Merre gazdálgotsz?Itt Orosházán még nem indult még az aratás.Hétvégén voltam fenn északon Eger környéke,meg amit utközbe láttam sok napra van vetve és levannak sülve.Nagy táblák deszikálva sztem ugy hogy indul a menet még augusztus végén.
nincs hivatalos adat, de a syngenták mindig fajsúlyosabbak, viszont kevesebb a mag, míg az e82 mindig könnyebb, de baromi sok a mag benne, aztán mázsában kb egyforma/ha felénk
állítólag az új pioneer-ok valamivel fajsúlyosabbak
emberek, létezhet az, hogy a napraforgó a nagy nedvességhiányban annyira elgyengül, hogy nem bírja el a tányért és letörik?
hetek óta nem esett és elnézve a lentebb berakott képeiteket (ahol szinte méreg zöld még a forgó), az enyémnek még két hét szárasság és felszárad az egész...
Néhány kép a napránkról.
Elég csalóka így lefényképezve. Már a virágzás idején a feléig fel volt sülve, de így nem látszik.
Fajta Brio. 1,5q pétisó starter. Acanto Plus gombaölő.
Ezt legalább érdemes lesz learatni, nem úgy mint a kukoricát.
Itt a baloldali a miénk a jobboldali a szomszédé két héttel korábbi vetés (márc végi), lucerna elővetemény+szervestrágya.
ezért is vitettem a tábla mellé 50 család méhet a biztonság kedvéért
tegnap nézegettem pár pogácsát, szép egész belek voltak. nem járt rossz idő rá amúgy, többször is kapott 10-15mm esőket, csillagbimbós állapotban meg utána is.
Szép,erre mondanék 30-35 mázsát ha nem próbáltam volna már ki,2 éve volt a sikklósra 30 mázsát jósoltam a neomára 20 mázsát Aratás után a neoma 27 a sikklós 22 mázsára jött ki,lehet én rontottam el valamit nagyon sok volt benne a léha magának meg a szemnek amibe volt mag nem volt súlya.De ne legyen igazam, legyen rajta jó bőven.
spc-vel lett vetve, túl sok lett az iker, meg hármas szem, túl nagy fordulaton mentünk. (nem vetett már az öreg vagy 5 éve feketét) de még így sem lett túl rossz. egyik barátom ugyanezt a vetőmagot vetette 1,5q 27%-al, foggia vetőgéppel, az pontosabban lett, kicsivel jobb földben.
ha nem is tudod megnézni, szeptemberben írok adatokat mindkét tábláról, és azt szürsz le belőle amit...
nekem a neoma jobban tetszik. a neomának rövidebb a levélszára, hamarabb betakarja szerintem a sorokat.
aki 1,5q-val vetette, tavaly kombájonlt ilyen fajtát a környéken, azt mondta meglepően jól adta, 30q fölött, pedig egy link gazdáé volt.
Válasz #1972. hozzászólásra
Felénk a tervezett aratás elött 2-3 héttel.De ha az idö igy halad akkor igencsak szeptember elején lehet tolni a naprát lefele.Mi nem szoktuk deszikálni idáig mindig sikerült nélküle betakaritani.A brio neoma jol megszárad mág a szára is.A pio e82 az már elég huzos betakaritani a szem már jo a tányér és a szár meg tiszta dudva.Nálunk az össz terület 50ha,kis területek szerteszéjjel.Azt vágjuk amelyik a legjobb és igy haladunk.Mind neoma 2ha van e82.Idáig elég mutatos szép nagy tányérok vannak meg jo sürü 60 ezerrel lett vetve.Jol kötött sztem jo lessz.Nem ugy mint a kuki az már változatos ,partnerekkel eggyüt van 80 ha kb 10 fajta ott lessz olyan is amin csak zuzni fog a kombájn
Ki mit gondol mikor lesz aktuális a deszikálás?én ma néztem egy 40ha táblát...van már benne barna kis csik...meleg is lesz..sztem 2hét és lehet deszikálni.ki hogy látja??viszonylag szép tányérak vannak.
Ugyan olyan sz@r mint a többi. Amikor nálad lejött 70mm,akkor nálunk semmi. Azt a kiritikus időszak volt neki,egyszerűen nem tudott megnőni.
Mindegy ez ilyen év,ebből nem lehet következtetést levonni, hogy melyik a jobb. Majd nálad kiderül a mázsán
Ma autóztam vagy 400km-t az országban (Jász-Nagykun-Bács)Hát nem egy főnyeremény az ottani napra , de még inkább a kukorica földek látványa, engem se sokan irigyeltek a 2010-es belvízért ,de én sem most az ottani gazdatársakat, mert Karcagtól Kecskemétig bizony nagy a baj
Válasz #1960. hozzászólásra
Egy kis biztosíték ettől nagyon feljebb egyébként nem nagyon hallottam,bár lehet tájékozatlan vagyok.
Az okosok most azt jósolják, hogy a napra valamennyivel lentebb fog menni.Ennyi az oka.
Kibb nagyot mutat szinte 40-45 öt is kapásból!!Pláne a NEOMA-hoz viszonyitva..És a végeredmény..Zöld száron nehezen be érö növényzet jó vastag száron a java termett 25-27 mázsát!!Nagy püfett szemek könyü faj sújjal!! A sokkal vacakabb neoma úgy el verte mint jég a határt!!Az üzlet kötö meg azt mondja amit neki be tanitottak..eg persze amit te hallani akarsz!! Nem védem a neomát!!Mert az idén jól be szopatak vele..DE a sok éves statisztika még mindig öket igazolja!!És amikor a napra már a 132 körül járogat ott már nagyon észnél kell lenni!!
9908 hozzászólás
Válasz #2005. hozzászólásra
Épp ma láttam délután egy traktort ami egy nagy pótkocsi naprát húzott....
Válasz #2005. hozzászólásra
B.sámson
Válasz #2003. hozzászólásra

