Fórum
Cikkajánló
Hirdetés
_fill_540x300_0.jpg)
Megéri kipróbálni az új kalászos fajtákat! Sokat nyerhetsz velük
Az új kalászos fajták hozzáadnak a termesztéshez.
Sajtóközlemény

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.
220 hozzászólás
Válasz robinson #15. hozzászólásáraKöszi, hogy ilyen hosszan leírtad a problémákat!

Pont mostanában gondolkodtam rajta, hogy egy ugyanilyen rendszert be kéne szerezni, mert ár érték arányban tök jó és mindenki dicséri, de ezek szerint túl szép volt, hogy igaz legyen.
Maradok inkább az eredetileg tervezett Trimble GFX 750 automata kormányzás + Field IQ kijuttatás vezérlésnél, igaz az majdnem háromszor annyiba kerül, viszont a környékemen több is üzemel hibátlanul évek óta.
Válasz robinson #18. hozzászólásáraEZ nagyon durva!
Azt meg végképp nem értem! 
Pláne hogy a hibát feltáró jelzésedre sem reagálnak.
Itt pedig éppen a felvett a-b egyenestől kb. 10 m-re állok a 15m munkaszélességű géppel.

Aztán mindenki eldöntheti akar ezért pénzt kiadni?
Ez a fotó jól példázza a rendszer stabilitását.

