Na igen, a legnagyobb bajok a fejekben vannak.
Jobb, finomabb, egészségesebb. Ezek a szavak egy nagyon szűk réteget érintenek meg.
Olcsó, csomagolt, gyors. Ezért meg tolonganak.
Abban a szegény országban élünk, ahol az embereknek nincs pénze jó vagy jobb minőségű ételre, mert holnap is kell venni egy doboz cigit és új cipő is kell, mert ez már egy fél éves.
A zsírtól rettegnek az emberek, pedig tényleg minden finomabb lesz tőle, mint az étolajtól, na meg egészségesebb is. Még a sültkrumpli is. Persze drágább meg nem lehet benne annyiszor sütni, de valamit valamiért.
Fiatal vagyok, de édesanyám szokott leveles tésztát sütni, nem is lehet össze hasonlítani a boltival.
Nálam is jelen van az étolaj, de csak végszükség esetére.
Konkrét példa arra, hogy mennyire értékesíthető a mangalica.
Helyi vágónak az egyedüli beszállítója az egyik ismerősöm, mindig annyit kérnek tőle amennyit el is tudnak adni. Ez heti 1-2 db, de van, hogy 0.
És egy nagy városról beszélünk.
Másik példa szintén helyi gazda, ~400 bio mangalicát tart és nagy részét BP-n értékesíti feldolgozva, viszik is mint a cukrot.
Hozzáteszem ehhez kellett neki 10 vagy 15 év és nem kevés fejfájás.
Talán soknak hangzik a 400, de ha végig gondolja az ember akkor ez csak csepp a tengerben.
Válasz nagypistivagyok2 #4012. hozzászólásárahát igen, csak azért mert a ház mellett van bezárva 2 négyzetméterre.. még nem lesz háztáji.. az még mindíg lehet vizes, zsíros.
nincsen baj a táppal, de szerintem a csak táp megoldás nem hozza azt az ízvilágot amire vevők is. kell hogy mozogjon, túrjon, legeljen. aztán akkor nem 1mm hús van a szalonnán a zsíron kívül.
Válasz _NB_ #4009. hozzászólásáraTanult szakmám szakács.Amikor 1500 bányászra főztünk zsírral készült minden, még az éttermi tészták is pl:aranygaluska,palacsinta,kelt tészták,bukták stb. A zsírban vannak az A.D.E.K. vitaminok.A zsírral átszőtt izomrostokban vannak az íz és zamatanyagok ,ezért finomabb a háztáji ami ÚGY IS VAN TARTVA!A mangalica tényleg nagyon zsíros a mai igényekhez képest,de nem annyira vizes mint a tápos disznó.Én húsvéti füstöltnek eladtam a hentes havernak egy mangót.Levágta lesózta,ugyanakkor vett egy HÁZTÁJI tápos disznót.3 nap múlva az enyém száraz sóban állt a másik úszott a saját levében.Erről ennyit.
a jó árura van igény az biztos. enyémeket is kiárulja akivel vágatom, de tény hogy zárt piac.
aztán pedig a nagymulti sem méri valami olcsón a vackát. akármilyen silány is legyen az.
lehetne ellene tenni, de sajnos ahhoz a széles réteg kell megint.. hogy ne a multiba mennyen hanem érdeklődjön kinek van jó áruja háznál.
na ez a nehéz ügy, nem a többi.
és extenzívben nem kell feltétlen drágának lennie a húsnak.
Válasz Tree #4008. hozzászólásáraNekünk is volt vörös mangalicánk, vágásnál híre ment és az idősebb ismerősök aki a régi világban cseperedtek egymásnak adták a kilincset, mert boltban már nem lehet kapni 10 cm vastag szalonnát ... persze ők egy szűk vásárló réteg, rájuk az ipar ha akarna tudna alkalmazkodni, mert a vágóhíd leszerződik heti x mangalicára, de ez kevés ha boltok nem rendelik akkor . . .
fél OFF
Nagyot változtak az étkezési szokások, csak az öreganyám idejéig visszanyúlva pl* nem volt étolaj, ezért muszáj volt pár mangalicát tartani amik zsírt adtak, meg valamennyi húst, nem volt hűtő csak jégverem, csak hidegben vágtak disznót az akkor kiolvasztott zsírnak kikellet bírnia a következő vágásig.
Az más kérdés, hogy a melyik az egészségesebb, a földekről akár táp nélkül előállított zsír vagy a hexánozott étolaj . . .
Egy videó alatt a péktanuló srác kijelenti, hogy az nem leveles tészta mert vajjal készült, mert szerinte a leveles tészta az húzó margarinnal készül majd a szakmájában dolgozó meg támogatja a hozzászólását, hiába mondják neki, hogy a vajjal készült is leveles tészta az őt nem érdekli, mert ezt tanulta . . .
