Szerelek ...Nyáron aratok.....Szóval gyakorlatilag ugyanazt mint a többiek. Csak a környék televan mindenféle vassal. Én meg télen szabad idővel. Némi nagy céges ismeretségekkel szervízszerelői kitérővel. Most magánzóként járom a vidéket.
Felénk a volt ikr-es gárda van ott.Dinamikus feltörekvö cég van jövöje a magyar mezögazdaságban.A tulaj kilora vesz lassan országokat ugyhogy csurran cseppen a melosoknak is gondolom.Partner találkozon nagyon jokat mondtak ha ugy lesz akkor jo munkahely lehet.
Van itt minden féle a piacon....de most nem mennék bele mivel esetleges hitel rontásért még kapnék a fejemre. A 2t-alapból kétütemű benzinbevaló anyag. Sőtt még ott is ülepszik pedig benzinnel kellene jobban elegyednie. De ott sem tökéletes. Ezért járnak felénk a Simsonok is stihl olajjal. Évek óta gond nélkül. A legnagyobb probléma csak látszatra keveredik a 2t a gázolajjal. Egy "gyantás" ragadós katyvasz marad utána. Mi a gázolajjal keveredve már gondokat okozhat. Mivel ezek a komponensek úgy lettek ki találva hogy ne égjenek el teljesen így biztosítanak kenést. Ezért a benzin égése kell hogy viszonylag tiszta maradjon az égéstér pl. Gázoljanál a minél összetettebb befecskendező rendszereknek az alapkövetelménye a minél finomabb anyag. Szósznak dugónak...esetleges (fémreszelékeknek) semmi helye az üzemanyagban. Az adalék anyagokra visszatérve a szabadkereskedelemben kapható anyagok mértékkel használva, égésjavító hatásuk kiválónak mondható. A zártláncú dolgok pont a szisztéma miatt túlárazottak. De azt már nem feszegetném. Pont a hazai üzemanyag minőségi problémák miatt sok a sárkányfű árus. Csak a multal rendelkező tapasztalatokra épített dolgot választanék. a Flancos marketing ,angol szöveg.....Néha csalóka is lehet. Pláne a Kina a származási ország Egyébként a sima MOL gázolajba vagy az ÖMV-s anyagba nem kell semmi. Már nem egyszer bemérték. Legutóbb az Axial átfolyás mérővel, fékpaddal. Igaz az ÖMV nem volt benne. Az saját tapasztalat. A mérés hivatalos, mivel a cimborám volt az asszisztens az Axi részéről.
Sima dti motoros megannal volt egy német utam és határozottan állitom ahogy kifogyott a magyar dizel tankoltam osztrákba megtáltosodott az auto aztán kapott egy német shell tankkal is mint a rakéta ugy ment ponyvás rakott futoval.Érezhetöen jobb üzeme volt a motornak.Erösebb lett jobban gyorsult,fogyasztást nem tudok egy ut volt kemény tempoba rakottan futoval 8-10l körül.Jobb az üzemanyag nyugatra mint nálunk az biztos.
AGCO sisu motor amin ezt először láttam, forwarderbe van építve (valmet) de a motor típust nemtudom.
nem mindegyik CR motor érzékeny az üzemaynagra amúgy.
AGCO oldalára mentem most fel hátha megtalálom valami borssúrában ezt a motorolaj visszakeverésesdit, de csak a Tier 5 motorokról találtam borssúrát.
(teljesen tipikus , amikor kerek kifejezetten, na akkor nem találok erről xart sem. csak egy EPA 200+ oldalas tanulmányt angolul)
érdekes szemelvény:
"Engines utilizing SCR technology are highly tolerant
to low quality fuel "
szószerint azt írja hogy jól tűri a rosz minőségű üzemanyagot.
jegyzem meg ismerősöm HDI motoros kisteherautója azóta nem fogyasztja az üzemanyagszivattyúkat amitóa ad neki kétütemű olajat üzemanyag adaléknak.
Szeni, ehhez a művelethez egy sima hangszórómágnes garantáltan nem elég. a méretük ne tévesszen meg, ha bazi nagy sem lesz elég erős, hacsak nem neodium. jobb hangszórókon az van mondjuk.
természetes, nem állítom hogy holnap reggel 6:00 tól mindenki csinálja így mert ez csak így jó. össz annyit írtam le hogy én hogyan csinálom, kárát még nem láttam a gépek mennek ahogyan azt kell. azt sem mondhatnám hogy nagyon kímélve volnának.
Részleteznéd hogy keveri vissza a motorolajat az üzemanyaghoz,sztem nagy hülyeséget irsz.Ilyet még nem hallotam.A komolyabb cr-rendszerek vissza hütött anyagot szürcsölnek és keringeti a gázolajat a tankbol a hütöbe,mivel a részveszteség forro üzemanyagát hüteni kell.Ez a baja autoknál a denso-delfi rendszereknél hogy nincs hütés és hamarabb megnyekken mint a bosch.
Válasz #37205. hozzászólásra
Milyen cuccal adalékolták agyon?
Mi is használtunk 2t olajat, 1 litert 1000 literenként. Most adalékot használok de nem ugrik be a neve. Annyit talán ér mint amibe kerül. Főleg a kocsin veszem észre hogy jobban gyorsul vele.
Huhuuuu a CR-es rendszerek nagyon érzékenyek. nem csak az üzemanyag minőségén múlik az élettartalma. De az üzemanyag tárolásán is. Rozsdás tartály. Kannás tankolás-poros- kvarcos környezet. Most szívat egy deutz agroton....de egyenlőre úgynézki adagoló elem. Nos ez hengerenkénti verzió 6 db. 300 papír /db. Kicsit körültekintőbben kell bánni az üzemanyag kezeléssel. Mert drága. De találkoztam már agyon adalékolt verzióval is. Gyakorlatilag szét barmolja a gázolajat. Romlik a kenése mennek kukába az adagoló elemek. Injektorok. Magas nyomású szivattyúk. Ha lehet kiemelten kezelni az üzemanyag tárolást. Kizárólag megbízható helyről vásárolni. Most nem reklámoznék gyártót. De az Osztrák gázolajjal. Még az autó is újra éledt. Persze a jobb minőségű anyagok drágábbak is de 5-6 ezer üz környékén. Egy milliós javítás sem olcsóbb. Plusz a kiesés miatti esetleges bérgép költségek.
Egyszer én is meg akartam szűrni egy olajat, és a szűrőre tettem még egy jó mágnest. Egy vékony csövön folyt igen lassan az olaj a mágnesre. Tuti találmány volt, de a végén mégis csalódás ért. A mágnes semmit nem vett ki az olajból, és mikor a nap felé tartottam, ugyanúgy csillogott, mint a mágnes előtt. Nem tudom, miért nem szedte ki belőle a vasat. de tény, h. ki kellett dobnom az olajat. Lehet teszek még egy próbát, csak most egy szupererős mágnes lesz a szűrő.
Engem ez akkor is meglepett, nem tudom a CR-es MTZ-k mit szólnának hozzá, mindenesetre én nem merném beletenni.
És konkrétan melyik újabb és jobb konstrukciók keverik maguknak hozzá a motorolajat?
Érdekes az észrevétel a hidraulikaolajról. Én a hidrokomol P-68 at használom, bár igen keveset megy a hidraulikám, de most akarok venni egy KCR-es MTZ-t, akkor abba inkább motorolajat teszek. A motorolaj szerintem lényegesen drágább, mint a hidraulika olaj.
A fáradtolajat viszont semmiképpen nem önteném a gázolajba sem szűrve, sem a-nélkül, mert papírszűrő ide- v. oda, tökéletesen nem lehet kivenni belőle a vasreszeléket,( mégha igen kevés is van benne), és azt betenni csiszolómasszának az adagolóba, meg a porlasztóba......... , hát nem tudom h. mennyire örül neki.
A legnagyobb probléma a gázolaj már így is szét van barmolva. Televerve minden szintetikus és nyövényi adalékkal. Viszont a kenő olajok kenésre és nem égésre vannak kitalálva. Több a káros hatásuk. További reakciók a gázolajat is rombolják. Valamint.
1. Üzemanyag tank
2. Gázolaj vezetékek
3. Kisnyomású üzemanyag szivattyú
4. Hagyományos forgófejes adagoló
5. Nagynyomású üzemanyag szivattyú
6. Porlasztó rendszerek és csúcsok
7. Égéstér felületek
8. Kompresszió gyűrű
9. Kipufogó szelep
10. EGR szelep és szívószelep
11. Turbó rendszer, ha van!
12. Katalizátor és utánégető
13. DPF részecskeszűrő
14. Kipufogó dobok és csőrendszer
Kb ennyi. Normális anyagot kell tankolni. akkor minden rendben lesz.
hidegben amikor frissen indulok valóban cefettül érezni hogy fogja a gépet, nem is szoktam erőltetni. kell neki egy kis idő mire megmozgatja ezt a sűrű cuccot a váltó és a lehajtás.
utánna viszont pont ugyanolyan könnyen megy mintha véknyabb olaj lenne benne.
nem az érdekel hogy hidegen mit mutat igazából. hanem az érdekel amikor üzemmeleg minden és terhelést kap akkor mit mutat.
szerintem így jobban ken. melegen ha kihúzom a váltó nívót szép vastagon áll rajta az olaj. na ezt szeretem. amikor olaj mintha víz lenne s csak simán lefolyik róla szinte szárazra, azt nem szeretem.
ami meg a használt olajat illeti üzemanyagban, sok új traktornál ez teljesen alap hogy keveri magának vissza.
majd nehogymár pont az iván prüszköljön rá.
Szép az olajad! Kissé vizes. Igen, középállásban kell. A tlt beállításnál -ha már úgyis szétszedted- nézd meg hogy a működtető kar középállásában a 2 szalag feszítője azonos magasságban áll-e mert ha valaki már egy kopott szalag miatt elállította akkor meg fog szivatni. A teleszkóphoz hasonló rugós "nyomatéktároló"-ról beszélek ami a jobb oldalon van a működtető kar után.
Meglett a tlt hibája! Össze tört a tányérkerék csapágya majd ezt követően elszakadt a belső szalagfék.A csapágy háza is megsérült. Az lenne a kérdésem hogy az új csapágyházat hogy lehet úgy betenni hogy a furat pont helyre essen?Van ennek valami módszere?
