Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • VM: újabb földhaszonbérleti szerződéseket adtak át

  2013. szeptember 27., péntek 08:17 Gazdaság

  A kormányzat célja, hogy minél több fiatal gazda és családi vállalkozás kapjon földet - a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint a többi között ezt hangsúlyozta Bitay Márton, a tárca állami földprogramért felelős államtitkára csütörtökön a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) látogatóközpontjában, ahol...

 • Az IGC javította a globális búzaterméssel kapcsolatos várakozását

  2013. szeptember 27., péntek 08:04 Szántóföld

  Javított a világ búzatermésére vonatkozó előrejelzésén csütörtökön a Nemzetközi Gabonatanács (IGC), amely kisebb kukoricaterméssel számol ugyanakkor globálisan az eddig vártakhoz képest.

 • Földhaszonbérlet - Gondban a juhászok

  2013. szeptember 27., péntek 07:56 Állattenyésztés

  Az állami pályázatokon gyakran nem az évtizedek óta juhtartással foglalkozók nyernek, ezért a döntően bérelt földet használó juhászok nehéz helyzetbe kerülnek - számol be róla pénteki cikkében a Világgazdaság.

 • Jövőre 7 százalékkal csökken az EU cukorgyártása

  2013. szeptember 26., csütörtök 20:45 Gazdaság

  Az Európai Bizottság azzal számol, hogy a 2013/2014-es idényben 7 százalékkal csökken az Európai Unió cukorgyártása a hamarosan lezáródó piaci évhez képest.

 • Új energiafűzfajta nemesítésén dolgozik egy dombóvári cég

  2013. szeptember 26., csütörtök 20:34 Gazdaság

  Az eddigieknél nagyobb hozamú és megbízhatóbb energiafűzfajta nemesítésén dolgozik a dombóvári Agrár-Béta Kft. a Magyar Tudományos Akadémia szegedi biológiai kutatóközpontjával közös, több mint 500 millió forintos projektben.

 • Üzemelhet a Kőröstej sajtüzemének hajdúböszörményi csarnoka (+Video)

  2013. szeptember 26., csütörtök 16:19 Gazdaság

  Átadták a Kőröstej cégcsoport sajtüzemének új üzemrészét csütörtökön Hajdúböszörményben.

 • A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot

  2013. szeptember 26., csütörtök 13:57 Gazdaság

  A gyulai önkormányzat 850 millió forintért megvásárolta a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát eszközeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től. Az adásvételi szerződést csütörtökön írták alá Gyulán.

 • Mennyibe kerül a szilva, krumpli, zöldborsó, alma? - Nagybani körkép

  2013. szeptember 26., csütörtök 10:43 Terménypiacok

  Milyen áron kél a karfiol, burgonya, szilva, alma, zöldborsó, paradicsom, zöldbab a hazai és a nemzetközi piacokon? Megtudhatja a legfrissebb agrárkutatási jelentésből.

 • A kukorica és a búza világpiaci ára - AKI jelentés

  2013. szeptember 26., csütörtök 09:58 Terménypiacok

  Rekordnak számító globális kukoricatermés várható a 2013/2014. gazdasági évben: a 957 millió tonnára prognosztizált kibocsátás közel 100 millió tonnával múlhatja felül az előző szezonét. A bőséges termés az élelmezési és takarmányozási célú felhasználás növekvő igényeinek kielégítése mellett a készletek feltöltéséhez is elegendőnek...

 • Őszi haltelepítés a Balatonon

  2013. szeptember 26., csütörtök 09:28 Gazdaság

  Hétfőn megkezdődnek az őszi balatoni haltelepítések, mintegy 315 tonna pontyot és több száz darab süllőt, csukát, harcsát engednek a tóba 19 helyszínen december közepéig - tájékoztatta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-t csütörtökön.