Összeomlik vagy lefagy egy munkamenet betöltésekor, vagy ha nem egyezik a betöltendő és aktuális sorvezetés mód, ha fúvókatípust váltanál vagy csak úgy menet közben, mert csak. Aztán találd ki h meddig permeteztél, mert a munkamenetből nem fogod megtudni....
Ez a fotó jól példázza a rendszer stabilitását.
Összeomlik vagy lefagy egy munkamenet betöltésekor, vagy ha nem egyezik a betöltendő és aktuális sorvezetés mód, ha fúvókatípust váltanál vagy csak úgy menet közben, mert csak. Aztán találd ki h meddig permeteztél, mert a munkamenetből nem fogod megtudni....
Akkor én is leírom a véleményem, ami kb. 4 hónap használat után finoman szólva nem túl fényes.
Voltam olyan balek, h kipróbálás nélkül megvettem egy komplett RTK rendszert, automata permetező szakaszolással.
Amikor megrendeltem azt gondoltam, h mivel már pár éve a piacon van kinőtte a gyerekbetegségeket. Tévedtem.
Röviden összefoglalva ez egy rakás szar.
Csak a legfontosabb hibák említés szintjén.
1. Permetezőgép vezérlésnél szerintem alapvető funkció, h a beállított dózist tartsa, vagy ha nem tudja akkor riaszt. Hát itt ilyen nincs. Minél nagyobb lémennyiséget állítasz be annál kevésbé tartja, 200 ok, 250 már nem nagyon, 300 helyett 280 megy ki, stb.
Ha kiürül a tartály, eldugul a szűrő, elfelejted bekapcsolni a kardánt itt ugyan nincs riasztás, nyugodtan húzkodhatod a gépet, abban a hitben, hogy permetezel, pedig nem.
Ha nem bámulod végig folyamatosan a monitort, mert ugye mi mást csinálnál? Azért vettél automatikát, akkor vagy jó lesz vagy nem.
2.Manuális-automata szakaszolás átkapcsoláshoz MINDIG újra kell indítani a munkamenetet és mindenféle almenübe belépkedni?
Megjegyzem nem sikerült rájönnöm a logikára, h az összetett mód, h működik képtelenség felülbírálni az automatikát (mert gondolom azt lehetne), pár másodpercenként lekapcsolgatja a szakaszokat, a kezelésiben erről semmi információ.
3.A robotkormányzás teljesen sík, kemény terepen hangulatilag változó mértékben magától kiesik az automata módból, hiába van beállítva hangriasztás hozzá, az max. 20%-ban történik meg, mire észreveszem, h nincs kormányzás, már méterre járok a nyomvonaltól.
RTK jelvesztés nincs, csak kiesik a kormányzásból, egy oda menetben akár tízszer is, van h másodpercenként kidobálja 20-30 méteren át, visszafelé meg semmi baja.
4. A - B pontok rögzítése után a referencia vonalon vagy van sorvezetés, vagy nincs, festés is csak néhány 100 m után, mintha ott nem is permeteztem volna.
5. Manuális főszelep vezérlés munkameneten belül nem működik, hiába kapcsolod fel a rendszer lekapcsolja, gondolom mert nincs sebességjel. Ha menet közben be akarsz még valami anyagot keverni, hát nem fogsz, csak ha kilépkesz a munkamenetből.
6.
Rögzíthető funkciógombok! A zötykölődő gépben 50% esély van rá, hogy nem be/kikapcsolom a munkamenetet, hanem elrejtem a funkciógomb sort, nem kicsit idegesítő!!!!
7.
Munkaszélesség műszer nincs!! Többféle munkagéppel dolgozom, jó tudni,h beállitottam vagy elfelejtettem. Bezzeg ilyen olyan dőlésszög az van, az nagyon kell.
8.
Meg ezen kívül még tucatnyi idegesítő szarsága van, aminek a legépelésével már nem veszkődök.
Ez a szoftver legfeljebb egy gyenge BÉTA verzió, amit olyan valaki programozott, aki életében nem dolgozott permetezőgéppel.
Egy ismerősöm belevágta a monitorba a csavarhúzóját úgy oldotta meg a Machineryguide kérdést.
Ma délelőtt éppenséggel RTK jel sem volt, azt írta nincs internet kapcsolat. a böngészőnek volt...
Ja igen, kb. 1 hónapja leírtam a problémák többségét emailben nekik, azóta sincs semmi reakció.
Válasz RARGAkèny #13. hozzászólásáraAnnyival nem nehezebb tekerni, már fel sem tűnik. Szántásnál biztos használni fogom.
Válasz KooL #12. hozzászólására640 -be én is akarok, de ha pl. nem használom szántásnál, vagy kisebb helyeken egyéb munkáknál, a kormányzás ugyebár eléggé nehézkes a villanymotor miatt. Jó lenne leszerelni addig ha lehet, nálad nincs ilyen gond??
Válasz Gabi 07 #8. hozzászólásáraNem a beszerelésen múlt.
A beszereléssel kapcsolatban annyi,hogy két gépbe szerelték egy áráért kétszeri kiszállással.
Segítettem nekik megoldottam pár dolgot .
Végtelenül korrektek segítőkészek ,nyugodtan megveheted nem fogsz csalódni.
Válasz RARGAkèny #7. hozzászólásáraNh T5.95 és Claas Arion 640 Nincsenek partoldalas területek viszonylag egyenes a pálya.
Válasz Berkó_ #9. hozzászólásáraA földterületek importjánál voltak hibák, azokat vajon kijavították már?
1. kml importnál a tábla területére 0, 00 ha-t írt.
2. A táblán belüli körbezárt területet hibásan (shp), vagy sehogy (kml) nem tudta megjeleníteni és kezelni.
Tavasszal volt egy gondjuk a programon belül. Kijöttek,közel 25 hektár napraforgó vetése után kiderült a hiba(én jeleztem elsőnek a hibát). Kijavították, további 50 hektár vetésnél jelen voltak, közben szinkronban másnál is ment a javított verzió hiba nélkül, majd kiadták a frissítést. Ez szerintem előfordulhat akár nagyobb cégeknél is. Gyorsan reagáltak, és azóta is hibátlanul működik.
Válasz KooL #6. hozzászólásáraKöszönöm az infót!
De azért ha már ők szetelték be 70+fáért, lehetett volna elsőre tökéletes!
Válasz KooL #6. hozzászólásáraMelyik gépedbe van szerelve?? Domborzati viszonyok milyenek ott?
Válasz KooL #5. hozzászólásáraA kormány bizonyos időnként kikapcsolt minden jelzés nélkül.
.Ekkor derült ki ,hogy az egy általános frissítés nem kifejezetten az én bajomra jó.Zoli küldött egy direkt letöltő linket ahonnan leszedtem az appot ,telepítettem ujrakalibráltam stb és mint ha kicserélték volna ment nyil egyenesen (azóta is megy).Hozzáteszem ilyen segítőkész emberekkel mint ők még nem találkoztam.Jövőre nem lesz gond a vetéssel szerintem.
Ilyenkor persze jobbra vagy balra sodródott a traktor .
Visszakapcsoltam majd kis idő múlva újra kikapcsolt .
Volt mikor sűrűbben volt ,hogy ritkábban.
Felhivtam a gyártót átbeszéltük a beállításokat,kiderült ,hogy extra nyomaték van beállítva 50%ra,emiatt melegedett a kormány .
Levettem 0ra ekkor krepegett csörgött zörgött hangjelzéssel kikapcsolgatot.
Visszavettem 40% ra ekkor vagy daráló hangot adott vagy melegedett.
Hivtam őket kiderült pár (11db) kormány kijött valami (hibával ) amihez kell egy plussz applikáció ami orvosolja a hibát.Pont aznap este hazaérve jött egy mail uj frissítésről ,no mondom akkor lefrissítem és jó lesz.másnap kimenve nem lett jobb.Ekkor kiszáltam a traktorból és lerúgtam volna épp az antennát kezemben a tablettal amit az orsóujjon akartam széverni.Megcsörrent a telefon Zoli hivott jólett e?Mondom nem igazán
Ezért is írtam ,hogy a helyedben én megvenném már most ,legyen idő megtanulni használni.
Válasz Gabi 07 #4. hozzászólásáraHiányzott egy frissítés ami vetés közben derült ki, ez a frissítés nem kell mindem kormányhoz az enyémhen pont kellett.
Az addig elvetett területeket nem tudtam kultizni. Az utánna vetetteket simán.
Válasz KooL #3. hozzászólásáraMi volt vele a gond, mire összeállt?
Akkor amit azzal vetettél azt gond nélkül frankón kultivátorozta?
Válasz Gabi 07 #2. hozzászólásáraÉn a helyedben megrendeltem volna.
Vetésen kívül is sok munkánál hasznos.
Mire jövőre vetni kell megtanultad volna használni,beállítani.
Az ára már most nem annyi mint tavasszal volt és csak drágább lesz.
Lehet vele pontosan vetni és a kultivátort is elviszi a vetésen.
Én konkrétan szoptam vele mint a torkos borz ,de ennek ellenére mikor már összeállt a dolog ment simán minden.
Válasz Gabi 07 #1. hozzászólásáraMajd csak lesz valaki aki megosztaná a tapasztalatait!
Mivel mégiscsak egy magyar fejlesztésű sorvezető, gondolom megérdemel egy saját topikot!

Nekem ettől a cégtől egy DM1es sorvezetőm van, amivel elégedett vagyok.
De most a robotkormányos (autosteer) verzióról szeretnék érdeklődni, mivel magam is megrendeltem volna, de nekem már csak április végére szerelték volna be így elengedtem, mivel azzal már vetni mem tudtam volna.
Úgy voltam vele, majd érdeklődöm a működéséről (gyakorlati tapasztalat) mielőtt belevágok.
Sőt mivel a sorközművelés is lassan kifut, ezért a kérdésem arra is vonatkozik, hogy a vele vetett kultúrát mennyire pontosan képes kultivátorozni.
Minden tapasztalat érdekel!
Köszönöm!