Nagy varázslók vagytok ! De a trakival valójában nem sokat törődtök. Mivel ha szerelő a szakmád, ilyen tippel állnék eléd. Szidnál a sárga földig. Mindig a szakszerű szerelés a megfelelő kenőanyag-üzemanyag valamint a kezelő, a sarok pontja a gépnek. Bármelyik sántít a gép élet tartama csökken. Mutatnék én neked lelkes MTZ gazdát. Még az olaj sem folyik, ez ennél a vasaknál nagy szó. De kényeztetve is van. Használt olajjal max télen a műhelyét fűti mikor polírozza a vasat. De nektek bevált a szisztéma akkor hajrá !
Köszi mindenkinek a hasznos hozzászólást. Ma elviszem a fogaskerék alatti, alátétett sík köszörün meg húzatom akkor pont 58 lessz. Nagyon kiváncsian várom a végeredményt!!
Válasz #37189. hozzászólásra
Nem állítom hogy káros vagy akár hogy rosszabb csak elgondolkodtató hogy ezek a kenő, erőátviteli anyagok okozhatnak többletmunkát a gépnek, így magasabb fogyasztást. A váltómű azért lehet érdekes mert a motor oldalon azért még van fordulat -elvileg egy marha nagy olajszivattyúként is felfogható- azért egyszer valami padon szívesen megmérném hogy hány kilowatt megy el így. Az üzemanyaghoz keverésről igazándiból nem tudok nyilatkozni, dízelt már üzemeltettem és is más jellegű olajjal de motorolajat még nem kevertem hozzá -nincs annyi- de nem gondolom hogy ártana ezeknek a motoroknak. A Transit: hát az meg mindent kibír, nekem is van, pont azon röhögtünk haverral múltkor, hogy az MTZ-n piros matrica van, a Transiton meg fekete..
hidraulikába friss tömb+szivattyú párossal egyszer próbáltam ki, darut hajtok róla.
nem mondom ha nem kell sokat dolgznia végülis működhetne akár avval is.
68 as hidraulika olaj nem vált be hosszú üzemeltetésre.
motorolaj viszont tökéletesen.
nem melegszik vele annyira és nem is lassul be.
hajtóművekkel úgy vagyok -de javíts ki ha tévedek- minnél lassabb és nagyobb hézagú, annál sűrűbb cucc mehet bele.
az olaj+zsír valóban sűrű, főleg amit a lehajtásba használok mert az eleve 140 es olaj, és ahhoz van még zsír. télen érezni hogy hidegen kell kis idő mire átdolgozza magát.
szárzúzó hajtásba is rakok zsírt.
gondom nem volt még belőle.
motorba motorolaj megy, hajtásokba hajtóműolaj + zsír. hidraulikába meg motorolaj. nemértem mitől volna ez rossz neki.
hidraulika nálam kifejezetten sokat megy, van hogy csak egyszer állok meg napközben azonkívül 1:1 folyamatosan megy mert pakolom amit vágnak. (ahol még lehet vonszolni ott úgy műxik hogy a vonszoló kihozza a munkapadra, s ahogy vágják max. a rövidáruból fordítanak össze párat, minden egyébb anyagmozgatást daru végez. szószerint olyankor non-stopban megy, motorolajjal érezni a különbséget. hidraulika olaj felmelgszik, elvékonyodik, onnantól lassul a daru is meg pár óra után ordít a szivattyú is a kavitációtól -felteszem-. )
amit sose tennék az már használt olajat visszaönteni. persze énis ülepítem, átengedem papírszűrőn és mágnesen. megy szépen az üzemanyagba vissza. nemcsak ivánba hanem minden dieselembe. ahogy a deci 2 ütemű olaj is megy 50 liter gázolajba. erre jön a liter "előkezelt" használt olaj.
az öreg transit is ment már vele cirka 100e km et. azse panaszkodik rá.sem a testvérem mitsubishije.
Elgondolkodtató hogy milyen sokan használnak használt olajakat, zsírral kevert olajat az MTZ-ben. 2012-ben az MTZ használati útmutatójában új olajakat ajánl szinte mindenhová. A motorba motorolajat, a váltóba váltóolajat, a hidraulikába hidraulikaolajat, stb. Aláírom hogy egy olyan gépbe amiből csurog az olaj, valami sűrű cucc kell meg ha szétkopott a hidraulika akkor motorolajjal tovább tud dolgozni, viszont pl. a magas fogyasztás egyik oka is lehet a túlságosan viszkóz kenőanyag mondjuk a váltóba. Pl.: nemrég cseréltem egy homlokrakodós ötvenesen hidraulikaszivattyút (NS-32-4M), kapott egy új ukrán vezérlőtömböt és a Hydrac rakodó igen csak fürgén dolgozik azóta jobb híján ATM olajjal. A munka elejétől végéig megmarad a fürgesége, ereje.
sanszos, iván váltója szereti ha vaskos olaj van benne.
valaho 2800 üzemóránál járt az enyém amikor elhoztuk, a váltóolaj csillogott.
le lett eresztve, 80w90 hykomol ment bele meg jó szokásomhoz híven vagy 3 kiló zsír.
most valahol 4500 közelében van, az olaj még mindíg sűrű, és nem csillog, váltó nem ordít egy fokozatban sem.
5000 nél fogom megint cserélni.
elsőhídnak a végáttételébe ettől sűrűbb olaj van szintén zsírral.
motorja tubós olajat kap, bár nem 250 óránként cserélem. amikor nézem a szintet látom én azt hogy jó e még az az olaj.
motor még most is jó erőnek örvend, nem füstöl, stb. megbontani nem kellett.
elvileg idén télen lesz neki majd ha addigra nekiáll köhécselni teljes felújítás. henger-dugó-gyűrű-csapszeg, nyugvók-csapágyak, szelepek-ülőkék, síkolás stb.. csak korrektül. biztos el fogok rajta mazsolázni egy darabig, de utána újabb 5-6 ezer üzemórát nem lesz bajom vele.
persze lehetne úgyis hogy csak gyűrűzni, de jobb szeretek nagy időközönként megállni egy-egy hosszabb periódusra.
forwarder is azért van most darabokra, örülök neki ha télire befejezem szépen lassan. kezdődött egy difi olajcserével, most ott tartok hogy már minden fogaskereket kicseréltem a difiben,hidro szivaggyú/motor szakműhelyben, adagolója szakműhelyben,hajtáselszotó is darabokban,fékek is most lesznek ferodolozva, légmunkahengerek is szervízben, kompresszort is szétkaptam,vellanyt is kitéptem belőle ahogy van.
aztán meglássuk mi jön még hozzá :)
Ezt szó szerint értem. Mind a két részen szét van verve a sík. Nem is kell próbálkozni vele, h. újra oda húzod vissza. Szedd szét, és meglátod. A kúp, a csavar szárának kúposan álló síkja, a könyök meg: a hídnak van közepe (diffiház) meg van két széle, ez a könyök, ami szintén le van síkköszörűlve egy helyen, ahol a csavar síkja illeszkedik rá.
Ez a váltó olaj is minőség kérdése.
Pl. ma azt mondta a szerelő, hogy egész jó állapotba van az 5-10 éves ásványi olaj a gépbe.
Jó de nem is ment 3000 üó-t. és nem is csinált nehéz munkát.
Persze, mert valaha meglazult. Ha annyira bent van, nem lehet, h. nem is az éket húzza az anya, hanem az alátét rákoppant a kúp végére ???? Új kúp, odébb a könyök, és kész.
A magasan adalékolt váltó olajokra írnak max 2 évet, mert kémiailag bomlik az adalék, nem az olaj megy tönkre. Valószínűleg a gyengébb (MOL GL-3 GL-4 ) olajokban nemnagyon van, ami lebomoljon ( bár erről nincs pontos adatom) úgyhogy én sem cserélek gyakran olajat a váltóban. Természeteset a gyakori csere egyértelműen jobb !!!!!!!!!!!
Nekem az a baj hogy nem egyformán áll a két reduktorház! A bal oldali az ékcsavarnál visszafordul és húz balra a kormány! A ékcsavar szinte teljesen feljön!
Válasz #37170. hozzászólásra
Figyelj az imént valami olyat írtál hogy 2-3000 óránál cserélik,amit én bele rakok 1000 üó után le van cserélve nálam még bele megy kb 300-400 óra akkor hol van még a 2-3000 órától?
Ja és még azt se felejtsük el hogy a cégnél nem dolgozik nehéz talaj munkát(szántás,tárcsázás,lazítás)
Még az Ivánba is új olajat rakunk. Mivel az az olaj mit már használtak (elfáradt.) Van is gond az ilyen vasakkal mit mindenhonnan olajjal ápolnak. De legalább van melóm Az Iván tűrései nem engedik a hanyag bánásmódot. Még akkor sem ha (olcsó) hozzá az alkatrész. Van ki az AGIP-ra esküszik. Én a Q8-ra. Egyébként több karbantartást igényel az Iván. Mint egy hasonló kaliberű pl:JD 6110-es.
Évente, max másfél évente, vagy valahola kettő közötti időpontban, ez alatt megy kb. 250-300 órát. Az üzemóra nem indokolná, de az olaj egy év alatt öregszik, oxidálódik, adalékai tönkre mennek, (ez még akkor is bekövetkezik ha pl. egy tálcában tárolnád az olajat 1 évig a szabad levegőn, motorba be sem töltenéd) Sztem az MTZ motor éppen úgy megérdemli mint bármelyik nyugati, nyilván való hogy beéri egy 20-50-es sima olajjal, nem kell bele megvenni 3000/l áron a BP olajat mondjuk.
Na, szegény feje, az is jól néz ki, bár láttam én már olyat is, mikor a személykocsi motorjából leengedett olajat tették bele. Mi csak találgatunk itt, h. kinek mi a baja, de ha minden részletet tudnánk, lehet h. elküldenénk a gazdáját a búsba.....
Nálam kicsit körülményesebb a művelet. Én a kúpkereket a kimenőtengellyel...az üres váltót a tömítéssel teszem a difi házra és az alapján hézagolom. Igaz egy 2-3 szori le fel procedúra. De a sokat mókolt gépeknél. Mindenki mindent állított már. Így nem biztos hogy a difi a (helyén van). A hézagolások a csapágyak közt valamint a csapágy ház alatt. Valamint már nemegyszer jártam az eltérő méretű alkatrészek miatt gondolkodóba. Mivel mindenki gyárt már alkatrészt az Ivánhoz. Gyakorlatilag most is alkatrészre várok. Mivel nem stimmelnek a méretek. Az edzett részeket pedig forgácsolni nem akarja senki (ugyebár)
93664 hozzászólás
Válasz #37208. hozzászólásra
Némi nagy céges ismeretségekkel szervízszerelői kitérővel. Most magánzóként járom a vidéket.
Szerelek ...Nyáron aratok.....Szóval gyakorlatilag ugyanazt mint a többiek. Csak a környék televan mindenféle vassal. Én meg télen szabad idővel.
Válasz #37210. hozzászólásra

