A NAK elnöke levélben szólította fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőségét, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a magyar gazdálkodóktól egy TV riportban elhangzottak miatt. A TV2 Tények műsorának január 11-i riportjában a Magyar Közút szóvivője többek között arról beszélt, hogy: „Az egyre több vadbaleset egyik oka az lehet, hogy az utóbbi időszakban a szántások egyre közelebb kerültek az utakhoz.” A cég szóvivője úgy nyilatkozott: „És hogyha betemetik az árkokat a gazdák, akkor a vadak is könnyebben tudnak eljutni a burkolatra.”

Erre válaszolt nyílt levélben a Közút vezérigazgarója, aki elnézést kért azoktól a gazdáktól, akiket a riport esetleg megbántott, ahogy írja: "Társaságunknak a legkevésbé sem áll szándékában kedvezőtlen színben feltüntetni a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások és gazdák tevékenységét." A vezérigazgató szerint a riportban elhangzottakat nem szabad általánosan értelmezni, a cég tisztában van azzal, hogy a legtöbb gazda szabályosan műveli földterületeit.

vad

A Magyar Közüt elnézést kért, de hozzátették, nem akartak általánosítani – fotó: Shutterstock

A levélben kifejti: "A megadott tájékoztatásnak fontos eleme volt, hogy hangsúlyoztuk: számos oka lehet annak, hogy a vadak a közutakra jutnak, ebből csak az egyik az, ha a zöld sávként működő árkokat is beszántják. Semmiképpen sem tömeges jelenségről van szó, de sajnos a gyakorlatban előfordulnak olyan esetek, amikor ilyesmit tapasztalunk. Nem a gazdák általános tevékenységéről beszéltünk tehát, hanem arról, ha közúti területet is érintenek a földművelési munkáikkal. Az interjúban is arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az árkok beszántása elsősorban a közutak állapotában okozhat problémát."

Hozzáteszi, hogy a Széchenyi István Egyetem szakértői által megfogalmazottakkal egyetértenek, amely szerint a vadak egyedi viselkedésére a gazdáknak nincs olyan hatása, hogy azokért felelősségük általánosan kimondható lenne. És hangsúlyozzák, hogy a Közút szóvivőjének nyilatkozata bizonyos kirívó esetekre kívánta felhívni a figyelmet, nem ált szándékukban általánosítani.

A levél zárásaként a Közút vezérigazgatója így fogalmazott. "Bízom benne, hogy a fentiek alapján a továbbiakban is eredményes és jó kapcsolatot ápolhatunk valamennyi gazdálkodóval és mezőgazdasági szervezettel."

A levél teljes hosszában elolvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján.