FantasyLandia adatlapja

Becenév:FantasyLandia

Csatlakozott:2012-02-28 16:40:42

Utolsó belépés:2019-05-07 15:54:42

Fórum hozzászólás:23

Fórumhozzászólásai

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2019-05-07 18:59:04

  Válasz Drisa #6172. hozzászólására
  Köszönöm!
  Így gondoltam én is, de holnap azért megejtem a Földhivatalt...

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2019-05-07 16:22:24

  Sziasztok!


  Kifüggesztés ideje alatt van-e lehetőség földműves nyilvántartási iránti kérelem beadására?
  Adott egy eladó sorban lévő föld ami közvetlen mellettünk van, de már van 1.5 ha területünk. Utólag értesültünk az eladásról, meg is vennénk, de azt mondta egy ismerős hogy ezt buktuk, mert az adásvételi szerződés ideje alatt nem voltunk regisztrált földművesek.
  Ez valóban így van?

  Természetesen minden megfelel a földművessé nyilvánítás követelményeinek (3-5 éves bevétel, őstermelő, helyben lakó közvetlen "szomszéd").
  Holnap vinném be a földművesként való nyilvántartásba vétel iránti kérelmet, de ha ez valóban így van, akkor...

  Köszi a válaszokat!

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2014-12-02 21:42:34

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2014-12-02 14:29:12

  Sziasztok!
  Földeladási ügyben érdeklődnék, hátha valaki tud érdemben tanácsot adni...
  Adott egy 3600m2-es gyümölcsös (tök üres!) amit eladnánk egy barátunknak, aki építeni szeretne rá. A mai napon elmentünk egy ügyvédhez érdeklődni, hogy mi ennek a menete. Nagyon lehangolódva és kedvtelenül jöttünk el az ügyvédtől, mert az Ő elmondása szerint nem lehet 5 évig építeni rá semmit!
  Valahogy nem tudom elképzelni, hogy nincs megoldás arra, hogy legalább egy 70-80 m2-es gazdasági épületet se tudjon rá építeni?!
  Valaki tudna-e tanácsot adni, hogy ilyen helyzetben mi lenne a legjobb lépés, hogy építeni tudjon a gyümölcsösre, vagy szántóra?
  Van még egy olyan opció hogy a barátunk testvérének van egy szántója (közvetlen az eladásra szánt telek szomszédja), és arra gondoltunk hogy Ő megvenné, majd összevonatná a két telket. Ilyenkor van-e lehetőség a gazdasági-épület építésére? Ki lehet-e vonatni a művelési ágból a 400m2 területet, hogy egyáltalán építeni lehessen rá?
  Arra gondolok, nem hiába íratják alá a vásárlóval, hogy 5 évig más célra nem hasznosítható a földterület, és erre hivatkozva elutasíthatják az építési engedélyt! Vagy ez így nem állja meg a helyét?

  Köszönöm a válaszokat előre is!

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2014-08-08 12:44:34

  Válasz #860. hozzászólásra

  Köszönöm!
  Nekünk eddig is fel volt címkézve minden dobozka (10 db-os chilipaprika), minden adattal feltüntetve.
  Valójában a Zöldség-gyümölcs minőségellenőri hatósági igazolvány hiányzik, amiről a múlt évben nem is tudtunk (a falugazdász nem tett említést róla, hiszen rajtunk kívül van még több száz ügyfele).
  Ezek szerint ezt pótolni kell...
  Nem lecsózunk, hanem savanyúságot készítünk és gyümölcsből lekvárt, de ahhoz elengedhetetlen a nyilvántartás hogy miből mennyit termeltem, és dolgoztam fel. Ehhez kerestem és keresem még mindig a minta sablont, vagy szerkesztek én egyet. Gondolom nincs megszabva törvényileg, hogy szóról szóra mi legyen benne...

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2014-08-08 11:29:38

  Válasz #857. hozzászólásra

  Köszi a gyors választ!
  ---
  Még annyit, hogy honnan tudnék letölteni úgynevezett kistermelői minta dokumentumokat, nyilvántartási mintákat (sehol nem találok, csak a bio-kontroll hungária oldalán), pld.: előállított termék mennyiségéről, az előállítás idejéről, miből mennyit használtam fel, adtam el stb...

