Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Az új évben a Vidékfejlesztés Minisztérium már nem felügyeli a vízügyet

  2013. december 31., kedd 11:19 Gazdaság

  Január 1-jétől a Belügyminisztérium felügyeli a vízügyet, azaz megszűnik az az állapot, hogy a vízügyi kérdések részben a vidékfejlesztési, részben a belügyi tárcához tartoznak.

 • A jövedéki adó januári változásáról

  2013. december 31., kedd 11:04 Terménypiacok

  A jövő évtől módosul a jövedéki adó, a módosítások az adminisztráció ésszerűsítését valamint a visszaélések visszaszorítását célozzák. A pálinkafőzés jövedéki szabályozásában könnyítések lépnek életbe.

 • Január 1-jével létrejön a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

  2013. december 31., kedd 10:42 Gazdaság

  2014. január 1-jével megkezdi működését a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). A gödöllői székhellyel megalapított központ tizenhárom agrár- és élelmiszergazdasághoz kapcsolódó kutatóintézet összevonásával, működésének összehangolásával jön létre és további négy kutatóintézet gazdasági társaságként csatlakozik hozzá.

 • Mi változik az élősertés és a félsertés áfájának január elsejei csökkentésével?

  2013. december 31., kedd 10:26 Állattenyésztés

  Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jén a jelenlegi 27 százalékról; a döntés a jövő évi adótörvényekkel együtt lép hatályba, a szakértők szerint a mérséklés ellenére a területről származó adóbevételek várhatóan szinten maradnak a szektor fehéredésének köszönhetően.

 • Fazekas Sándor: a mezőgazdaság 2013-as kibocsátása 2265 milliárd forintra nő a múlt évi 2173 milliárdról

  2013. december 31., kedd 10:06 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaság 2013-ban jobban teljesített, mint a korábbi években, amit az is jelez, hogy a harmadik negyedévben tapasztalható 1,8 százalékos GDP-növekedéshez jelentős, csaknem 50 százalékos mértékben járult hozzá - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek az ágazat 2013-as teljesítményét értékelve.

 • Vizsgálódik az adóhivatal a jogosulatlanul megkért területalapú támogatásokkal kapcsolatban

  2013. december 30., hétfő 19:48 Gazdaság

  Nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a területalapú támogatásokkal kapcsolatban egy december közepén érkezett feljelentés alapján, konkrét gyanúsításokról azonban még nem lehet beszámolni - közölte a NAV bűnügyi sajtóirodája az MTI érdeklődésére hétfőn.

 • Mit tegyünk a szennyvízzel?

  2013. december 30., hétfő 09:31 Környezetvédelem

  A szennyvíztisztítás mindenütt sok gondot, de főleg nagy ráfordítást igényel. Ezért is érdekes az a módszer, mely révén a fényenergia felhasználásával, katalizátorok alkalmazásával a szennyezett vizeket eredményesen lehet kezelni, azokból a szennyező anyagokat kivonni.

 • Az Alkotmánybírósághoz fordult a káptalantóti piac üzemeltetője a termőföldként nyilvántartott földterület ügyében

  2013. december 29., 20:22 Terménypiacok

  Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Harmathy Ildikó, a káptalantóti termelői piac tulajdonos-üzemeltetője, kezdeményezve, hogy a testület korrigálja állásfoglalását, amely szerint a termőföld nem amortizálódik és korlátlan ideig használható. Azt mondta: "nem peresíthető közérdek" miatt fordult az Ab-hez.

 • Profitot hozott az idei év a hazai tejágazat számára

  2013. december 29., 15:44 Terménypiacok

  Kedvező évet zárt 2013-ban a magyar tejágazat, a tejtermékek piaca egész évben keresleti volt, ez pedig mind a termelők, mind a feldolgozók számára jövedelemtöbbletet eredményezett - mondta Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az MTI-nek az ágazat teljesítményét értékelve.

 • Növelni kell a sertéstenyésztők versenyképességét, és hét éven belül meg kell kétszerezni a sertésállományt

  2013. december 29., 14:59 Állattenyésztés

  A hazai sertéságazatnak mindössze 10-15 százaléka termel versenyképes körülmények között, ezért az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) forrásaiból decemberben megnyílt pályázati keret az élelmiszer-feldolgozók fejlesztése mellett tenyésztő és hizlaló telepek technológiai korszerűsítését is segíti majd - mondta a...