 • A vártnál több kukorica terem az idén

  2013. szeptember 26., csütörtök 09:16 Szántóföld

  Lényegesen nagyobb a korábban becsültnél a várható kukoricatermés - írta a Magyar Nemzet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb felmérésére hivatkozva.

 • Ígéretes piac a magyar meggy számára Olaszország

  2013. szeptember 25., szerda 21:03 Kertészet és szőlészet

  Olaszország jó piaci lehetőséget kínál a magyar meggytermelők számára - mondta Csizmadia György, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, a Gyümölcs Főbizottság elnöke az MTI-nek szerdán a Macfrut szakkiállításon, az olaszországi Cesenában.

 • Magyar gazdák helyzetével ismerkedett Budai Gyula Kárpátalján

  2013. szeptember 25., szerda 20:47 Gazdaság

  Magyar mezőgazdasági vállalkozók helyzetével ismerkedett és gazdafórumon vett részt Kárpátalján Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán.

 • Tokaj-Hegyalján október közepén kezdődhet a nagyszüret

  2013. szeptember 25., szerda 17:39 Kertészet és szőlészet

  A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken várhatóan október közepén kezdődik a nagyszüret, ekkortól kezdik szedni a tőkékről a hagyományos fajtákat, a furmintot és a hárslevelűt, ugyanakkor a korán érő sárga muskotály szőlő felvásárlása már befejeződött - tájékoztatta Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt., Magyarország egyetlen állami...

 • VM: nincs tájékoztatási kötelezettségük a gazdálkodóknak a Négy Mancs felé

  2013. szeptember 25., szerda 17:38 Gazdaság

  A magyarországi gazdálkodóknak nincsen semmilyen tájékoztatási kötelezettségük a Négy Mancs nevű állatvédő szervezet felé - hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), miután arról értesült, hogy aktivisták a magyar libatenyésztőket zaklatják.

 • Itthon vagy!-hétvége - Szüreti programmal készülnek Szekszárdon

  2013. szeptember 25., szerda 17:25 Kertészet és szőlészet

  Hagyományos szüreti programot rendeznek Szekszárdon szombaton az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! elnevezésű sorozathoz kapcsolódva, a történelmi borvidék vendége lesz Kóbor János, az Omega együttes énekese és Rákay Philip, a rendezvény ötletgazdája, az M1 és az M2 programigazgatója.

 • Kiemelkedő kórusok lépnek fel az Európai Bordalfesztiválon

  2013. szeptember 25., szerda 16:59 Kertészet és szőlészet

  Az Európai Bordalesztivál két évtizedes történetének legmagasabb színvonalat képviselő kórusai kaptak meghívást a férfikarok ezen találkozójának idei fellépéseire, amelyeket szeptember 27. és 29. között tartanak a villányi borvidék több pincészetében és Pécsen.

 • Itthon vagy!-hétvége - Színes programok Veszprém megyében

  2013. szeptember 25., szerda 16:23 Gazdaság

  Szent Mihály-napi búcsú, szakrális emlékek, gasztronómiai programok várják az érdeklődőket Veszprém megyében az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! elnevezésű országos rendezvényfolyam részeként; a megyéből több mint száz település csatlakozott a közmédia felhívásához.

 • Az Európai Bizottság már most megnyitná az uniós borpiacot Moldova előtt

  2013. szeptember 25., szerda 15:49 Kertészet és szőlészet

  Az uniós piac mielőbbi teljes megnyitását javasolja az Európai Bizottság a Moldovából származó borok importja előtt.

 • Müthing szárzúzók – kiváló hatásfok a szabadalmaztatott technológiáknak köszönhetően

  2013. szeptember 25., szerda 10:03 Gépészet

  A Müthing márkanév már nagyon jól cseng Nyugat-Európában, hiszen az ottani gazdálkodók többsége használja ezeket a szárzúzókat a szántóföldi növénytermesztésben, illetve utak-, parkok gondozására.