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2014-08-08 10:47:20

  Sziasztok!
  Őstermelő vagyok 3 éve. Az idei paprikákkal ki szeretnék menni a nagybanira, de a könyvelőm szerint nem lehet, mert nincs hozzá meg minden papírom. Ő sem tudta megmondani mire gondolt valójában, azt mondta kérdezzem meg a falugazdászt.
  Ami van: őstermelői igazolvány, permetezési napló, nyugtatömb, számlatömb, ős- és kistermelői reg.szám...
  Mire gondolhatott? - mert a piacon árusítottunk eddig is ezekkel a feltételekkel, de a nagybanira mi kell még?

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2013-08-12 08:20:18

  Válasz #2593. hozzászólásra
  Köszi!
  Az van, hogy a férjem van a sorrend elején, mert nekünk két telkünk is érinti a szóbanforgó telket, és őstermelő is. A baj viszont az, hogy a "szomszéd úr" szándékosan kivárta az utolsó napot, hogy nekünk még csak lehetőségünk se legyen arra, hogy beadjuk a vételi szándékunkat, hogy ne vigye el senki a telket a barátaink elől. Mi pont ezért nem akartuk megvenni, mert ők szerettek volna idejönni mellénk.
  Még érdeklődtünk 2 hete hogy valaki jelzett-e vásárlási szándékot, de a hivatal részéről nem volt a válasz. Úgy gondoltuk, akkor ez a barátainké lesz, és ők is örültek...
  Nos, ezt jól kihasználva, megkerülve mindenkit, aljas módon belépett az igénytelen, gazos szomszéd az utolsó nap a képbe, és benyújtotta a hivatal zárása előtt 10 perccel a vásárlási szándékát...
  Szerintem ez a pofátlanság, és a sumákság legfelsőbb foka, ennél lejjebb már nincs!!!

  Tudom sokak szerint ez ilyen, de számomra ez mocskos húzás volt, főleg hogy tudott róla hogy a barátaink ezért hitelt vettek fel és 2 hónapja letétben van az ügyvédnél...

  Röviden ennyit...
  Ma megpróbál visszalépni az eladástól az föld eladója (tudja ő is hogy nem lehet), mert mindent megpróbál hogy ne ezé az emberé legyen a föld, de tudjuk hogy ez már halott ügy...
  Anno felajánlotta neki is a vételi szándékot, de még 6 hónapja nem kellett neki a föld. Most hogy szépen ki lett takarítva, 2x megszántva, 2000 db akác tavasszal beültetve, így már kellett neki sumák módon.


 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2013-08-09 01:26:13

  Sziasztok!
  Olyan kérdésem lenne, amire nagyon sürgős válasz kellene...
  Kedves barátaink beleszerettek a mellettünk lévő szántóba, és 2 hónappal ezelőtt (holnap jár le a kifüggesztés határideje) kezet ráztak az eladóval és megegyeztek mindenben. Pénz letétben az ügyvédnél..., erre ma hívja az ügyvéd a barátainkat hogy van jelentkező a szántóra. uhhhhh...
  Ilyenkor mit lehet tenni, hogy ne vegye el egy spekuláns - mert sejtjük ki áll a háttérben-, aki az utolsó pillanatra hagyta ezt a vásárlási szándékot.
  Mi vagyunk 2 telekkel is a szomszédai a szántónak, a férjem két gyümölcsöse pont érinti ezt a szántót, és a férjem őstermelő...
  Van-e lehetőségünk arra hogy a miénk legyen a telek, aztán majd átpapírozzák egymás között... Vagy a férjem eladja valamikor a barátainknak...
  Milyen lehetőségek vannak még?
  Köszi előre is a választ!