Felénk a volt ikr-es gárda van ott.Dinamikus feltörekvö cég van jövöje a magyar mezögazdaságban.A tulaj kilora vesz lassan országokat ugyhogy csurran cseppen a melosoknak is gondolom.Partner találkozon nagyon jokat mondtak ha ugy lesz akkor jo munkahely lehet.
Válasz #37206. hozzászólásra
Egyébként a sima MOL gázolajba vagy az ÖMV-s anyagba nem kell semmi. Már nem egyszer bemérték. Legutóbb az Axial átfolyás mérővel, fékpaddal. Igaz az ÖMV nem volt benne. Az saját tapasztalat. A mérés hivatalos, mivel a cimborám volt az asszisztens az Axi részéről.
Van itt minden féle a piacon....de most nem mennék bele mivel esetleges hitel rontásért még kapnék a fejemre. A 2t-alapból kétütemű benzinbevaló anyag. Sőtt még ott is ülepszik pedig benzinnel kellene jobban elegyednie. De ott sem tökéletes. Ezért járnak felénk a Simsonok is stihl olajjal. Évek óta gond nélkül. A legnagyobb probléma csak látszatra keveredik a 2t a gázolajjal. Egy "gyantás" ragadós katyvasz marad utána. Mi a gázolajjal keveredve már gondokat okozhat. Mivel ezek a komponensek úgy lettek ki találva hogy ne égjenek el teljesen így biztosítanak kenést. Ezért a benzin égése kell hogy viszonylag tiszta maradjon az égéstér pl. Gázoljanál a minél összetettebb befecskendező rendszereknek az alapkövetelménye a minél finomabb anyag. Szósznak dugónak...esetleges (fémreszelékeknek) semmi helye az üzemanyagban. Az adalék anyagokra visszatérve a szabadkereskedelemben kapható anyagok mértékkel használva, égésjavító hatásuk kiválónak mondható. A zártláncú dolgok pont a szisztéma miatt túlárazottak. De azt már nem feszegetném. Pont a hazai üzemanyag minőségi problémák miatt sok a sárkányfű árus. Csak a multal rendelkező tapasztalatokra épített dolgot választanék. a Flancos marketing ,angol szöveg.....Néha csalóka is lehet. Pláne a Kina a származási ország
Hát valami biztosan ragadna rád, ha elküldenének 1-2 továbbképzésre Newhollandiába. Szerintem nem fizetnek rosszul.
Válasz #37212. hozzászólásra
ami szörnyű hogy ez keletebbre is tapasztalták már, lassan a román diesel is jobb mint amit itthon árulnak.
Sima dti motoros megannal volt egy német utam és határozottan állitom ahogy kifogyott a magyar dizel tankoltam osztrákba megtáltosodott az auto aztán kapott egy német shell tankkal is mint a rakéta ugy ment ponyvás rakott futoval.Érezhetöen jobb üzeme volt a motornak.Erösebb lett jobban gyorsult,fogyasztást nem tudok egy ut volt kemény tempoba rakottan futoval 8-10l körül.Jobb az üzemanyag nyugatra mint nálunk az biztos.

