Az év második fele már a közelgő AGRITECHNICA kiállítás lázában telt. A gyártók sorra mutatták be a szaksajtónak a hannoveri vásáron debütáló újdonságaikat. Nyár közepén nagyszabású sajtótájékoztató keretében bemutatkoztak a Fendt új szerzeményei isAz új FENDT 900 VARIO nagytraktorszériával a gyártó egy tejesen új traktort dob a piacra.

A Schäffer rakodógépgyártó beindította az új 23e és 24e típusú, elektromos hajtású, önjáró homlokrakodó gépeinek gyártását. Az új rakodógépben lítium-ion akkumulátorok szolgáltatják az energiát a meghajtáshoz, és háztartási hálózatról kényelmesen feltölthetők.

Az itthon leginkább önjáró zöldborsó-betakarító gépeiről ismert holland Ploeger az idei hannoveri agrárseregszemlére a CM4240 típusjelzésű prototípus fejlesztésű magajáró rendképző géppel készült. A különleges önjáró eszköz az osztrák Reiter céggel közös, többéves fejlesztés eredménye.

Idén áprilisban ünnepelte a svájci Hürlimann, a traktorgyártásának 90 éves jubileumát. Az LWZ-Liebeggben tartott ünnepség keretein belül mutatták be újdonságaikat. Az évforduló kapcsán a nagy múltú traktorgyár idén az új XL PRO traktorcsalád bemutatásával a korábbi XL széria kínálatát 250 LE-ig bővíti fölfelé.

Az öt modellből álló szériában a két alsó modell azonos teljesítménnyel (175.4 és 165), 4, illetve 6 hengeres motorral érhető el – fotó: Hürlimann

A Kirovec traktorgyár új szerzeménye a K7 traktorszéria, hatalmas érdeklődés közepette, vörös fényárban, orosz zenei aláfestés mellett gördült a függöny mögül a színpadra a gyárban tartott premieren, ahol mintegy 200 vendég, elsősorban a világ különböző részeiből származó márkakereskedők előtt leplezték le az új erőgépet, idén júliusban.

A KUHN is sok újdonsággal készült a hannoveri szakvásárra. A nyár közepén tartott sajtótájékoztatójukon többek között az új SB sorozatú szögletes nagybálázókat, az új VB 7100 sorozatú változó kamrás hengeres bálázókat és az OPTIMER L 9, illetve 12 méteres munkaszélességű rövidtárcsákat mutatták be.

Idén nyáron mutatkozott be a Lite-Trac LT-350 eszközhordozó, amely a közép-angliai Peterborough-ban található Lite-Trac Systems Ltd. újdonsága. Az új típus lényegében a korábbi SS2400 és SS3000 eszközhordozójuk továbbfejlesztett, a mezőgazdasági feladatokhoz még inkább pozicionált változata. Legutóbb a Cereals angol agrárszakvásáron mutatták be a nagyközönségnek.

Idén nyáron mutatkozott be a nagyközönség előtt a Lite-Trac eszközhordozó – fotó: lite-trac.com

Márciusban adtunk hírt arról, hogy a Kubota a Buhler Industries Inc. gyártási és termelési tapasztalatait használja fel új mezőgazdasági traktorszériájának gyártásához. Az akkori sajtóközlemények arról szóltak, hogy az új széria fejlesztése öt évvel ezelőtt kezdődött el. A traktorok gyártását az Egyesült Államokban és Kanadában, 2019 második felében indítják el a Buhler winnipegi gyárában. Időközben az új M8 traktorszériát bemutatták a tengerentúlon, és megismerhettük, milyen technikai jellemzőkkel bíró szériával lép a Kubota egy újabb teljesítménylépcsőt fölfelé, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada piacain.