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2013-07-29 00:30:32

  Válasz #184. hozzászólásra

  Hervad és olyan barnás foltok jelentek a leveleken, mintha leforráztam volna vmivel. Tegnapelőtt szórtam a tövekhez (de nem közvetlen mellé) a Yara Calcinitet, majd belocsoltunk közvetlen minden tövet egyenként. Ma vettük észre, hogy valószínű megégette a gyökerét. Van olyan fajta paprika, amin meg sem látszik a kártétel, de van amelyiken már csak paprika van...
  Sajnos nem csepegtetve adtuk nekik, hanem fejtrágyaként, és 20-30g biztos volt egy tő körül :(
  Hihetetlen, de megtörtént...

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2013-07-28 22:02:05

  Válasz #181. hozzászólásra

  Köszönöm, hogy gyorsan válaszoltál! Akkor már csak reménykedünk hogy legalább a fele megmarad. Második évünk, talán jövőre jobban odafigyelünk az adagolásra!
  Megy a csöpögtetés, hátha....

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2013-07-28 21:44:11

  Sziasztok!

  Calcium-Nitrát túladagolás történt nálunk sajnos a paprikáknál, és a legtöbb már most 2 nap elteltével erősen dobálja a leveleket, és mutatják a túladagolás tüneteit.
  Gyors átszaladtam a szomszédbácsihoz tanácsért (utólag), aki 35 éve termel szezonális zöldségeket... Ő nyugtatgatott smile smile , és azt mondta ha megtörtént már kár idegeskedni rajta, inkább locsoljam 2 napon át napi kétszer legalább, mert ilyenkor nagyon kell neki a víz hogy átmossuk a talajt (homok). Ő is járt már így, és a sok locsolástól csak a 30%-a ment ki a paprikájának. Nos, ha ez így lenne akkor nagyon boldog lennék!
  A kérdésem a következő: valóban működik ez a locsolós dolog? Mert most 5 órán át locsoltam 950 tő papeszt egyenként, és most éjszakára még a csöpögtetőt is elindítjuk.
  Ilyen esetben a Humix Universal segít valamit, vagy fölösleges egyelőre bármit adni?
  Köszi előre is a válaszokat!

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2013-05-27 10:39:49

  Sziasztok!
  Igaz nem fűszerpaprikával, hanem chilivel kapcsolatosan kérdeznék...
  Mivel 1 hete kritikán aluli az időjárás, szinte leálltak a paprikák a fejlődésben, és olyan kis csúfok lettek hogy nem ismerek rá a Habanero-ra.
  A csatolt fotón látszik a különbség, ami ugyanabból a "vetésből", azzal a különbséggel hogy a cserepes bent maradt a fóliában, és a meggyötört kinézetű kint van a szabadföldben.
  A kérdésem az lenne, hogy ha azt szeretném hogy jobb és erősebb kondicióban legyenek, mit adjak nekik hogy magukhoz térjenek ebből a "halál közeli" állapotból? Ami itthon van: Amalgerol, Humix Universal, Wuxal, Yara Mila több féle... és csalánázalék.

  Köszi előre is a választ!

  Habanero

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2012-07-31 12:53:20

  Szia!

  Köszi a választ. Azt viszont nem tudom, hogy mi az az EU reg. szám!?

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2012-07-30 22:48:10

  Valaki! S-O-S válaszoljon, mert fontos! Köszi...

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2012-07-30 20:05:25

  Sziasztok!

  Édesapám nevére lett kiállítva az őstermelői igazolvány (mivel Ő a nyugdíjas a családban), és azt mondta a falugazdász hogy nyugodtan árusíthatok én is a piacon -kivétel a nagybani-, ha írunk egy meghatalmazást!
  Nos, most megakadtunk egy picit, mert nem tudom hogy mi szerepeljen a meghatalmazáson? Segítő családtag, vagy csak simán mint családtag?
  Mert ugye ez nem mindegy az NAV-nak, ha véletlen ellenőriznének, hogy fizet utánam járadékot, vagy sem...
  A segítő családtag ez alól mentesül, ha jól tudom. Azt viszont nem, hogy van-e még ilyen lehetőség, mert régebben volt ha jól emlékszem...

  Köszi előre is a válaszokat!

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2012-05-06 00:43:54

  Köszi, már megoldódott! 99% hogy gomba és talán baci...

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2012-05-05 01:08:50

  A kép lemaradt...