én is ettől félek
Válasz #2003. hozzászólásra

Merre gazdálgotsz?Itt Orosházán még nem indult még az aratás.Hétvégén voltam fenn északon Eger környéke,meg amit utközbe láttam sok napra van vetve és levannak sülve.Nagy táblák deszikálva sztem ugy hogy indul a menet még augusztus végén.
Mi kedden kezdünk savasat, a símák még nyersek,de szerintem azok adnak mennyiséget majd.
Válasz #2001. hozzászólásra
Rendes aratás,beindult szinte mindenki.Az útról 20-25 öt saccoltunk,és fele sincs.De mindenki csalódott.
Válasz #2000. hozzászólásra
nem rosszabb annyival az e82, mondjuk ettől függetlenül én az újakra vagyok kíváncsi, hogy mit fognak tudni idén (e13/25)
Válasz #2000. hozzászólásra
Ez már "rendes" aratás, vagy kényszerérett és levágtad, mert azért nem mindegy?
Válasz #1999. hozzászólásra
A neoma 15-18 mázsa.
Többet soha pios naprát!E82 10 mázsa,E25 8 mázsa idáig.Nem bírta a hőséget.Rengeteg léha.
Válasz #1997. hozzászólásra
nincs hivatalos adat, de a syngenták mindig fajsúlyosabbak, viszont kevesebb a mag, míg az e82 mindig könnyebb, de baromi sok a mag benne, aztán mázsában kb egyforma/ha felénk
állítólag az új pioneer-ok valamivel fajsúlyosabbak
Válasz #1995. hozzászólásra
valószínű betegség lesz, és miatt törik, szkelró vagy macrofomina lesz.
fényképezz le egy szárat, és vágd félbe is, aztán tedd fel a fotót
Valaki tud olyan hívatalos adatot,ahol fajtánként a fajsúlyt írja?
Válasz #1995. hozzászólásra
Szerintem beteg.Nézd meg a szár belsejét,ahol eltörik.
emberek, létezhet az, hogy a napraforgó a nagy nedvességhiányban annyira elgyengül, hogy nem bírja el a tányért és letörik?
hetek óta nem esett és elnézve a lentebb berakott képeiteket (ahol szinte méreg zöld még a forgó), az enyémnek még két hét szárasság és felszárad az egész...
Válasz #1993. hozzászólásra
ki?
Válasz #1990. hozzászólásra
nekem ma 134-et
Válasz #1991. hozzászólásra
április közepe a vetés...akkor kapott műkakit...!
többire nem tudok neked válaszolni...de ez szinte semmit nem kapott!
Válasz #1989. hozzászólásra
Mikori vetés?
Mit kapott gombászóként,s mikor?
Ma ajálottak 130+ bonit!!Ki mit szól ehez az árhoz??