Nem tudom hány idősebb fórumozó van, de aki emlékszik a régi péksüteményekre, táskák, batyuk, bukták az tudja miről beszélek, amikor azt mondom a régi sokkal finomabb volt a maiaknál, mert akkoriban zsírral készültek a pékáruk, még ha az ipari volt. A mai leveles pékáruk igen nagy része ilyen száraz vécépapír kategória, a régi meg zsíros zamatos volt, mert egyes ízek zamatok a zsírban oldódnak.
Válasz Garo #4007. hozzászólásáraRészben igazad van.sajnos szükség van minimális koncentrátumra...szalonna meg ha picit több is sikerül a hízóra akkor azt is el tudná adni a vágó..de a jó hangsúlyozom a jó szalonnára azért az országban lenne igény.nem a cipőtalp vastagságú kopasztott redvás bőrűre nyilván....sajnos kicsike réteg engedheti meg magának a házi háztáji dolgokat.sajnos a többség az olcsóság a népbutítás miatt eszi és veszi a multik a nagyüzemek mocskát.a háztáji az háztáji nem üzemi pumpált vizes kutyának se adnám retek hús.engem felháborít h az igazi jó házit elfeledjük helyette a multit választjuk...
Válasz Tree #4006. hozzászólásáraAzzal vitatkoznék, hogy "háztáji" tartásmód mellett vékonyabb szalonnát lehet produkálni mint intenzív tartásnál.
Valamint teljesen feleslegesnek tartom a miértek megértését piac témában. Ha vágóhídra szeretnél hizlalni akkor bizony az intenzív tartásmódot kell követned, tetszik nem tetszik.
Ha egy szűkebb réteget szeretnél kiszolgálni akkor jó(jobb) a háztáji tartás.(ami lényegében már nem létezik, mert mindenki ad legalább valami olcsó koncentrátumot a hízónak).
Alkalmazkodj és ne akard megváltani a világot, mert az úgysem fog sikerülni :)
Válasz Antikaa #4005. hozzászólásáraHáztájiba is ha rendesen tartod lehet még kisebb a szalonna mint a nagyüzemi retken...húsminőségről nem is beszélve...
Válasz Tree #4000. hozzászólására1.a vágóhidak nem szeretnek fizetni a zsírért
2.csak szerződéssel rendelkezőktől vesznek ami meghatároz bizonyos db/év biztos ellátást..
ja és intenzíven lehet 10-20-50 db-ot is tartani...
vagy vagy te állítod elő vagy megveszed a 25kg-os malacokat kb 20000ért és 90nap múlva max 200kg/hízó táppal elkészül...
Válasz a2457 #3996. hozzászólásáraha szabad kérdeznem mennyi kg/hízó táppal számolsz és mennyi idősen számolod az elkészült hízó?
mert intenzív tartásban 150-170 napos korra el kell készülnie és bőven 300kg táp/hízó alatt kell maradni, hogy megérje...
Válasz Tree #4000. hozzászólásáraAbból az egyszerű okból kifolyólag, hogy ahhoz szalonna is társul amiből nem fogy annyi a polcokról. Az meg nem olyan jó buli, ha rajtad marad napi ~700 db sertés szalonnája :) Meg lehet érteni.
Válasz Tree #3998. hozzászólásáraA helyi vágóhíd nem foglalkozik "háztáji" sertésfelvásárlással, gondolom a többi sem, amire jó okuk van.
Sertéstelepek általában 50 db-tól adnak malacot.
Válasz Garo #3995. hozzászólásáraA vágón megveszik a háztájit?bárkit hallok nem veszik át... Sajnos nagyüzemek nem adnak el kis tételben malacot...megsült szőrössss malacért meg itt 20 ezret kérnek....igazi fejre hízó malacok....
Válasz a2457 #3996. hozzászólására1-2 darabnál nem működik gazdaságosan az intenzív tartás.
A bolti tápok 10-12ezer ft körül mozognak, ezért cserébe kapsz egy silány minőségű tápot(kb 10% szóját tartalmaz, legalábbis papír szerint).
Nagy tétleben ~6000-6500 ft-ért(+áfa) megkapod a prémium minőséget. Vagy kevertetsz takarmánykeverő üzemeknél (recept alapján) vagy megveszed a kész tápot pl az UBM-nél.
Válasz Garo #3995. hozzászólásáraintenzív tartásba otthon egyszerűen nemtudok fantáziát látni. megnézem mibe kerül a táp és egyszerűen nem értem hogyan jönnek ki belőle.
akinél vágatok annak van ugyan saját hízója durok+mangalica keverékből, dehát gyakorlatilag amit "fogyasztanak" azt a kisöreg termeli.
sokba nincsen neki, de szerintem úgyis necces vágóhídra vinni. de aztán lehet tévedek, ki mit tud mennyi a táp ára tételben ?