Nh gépek kizárólagos forgalmazói szóval rossz nem lehet!
Üdv!
Bocs, hogy ide irom de ide sokan járnak. Az agrotec et ismeri valaki?? Lenne náluk szervizes állás. Érdemes belevágni???
Válasz #37203. hozzászólásra
AGCO sisu motor amin ezt először láttam, forwarderbe van építve (valmet) de a motor típust nemtudom.
nem mindegyik CR motor érzékeny az üzemaynagra amúgy.
AGCO oldalára mentem most fel hátha megtalálom valami borssúrában ezt a motorolaj visszakeverésesdit, de csak a Tier 5 motorokról találtam borssúrát.
(teljesen tipikus , amikor kerek kifejezetten, na akkor nem találok erről xart sem. csak egy EPA 200+ oldalas tanulmányt angolul)
érdekes szemelvény:
"Engines utilizing SCR technology are highly tolerant
to low quality fuel "
második oldalon
szószerint azt írja hogy jól tűri a rosz minőségű üzemanyagot.
jegyzem meg ismerősöm HDI motoros kisteherautója azóta nem fogyasztja az üzemanyagszivattyúkat amitóa ad neki kétütemű olajat üzemanyag adaléknak.
Szeni, ehhez a művelethez egy sima hangszórómágnes garantáltan nem elég. a méretük ne tévesszen meg, ha bazi nagy sem lesz elég erős, hacsak nem neodium. jobb hangszórókon az van mondjuk.
természetes, nem állítom hogy holnap reggel 6:00 tól mindenki csinálja így mert ez csak így jó. össz annyit írtam le hogy én hogyan csinálom, kárát még nem láttam a gépek mennek ahogyan azt kell. azt sem mondhatnám hogy nagyon kímélve volnának.
Te mit dolgozol, h. ilyen sokat szerelsz, és ilyen sok géppel találkozol?
Válasz #37199. hozzászólásra