mai képek, neoma!

Mi a véleményetek erröl a napráról?

Válasz #1985. hozzászólásra

Nem dekázni akrok csak a tároláshoz szeretnék kalkuláni valamennyit. Ahhoz pedig támpontnak jó.
Válasz #1984. hozzászólásra

Jah úgy már jó lehet.
Kösz!
Válasz #1980. hozzászólásra
mint minden e hektoliter súly is évjáratfüggő
Válasz #1982. hozzászólásra

gr /liter....
Néhány kép a napránkról.

Elég csalóka így lefényképezve. Már a virágzás idején a feléig fel volt sülve, de így nem látszik.
Fajta Brio. 1,5q pétisó starter. Acanto Plus gombaölő.
Ezt legalább érdemes lesz learatni, nem úgy mint a kukoricát.
Itt a baloldali a miénk a jobboldali a szomszédé két héttel korábbi vetés (márc végi), lucerna elővetemény+szervestrágya.
Válasz #1981. hozzászólásra

Az ezermagsúly lehet legfeljebb.
Válasz #1980. hozzászólásra
Asszem 425-525 gr
Üdv!

Neomának mennyi a hl súlya kb?
Válasz #1977. hozzászólásra

grat ,jó gondolat,30% többlett termést tulajdonitanak ,a méhes megporzásnak
Válasz #1968. hozzászólásra

Igen , mindenkinek aki visszaveti a learatott magot vetőmagként...
Válasz #1976. hozzászólásra
a biztonság kedvéért 
ezért is vitettem a tábla mellé 50 család méhet
tegnap nézegettem pár pogácsát, szép egész belek voltak. nem járt rossz idő rá amúgy, többször is kapott 10-15mm esőket, csillagbimbós állapotban meg utána is.
Válasz #1971. hozzászólásra

Szép,erre mondanék 30-35 mázsát ha nem próbáltam volna már ki,2 éve volt a sikklósra 30 mázsát jósoltam a neomára 20 mázsát Aratás után a neoma 27 a sikklós 22 mázsára jött ki,lehet én rontottam el valamit nagyon sok volt benne a léha magának meg a szemnek amibe volt mag nem volt súlya.De ne legyen igazam, legyen rajta jó bőven.
Válasz #1973. hozzászólásra

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Szamosszeg
spc-vel lett vetve, túl sok lett az iker, meg hármas szem, túl nagy fordulaton mentünk. (nem vetett már az öreg vagy 5 éve feketét) de még így sem lett túl rossz. egyik barátom ugyanezt a vetőmagot vetette 1,5q 27%-al, foggia vetőgéppel, az pontosabban lett, kicsivel jobb földben.
ha nem is tudod megnézni, szeptemberben írok adatokat mindkét tábláról, és azt szürsz le belőle amit...
nekem a neoma jobban tetszik. a neomának rövidebb a levélszára, hamarabb betakarja szerintem a sorokat.
aki 1,5q-val vetette, tavaly kombájonlt ilyen fajtát a környéken, azt mondta meglepően jól adta, 30q fölött, pedig egy link gazdáé volt.
Válasz #1972. hozzászólásra