 • Erdészeti Stratégia - Fejlesztések hazai igények alapján, uniós forrásokból

  2013. december 29., 11:37 Erdő- és vadgazdálkodás

  A Nemzeti Erdészeti Stratégiában megfogalmazott célokhoz szükséges fejlesztések mintegy 90 százalékát az uniós vidékfejlesztési forrásokból lehet finanszírozni - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI megkeresésére.

 • Műanyag-előállítás - másképpen - Növények, hulladékok hasznosítása

  2013. december 29., 09:22 Környezetvédelem

  Már a 90-es évek végén Ausztriában faporra, kukoricadarára, gyantára alapozva műanyagokat gyártottak. Ezek az anyagok nagy hasonlóságot mutattak a fával, de könnyebben formálhatók és számos közülük vízálló volt.

 • Budai Gyula: a Tanyafejlesztési Programra továbbra is szükség van

  2013. december 28., szombat 12:12 Gazdaság

  Az elmúlt 3 évben csaknem 6 milliárd forint jutott a tanyákon a népesség megtartását szolgáló feltételek fejlesztésére, azonban Budai Gyula államtitkár szerint még több éven át szükség van a Tanyafejlesztési Program forrásaira ahhoz, hogy a tanyák mintegy 300 ezer lakosa számára biztosítottak legyenek a belterületeken élőkéhez hasonló...

 • Januártól változik a halgazdálkodási törvény

  2013. december 27., péntek 19:55 Állattenyésztés

  Számos, horgászokra vonatkozó változás lép életbe 2014. január elsejétől: az új halgazdálkodási törvény módosításai érintik többek között az állami horgászjegyeket, a fogási naplókat, de egyes halfajok kifogható méretét és napi kifogható mennyiségét is.

 • A Világ és Európa mezőgépipari termelése

  2013. december 27., péntek 10:12 Gépészet

  Az elmúlt kilenc év alatt folyamatosan nőtt a mezőgépipari termelés a világon. Ezen idő alatt 54 milliárd euróról 96 Mrd euróra emelkedett, amely 77,8 %-as bővülést jelent.

 • Folyamatok ellenőrzése a biogáz berendezésekben

  2013. december 27., péntek 09:06 Környezetvédelem

  A németországi ttz Bremerhaven cég több német kutatói intézménnyel kooperációban egy olyan kutatási projektben dolgozik, mely egy gyorsteszt kidolgozását célozta meg a biogáz-berendezésben a mikrobiológiai állapot értékelésére.

 • Nemzeti gyógynövény mintakert - Újabb világpiaci lehetőségre hívja fel a figyelmet

  2013. december 25., szerda 14:36 Kertészet és szőlészet

  A Kárpát-medence élővilágát, őshonos állatait felvonultató oktató központot és turisztikai bemutató helyet alakítanak ki a Balaton déli partján: első lépésként jövőre Balatonőszödön nemzeti gyógynövény mintakert létesül 50 millió forint pályázati forrás felhasználásával - közölte az ötletgazda Somogy-Táj Nonprofit Kft. ügyvezetője az...

 • A traktorpiaci tendenciák

  2013. december 25., szerda 14:00 Gépészet

  A magyar traktor- és mezőgéppiacra a hektikusság a jellemző, amelyet zömében a géptámogatások elérhetősége generál. Amikor pályázni lehetett EU-s géptámogatásra a traktorvásárlások felgyorsultak, ellenkező esetben pedig visszaestek. Mi a helyzet világviszonylatban? Erről szól cikkünk.

 • A magyar agrárminiszter kész fogadni osztrák kollégáját

  2013. december 23., hétfő 20:51 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kész fogadni osztrák kollégáját, Andrä Rupprechtert, aki találkozót kért tőle az osztrák gazdálkodókat érintő magyarországi földügyletekkel kapcsolatban.

 • Haltermelők: bőséges a karácsonyi halellátás

  2013. december 23., hétfő 11:11 Terménypiacok

  Bőséges a karácsonyi halkínálat, hiánnyal nem kell számolni, és a tavalyi képest az árak sem emelkedtek - mondta el a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke az MTI-nek.