Részleteznéd hogy keveri vissza a motorolajat az üzemanyaghoz,sztem nagy hülyeséget irsz.Ilyet még nem hallotam.A komolyabb cr-rendszerek vissza hütött anyagot szürcsölnek és keringeti a gázolajat a tankbol a hütöbe,mivel a részveszteség forro üzemanyagát hüteni kell.Ez a baja autoknál a denso-delfi rendszereknél hogy nincs hütés és hamarabb megnyekken mint a bosch.
Milyen cuccal adalékolták agyon?
Mi is használtunk 2t olajat, 1 litert 1000 literenként. Most adalékot használok de nem ugrik be a neve. Annyit talán ér mint amibe kerül. Főleg a kocsin veszem észre hogy jobban gyorsul vele.
Válasz #37203. hozzászólásra
Huhuuuu a CR-es rendszerek nagyon érzékenyek. nem csak az üzemanyag minőségén múlik az élettartalma. De az üzemanyag tárolásán is. Rozsdás tartály. Kannás tankolás-poros- kvarcos környezet. Most szívat egy deutz agroton....de egyenlőre úgynézki adagoló elem. Nos ez hengerenkénti verzió 6 db. 300 papír /db. Kicsit körültekintőbben kell bánni az üzemanyag kezeléssel. Mert drága. De találkoztam már agyon adalékolt verzióval is. Gyakorlatilag szét barmolja a gázolajat. Romlik a kenése mennek kukába az adagoló elemek. Injektorok. Magas nyomású szivattyúk. Ha lehet kiemelten kezelni az üzemanyag tárolást. Kizárólag megbízható helyről vásárolni. Most nem reklámoznék gyártót. De az Osztrák gázolajjal. Még az autó is újra éledt. Persze a jobb minőségű anyagok drágábbak is de 5-6 ezer üz környékén. Egy milliós javítás sem olcsóbb. Plusz a kiesés miatti esetleges bérgép költségek.
Válasz #37202. hozzászólásra
Egyszer én is meg akartam szűrni egy olajat, és a szűrőre tettem még egy jó mágnest. Egy vékony csövön folyt igen lassan az olaj a mágnesre. Tuti találmány volt, de a végén mégis csalódás ért. A mágnes semmit nem vett ki az olajból, és mikor a nap felé tartottam, ugyanúgy csillogott, mint a mágnes előtt. Nem tudom, miért nem szedte ki belőle a vasat. de tény, h. ki kellett dobnom az olajat. Lehet teszek még egy próbát, csak most egy szupererős mágnes lesz a szűrő.