Válasz Tree #3994. hozzászólására~4 hónap és majd örül az ember, ha el tudja adni a malacot fele ennyiért. Most mindenki kocázik, még az is aki hizlalt, bebúgatnak mindent, a végterméktől kezdve a kanokon át a kacsát is.
Jelen pillanatban olcsóbb a minőségi malac sertéstelepről (750-850ft/kg), mint a kistermelőknél.
Szedett vetett 10 hetes besült malac is 15ezrekért megy.
Kérdem én, ha mindenki kocázik akkor mégis ki fogja felvásárolni a malacot? Annyiszor de annyiszor eljátszották már ezt a kistermelők... És még mindig nem veszik észre, hogy saját maguknak lövik az öngólokat.
Hízó ára elég jól tartja magát, vannak ingadozások, de kicsik, 385-415-ig. Legutóbb 2 hete kérdeztem vágón akkor 395 volt, azóta hallottam 405 ft-ot is.
Válasz Tree #3992. hozzászólásáradrága malac+drága takarmány = olcsó hízó,csak a szokásos, lenne de a potenciális hízlalók nem mennek már bele ebbe a pilótajátékba.a kocákat pedig melegváltásban fialtatják, tehát elképzelhető mekkora lesz a kínálat 1-2 hóhap múlva főleg ha így porzik a határ továbbra is.
Üdv! Mi ez a nagy malacár 1000 ft/kg szerintetek fenntartható e ez?nyáron az 1000 forintos malacból hány forintos hízó lesz? Nektek mi a véleményetek erről a kialakult helyzetről?
Válasz Bán Zsolt #3987. hozzászólásárabiztos meghálálja, de igényelni nem igényli a jobb takarmányt és körülményt. nálam együtt vannak szabad tartásban a manga kocák és az f1es malacok, ártányok.
Válasz Mihály-963 #3982. hozzászólásáraNem adom fel az álmaim. valamilyen formában megvalósítom a gazdaságot. A borra már én is gondoltam de az alföldön nagyobb területen kell szőlővel foglalkozni hogy legyen elég bőr belőle az alacsonyabb ár miatt.
Válasz Uricsike87 #3981. hozzászólásáranyugi ne ad fel az álmaid az elmúlt 30 évben több változás volt mint előtte 40-ben jogszabályozás szinten te még fiatal vagy ki tudja mit hoz a jövő egy biztos ha nincs semmid nincs mit féltened hobby szinten meg azt csinálsz amit a tárcád megenged türelem rózsát terem csináld amit tanultál ott a Merci a szádba s mellette meg hajrá csinálj bort alapanyag terem kicsiben aztán hátha mehet majd nagyban is
Hát szomorú ez hogy semmivel nem éri meg foglalkozni. Egyszerre 150db-t is tudnék tartani de az elég nagy befektetés ezért akartam kicsiben kezdeni. Engem jobban az ültetvények érdekelnek szőlő gyümölcs de gondoltam mellette lehetne állatot is tartani. A szüleim már régóta csak szőlővel foglalkoznak az állatot már vagy 10 éve feladták pedig minden adott hozzá. Apu mindig azt mondja hogy a biztos jól fizető munkahelyet nem szabad mezőgazdaságra cserélni de engem az sokkal jobban érdekel. de kezdem azt gondolni hogy csak álom marad a saját gazdaság. Mivel nem tudok több 10 hektárt átvenni tőlük és egyből nagyban termelni.
Válasz a2457 #3975. hozzászólására talán kérd meg a Fazekas miniszter urat hogy tegyen valamit mert attól nem lesz több ember a piacokon mert a multik parkolóját megadóztatja de ha a piacok mellé parkolót építene esetleg egyenlő eséllyel lennének a piacon
Válasz Mihály-963 #3973. hozzászólásárahát, én ezzel tisztában vagyok, és nem is engednék be addig külföldi élelmet ameddig itthon is gazdaságosan előállítható..