 • Négyszáz tonna hortobágyi hal talál gazdára decemberben

  2013. december 22., 16:07 Terménypiacok

  Négyszáz tonna halat értékesít decemberben a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. - tájékoztatta Lupsán Róbert vezérigazgató az MTI-t.

 • Fazekas: fenntartható fejlődés mellett kell javítani a vidéki életminőségen (frissített +Videó!)

  2013. december 21., szombat 12:52 Környezetvédelem

  A vidéki városok lakóinak is joguk van a nagyvárosi életszínvonalhoz, amit azonban a fenntarthatóságot célzó fejlesztésekkel együtt kell elérni – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter szombaton Túrkevén.

 • Jakab István: nemzeti integrációra van szükség az agrárgazdaságban (frissített)

  2013. december 21., szombat 12:39 Gazdaság

  A gazdákat, a feldolgozóipar szereplőit és a nagy kereskedelmi láncokat is magában foglaló nemzeti agrárgazdasági integrációt szorgalmazott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke szombaton Debrecenben, a városi agrárgazdasági bizottság alakuló ülésén.

 • Az osztrák mezőgazdasági miniszter Fazekas Sándorral egyeztetne a földhasználatról

  2013. december 21., szombat 12:24 Szántóföld

  Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter Fazekas Sándornak írt levelében kifogásolta, hogy jövő május 1-től érvényét veszti a magyar szántóföldek külföldiek által törvényesen megszerzett használati joga. A kérdésben a miniszter egyeztetést kezdeményezett magyar kollégájával.

 • Budai Gyula: egyes állatvédelmi szervezetek káros ténykedése Magyarországon túlnyúló ügy

  2013. december 21., szombat 12:12 Gazdaság

  Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szerint egyes állatvédelmi szervezetek káros ténykedése Magyarországon túlnyúló ügy, ezért a német, a magyar és a lengyel érintetteknek támogatniuk kell egymást.

 • Tokaji Wine Boutique Étterem nyílt Torontóban

  2013. december 21., szombat 11:49 Terménypiacok

  Megnyílt Torontóban a Tokaji Wine Boutique Étterem pénteken, amely a kontinensen elsőként rendelkezik magyarországi pincészetek termékeinek értékesítésére szóló, illetve a kanadai piacon egyedüliként a magyar borok helyszíni forgalmazására szóló joggal.

 • A magyar élelmiszereket is Oroszországba szállítja (+videó!)

  2013. december 20., péntek 19:49 Terménypiacok

  Magyarországon hozza létre fuvarozási vállalatát a Magnit, Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca, amely így egy 1000 kamionból álló járműflottát és az azt kiszolgáló infrastruktúrát hoz létre Kelet-Magyarországon, körülbelül 1500 új munkahelyet teremtve ezzel - jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és...

 • FruitVeB: a zöldség-gyümölcs ágazat 2013-as teljesítménye átlagos volt

  2013. december 20., péntek 17:42 Kertészet és szőlészet

  A zöldség-gyümölcs ágazat 2013-ban a korábbi évekhez hasonlóan mintegy 162 ezer hektáron termelt, és az össztermés a sokévi átlagnak megfelelően 2,5 millió tonna körül alakult - közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) az MTI-vel.

 • A Vidékfejlesztési Minisztérium meghirdeti a Zöld Forrás 2014 pályázatot

  2013. december 20., péntek 15:27 Környezetvédelem

  A minisztérium 2014-ben is meghirdeti a Zöld Forrás pályázatot. A tervezett keret 70 millió forint. Egy jelentkező legalább 400 ezer, legfeljebb 2 millió forintot igényelhet.

 • 100 év CLAAS számokban - 5. rész - alkatrészek - a legnehezebb alkatrész 2,5 tonnát nyom

  2013. december 20., péntek 15:23 Gépészet

  Gondolta volna, hogy a legnehezebb CLAAS alkatrész…2,5 tonnát nyom? Ez pedig nem más, mint a XERION fokozatmentes hajtóműve, amely pont olyan nehéz, mint a CLAAS legkisebb traktora, a NEXOS.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]