Persze tudom hogy a vetésforgó a jobb.De jövőre kevés területem lenne napraforgóra.Nem tudom melyiket válasszam napraforgó-búza-napraforgó vagy napraforgó-búza-repce-napraforgó?
Sajnos a szártövi fertőzés ellen csekély a hatékonyság. Ha betegségekre hajlamosító az időjárás akkor katasztrófális fertőzés is lehet.
Biztos lesz itt is olyan hozzászóló aki el fogja mondani, hogy ő naprát is vetett más önmaga után és semmi gond nem volt. Na az messze áll a felelős gazdálkodástól. Persze lehet hazárdírozni. Mindenk a saját pénzét kockáztatja.
ha száraz év lesz, nem lesz (jelentős) gond, de az ideihez hasonló csapadék tuti kihozza a szkelró fertőzést a szotyiban. Szártő és szárközép szkleró.
A gombaölő nem annyira, talán inkább a gombaevő anyagok - Trifender, Koni WG ami jobb ilyesmire
legjobb a vetésforgó => árpa, kukorica, búza
2008-ban szerződtem 117-re, szezon közepette még épphogy eltudtam adni 75-ért tonnáját, később 45-55ezer vagy még azalatt is volt. Úgyhogy itt bármi megtőrténhet
Válasz #3183. hozzászólásra
egy dolog hogy nem tudok írni, de te viszont olvasni nem tudsz, senki nem irt oylat hogy pont 95, ráadásul a mondat igy szól hogy "akár 95 ig is felmehet" ami lehet 96 és 200 is:D a másik fonntos az hogy nem kijelentés votl hanem kérdés ha figyelmesebben elolvasod!!
puszi:D
és te miből gondolod amit gondolsz?:D 2009 ben üzemannyag nem 420FT volt! egyébként 2012 ben 140 Ft is volt a napraforgó! :D
Amit irtam azt egy válaszra irtam hogy nem kötném 80Ft re ebből kiindulva a 95 gondolom egy példa nem? az meg biztos hogy nem megy 75 alá! Fűggetlenűl attol hogy te mit gondolsz!!!:DDD
1., Miért gondolod, hogy nem mehet lejjebb 75-tol? 2009-ben 50 alatt is járt!
2., Miért gondolod hogy mehet feljebb 95-ig? Látsz rá okot?
3., miért gondolod hogy ha feljebb megy, akkor 95-ig megy? 2010-ben 12-ig ment fel.
Ez mind spekuláció, amihez szerintem egyikünk sem ért. (Aki megis, az mélyen hallgat, es keresi a nagy pénzt!) Ilyenben elvből nem szabad tanácsot adni, mert ha nem jon be nagyok komoly károkat szenved az, aki jóhiszeműen megfogadja!
Azt el is felejtettem, hogy az olajnövények ára mesterséges kényszerből vannak relative magasan tartva, hogy ne surolja a a diesel üzemanyag árhatárát, gyakolratban nem igen mehet 70ft alá szinte kizárt!
Szerintem ennyi lesz, nem látok komly nagyságrendű kereskedést, sem bét-en sem margon, ami azt jellemzi hogy nem igan van napraforgó...
Szerintem ha kötsz is jelentőset nem nyerhetsz rajta, u ez fordítva is igaz..
Nyilván mennyiségfűggő, ha lenne 40-50ha napraforgóm lehet gondolkédnék a 80 on:D Szerintem max 75 re megy le, fel meg mehet akár 95 ig is...Nem?
Igen az LE25 Express toleráns. Még tavasszal tett fel képeket Decsi, hogy egy ismerőse véletlenül lepermetezett 70 ha LE25-öt pulsarral és találgattuk mi lesz vele. Kértük, hogy később is tegyen fel róla képeket.
Én is azt gondoltam, sokkal több lesz a torz tányér. Szerencsére nem lett igazam.
Hihetetlen jó az LE25 gyomirtó szer toleranciája, de azért maradjon mindenki az Expresnél és hagyjuk a pulsart az imi-s naprákra.
Ezek alapján is nem csoda, hogy egyre többen váltanak mifelénk is neomaról LE25-re.
Üdv. inkább sok lett neki az 1,2 l Pulsar. Kevesebbel is csinált ilyet a másik fajta is, csak kb. két hét alatt kiheverte.
ez talán inkább genetikai hiba.
Nagygazdánál láttam olyan táblát amit úgymond'
ALULDOZÍROZTAK az ajánláshoz képest, az egyiket 0,5 l, a másikat 0,8 literrel csinálták, nem fogta vissza és gyönyörű tiszta.
9908 hozzászólás
Válasz #3211. hozzászólásra
Én nem akarok helyesen gazdálkodni.
Válasz #3203. hozzászólásra