  Levél sárgulás

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2012-05-05 01:06:01

  Sziasztok!

  Tudom ez nem Chili paprika fórum, de biztos tudtok segíteni. Cayenne chili paprikáról lenne szó...
  2 hete kiültetett paprikáim alsó levelein sárgulást véltem fölfedezni, amitől nagyon félek, mert az az érzésem hogy ez nem jó jel...
  1 hete kaptak Mospilant, 4 napja Dithane-t, és ma Ferticare 14-11-25 levéltrágyát. 1 hete pedig fűkaszálékot (csak gyep, fűnyírás után) raktam köré kb.: 5 cm vastagon. A férjem szerint lehet befulladtak, mert a szárak körül nem hagytam a levegőzésnek helyet, vagy túl öntöztem.
  Én viszont valami vírusos betegségre gyanakszok, de remélem nem az!
  Ma vettem észre ezeket a tüneteket, de 2 nappal ezelőtt, még tuti nem voltak rajta a leveleken. - csak az alsó leveleken vannak!

  Szerintetek mi lehet ez a tünet? Vírus? Tápanyaghiány? Befulladt a paprika a kaszálék alatt? - kicsit rohad a tövénél a fű, mert elég istálló "szaga" van smile unsure

  Köszönöm a válaszokat előre is!


 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2012-03-05 19:32:37

  Válasz #351. hozzászólásra

  Ez egy nagyon profi, és mindent kimerítő hozzászólás volt.
  Igaz nem nekem szólt, de sokat tanultam belőle :)
  Komolyan elgondolkodtunk az uralkodó széljárással kapcsolatban, hiába van a környékünkön szinte minden fólia az uralkodó széliránnyal nem párhuzamosan!

  Jó olvasni a hozzászólásaidat!

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2012-03-02 21:42:09

  Sziasztok!

  Kezdő vagyok a témában, ezért lenne egy pár fontos kérdésem...


  Több heti kutakodás, keresgetés ellenére sem jutok egyről a kettőre, hogy megéri-e chili paprikát termelni? Van-e rá piac és kereslet?
  Egyszer csak jött az ihlet, egy őstermelő barátunkkal való hosszabb beszélgetés után...
  Állítása szerint a fűszernövények (levendula, rozmaring, oregano, citromfű) mellett nyugodtan fogjunk bele dísz-chili paprika termesztésbe...

  Itt gondolok a dísz-chilire cserepes kiszerelésben, és egyéb különleges fajtákra (fatalii, habanero, jalapeno) darabos vagy akár kilós eladásra. Azért említem a darabos eladást, mert kilóra elég húzós az ára.

  Kérdésem a következő: hol érdemes elindulni, ezen gyönyörű és csípősen-finom fűszernövények értékesítésének útján? Melyikre lenne nagyobb piac? - a díszpaprika cserepes változatára, vagy inkább a darabos/kilós kiszerelésű chili paprikára?
  Ti tapasztalt termelők vagytok, megköszönöm a hasznos és jó tanácsot!

  ...és még egy "okos" kérdés: ezeket a paprikákat fóliában ajánlott nevelni, vagy elbírja a szabadföldi termesztést is? - a szélsőséges időjárási viszonyoktól tartok (szél és a magas hőingadozás)!


  Válaszokat előre is köszönöm!


 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2012-02-28 19:30:01

  Válasz #24. hozzászólásra

  Valószínű, mert ma regisztráltam az oldalon először smile smile

 • Ugrás a témához » FantasyLandia | 2012-02-28 16:58:30

  Válasz #4. hozzászólásra

  Szia!

  Tudom hogy nem friss a fűszernövényekkel kapcsolatos topik, de érdeklődnék hogy foglalkozol-e még ezekkel a szépséges fűszernövények termesztésével?
  Amennyiben igen, akkor a következő kérdésem az lenne hogy van-e lehetőség nagyobb tétel vásárlására?
  A nagyobb tétel nálam mondjuk olyan 4-5 fajta fűszernövényből 100-150 db-ot jelentene 9-es vagy 10-es műanyag cserépben.

  A választ előre is köszönöm

[bezárás x]