A német HORSCH is sok újdonsággal készült az idei AGRITECHNICA-ra. Az új sorközművelő kultivátor családjának. A Transformer különlegessége a teljesen integrált, oldalra tolható keret. Az új Cultro TC könnyen vontatható duplakéses henger, amely 3 és 12 méteres munkaszélességben lesz elérhető. A megújult HORSCH Leeb PT önjáró permetezőnél minden lehetséges helyen javítottak valamit. Maradt a díjnyertes BoomContol – de most 42 méteres szórókeret-szélességben is, akár 42 szakasszal.

Megérkezett a CLAAS LEXION kombájnok második generációja! A 790-313 LE teljesítménytartományban, APS SYNFLOW HYBRID és APS SYNFLOW cséplési rendszerekkel, hét hibrid és hat rázóládás modellből áll az újgenerációs széria. Az AVERO kombájncsalád, hogy teljesítse a Stage V emissziós normákat, új, nagyobb teljesítményű motorokat kapott. A CLAAS új fixkamrás bálázót is bemutatott. A ROLLANT 520 új tömörítőhenger-koncepcióval, optimalizált lánckenéssel és modern dizájnnal kerül a piacra. A CLAAS bemutatta a JAGUAR 990-et, a 900-as silózó sorozat legújabb top modelljét is.

Hannoverben mutatta be a MAN Truck & Bus a MAN Engines mezőgazdasági gépekhez fejlesztett új dízelmotorját, valamint a TGS 18.510 4x4 BLS-alapú mezőgazdasági teherautót.

A MAN AgroTruck új generációja a hannoveri szakvásáron mutatkozik be a nagyközönség előtt – fotó: truck.man.eu

A fehérorosz Gomselmash júliusban tesztelte első, sűrített földgázzal meghajtott, Palesse GS4218 CNG típusjelzésű prototípus kombájnját, amely a nagyközönség előtt szintén az AGRITECHNICA-n mutatkozott be. A betakarítógépben egy StageV emissziós besorolású, 350 lóerős, 8 hengeres, V-elrendezésű, 12 literes, Cummins IS12 G típusú dízel erőforrást alakították át földgázüzeművé.

Új típusjelzést kapott az AGRITECHNICA-n bemutatott példány – fotó: Agroinform.hu

A LEMKEN német munkagépgyártó vállalat tovább bővíti portfólióját, méghozzá egy sikeres és innovatív márka termékeivel, a SULKY műtrágyaszóróival. A két cég szoros együttműködési megállapodását az AGRITECHNICA 2019 előtt jelentette be.

Nagy meglepetést keltett a CASE IH afrikai és közel-keleti piacra szánt újdonsága, a 4077, 4088 és 4099 típusokból álló 4000-es széria, amely külsőre kísértetiesen hasonlít a 2366/2377/2388 modellekből álló legendás utolsó, egykoron leköszönt sorozatára.

Az új 4000-es kombájncsalád külső hasonlósága kísértetiesen hasonlít az egykori 2300-as sorozathoz – fotó: Case IH

A lejtős terepet is könnyedén veszik a Pöttinger megújult NOVADISC kaszaszéria-modelljei, melyek legnagyobb újdonsága, hogy a traktorhoz képest +22 és -30 fokos mozgási ívben is képesek dolgozni.

A Kverneland is számos újdonsággal készült a hannoveri kiállításra. Vontatott, nagy munkaszélességű modellekkel bővítette vetőgépkínálatát. A DG II széria két, 9, illetve 12 méteres munkaszélességű modellből áll. Az új vontatottpermetező-sorozattal, iXtrack T6-tal új szegmens felé nyit a cég a vontatott permetezők piacán. Az e-drill és e-drill maxi forgóborona + vetőgép-kombináció családját most egy e-drill maxi plus jelölésű, osztható tartályos kivitellel bővítette.

A Krone új, változó kamrás hengeres bálázószériát mutatott be az idei hannoveri AGRITECHNICA-n. Kifejezetten alacsony nedvességtartalmú szálastakarmányok és szalma nagy teljesítményű, magas sűrűségű bálázására tervezték az új bálázógépcsaládot.