Engem ez akkor is meglepett, nem tudom a CR-es MTZ-k mit szólnának hozzá, mindenesetre én nem merném beletenni.
És konkrétan melyik újabb és jobb konstrukciók keverik maguknak hozzá a motorolajat?

, hát nem tudom h. mennyire örül neki.
Érdekes az észrevétel a hidraulikaolajról. Én a hidrokomol P-68 at használom, bár igen keveset megy a hidraulikám, de most akarok venni egy KCR-es MTZ-t, akkor abba inkább motorolajat teszek. A motorolaj szerintem lényegesen drágább, mint a hidraulika olaj.
A fáradtolajat viszont semmiképpen nem önteném a gázolajba sem szűrve, sem a-nélkül, mert papírszűrő ide- v. oda, tökéletesen nem lehet kivenni belőle a vasreszeléket,( mégha igen kevés is van benne), és azt betenni csiszolómasszának az adagolóba, meg a porlasztóba.........
Válasz #37200. hozzászólásra
nemállítom hogy nem így van.
azt tudom hogy nyugatiakon ez tökéletesen műxik magától.
azt csak feltételezem hogy a muszka kevésbé kényes.
A legnagyobb probléma a gázolaj már így is szét van barmolva. Televerve minden szintetikus és nyövényi adalékkal. Viszont a kenő olajok kenésre és nem égésre vannak kitalálva. Több a káros hatásuk. További reakciók a gázolajat is rombolják. Valamint.
1. Üzemanyag tank
2. Gázolaj vezetékek
3. Kisnyomású üzemanyag szivattyú
4. Hagyományos forgófejes adagoló
5. Nagynyomású üzemanyag szivattyú
6. Porlasztó rendszerek és csúcsok
7. Égéstér felületek
8. Kompresszió gyűrű
9. Kipufogó szelep
10. EGR szelep és szívószelep
11. Turbó rendszer, ha van!
12. Katalizátor és utánégető
13. DPF részecskeszűrő
14. Kipufogó dobok és csőrendszer
Kb ennyi. Normális anyagot kell tankolni. akkor minden rendben lesz.
Válasz #37190. hozzászólásra
hidegben amikor frissen indulok valóban cefettül érezni hogy fogja a gépet, nem is szoktam erőltetni. kell neki egy kis idő mire megmozgatja ezt a sűrű cuccot a váltó és a lehajtás.
utánna viszont pont ugyanolyan könnyen megy mintha véknyabb olaj lenne benne.
nem az érdekel hogy hidegen mit mutat igazából. hanem az érdekel amikor üzemmeleg minden és terhelést kap akkor mit mutat.
szerintem így jobban ken. melegen ha kihúzom a váltó nívót szép vastagon áll rajta az olaj. na ezt szeretem. amikor olaj mintha víz lenne s csak simán lefolyik róla szinte szárazra, azt nem szeretem.
ami meg a használt olajat illeti üzemanyagban, sok új traktornál ez teljesen alap hogy keveri magának vissza.
majd nehogymár pont az iván prüszköljön rá.
Válasz #37197. hozzászólásra
Kissé vizes. Igen, középállásban kell. A tlt beállításnál -ha már úgyis szétszedted- nézd meg hogy a működtető kar középállásában a 2 szalag feszítője azonos magasságban áll-e mert ha valaki már egy kopott szalag miatt elállította akkor meg fog szivatni. A teleszkóphoz hasonló rugós "nyomatéktároló"-ról beszélek ami a jobb oldalon van a működtető kar után.
Szép az olajad!
Válasz #37196. hozzászólásra
Ja és a másik kérdésem pedig az hogy 50-esen a kar középállásánál kell beállítani a szalagokat?
Meglett a tlt hibája! Össze tört a tányérkerék csapágya majd ezt követően elszakadt a belső szalagfék.A csapágy háza is megsérült. Az lenne a kérdésem hogy az új csapágyházat hogy lehet úgy betenni hogy a furat pont helyre essen?Van ennek valami módszere?

Válasz #37187. hozzászólásra

Nagy varázslók vagytok ! De a trakival valójában nem sokat törődtök. Mivel ha szerelő a szakmád, ilyen tippel állnék eléd. Szidnál a sárga földig. Mindig a szakszerű szerelés a megfelelő kenőanyag-üzemanyag valamint a kezelő, a sarok pontja a gépnek. Bármelyik sántít a gép élet tartama csökken. Mutatnék én neked lelkes MTZ gazdát. Még az olaj sem folyik, ez ennél a vasaknál nagy szó. De kényeztetve is van. Használt olajjal max télen a műhelyét fűti mikor polírozza a vasat.
De nektek bevált a szisztéma akkor hajrá ! 
Válasz #37192. hozzászólásra

Az még a jobbik eset van aki tisztán trafóolajjal jár
Válasz #37148. hozzászólásra
Az nem tűnt fel hogy az 1221esen a kuplung meg fék között sokkal nagyobb hely van?Anyival szélesebb alulrol is a sebváltó ház.