Nem ugy mint a kuki az már változatos ,partnerekkel eggyüt van 80 ha kb 10 fajta ott lessz olyan is amin csak zuzni fog a kombájn
Felénk a tervezett aratás elött 2-3 héttel.De ha az idö igy halad akkor igencsak szeptember elején lehet tolni a naprát lefele.Mi nem szoktuk deszikálni idáig mindig sikerült nélküle betakaritani.A brio neoma jol megszárad mág a szára is.A pio e82 az már elég huzos betakaritani a szem már jo a tányér és a szár meg tiszta dudva.Nálunk az össz terület 50ha,kis területek szerteszéjjel.Azt vágjuk amelyik a legjobb és igy haladunk.Mind neoma 2ha van e82.Idáig elég mutatos szép nagy tányérok vannak meg jo sürü 60 ezerrel lett vetve.Jol kötött sztem jo lessz.
Válasz #1971. hozzászólásra

Ezt élőben hol lehetne megnézni, én jövőre tervezek vetni belőle 25 hekit, mag megvan idén nem lett elvetve elfogyott a föld!!
Ki mit gondol mikor lesz aktuális a deszikálás?én ma néztem egy 40ha táblát...van már benne barna kis csik...meleg is lesz..sztem 2hét és lehet deszikálni.ki hogy látja??viszonylag szép tányérak vannak.
Ragt Sikllos

3q 27% sor mellé, 13Ak föld
Válasz #1964. hozzászólásra
ha tovább mentél volna nyugatra nem láttál volna szebbet
Válasz #1967. hozzászólásra
Errefele is a későbbi vetések jóval nagyobbak mármint látszatra,de majd kiderül.
800 ágú neomája van vlkinek?
Válasz #1966. hozzászólásra
megnőni nálam se tudott nagyon, de a fejek szépek. szerencsém volt, hogy későn kezdett virágozni
Válasz #1951. hozzászólásra
Ugyan olyan sz@r mint a többi. Amikor nálad lejött 70mm,akkor nálunk semmi. Azt a kiritikus időszak volt neki,egyszerűen nem tudott megnőni.
Mindegy ez ilyen év,ebből nem lehet következtetést levonni, hogy melyik a jobb. Majd nálad kiderül a mázsán
Válasz #1957. hozzászólásra

Én is 125 ft.
Ma autóztam vagy 400km-t az országban (Jász-Nagykun-Bács)Hát nem egy főnyeremény az ottani napra , de még inkább a kukorica földek látványa, engem se sokan irigyeltek a 2010-es belvízért ,de én sem most az ottani gazdatársakat, mert Karcagtól Kecskemétig bizony nagy a baj
Válasz #1960. hozzászólásra
Egy kis biztosíték ettől nagyon feljebb egyébként nem nagyon hallottam,bár lehet tájékozatlan vagyok.
Az okosok most azt jósolják, hogy a napra valamennyivel lentebb fog menni.Ennyi az oka.
Válasz #1959. hozzászólásra
Köszi a kimerítő választ!Akkor nem próbálkozunk!
Itt is ami felénk van nagyon mutatós,mostmár tényleg kíváncsi vagyok a végeredményre.
Válasz #1956. hozzászólásra
kb. 10%-ot rávert a neomára és másra is mérve
Válasz #1958. hozzászólásra

most már minek
Válasz #1954. hozzászólásra
Kibb nagyot mutat szinte 40-45 öt is kapásból!!Pláne a NEOMA-hoz viszonyitva..És a végeredmény..Zöld száron nehezen be érö növényzet jó vastag száron a java termett 25-27 mázsát!!Nagy püfett szemek könyü faj sújjal!! A sokkal vacakabb neoma úgy el verte mint jég a határt!!Az üzlet kötö meg azt mondja amit neki be tanitottak..eg persze amit te hallani akarsz!! Nem védem a neomát!!Mert az idén jól be szopatak vele..DE a sok éves statisztika még mindig öket igazolja!!És amikor a napra már a 132 körül járogat ott már nagyon észnél kell lenni!!