A KUBOTA novemberben az AGRITECHNICA kiállításon mutatta be az M7003 sorozatú traktorokat, az első példányok pedig várhatóan 2020 elején kerülnek értékesítésre.

Az Argo Tractors cégcsoporthoz tartozó McCormick az idei hannoveri AGRITECHNICA-n mutatta be frissített X7.6 traktorsorozatát. Az öt átdolgozott McCormick X7.6 modell 6,7 literes Betapower hathengeres Fuel Efficiency FPT NEF 67 motorját továbbfejlesztették, hogy kielégítse a Stage V szintű emissziós követelményt.

A John Deere újdonságoffenzívát indított az AGRITECHNICA-n. A 6M sorozatú traktorcsalád újabb generációját fejlesztette ki, amely felváltja a korábbi 6M, 6MC és 6RC szériákat. Az új L600-as szögletes nagybálázó-sorozattal pedig a jelenleg elérhető, L1500-as családot váltják le az európai piacon. Frissítést kaptak a John Deere 8000/9000 önjáró szecskázók. A megújult 8R traktorsorozat is bemutatkozott, amely immár háromféle járószerkezettel érhető majd el. A 8R sorozat mellett, a 7R traktorcsalád is megújult. A legnagyobb feltűnést a vadonatúj fejlesztésű X9 rotoros kombájn premierje keltette.

A hannoveri kiállítás ideje alatt beszámoltunk még a Joskin újdonságairól, a Farmtech megújult trágyaszórójáról, az új Hardi vontatott permetezőről, a Kröger új pótkocsijáról, a Valtra szélvédőre vetített kijelzőjéről, a Bergmann megújult átrakókocsijáról és a Massey Ferguson traktorkoncepciójáról többek között.

Arról is beszámoltunk, hogy a fehérorosz minszki traktorgyár milyen újdonsággal készül Hannoverbe. A bemutatásra került Belarus-742 típusnévre hallgató új koncepció, az 50-70 lóerős kategóriát lefedő új széria előhírnöke volt az AGRITECHNICA-n. A gyártó közlése szerint az új széria már összhangban áll a mai modern traktorépítési tendenciákkal, és erőforrása kielégíti a Stage V EU-s emissziós előírásokat.

A CASE IH számos újdonságai bemutatkozásának is az őszi, hannoveri szakvásár adott otthont. A 140-es kombájnsorozatot jövő évtől felváltó, új 150-es Axial-Flow kombájnszériát is megismerhettük. Az LB XL szögletes nagybálázócsaládját egy extra nagy nyomású HD modellel egészíti ki, melyet az AGRITECHNICA-n mutatott be.

Bemutatkozott az AGRITECHNICA-n a világrekorder, nagy sebességű vetésre képes Tempo L vetőgép központi magfeltöltésű modellváltozata, illetve a Tempo WideLining, a világ első művelőnyom kialakítására képes szemenkénti vetőgépe, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy hígtrágyát juttassanak ki silókukorica-állományba anélkül, hogy mindez korlátozná a potenciális termőképességet.

Az ANNABURGER az idei AGRITECHNICA kiállításon három újdonsággal is jelentkezett. Új nyerges, billenőplatós pótkocsi és tridem tartálykocsi, illetve traktorvontatású, szintén tridem tengelyes hígtrágya-kijuttató is felvonult. Szintén az idei AGRITECHNICA-n mutatkozott be az új MF TW 160 körbála-csomagoló és a változókamrás bálázócsaládjuk facelift (ráncfelvarrott) verziói, az MF RB 4160V és MF RB 4180 V típusok.

Összeállításunk végére az AGRITECHNICA legmerészebb traktorkoncepcióját hagytuk, amely a nem is olyan távoli jövőképet mutatta meg a traktorfejlesztési irányok tekintetében. Ezzel búcsúztatjuk el a nemzetközi gépújdonságokban igen gazdag, 2019-es évet. Mindenkinek Boldog Új Évet kívánunk!