Elméletileg nem vethetsz olajos után olajost a helyes gazdálkodás szerint
Válasz #3209. hozzászólásra
inkább az elsőt
Válasz #3207. hozzászólásra
Persze tudom hogy a vetésforgó a jobb.De jövőre kevés területem lenne napraforgóra.Nem tudom melyiket válasszam napraforgó-búza-napraforgó vagy napraforgó-búza-repce-napraforgó?
Válasz #3206. hozzászólásra
Sajnos a szártövi fertőzés ellen csekély a hatékonyság. Ha betegségekre hajlamosító az időjárás akkor katasztrófális fertőzés is lehet.
Biztos lesz itt is olyan hozzászóló aki el fogja mondani, hogy ő naprát is vetett más önmaga után és semmi gond nem volt. Na az messze áll a felelős gazdálkodástól. Persze lehet hazárdírozni. Mindenk a saját pénzét kockáztatja.
Válasz #3206. hozzászólásra
ha száraz év lesz, nem lesz (jelentős) gond, de az ideihez hasonló csapadék tuti kihozza a szkelró fertőzést a szotyiban. Szártő és szárközép szkleró.
A gombaölő nem annyira, talán inkább a gombaevő anyagok - Trifender, Koni WG ami jobb ilyesmire
legjobb a vetésforgó => árpa, kukorica, búza
Gomba ölővel orvosolható?
Sclerotinia veszély!!!!
Az olyan lenne mint ha egymás után vetettél volna naprŕt felszaporodnak a kórokozók nagyon!
Mi van ha repce után napraforgót vetek?
Pontosan!!!!+ mégha bérelt területen vagy!!!
Pontosan!!!!+ mégha bérelt területen vagy!!!
Válasz #3199. hozzászólásra
Mert hol járunk most árban? Mit kínálnak? Nem rég ahogy olvastam még sokan 90 felett kötöttek le 1 tonnákat!
Szevasztok igen szépen megy le napra ára jővőre nem is lesz!!!!! Nem éri +termelni!!!!! Ti hogy vagyok ezzel ??? Ki hogy számol matekózik
......!!!!???
Válasz #3192. hozzászólásra
NK Alego
Válasz #3196. hozzászólásra

2008-ban szerződtem 117-re, szezon közepette még épphogy eltudtam adni 75-ért tonnáját, később 45-55ezer vagy még azalatt is volt. Úgyhogy itt bármi megtőrténhet
Válasz #3195. hozzászólásra
Ma néztem az enyémet nagyon sűrű és folyamatosan vizes a talaj már nem jó neki ez a sok eső az ár meg 7600 tart .
Válasz #3194. hozzászólásra
Nem lesz abból jobb termés mint tavaly vagy előtte azt szinte biztosra veszem, sőt még lehet annyi sem.
Az hogy szerintem már sok neki az esőből
Szia VTR-ES mi a meglátásod napraforgóknál?
Szevasztok! Gombaölőzte valaki a napráját ? Emiatt a sok csapadék miatt szárbetegség,tányérbetegség eléggé necces lesz :/
Válasz #3191. hozzászólásra
le25?
Válasz #3187. hozzászólásra
Ez milyen fajta ? Félelmetesen nagy.

Jó képek!De a nagy tányérok általában nem szoktak jók lenni.
.