Használt motorolajat visszatankolod az üzemanyaghoz?
Köszi mindenkinek a hasznos hozzászólást. Ma elviszem a fogaskerék alatti, alátétett sík köszörün meg húzatom akkor pont 58 lessz. Nagyon kiváncsian várom a végeredményt!!
Nem állítom hogy káros vagy akár hogy rosszabb csak elgondolkodtató hogy ezek a kenő, erőátviteli anyagok okozhatnak többletmunkát a gépnek, így magasabb fogyasztást. A váltómű azért lehet érdekes mert a motor oldalon azért még van fordulat -elvileg egy marha nagy olajszivattyúként is felfogható- azért egyszer valami padon szívesen megmérném hogy hány kilowatt megy el így. Az üzemanyaghoz keverésről igazándiból nem tudok nyilatkozni, dízelt már üzemeltettem és is más jellegű olajjal de motorolajat még nem kevertem hozzá -nincs annyi- de nem gondolom hogy ártana ezeknek a motoroknak. A Transit: hát az meg mindent kibír, nekem is van, pont azon röhögtünk haverral múltkor, hogy az MTZ-n piros matrica van, a Transiton meg fekete..
Válasz #37188. hozzászólásra
hidraulikába friss tömb+szivattyú párossal egyszer próbáltam ki, darut hajtok róla.
nem mondom ha nem kell sokat dolgznia végülis működhetne akár avval is.
68 as hidraulika olaj nem vált be hosszú üzemeltetésre.
motorolaj viszont tökéletesen.
nem melegszik vele annyira és nem is lassul be.
hajtóművekkel úgy vagyok -de javíts ki ha tévedek- minnél lassabb és nagyobb hézagú, annál sűrűbb cucc mehet bele.
az olaj+zsír valóban sűrű, főleg amit a lehajtásba használok mert az eleve 140 es olaj, és ahhoz van még zsír. télen érezni hogy hidegen kell kis idő mire átdolgozza magát.
szárzúzó hajtásba is rakok zsírt.
gondom nem volt még belőle.
motorba motorolaj megy, hajtásokba hajtóműolaj + zsír. hidraulikába meg motorolaj. nemértem mitől volna ez rossz neki.
hidraulika nálam kifejezetten sokat megy, van hogy csak egyszer állok meg napközben azonkívül 1:1 folyamatosan megy mert pakolom amit vágnak. (ahol még lehet vonszolni ott úgy műxik hogy a vonszoló kihozza a munkapadra, s ahogy vágják max. a rövidáruból fordítanak össze párat, minden egyébb anyagmozgatást daru végez. szószerint olyankor non-stopban megy, motorolajjal érezni a különbséget. hidraulika olaj felmelgszik, elvékonyodik, onnantól lassul a daru is meg pár óra után ordít a szivattyú is a kavitációtól -felteszem-. )
amit sose tennék az már használt olajat visszaönteni. persze énis ülepítem, átengedem papírszűrőn és mágnesen. megy szépen az üzemanyagba vissza. nemcsak ivánba hanem minden dieselembe. ahogy a deci 2 ütemű olaj is megy 50 liter gázolajba. erre jön a liter "előkezelt" használt olaj.
az öreg transit is ment már vele cirka 100e km et. azse panaszkodik rá.sem a testvérem mitsubishije.
Elgondolkodtató hogy milyen sokan használnak használt olajakat, zsírral kevert olajat az MTZ-ben. 2012-ben az MTZ használati útmutatójában új olajakat ajánl szinte mindenhová. A motorba motorolajat, a váltóba váltóolajat, a hidraulikába hidraulikaolajat, stb. Aláírom hogy egy olyan gépbe amiből csurog az olaj, valami sűrű cucc kell meg ha szétkopott a hidraulika akkor motorolajjal tovább tud dolgozni, viszont pl. a magas fogyasztás egyik oka is lehet a túlságosan viszkóz kenőanyag mondjuk a váltóba. Pl.: nemrég cseréltem egy homlokrakodós ötvenesen hidraulikaszivattyút (NS-32-4M), kapott egy új ukrán vezérlőtömböt és a Hydrac rakodó igen csak fürgén dolgozik azóta jobb híján ATM olajjal. A munka elejétől végéig megmarad a fürgesége, ereje.
Válasz #37184. hozzászólásra

