Újdonság a biogazdálkodásban! Környezetkímélő, gyors és pontos gyomirtás egyszerre két oldalon, vegyszer nélkül
Tavaly mutatták be először a mechanikus gyomirtás új úttörőjét, a BERTI által gyártott ECOROW/D-t. Csillagkerekek és gumiujjak együttes alkalmazásának köszönhetően alapos gyomirtást végez a sorok alatt. A csillagkerekek elvágják, a gumikerekek kiforgatják a gazt, így a legkevésbé invazív módon végzi a gyomtalanítást.

Azért a traktort nem adja kölcsön a gazda – igaz? – VIDEÓ!
Az RAGT Termelői Verseny 2018-as díjátadó gálaműsorára rendhagyó, szórakoztató kisfilmeket készítettünk. Első főszereplőnk Kopcsa Antal hajdúvidi gazdálkodó, aki egy rendkívül aszályos, nehéz év után 12 tonna feletti kukoricaterméssel nyert az RAGT Termelői Versenyen a régiójában.

Az agrárügyfeleknek személyre szabott kiszolgálásban lesz részük a megújult Takarékbankban
A Takarék Csoport célja, hogy a kis és közepes agrárgazdaságok legfőbb finanszírozója legyen, és emellett a nagyobb vállalkozásoknak, cégeknek is vonzó szolgáltatásokat nyújtson. Minderről Hollósi Dáviddal, a Takarék Agrár Igazgatóság vezetőjével beszélgettünk, aki elmondta azt is, hogy a következő egy évben várhatóan a csoport összes tagja integrálódik a leendő nagybankba, a Takarékbankba.

Égető a munkaerőhiány a szőlő-bor ágazatban – felmérés készül róla
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) február 19-én online felmérést indított, melynek célja a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőinek részletes feltérképezése.

szőlő

A felméréssel a munkaerő-piaci gondok enyhítését szolgáló intézkedések kidolgozását segítenék – fotó: Pixabay

Az Európai Bizottság megemeli a termelőknek nyújtható nemzeti támogatás maximumát
A jelenlegi 15 ezerről 25 ezer euróra emeli a mezőgazdasági termelőknek nyújtható nemzeti támogatás felső határát az Európai Bizottság.

Ingyenes kiadványok szántóföldi és kertészeti növényvédelmi megoldásokról
Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2019, a Szántóföldi kultúrák, valamint a Szőlő- és gyümölcsültetvények növényvédelme 2019 is. A Nufarm kibővült termékpalettájának részletes bemutatásával a gyakorlatban felmerülő kérdések megválaszolásához nyújt segítséget a kiadvány.

Jakab István: Arra kell törekedni, hogy egyre kevésbé használjuk a felszín alatti vizeket öntözésre
A Digitáis Agrár Stratégia kész, most már olyan működőképes gyakorlattá kell összeállnia, amellyel a legkisebb ráfordítással, a lehető legmagasabb hozamot elérve lehet művelni az ország ötmillió hektárnyi szántóföldjét.

Kiváló kukorica- és napraforgó-vetőmagok mellé egy kis mosoly is jár! – VIDEÓ!
Izgalmas, új technológiát jelentenek a HI CORN kukoricák – a magas olajsavas napraforgó szegmensben pedig itt a KLARIKA HO CL és a TOSCANA CS HO... Mindezek mellé pedig egy kedves adomány és széles mosoly is jár!

Kibírta a repce a téli mínuszokat? Hogyan segíthetjük az állományt tavasszal?
Ahol nem kellően fejletten érte a tél a repcét, a hideg károsíthatta a növényeket. Fontos ezért időben felmérni az állományt és megtervezni a tavaszi kezelési stratégiákat.

repce

A hótakaró nem sokáig védte a repceállományokat – fotó: RAPOOL Hungária Kft.

Látogatható a világ első alagútban épített hajtatóháza
London forgalmas belvárosában, egy második világháborús óvóhely elhagyott alagútjaiban, 33 méterre a felszín alatt egy hajtatóházat rendeztek be, ahol gyökérzöldségeket és gyógynövényeket termesztenek több szinten, termőtálcákban elhelyezve.

Több száz kilogrammos termésnövekedés baktériumtrágyák használatával
Az istállótrágyázás háttérbe szorulásával 1992 óta egyre intenzívebben csökken a talajok szervesanyag-tartalma, ezért a kutatók szerint elengedhetetlen a baktériumtrágyák használata. Általuk nemcsak a növénykultúrák minősége javul, a terméshozam is több száz kilogrammal nőhet.

2020-ra eltűnhetnek a fecskék Magyarországról – és mi tehetünk róla
Ha nem történik jelentős változás, akkor 2020-ra eltűnhetnek a fecskék, pedig szinte az összes mezőgazdasági kártevőt irtják, és halálos betegségektől is védenek minket.