Válasz #3185. hozzászólásra

"puszi" ha ha ha
egy dolog hogy nem tudok írni, de te viszont olvasni nem tudsz, senki nem irt oylat hogy pont 95, ráadásul a mondat igy szól hogy "akár 95 ig is felmehet" ami lehet 96 és 200 is:D a másik fonntos az hogy nem kijelentés votl hanem kérdés ha figyelmesebben elolvasod!!
puszi:D
és te miből gondolod amit gondolsz?:D 2009 ben üzemannyag nem 420FT volt! egyébként 2012 ben 140 Ft is volt a napraforgó! :D
Amit irtam azt egy válaszra irtam hogy nem kötném 80Ft re ebből kiindulva a 95 gondolom egy példa nem? az meg biztos hogy nem megy 75 alá! Fűggetlenűl attol hogy te mit gondolsz!!!:DDD
Válasz #3178. hozzászólásra
1., Miért gondolod, hogy nem mehet lejjebb 75-tol? 2009-ben 50 alatt is járt!
2., Miért gondolod hogy mehet feljebb 95-ig? Látsz rá okot?
3., miért gondolod hogy ha feljebb megy, akkor 95-ig megy? 2010-ben 12-ig ment fel.
Ez mind spekuláció, amihez szerintem egyikünk sem ért. (Aki megis, az mélyen hallgat, es keresi a nagy pénzt!) Ilyenben elvből nem szabad tanácsot adni, mert ha nem jon be nagyok komoly károkat szenved az, aki jóhiszeműen megfogadja!
Maradt ki egy kis vetőmagom, bevetettem ház mögötti kertet május 10 körnéykén, kiváncsiságból, egész jó lett:DDD parlagfű is szépen megindult::)

Válasz #3180. hozzászólásra
82500ft/t volt az ár a napokban

Bungéról tud valaki valami hírt kötnek, még-már ha igen mennyiért??
Érdemes-e ??
Azt el is felejtettem, hogy az olajnövények ára mesterséges kényszerből vannak relative magasan tartva, hogy ne surolja a a diesel üzemanyag árhatárát, gyakolratban nem igen mehet 70ft alá szinte kizárt!
Válasz #3177. hozzászólásra
Szerintem ennyi lesz, nem látok komly nagyságrendű kereskedést, sem bét-en sem margon, ami azt jellemzi hogy nem igan van napraforgó...
Szerintem ha kötsz is jelentőset nem nyerhetsz rajta, u ez fordítva is igaz..
Nyilván mennyiségfűggő, ha lenne 40-50ha napraforgóm lehet gondolkédnék a 80 on:D Szerintem max 75 re megy le, fel meg mehet akár 95 ig is...Nem?
Válasz #3176. hozzászólásra
Én is keveslem..., de mi van, ha még ennyi sem lesz ősszel?
Válasz #3175. hozzászólásra

Jézus ereje már ott tart?
80000 Ft/tonna áron érdemes szerintetek naprát kötni?
Válasz #3172. hozzászólásra
Üdv Kukaccsősz, ezt nem olvastam, így már értem. Köszönöm.
Válasz #3171. hozzászólásra
Üdv, csak válaszoltam , mert Decsi azt írta hogy 1,2 l Pulsar.
Válasz #3171. hozzászólásra
Igen az LE25 Express toleráns. Még tavasszal tett fel képeket Decsi, hogy egy ismerőse véletlenül lepermetezett 70 ha LE25-öt pulsarral és találgattuk mi lesz vele. Kértük, hogy később is tegyen fel róla képeket.
Én is azt gondoltam, sokkal több lesz a torz tányér. Szerencsére nem lett igazam.
Hihetetlen jó az LE25 gyomirtó szer toleranciája, de azért maradjon mindenki az Expresnél és hagyjuk a pulsart az imi-s naprákra.
Ezek alapján is nem csoda, hogy egyre többen váltanak mifelénk is neomaról LE25-re.
Válasz #3170. hozzászólásra

De az LE25 az expressz toleráns úgy tudom azért van ilyen torzulás
Válasz #3162. hozzászólásra
Üdv. inkább sok lett neki az 1,2 l Pulsar. Kevesebbel is csinált ilyet a másik fajta is, csak kb. két hét alatt kiheverte.
ez talán inkább genetikai hiba.
Nagygazdánál láttam olyan táblát amit úgymond'
ALULDOZÍROZTAK az ajánláshoz képest, az egyiket 0,5 l, a másikat 0,8 literrel csinálták, nem fogta vissza és gyönyörű tiszta.
Válasz #3166. hozzászólásra
Válasz #3166. hozzászólásra
kár lett volna kitárcsázni 2,5-3 tonna közöttinek simán kinéz
szépen zuhan a szotyi ára is ...
Válasz #3164. hozzászólásra
Egyik jó ismerősömé.Már kezd ő is poénkodni (70 ha)
Válasz #3163. hozzászólásra
Nagyon keresni kell,hogy találj ilyeneket.
Válasz #3163. hozzászólásra
Ha jól eltaláltad volna a pulsar mennyiségét, lehet 2 tányért hozna:D
Hány százalék torz? Az alsó képen nem tűnik rosszanak.