de akárhányszor kérdem akárhol ki szavaz rám igazán senki nem emeli fel a kezét :D
Válasz a2457 #3972. hozzászólásáraHát a marhából is csak úgy lehet megélni ha nem pár darab van belőle ha nem sok van akkor csak kereset kiegészítő az is esetleg Én sem abból élek nekem a fő bevétel a kertészet fóliás hajtatás a jószág tartás csak plusz Földem sincs több száz hektár de van pont elég
Válasz a2457 #3972. hozzászólására a helyzet az hogy a háztáji jószág tartásnak befelegzet mert az elmúlt kormányok csak prédikálták hogy az Unió nem változtat semmin :de ők igen mert a multik rákényszerítették az üzemi konyháknak állati hulladék megsemmisítőbe kell vinni a kimaradt étel nem etetheted meg a disznóval( mikor katona voltam saját hizlalója volt a laktanyának) a anyakocát jelentened kell a jegyzőnek állatorvosnak állattartó telepnek kell minősíteni a disznó ólat a szarvasmarha tartás helyét s meg van határozva miből mennyit tarthatsz (nálunk 3 számos állat,50 juh v. kecske 100 tojó tyúk kacsa liba) de a piacra sem engednek ha nincs őstermelőd s akkor is csak heti 250 tojást adhatsz el s csak 50 tyúkot tarthatsz mert ha több akkor pecsételned kell a tojást egy szóval a hazugság vissza üt s elveszi a lehetőséget a kezdő fiataloktól is meg a nyugdíj kiegészítőktől mert ha nem tiltanák ezeket még talán meg élhetnének a munkanélküliek s nem mennének közmunkára a növény termesztést nem is említem mert az még kacifántosabb
Válasz D4kb #3971. hozzászólásáravolt egy üszőm de eladtam félúton mert ordított hogy lehetetlen kijönni belőle...
lenne egy rendfelszedő kocsim még talán neki mernék futni de sanszos hogy 0-ás lenne maximum..
háztáji tojás még működik de csak ilyen teljesen vad tartásban. jövedelem kiegészítésnek ha anyuka vagy a gyerkőcök sokat unatkoznak, és van elég "jószomszéd" aki megveszi az aktuális mennyiséget.
Válasz a2457 #3970. hozzászólásáraAzt ilyen ötletek sajnos már csírájában hallottak Jó volt ez a disznózás de ma már kicsiben nem üzlet Még a marha talán kifizetődőbb de az is csak úgy ha a takarmány javát maga állítja elő az ember
Válasz Uricsike87 #3967. hozzászólásáranemtúljó a kihozatala a vietgonknak. nemtudok róla hogy bárhol átvennék. de mást fajt meg nemigen tudok ami ennyire kicsi igényű volna.
a mostani -18 at pl. nemhiszem hogy sokinen kibirta volna alom és ól nélkül. ezek meg vígan turkáltak meg játszottak.
Válasz a2457 #3966. hozzászólásáraÉrtem. Akkor az nem pálya nekem. Én úgy akarok vagy akartam hízlalni hogy vágóhídra egyben leadom amennyi éppen készen van. De a vietnámit úgy tudom nem veszik vágóra.
Válasz Uricsike87 #3965. hozzászólásáramagán veszi a vietkongot.
pontosabb kifejeés ha úgy mondom hogy más is vágat vele disznót, ami nekem nem kell azt eladogatja a kisöreg. nekem csak annyi a lényeg hogy a napi átlag 20 percemnél többe nem kerül a hús. a minimális kaja meg a vágás ára visszajön abból amit kiárul az öreg. meg marad neki is rajta egy kis extra.
Válasz a2457 #3963. hozzászólásáraNa ez a dolog érdekelne ha nem titok. Hová adod el? Magán vagy valami vágóhíd veszi a vietkong pigeket? Szabad tartás is jó lenne van az ólakhoz 1ha legelő meg 0,5 ha ugar, fás ligetes föld. Be is van kerítve bár csak a fater hobbi birkáinak felel meg a kerítés a desznyó simán átmenne rajta de azt lehet orvosolni.
5062 hozzászólás
Na igen, a legnagyobb bajok a fejekben vannak.
Jobb, finomabb, egészségesebb. Ezek a szavak egy nagyon szűk réteget érintenek meg.
Olcsó, csomagolt, gyors. Ezért meg tolonganak.
Abban a szegény országban élünk, ahol az embereknek nincs pénze jó vagy jobb minőségű ételre, mert holnap is kell venni egy doboz cigit és új cipő is kell, mert ez már egy fél éves.
A zsírtól rettegnek az emberek, pedig tényleg minden finomabb lesz tőle, mint az étolajtól, na meg egészségesebb is. Még a sültkrumpli is. Persze drágább meg nem lehet benne annyiszor sütni, de valamit valamiért.
Fiatal vagyok, de édesanyám szokott leveles tésztát sütni, nem is lehet össze hasonlítani a boltival.
Nálam is jelen van az étolaj, de csak végszükség esetére.
Konkrét példa arra, hogy mennyire értékesíthető a mangalica.
Helyi vágónak az egyedüli beszállítója az egyik ismerősöm, mindig annyit kérnek tőle amennyit el is tudnak adni. Ez heti 1-2 db, de van, hogy 0.
