Az ernyőszervezet kiemelte az aszály és a hőhullám hatását a nyár végén, különösen Északnyugat-Európában, ami miatt a szarvasmarha-takarmány iránti kereslet is növekedett. A szélsőséges időjárási viszonyok által kiváltott későbbi termelésnövekedés azonban nem volt olyan drámai, mint 2019 elején lehet, amikor a takarmánykészletek várhatóan tovább csökkennek. Tavaly egyes gazdák korábban vitték az állatokat vágásra, ami csökkentette a takarmány iránti keresletet.

A megnövekedett baromfitenyésztés (különösen Lengyelországban és Franciaországban) nagyobb takarmánykeresletet jelentett, míg a sertések összetett takarmánya iránti keresletet a sertéshúsárak 2018 második felében bekövetkezett csökkenése és az Ibériai-félsziget jó gabonatermése befolyásolta. 2019-re a szarvasmarha-takarmány iránti kereslet várhatóan 2 százalékkal csökken három évig tartó jelentős kereslet után.

szarvasmarha

Tavaly egyes gazdák korábban vitték az állatokat vágásra, ami csökkentette a takarmány iránti keresletet – fotó: Pixabay

A kocák számának csökkenése és a magasabb jóléti előírások kedvezőtlen hatása valószínűleg az ágazatból származó kereslet 0,5 százalékos csökkenéséhez vezet az idén. A baromfitakarmány iránti kereslet a nemzetközi helyzettől függ, különösen Brazília exportképességétől, de a kereslet 1 százalékos növekedése várható.

A teljes összetett takarmánytermelés várhatóan 0,5 százalékkal csökken 2019-ben. A végleges becsléseket és a 2018-as számok részletes bontását a FEFAC éves, nyári közgyűlésén adják ki.

Összetett takarmánytermelés (2018/2017)

millió tonna 2017 2018 változás (%)
Szarvasmarha-takarmány 45 46 +2
Sertéstakarmány 51,5 51 -1
Baromfitakarmány 55 55,5 +1
Összesen 160 161,5

Ukrán baromfivállalat EBRD-kölcsönt kap

Az MHP Csoport, az európai baromfitenyésztők szervezete (AVEC) szerint a csirkefilé Unióba való korlátlan vámmentes behozatalát teszi lehetővé az a 100 millió eurós hitel, amelyet az ukrán MHP-csoport kapott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) egy szlovéniai baromfivállalat megvásárlására. Az AVEC szerint az ukrán termelők egy olyan speciális húsrész (mell egy kis szárnyrésszel) kialakításával tudják megkerülni a vámok fizetését, amely a zéró vámtarifaszám alá tartozik az Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi megállapodás alapján.