 • Az albán gazdaságfejlesztési miniszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

  2013. szeptember 25., szerda 09:59 Gazdaság

  A szeptember 15-én hivatalba lépett új albán kormány gazdaságfejlesztési miniszterét, Arben Ahmetajt fogadta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár kedden Budapesten - tudatta az államtitkár sajtófőnöke az MTI-vel.

 • Négy termékkel bővült a hungarikumok gyűjteménye

  2013. szeptember 25., szerda 09:48 Gazdaság

  A csabai kolbásszal, a hízott libából előállított termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres-cseppel bővítette a hungarikumok gyűjteményét a Hungarikum Bizottság keddi, székesfehérvári ülésén – jelentette be a bizottság elnöke.

 • Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek nemesítése

  2013. szeptember 25., szerda 09:23 Szántóföld

  Az Optimum® AQUAmax® hibridek az elmúlt évtizedek, tudatos és szakszerű nemesítési folyamatának eredménye. Ennek a munkának kulcsfontosságú kérdése meghatározni azokat a specifikus tulajdonságokat, amelyek leginkább befolyásolják a növény teljesítményét száraz, aszályos körülmények között. E tulajdonságok együttesen eredményezik a...

 • Mangalicát és kopasznyakút tenyésztenek Károly herceg székelyföldi birtokán

  2013. szeptember 25., szerda 09:22 Állattenyésztés

  Hagyományos erdélyi állatfajtákat, mangalicákat és fekete kopasznyakú tyúkokat tenyésztenek Károly herceg székelyföldi gazdaságában - mondta az MTI-nek a brit trónörökös erdélyi ügyeit intéző Kálnoky Tibor.

 • Több száz hektár parlagfűvel fertőzött terület van Somogyban

  2013. szeptember 25., szerda 09:02 Szántóföld

  Somogy megyében 63 parlagfűvel fertőzött területet mértek be 845 hektár összterületen egy szeptember közepén végrehajtott háromnapos légi felderítés során - közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága az MTI-vel kedden.

 • Az év végéig az összes szerződést megkötnék a Földet a gazdáknak program keretében

  2013. szeptember 24., kedd 17:04 Gazdaság

  A kormány célja, hogy ez év végéig az összes szerződés létrejöjjön a Földet a gazdáknak program keretében meghirdetett 250 ezer hektár állami terület bérbe adására - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára kedden Pécsen.

 • Egységes igény esetén támogatja a VM a tojás védjegyet

  2013. szeptember 24., kedd 15:28 Gazdaság

  A tárca támogatja a tojástermelők koronás védjegyének használatát, amennyiben a termelők megegyeznek abban, hogy ezzel akarják a vásárlók számára jelölni a magyar tojást - mondta Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének közgyűlésén kedden...

 • Logisztikai-raktárközpontot építtet a BPW-Hungária Kft. Szombathelyen

  2013. szeptember 24., kedd 15:23 Gazdaság

  Több mint 2,5 milliárd forintos beruházással 10 ezer 500 négyzetméter alapterületű logisztikai-raktárközpontot építtet szombathelyi telephelyét bővítve BPW-Hungária Kft. - mondta Brumbauer József, a futóműveket, futómű alkatrészeket és agrár-gépipari termékeket gyártó társaság ügyvezető igazgatója kedden a vasi megyeszékhelyen tartott...

 • Magyar élelmiszerek a lengyel mezőgazdasági kiállításon

  2013. szeptember 24., kedd 15:16 Gazdaság

  Magyar élelmiszerek mutatkoznak be a lengyel mezőgazdasági kiállításon, az poznani esemény megnyitóján részt vett Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

 • Haszonbérleti szerződéseket adtak át a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

  2013. szeptember 24., kedd 11:33 Gazdaság

  A Földet a gazdáknak program keretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság által lefolytatott földhaszonbérleti pályázati eljárásokban nyertes gazdák vették át szerződéseiket Csopakon, a balatoni nemzeti park igazgatóságának központjában kedden.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]