És egy nagy városról beszélünk.
Másik példa szintén helyi gazda, ~400 bio mangalicát tart és nagy részét BP-n értékesíti feldolgozva, viszik is mint a cukrot.
Hozzáteszem ehhez kellett neki 10 vagy 15 év és nem kevés fejfájás.
Talán soknak hangzik a 400, de ha végig gondolja az ember akkor ez csak csepp a tengerben.
Válasz nagypistivagyok2 #4012. hozzászólásárahát igen, csak azért mert a ház mellett van bezárva 2 négyzetméterre.. még nem lesz háztáji.. az még mindíg lehet vizes, zsíros.
nincsen baj a táppal, de szerintem a csak táp megoldás nem hozza azt az ízvilágot amire vevők is. kell hogy mozogjon, túrjon, legeljen. aztán akkor nem 1mm hús van a szalonnán a zsíron kívül.
Válasz _NB_ #4009. hozzászólásáraTanult szakmám szakács.Amikor 1500 bányászra főztünk zsírral készült minden, még az éttermi tészták is pl:aranygaluska,palacsinta,kelt tészták,bukták stb. A zsírban vannak az A.D.E.K. vitaminok.A zsírral átszőtt izomrostokban vannak az íz és zamatanyagok ,ezért finomabb a háztáji ami ÚGY IS VAN TARTVA!A mangalica tényleg nagyon zsíros a mai igényekhez képest,de nem annyira vizes mint a tápos disznó.Én húsvéti füstöltnek eladtam a hentes havernak egy mangót.Levágta lesózta,ugyanakkor vett egy HÁZTÁJI tápos disznót.3 nap múlva az enyém száraz sóban állt a másik úszott a saját levében.Erről ennyit.
a jó árura van igény az biztos. enyémeket is kiárulja akivel vágatom, de tény hogy zárt piac.
aztán pedig a nagymulti sem méri valami olcsón a vackát. akármilyen silány is legyen az.
lehetne ellene tenni, de sajnos ahhoz a széles réteg kell megint.. hogy ne a multiba mennyen hanem érdeklődjön kinek van jó áruja háznál.
na ez a nehéz ügy, nem a többi.
és extenzívben nem kell feltétlen drágának lennie a húsnak.
Válasz Tree #4008. hozzászólásáraNekünk is volt vörös mangalicánk, vágásnál híre ment és az idősebb ismerősök aki a régi világban cseperedtek egymásnak adták a kilincset, mert boltban már nem lehet kapni 10 cm vastag szalonnát ... persze ők egy szűk vásárló réteg, rájuk az ipar ha akarna tudna alkalmazkodni, mert a vágóhíd leszerződik heti x mangalicára, de ez kevés ha boltok nem rendelik akkor . . .
fél OFF
Nagyot változtak az étkezési szokások, csak az öreganyám idejéig visszanyúlva pl* nem volt étolaj, ezért muszáj volt pár mangalicát tartani amik zsírt adtak, meg valamennyi húst, nem volt hűtő csak jégverem, csak hidegben vágtak disznót az akkor kiolvasztott zsírnak kikellet bírnia a következő vágásig.
Az más kérdés, hogy a melyik az egészségesebb, a földekről akár táp nélkül előállított zsír vagy a hexánozott étolaj . . .
Egy videó alatt a péktanuló srác kijelenti, hogy az nem leveles tészta mert vajjal készült, mert szerinte a leveles tészta az húzó margarinnal készül majd a szakmájában dolgozó meg támogatja a hozzászólását, hiába mondják neki, hogy a vajjal készült is leveles tészta az őt nem érdekli, mert ezt tanulta . . .
Nem tudom hány idősebb fórumozó van, de aki emlékszik a régi péksüteményekre, táskák, batyuk, bukták az tudja miről beszélek, amikor azt mondom a régi sokkal finomabb volt a maiaknál, mert akkoriban zsírral készültek a pékáruk, még ha az ipari volt. A mai leveles pékáruk igen nagy része ilyen száraz vécépapír kategória, a régi meg zsíros zamatos volt, mert egyes ízek zamatok a zsírban oldódnak.
Válasz Garo #4007. hozzászólásáraRészben igazad van.sajnos szükség van minimális koncentrátumra...szalonna meg ha picit több is sikerül a hízóra akkor azt is el tudná adni a vágó..de a jó hangsúlyozom a jó szalonnára azért az országban lenne igény.nem a cipőtalp vastagságú kopasztott redvás bőrűre nyilván....sajnos kicsike réteg engedheti meg magának a házi háztáji dolgokat.sajnos a többség az olcsóság a népbutítás miatt eszi és veszi a multik a nagyüzemek mocskát.a háztáji az háztáji nem üzemi pumpált vizes kutyának se adnám retek hús.engem felháborít h az igazi jó házit elfeledjük helyette a multit választjuk...
Válasz Tree #4006. hozzászólásáraAzzal vitatkoznék, hogy "háztáji" tartásmód mellett vékonyabb szalonnát lehet produkálni mint intenzív tartásnál.
Valamint teljesen feleslegesnek tartom a miértek megértését piac témában. Ha vágóhídra szeretnél hizlalni akkor bizony az intenzív tartásmódot kell követned, tetszik nem tetszik.
Ha egy szűkebb réteget szeretnél kiszolgálni akkor jó(jobb) a háztáji tartás.(ami lényegében már nem létezik, mert mindenki ad legalább valami olcsó koncentrátumot a hízónak).
Alkalmazkodj és ne akard megváltani a világot, mert az úgysem fog sikerülni :)
Válasz Antikaa #4005. hozzászólásáraHáztájiba is ha rendesen tartod lehet még kisebb a szalonna mint a nagyüzemi retken...húsminőségről nem is beszélve...
Válasz Tree #4000. hozzászólására1.a vágóhidak nem szeretnek fizetni a zsírért
2.csak szerződéssel rendelkezőktől vesznek ami meghatároz bizonyos db/év biztos ellátást..
ja és intenzíven lehet 10-20-50 db-ot is tartani...
vagy vagy te állítod elő vagy megveszed a 25kg-os malacokat kb 20000ért és 90nap múlva max 200kg/hízó táppal elkészül...
Válasz a2457 #3996. hozzászólásáraha szabad kérdeznem mennyi kg/hízó táppal számolsz és mennyi idősen számolod az elkészült hízó?
mert intenzív tartásban 150-170 napos korra el kell készülnie és bőven 300kg táp/hízó alatt kell maradni, hogy megérje...
Válasz Tree #4000. hozzászólásáraGondolom nem tartanak magánynnyomozót h kiderítse a disznó származását és egészségügyi állapotát.
Válasz Tree #4000. hozzászólásáraAbból az egyszerű okból kifolyólag, hogy ahhoz szalonna is társul amiből nem fogy annyi a polcokról. Az meg nem olyan jó buli, ha rajtad marad napi ~700 db sertés szalonnája :) Meg lehet érteni.
Válasz Garo #3999. hozzászólásáraMiért nem foglalkozik a háztájival? Sokszor jóval jobb a húsminőség mint a nagyüzemi pumpált fenének...
Válasz Tree #3998. hozzászólásáraA helyi vágóhíd nem foglalkozik "háztáji" sertésfelvásárlással, gondolom a többi sem, amire jó okuk van.
Sertéstelepek általában 50 db-tól adnak malacot.
Válasz Garo #3995. hozzászólásáraA vágón megveszik a háztájit?bárkit hallok nem veszik át... Sajnos nagyüzemek nem adnak el kis tételben malacot...megsült szőrössss malacért meg itt 20 ezret kérnek....igazi fejre hízó malacok....
Válasz a2457 #3996. hozzászólására1-2 darabnál nem működik gazdaságosan az intenzív tartás.
A bolti tápok 10-12ezer ft körül mozognak, ezért cserébe kapsz egy silány minőségű tápot(kb 10% szóját tartalmaz, legalábbis papír szerint).
Nagy tétleben ~6000-6500 ft-ért(+áfa) megkapod a prémium minőséget. Vagy kevertetsz takarmánykeverő üzemeknél (recept alapján) vagy megveszed a kész tápot pl az UBM-nél.
Válasz Garo #3995. hozzászólásáraintenzív tartásba otthon egyszerűen nemtudok fantáziát látni. megnézem mibe kerül a táp és egyszerűen nem értem hogyan jönnek ki belőle.
akinél vágatok annak van ugyan saját hízója durok+mangalica keverékből, dehát gyakorlatilag amit "fogyasztanak" azt a kisöreg termeli.
sokba nincsen neki, de szerintem úgyis necces vágóhídra vinni. de aztán lehet tévedek, ki mit tud mennyi a táp ára tételben ?
Válasz Tree #3994. hozzászólására~4 hónap és majd örül az ember, ha el tudja adni a malacot fele ennyiért. Most mindenki kocázik, még az is aki hizlalt, bebúgatnak mindent, a végterméktől kezdve a kanokon át a kacsát is.
Jelen pillanatban olcsóbb a minőségi malac sertéstelepről (750-850ft/kg), mint a kistermelőknél.
Szedett vetett 10 hetes besült malac is 15ezrekért megy.
