon érhető el, mint a TERMELÉS-en (nem kereskedelemről van szó), éppen emiatt hasonlóan sok energiát kell belefeccelni

Nincs profilkép
#1829 Paradicsommag
2011-11-24 00:26:24

Válasz #1828. hozzászólásra

akkor országosan besült 10-20 %, de a maradék 80-90 %-nak 70-90 q lett.

Jó hogy mondod, hogy néhány gazdának csak 20-30 q/ha. Na nekik még jobban oda kell figyelni eladáskor, mint 70-90 q-soknak!!!! Ők aztán nem baltázhatják el az eladást, mert akkor nagyon nagy lesz a bukta.
Sajnos nekik nem volt szerencséjük, de ez még nem jelenti azt, hogy szerencsétlenül is kell eladniuk!

Jó spekulánsnak kell lenni, ez a titka mindennek.
Nem engedheti meg egy termelő se magának, hogy rosszul adjon el! Nem lehet másra hallgatni, mindenki csak saját magára!

Pl.: 40 q/ha egyik gazdánál, 80 q/ha másik gazdánál. Az első gazda eladja 6.000 Ft/q-ért, a második gazda eladja 3.000 Ft/q-ért. Kinek lett több nyeresége?
A 40 q/ha-snak, mert jól adott el és betakarításkor kevesebb volt a költség. Hiába lett a másodiknak 80 q/ha, rosszul adott el és ezért kevesebbet nyert mint első.

Ez nap mint nap megtörténik más arányokkal és számokkal. Hiába termeltél adott területen többet, ha rosszul adod el, rosszabbul jársz mint aki kevesebbet termelt és jól adott el.
Ezt kellene megértenie a gazdáknak!!!! És máris jobban menne mindenkinek a szekér!

#1828 ARES-826
2011-11-23 23:11:15

Válasz #1826. hozzászólásra

Az a 70-90q azt nem igaz vannak olyan részek ahol besült a nyáron és 20-30q termett csak hektáronként!!! Ne mond hogy könnyű azt az átlagot elérni!!!smile cursingsmile cursingsmile cursing

Nincs profilkép
#1827 Paradicsommag
2011-11-23 22:40:42

Amit nem értek, pedig józan paraszti ésszel felfogható.

Miért egybe kell eladni az összes terményt??????
Miért kell egy időben egybe eladni???????????

Miért nem lehet aratáskor eladni az 1/3-át, majd 2 hónap múlva 1/3-át, majd 2-4 hónap múlva megint 1/3-át?????
VAgy akármilyen arányban, akárhány felé bontva 1-12 hónapon belül, miért mindig egybe kell eladni??????

Saját válaszom: mert így lehet a legnagyobbat nyerni, ha jó áron sikerül eladni.

Tényleg ezért adjátok el egyben?smile confused

Nincs profilkép
#1826 Paradicsommag
2011-11-23 22:34:12

Válasz #1820. hozzászólásra

Ezt szajkózza mindenki, hogy a termelőn nem múlik semmi.
Dehogyis nem!

Tegyük fel, hogy hatékonyan termel, megfelelő mennyiséget. Idei évben mondjuk 70-90 q/ha átlagban mindenki.
Eddig a pontig legjobb tudása szerint eljutott a termelő, megvan az ÁRÚ! Megvan, lábon, maktárban vagy akárhol de megvan.
Eddig oké?
oké.
Ettől a ponttól kezdve a termelő SPEKULÁNS lesz! Spekuláns, aki a termékének minél magasabb áron való eladására spekulál. A félelem és a kapzsiság lesz rajta úrrá, nem tudja mit csináljon, eladja vagy tartsa, eladja vagy tartsa. Elég lesz az 5.000 / q vagy inkább 5.500-6.000-et akarok, vagy inkább most eladom, nehogy 5.000 alá menjen, stb....

eladja....

Legyünk őszinték! Idén aki akarta 5.000-5.500 között simán eltudta volna adni a kukoricáját! BÁRKI eladhatta volna ezen az áron, mert ennyit simán adtak érte.
De valamiért mégse adta el sok gazda, mégsem....

Most már mindegy, most már lehet keresni a hibást, a spekulánst, a háttérhatalmat, stb.... De! De felesleges, aki őszinte magához az rájön, csak a saját túl okoskodása miatt tartotta meg.

Mi a legfontosabb most?
Kiszállni okosan a mostani kedvezőtlenebb helyzetből.
Eladni most 4.000 körül, mert arra számítunk 3.500 lesz, vagy még várni, mert arra számítunk 4.500 lesz.
EZ itt a nagy kérdés, amit mindenkinek önállóan kell meghoznia saját felelősségre.

Szóval tévedés, hogy a termelő idén azért bukik a terményen mert lemegy az ár, azért bukik, mert nem adta el időben. VAGY! Rosszkor fogja eladni. Ez a termelőn múlik!
Ezt fogadja el mindenki, hogy igenis RAJTA múlik minden, minél előbb hiszi ezt el, annál előbb lesz sikeresebb!

Moderálta: (575) 2011-11-28 17:44:11

#1825 pamko
2011-11-23 20:50:56

"A nyersanyagárak csökkenésének nem sok köze van a fundamentumokhoz, sokkal inkább a világ egyik legnagyobb brókercége, az MF Global csődjéhez - mondta a neves befektető, Jim Rogers. Az MF Global ugyanis igen aktív szereplője volt az árupiacoknak, a brókercég csődje pedig pozíciók kényszerlikvidálásához vezetett, vagyis a jelenlegi eladások mesterségesek "

http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/nyersanyag/elarulta_a_guru_az_oriascsod_miatt_estek_a_nyersanyagarak.158823.html

#1824 Zoli 63
2011-11-23 20:47:30

Válasz #1820. hozzászólásra

Tényleg jó hosszú ,de jól kifejti a szegénységünk okát !

Nincs profilkép
#1823 Pittix
2011-11-23 20:01:14

Válasz #1822. hozzászólásra

1. A szerződött tételek elszállítása is akadozik, annyira nincs víz, amin vihetnék.
2. Emiatt nincs értelme megvenni, mert úgysem tudod gyorsan továbbadni
3. Kínjukban nyomják le az árat a termelők, csak vigyék már!

Nincs profilkép
#1822 Ferror
2011-11-23 19:48:03

aki nem adta el eddig, az nagy valószínüséggel, ,,beteszi a fenyőfalá illetve várja vele a következő víg esztendőt"

#1821 Garfield
2011-11-23 19:42:30

Eljön az ideje annak amikor az élelmiszer és az ivóviz lesz a kincs a pénz az pedig csak papir marad.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Az alternatív növények már nem csak kuriózumnak számítanak + VIDEÓ
Az alternatív növények már nem csak kuriózumnak számítanak + VIDEÓ
Egyre több gazdaság – köztük a somogyi Kaposvár Zrt. – állítja be őket a...
 Hetekkel hamarabb érkezhetnek meg a támogatások a gazdákhoz
Hetekkel hamarabb érkezhetnek meg a támogatások a gazdákhoz
A kisállattartók, díszkertészetek és élelmiszeripari szereplők már kézhez kapták...
Komatsu HB215LC-3 lánctalpas kotró
Komatsu HB215LC-3 lánctalpas kotró

72.000 EUR

F1-es dajka tehén
F1-es dajka tehén

450.000 Ft

100 lieteres tejtartaj,  transzportkocsival és hütőkeverővel
100 lieteres tejtartaj,...

150.000 Ft

Prémium minőségű bio széna eladó
Prémium minőségű bio széna eladó

15.000 Ft