Lombtrágyázás – erősítse meg az őszi vetést tavasszal!
Van még olyan kezelés a termelők eszköztárában, amivel jelentősen javítható a növény általános állapota, stressztűrő képessége, betegség-ellenállósága és ezzel végső soron a várható terméseredmények is. Ez a kora tavaszi erősítő lombtrágyázás. Nézzük, hogyan segíthetjük az áttelelő növényeket egy egyszerű, ámde hatásos eszközzel!

Aláírásgyűjtésbe kezd a NAK és a MAGOSZ a tervezett uniós forráselvonások miatt
Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának forráscsökkentése ellen indít petíciót az agrárkamara és a MAGOSZ.

kép

A NAK tiltakozik a KAP keretének csökkentése ellen – fotó: Shutterstock

Munkaerőhiány, növekvő költségek – a kertészeti ágazat kihívásaira jelenthet megoldást a precíziós termelés
A kertészeti ágazatot az egyre növekvő kézimunkaerő hiánya, az inputanyagok, az energia drágulása és a környezettudatosabb gazdálkodás iránti elvárás állítja kihívások elé. Ezekre lehet megoldás a munkák gépesítése és az egyre precízebb, akár növényegyedre szabott kezelések alkalmazása.

Mikor és mivel védekezzünk a kalászosok gombabetegségei ellen?
Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászosgabona-termesztés: változik (csökken!) a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása, és növekednek a termésátlagok is!

Tavaly a növényvédelmi gondok többsége leküzdhető volt, mi lesz idén?
A termés mennyiségét, minőségét komoly kár nem érte. Mit hozott nekünk 2018, és mit viszünk át 2019-re?

Hogyan tudunk 140 000 Ft / hektár többletprofitot elérni differenciált kijuttatással napraforgóban?
Ki tudja, mennyi pluszköltségünk van amiatt, mert nem a talajállapotnak megfelelően trágyázunk! Ha pontosan annyit juttatunk ki minden tápanyagból, mint amire szükség van, sokat spórolhatunk.

Mindent a repce növényvédelméről: mikor, miért, mivel?
Az ingyenes Nufarmer magazin tavaszi különszámának főszereplője a repce, köszönhetően annak, hogy – bár Magyarországon nem mindenhol optimálisak számára a feltételek – az egyik legnagyobb árbevételű kultúra, stabil piaccal.

A gazdálkodói bizalom nélkül már nem lehet tovább haladni
Mi lenne, ha a szervizmérnök azelőtt tudná, hogy baj van a géppel, hogy a meghibásodás bekövetkezne, vagy ha bármikor, bárhonnan szemmel tarthatnánk a gépünket? Ezek a szolgáltatások már elérhetőek, ott vannak a gazdák birtokában, csak nem alkalmazzák őket. Harsányi Zsolttal, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnökével, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk a PREGA Konferencia és Kiállításon.

traktor

A nagyobb gyártók 150-200 LE fölötti traktorai közül mindbe tesznek ilyen rendszereket – fotó: AXIÁL Kft.

Új gazdabolt nyílt hatalmas választékkal
Tudósítás a második magyarországi KRAMP franchise kiskereskedelmi bolt megnyitójáról, Szegedről.

Kukoricahibridek kedvező áron és kiváló alkalmazkodóképességgel
Az Oseva kínálatában a gazdák mindenféle termesztési körülmények közé megtalálják az igényeiknek megfelelő, alkalmas fajtát.

Így mérsékelhetik a kukoricatermelők az időjárás okozta károkat
A termésbiztonság növelése érdekében a vetésszerkezetünk kialakításakor is tehetünk hatékony lépéseket. Érdemes megfontolni a korai, nagy stressztűrő képességgel rendelkező hibridek vetését.

200 hektáron gazdálkodik precíziósan a Vas megyei termelő – vajon megéri?
Nemcsak az 500 hektáros birtokoknak éri meg a helyspecifikus gazdálkodás alkalmazása, mondja Lágler Richárd, aki saját példáján ad tanácsot a helyspecifikus technológiák bevezetésére.

Így lehet gazdaságos a bárányhizlalás
Sok tényező nehezíti a juhászatok versenyképességét, ezért nem mindegy, milyen módszert választunk a bárányok hizlalására.

Tovább nőttek a földárak – már közel másfélmillió forintba kerül a termőföld hektárja
Tavaly egy hektár termőföld országos átlagára 1,437 millió forint volt, ami 12 százalékkal magasabb a 2017-es átlagárhoz képest. A legmagasabb országos átlagárak a Dél-Alföldön (1,757 millió forint/hektár) alakultak ki.

Ellés-előrejelzés, fejőrobotok, okos takarmányozás – az állattartás legújabb fejlesztései
Az állattenyésztéshez, annak mindennapi gyakorlatához, a tartástechnológiához, szaporodási managementhez és takarmányozáshoz kapcsolódó egy-egy probléma innovatív megoldását mutatták be a PREGA Állattenyésztési szekciójának előadói.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.