Kérdem én, ha mindenki kocázik akkor mégis ki fogja felvásárolni a malacot? Annyiszor de annyiszor eljátszották már ezt a kistermelők... És még mindig nem veszik észre, hogy saját maguknak lövik az öngólokat.
Hízó ára elég jól tartja magát, vannak ingadozások, de kicsik, 385-415-ig. Legutóbb 2 hete kérdeztem vágón akkor 395 volt, azóta hallottam 405 ft-ot is.
Válasz sanyi1965 #3993. hozzászólásáraHízó árra mit tippelsz a nyárra? Illetve 1-2 honap múlva a malacra?
Válasz Tree #3992. hozzászólásáradrága malac+drága takarmány = olcsó hízó,csak a szokásos, lenne de a potenciális hízlalók nem mennek már bele ebbe a pilótajátékba.a kocákat pedig melegváltásban fialtatják, tehát elképzelhető mekkora lesz a kínálat 1-2 hóhap múlva főleg ha így porzik a határ továbbra is.
Üdv! Mi ez a nagy malacár 1000 ft/kg szerintetek fenntartható e ez?nyáron az 1000 forintos malacból hány forintos hízó lesz? Nektek mi a véleményetek erről a kialakult helyzetről?
Sziasztok van e valakinek tapasztala az INVE nevű premix vagy koncentrátum családdal ha igen milyen genetikán használta milyen eredményekkel?
Sziasztok!
Sano bonni-m fortét etet valaki? Be kellene segítenem a kocának, mert előhasi és sikerült 16-ot pottyantania de nem bírja tejjel.
Válasz csizmás kandúr #3988. hozzászólásáraKöszönöm
Válasz Bán Zsolt #3987. hozzászólásárabiztos meghálálja, de igényelni nem igényli a jobb takarmányt és körülményt. nálam együtt vannak szabad tartásban a manga kocák és az f1es malacok, ártányok.
Sziasztok valakinek van tapasztalata hogy a mangalicához képest a duroc Manga f1 mennyivel igényli a jobb takarmányt esetleg meghálálja?
Válasz imi99 #1425. hozzászólásáraszia! Honnan vetted a pietrain kocákat??
Válasz finta97 #3984. hozzászólásáraecet.
Valaki tudna-e ajánlani nekem valami étvágyhozó tápot olyan 40-50 kilós malackáknak?
Válasz Mihály-963 #3982. hozzászólásáraNem adom fel az álmaim.
valamilyen formában megvalósítom a gazdaságot. A borra már én is gondoltam de az alföldön nagyobb területen kell szőlővel foglalkozni hogy legyen elég bőr belőle az alacsonyabb ár miatt.
Válasz Uricsike87 #3981. hozzászólásáranyugi ne ad fel az álmaid az elmúlt 30 évben több változás volt mint előtte 40-ben jogszabályozás szinten te még fiatal vagy ki tudja mit hoz a jövő egy biztos ha nincs semmid nincs mit féltened hobby szinten meg azt csinálsz amit a tárcád megenged türelem rózsát terem csináld amit tanultál ott a Merci a szádba s mellette meg hajrá csinálj bort alapanyag terem kicsiben aztán hátha mehet majd nagyban is

Hát szomorú ez hogy semmivel nem éri meg foglalkozni. Egyszerre 150db-t is tudnék tartani de az elég nagy befektetés ezért akartam kicsiben kezdeni. Engem jobban az ültetvények érdekelnek szőlő gyümölcs de gondoltam mellette lehetne állatot is tartani. A szüleim már régóta csak szőlővel foglalkoznak az állatot már vagy 10 éve feladták pedig minden adott hozzá. Apu mindig azt mondja hogy a biztos jól fizető munkahelyet nem szabad mezőgazdaságra cserélni de engem az sokkal jobban érdekel. de kezdem azt gondolni hogy csak álom marad a saját gazdaság. Mivel nem tudok több 10 hektárt átvenni tőlük és egyből nagyban termelni.
Válasz a2457 #3979. hozzászólására

Válasz D4kb #3977. hozzászólásárajam, majd adblue-ba kell fingani :D:D:D
Válasz Mihály-963 #3973. hozzászólásáraEzt hivják demokráciának,és még van aki el is hiszi...
Válasz Mihály-963 #3973. hozzászólásáraItt már azt is szabályozni akarják hogy mikor mekkorát finghat az ember
Válasz a2457 #3975. hozzászólására talán kérd meg a Fazekas miniszter urat hogy tegyen valamit mert attól nem lesz több ember a piacokon mert a multik parkolóját megadóztatja de ha a piacok mellé parkolót építene esetleg egyenlő eséllyel lennének a piacon
Válasz Mihály-963 #3973. hozzászólásárahát, én ezzel tisztában vagyok, és nem is engednék be addig külföldi élelmet ameddig itthon is gazdaságosan előállítható..
de akárhányszor kérdem akárhol ki szavaz rám igazán senki nem emeli fel a kezét :D
Válasz a2457 #3972. hozzászólásáraHát a marhából is csak úgy lehet megélni ha nem pár darab van belőle ha nem sok van akkor csak kereset kiegészítő az is esetleg Én sem abból élek nekem a fő bevétel a kertészet fóliás hajtatás a jószág tartás csak plusz Földem sincs több száz hektár de van pont elég
Válasz a2457 #3972. hozzászólására a helyzet az hogy a háztáji jószág tartásnak befelegzet mert az elmúlt kormányok csak prédikálták hogy az Unió nem változtat semmin :de ők igen mert a multik rákényszerítették az üzemi konyháknak állati hulladék megsemmisítőbe kell vinni a kimaradt étel nem etetheted meg a disznóval( mikor katona voltam saját hizlalója volt a laktanyának) a anyakocát jelentened kell a jegyzőnek állatorvosnak állattartó telepnek kell minősíteni a disznó ólat a szarvasmarha tartás helyét s meg van határozva miből mennyit tarthatsz (nálunk 3 számos állat,50 juh v. kecske 100 tojó tyúk kacsa liba) de a piacra sem engednek ha nincs őstermelőd s akkor is csak heti 250 tojást adhatsz el s csak 50 tyúkot tarthatsz mert ha több akkor pecsételned kell a tojást egy szóval a hazugság vissza üt s elveszi a lehetőséget a kezdő fiataloktól is meg a nyugdíj kiegészítőktől mert ha nem tiltanák ezeket még talán meg élhetnének a munkanélküliek s nem mennének közmunkára a növény termesztést nem is említem mert az még kacifántosabb
Válasz D4kb #3971. hozzászólásáravolt egy üszőm de eladtam félúton mert ordított hogy lehetetlen kijönni belőle...
lenne egy rendfelszedő kocsim még talán neki mernék futni de sanszos hogy 0-ás lenne maximum..
háztáji tojás még működik de csak ilyen teljesen vad tartásban. jövedelem kiegészítésnek ha anyuka vagy a gyerkőcök sokat unatkoznak, és van elég "jószomszéd" aki megveszi az aktuális mennyiséget.
azt kb kifújt mint a nyulazás.
Válasz a2457 #3970. hozzászólásáraAzt ilyen ötletek sajnos már csírájában hallottak Jó volt ez a disznózás de ma már kicsiben nem üzlet Még a marha talán kifizetődőbb de az is csak úgy ha a takarmány javát maga állítja elő az ember
Válasz Uricsike87 #3969. hozzászólásáraotthon felhízlalni ilyen 6-8-10 vagy 20 süldőt vágóhídnak , tápon, nem fogja megérni sehogyansenemse sose már.
Válasz a2457 #3968. hozzászólásáraHát nekem az a lényeg hogy eladható legyen nem az igénytelenség. Így a vietnámit elfelejtem.
Válasz Uricsike87 #3967. hozzászólásáranemtúljó a kihozatala a vietgonknak. nemtudok róla hogy bárhol átvennék. de mást fajt meg nemigen tudok ami ennyire kicsi igényű volna.
a mostani -18 at pl. nemhiszem hogy sokinen kibirta volna alom és ól nélkül. ezek meg vígan turkáltak meg játszottak.
Válasz a2457 #3966. hozzászólásáraÉrtem. Akkor az nem pálya nekem. Én úgy akarok vagy akartam hízlalni hogy vágóhídra egyben leadom amennyi éppen készen van. De a vietnámit úgy tudom nem veszik vágóra.
Válasz Uricsike87 #3965. hozzászólásáramagán veszi a vietkongot.
pontosabb kifejeés ha úgy mondom hogy más is vágat vele disznót, ami nekem nem kell azt eladogatja a kisöreg. nekem csak annyi a lényeg hogy a napi átlag 20 percemnél többe nem kerül a hús. a minimális kaja meg a vágás ára visszajön abból amit kiárul az öreg. meg marad neki is rajta egy kis extra.
Válasz a2457 #3963. hozzászólásáraNa ez a dolog érdekelne ha nem titok. Hová adod el? Magán vagy valami vágóhíd veszi a vietkong pigeket? Szabad tartás is jó lenne van az ólakhoz 1ha legelő meg 0,5 ha ugar, fás ligetes föld. Be is van kerítve bár csak a fater hobbi birkáinak felel meg a kerítés a desznyó simán átmenne rajta de azt lehet orvosolni.