Igen jól értetted MTZ-ből MTZ-be megy a használt olaj ülepítés után MOL80-90 és MOL 85-140 keveréke
Válasz #37184. hozzászólásra
sanszos, iván váltója szereti ha vaskos olaj van benne.
valaho 2800 üzemóránál járt az enyém amikor elhoztuk, a váltóolaj csillogott.
le lett eresztve, 80w90 hykomol ment bele meg jó szokásomhoz híven vagy 3 kiló zsír.
most valahol 4500 közelében van, az olaj még mindíg sűrű, és nem csillog, váltó nem ordít egy fokozatban sem.
5000 nél fogom megint cserélni.
elsőhídnak a végáttételébe ettől sűrűbb olaj van szintén zsírral.
motorja tubós olajat kap, bár nem 250 óránként cserélem. amikor nézem a szintet látom én azt hogy jó e még az az olaj.
motor még most is jó erőnek örvend, nem füstöl, stb. megbontani nem kellett.
elvileg idén télen lesz neki majd ha addigra nekiáll köhécselni teljes felújítás. henger-dugó-gyűrű-csapszeg, nyugvók-csapágyak, szelepek-ülőkék, síkolás stb.. csak korrektül. biztos el fogok rajta mazsolázni egy darabig, de utána újabb 5-6 ezer üzemórát nem lesz bajom vele.
persze lehetne úgyis hogy csak gyűrűzni, de jobb szeretek nagy időközönként megállni egy-egy hosszabb periódusra.
forwarder is azért van most darabokra, örülök neki ha télire befejezem szépen lassan. kezdődött egy difi olajcserével, most ott tartok hogy már minden fogaskereket kicseréltem a difiben,hidro szivaggyú/motor szakműhelyben, adagolója szakműhelyben,hajtáselszotó is darabokban,fékek is most lesznek ferodolozva, légmunkahengerek is szervízben, kompresszort is szétkaptam,vellanyt is kitéptem belőle ahogy van.
aztán meglássuk mi jön még hozzá :)
Válasz #37183. hozzászólásra
Ezt szó szerint értem. Mind a két részen szét van verve a sík. Nem is kell próbálkozni vele, h. újra oda húzod vissza. Szedd szét, és meglátod. A kúp, a csavar szárának kúposan álló síkja, a könyök meg: a hídnak van közepe (diffiház) meg van két széle, ez a könyök, ami szintén le van síkköszörűlve egy helyen, ahol a csavar síkja illeszkedik rá.
Válasz #37181. hozzászólásra
Én úgy értettem, h. az MTZ-kből engedik le. A JD hidraulikaolaja szerintem is karcsú az MTZ váltóba.
Válasz #37180. hozzászólásra
Hogy érted új kúp? Meg odébb a könyök?
Ez a váltó olaj is minőség kérdése.
Pl. ma azt mondta a szerelő, hogy egész jó állapotba van az 5-10 éves ásványi olaj a gépbe.
Jó de nem is ment 3000 üó-t. és nem is csinált nehéz munkát.
http://kepfeltoltes.hu/150304/SAM_2007_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ilyen amikor késik a flújítás 1 évet.
Válasz #37179. hozzászólásra
Gondolom az őzike váltó olajára gondol. De az váltó és hidraulika olaj. Nemigazán vastag az Ivánnak.
Válasz #37178. hozzászólásra
Persze, mert valaha meglazult. Ha annyira bent van, nem lehet, h. nem is az éket húzza az anya, hanem az alátét rákoppant a kúp végére ???? Új kúp, odébb a könyök, és kész.
Válasz #37176. hozzászólásra
A magasan adalékolt váltó olajokra írnak max 2 évet, mert kémiailag bomlik az adalék, nem az olaj megy tönkre. Valószínűleg a gyengébb (MOL GL-3 GL-4 ) olajokban nemnagyon van, ami lebomoljon ( bár erről nincs pontos adatom) úgyhogy én sem cserélek gyakran olajat a váltóban. Természeteset a gyakori csere egyértelműen jobb !!!!!!!!!!!
Válasz #37172. hozzászólásra
Nekem az a baj hogy nem egyformán áll a két reduktorház! A bal oldali az ékcsavarnál visszafordul és húz balra a kormány! A ékcsavar szinte teljesen feljön!
Válasz #37176. hozzászólásra

Én is a váltóról beszélek nem a motorról az meg kapja a maximálisat Mobil olajat kap
Válasz #37175. hozzászólásra

A váltóból képesek lecserélni 1000-enként ?????? Azoknak valami megártott.... Ha ezres olajod van, az még bőven jó
Válasz #37170. hozzászólásra

Figyelj az imént valami olyat írtál hogy 2-3000 óránál cserélik,amit én bele rakok 1000 üó után le van cserélve nálam még bele megy kb 300-400 óra akkor hol van még a 2-3000 órától?
Ja és még azt se felejtsük el hogy a cégnél nem dolgozik nehéz talaj munkát(szántás,tárcsázás,lazítás)
Válasz #37171. hozzászólásra
Azt hiszem, nem egy malomba őrlünk...... Természetesen a motor megkapja a magáét, de mi a ...én a váltó olajra mondtam a 2-3 ezret.
Válasz #37164. hozzászólásra
Az Iván tűrései nem engedik a hanyag bánásmódot. Még akkor sem ha (olcsó) hozzá az alkatrész. Van ki az AGIP-ra esküszik. Én a Q8-ra. Egyébként több karbantartást igényel az Iván. Mint egy hasonló kaliberű pl:JD 6110-es.
Még az Ivánba is új olajat rakunk. Mivel az az olaj mit már használtak (elfáradt.) Van is gond az ilyen vasakkal mit mindenhonnan olajjal ápolnak. De legalább van melóm
Válasz #37166. hozzászólásra
Láttam már olyat. Fellazul, és szétveri magát.Kúpcsere, és egy kicsivel odébb kell húzni a könyököt, h. sérülésmentes síkot kapjon az új kúp.
Válasz #37163. hozzászólásra

Évente, max másfél évente, vagy valahola kettő közötti időpontban, ez alatt megy kb. 250-300 órát. Az üzemóra nem indokolná, de az olaj egy év alatt öregszik, oxidálódik, adalékai tönkre mennek, (ez még akkor is bekövetkezik ha pl. egy tálcában tárolnád az olajat 1 évig a szabad levegőn, motorba be sem töltenéd) Sztem az MTZ motor éppen úgy megérdemli mint bármelyik nyugati, nyilván való hogy beéri egy 20-50-es sima olajjal, nem kell bele megvenni 3000/l áron a BP olajat mondjuk.
Válasz #37164. hozzászólásra

bár láttam én már olyat is, mikor a személykocsi motorjából leengedett olajat tették bele. Mi csak találgatunk itt, h. kinek mi a baja, de ha minden részletet tudnánk, lehet h. elküldenénk a gazdáját a búsba.....
Na, szegény feje, az is jól néz ki,
Válasz #37154. hozzászólásra
Nálam kicsit körülményesebb a művelet. Én a kúpkereket a kimenőtengellyel...az üres váltót a tömítéssel teszem a difi házra és az alapján hézagolom. Igaz egy 2-3 szori le fel procedúra. De a sokat mókolt gépeknél. Mindenki mindent állított már. Így nem biztos hogy a difi a (helyén van). A hézagolások a csapágyak közt valamint a csapágy ház alatt. Valamint már nemegyszer jártam az eltérő méretű alkatrészek miatt gondolkodóba. Mivel mindenki gyárt már alkatrészt az Ivánhoz. Gyakorlatilag most is alkatrészre várok. Mivel nem stimmelnek a méretek. Az edzett részeket pedig forgácsolni nem akarja senki (ugyebár)
Válasz #37165. hozzászólásra
Méteres cső