Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Eforia 065 ZC - valódi tartamhatás, valódi megoldás repcében a szárormányosok ellen

  2013. február 27., szerda 16:30 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce termésmennyiségét jelentősen, akár 75 %-kal is csökkenthetik a rovarok kártételükkel. Ha sikeresen megvédtük állományunkat az őszi fajok, a repcedarázs lárváinak és a repcebolhák imágóinak rágásától, a kora tavaszi kártevők még komoly gondot okozhatnak.

 • Santana 1G – túl a harmadik éven: Felhasználási segédlet – kezdőknek és haladóknak

  2013. február 27., szerda 16:25 Szántóföld

  A közelmúltban indítottuk legújabb cikksorozatunkat, melynek témája a Santana 1G talajfertőtlenítő készítményünk. A korábbiakban azokat a tapasztalatokat szedtük csokorba, amelyeket az üzemi növényvédős kollégák a termék felhasználása során szereztek. Most viszont azokat a ismereteket mutatjuk be, amit mi, az Arystánál szereztünk az...

 • Élenjáró növényvédők

  2013. február 27., szerda 15:18 Szántóföld

  Új termékeit, valamint megújult üzletpolitikáját és átalakult magyarországi képviseletét mutatta be nemrég sajtótájékoztatón a növényvédő szereiről ismert forgalmazó. Véglesi János, a Chemtura AgroSolutions vezetője a múlt évben történt változásokról, a legfrissebb eredményekről és a jövőbeni tervekről is beszélt.

 • GOLIAT megérkezett: Önjáró permetezők a Farmgéptől! (+ Képek)

  2013. február 27., szerda 11:06 Gépészet

  Tíz éves gyártási tapasztalatok után megérkezett a KERTITOX önjáró permetezőgép család a Farmgép Kft.-től! A Sapphire II önjáró gépóriást az AGROmashExpo-n láthatta először a nagyközönség. Most megmutatjuk a széria legnagyobb tagját is: GOLIAT a "porondon"!

 • Magyarország még nem vette át a hivatalos határozatot a visszafizetési kötelezettségről

  2013. február 27., szerda 10:08 Gazdaság

  Magyarország még nem vette át - így az még nem jogerős - azt a hivatalos határozatot, amely szerint az Európai Bizottság mintegy 9,3 millió euró, azaz hozzávetőleg 2,7 milliárd forint uniós támogatás visszafizetésére kötelezi az országot - közölte az MTI kérdésére kedden a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.

 • Az EB 400 millió euró agrártámogatást követel vissza európai uniós tagországoktól, Magyarországtól 9,3 milliót

  2013. február 26., kedd 16:26 Gazdaság

  Mintegy 400 millió euró szabálytalanul vagy nem megfelelően ellenőrzött módon elköltött mezőgazdasági támogatást fizettet vissza az Európai Bizottság az Európai Unió tagállamaival, Magyarországnak mintegy 9,3 millió eurót (2,7 milliárd forintot) kell visszafizetnie az uniós büdzsébe.

 • A napenergia fokozódó felhasználása

  2013. február 26., kedd 13:39 Környezetvédelem

  Napenergia európai piaca; Napenergia-előállítás Spanyolországban; Napenergia fotovoltaikus panelekkel; Fotovoltaikus napelemek parasztházak tetején

 • Hulladékhasznosítás komposztálással vagy erjesztéssel?

  2013. február 26., kedd 13:03 Környezetvédelem

  Ausztriában a Környezetvédelmi Hivatal azt vizsgálta, hogy a biogén hulladékok (főleg a levágott fű, konyhai hulladék stb.) hogyan hasznosíthatók komposztálás vagy erjesztés révén. A vizsgálat arra is kiterjedt, hogy ez a kétféle eljárás klímarelevancia és energiahatékonyság szempontjából milyen kihatású.

 • Állattartó telepeken az ammónia-kibocsátás csökkentése

  2013. február 26., kedd 13:00 Környezetvédelem

  Közismert, hogy az állattartó telepek jelentős ammónia-kibocsátók. A gáz egyrészt környezetvédelmi szempontból a savas csapadék kialakításában játszik szerepet, másrészt kellemetlen, szúró szaghatása miatt ártalmas.

 • Közelgő támogatási határidők február végén

  2013. február 26., kedd 12:56 Támogatások - pályázatok

  Mint minden hónapban, februárban is több támogatási határidő lejár. Az Agroinform segít, hogy nehogy lekéssen róluk!

 • Harmónia és hatékonyság a kalászosok tápanyag-utánpótlásában

  2013. február 26., kedd 12:10 Szántóföld

  A kalászosok termesztésének eredményességét számos tényező befolyásolja. A környezeti tényezők (talaj, csapadék viszonyok) hatásait megfelelő agrotechnikai megoldásokkal megfelelően enyhíthetjük vagy kihasználhatjuk.

 • Axiál az 500 legnagyobb cég között

  2013. február 26., kedd 07:38 Gépészet

  A HVG gazdasági hetilap legfrisebb, januárban közzétett listája alapján, az Axiál Kft. továbbra is előkelő helyet foglal el Magyarország 500 legnagyobb forgalmú vállalkozása között.

 • Gyakorlódisznót kapott egy tűzoltóság állatelfogáshoz (+Képek)

  2013. február 25., hétfő 22:21 Gazdaélet

  Eleven disznón gyakorolhatják a menekülő állatok elfogását brit tűzoltók: mázsás kandisznót kaptak tanfolyami célra.

 • Betilthatják az EU-ban a neonikotinoid növényvédő szereket

  2013. február 25., hétfő 21:59 Szántóföld

  Elkezdődött az előkészítő munka az Európai Unió Tanácsában a neonikotinoid növényvédő szerek betiltása érdekében, Magyarország ellenzi a lépést - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn, az agrárminiszterek tanácskozását követően az MTI-vel.

 • Kimagasló bogyóvédelem!

  2013. február 25., hétfő 17:47 Gazdaság

  A szőlőtermesztők által jól ismert a lisztharmat jellegzetes tünete, lisztes bevonat a bogyók felszínén, valamint beteg, felrepedt bogyójú fürtök, amelyek jellegzetes dohos illatát már messziről érezhetjük. A lisztharmat fellépése esetén a fertőzött fürtökből készült bor élvezhetetlen lesz.

 • Hímmé változtattak nőstény csirkeembriókat japán tudósok

  2013. február 25., hétfő 16:47 Gazdaélet

  Nőstényből hímneművé változtatott csirkeembriókat japán tudósok egy csoportja: a kísérlet a nemi differenciálódás kutatásához, valamint a csirkefarmok termelékenységének javításához is hozzájárulhat - írta csütörtökön a Jomiuri Simbun japán napilap.

 • Lezajlott az agrárkamarai választások első szakasza

  2013. február 25., hétfő 12:56 Gazdaság

  Lezárult az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozására irányuló választási folyamat első szakasza, amelynek során a február 1-21. közötti voksoláson 19 megyében összesen 1230 kamarai küldöttet választottak meg.

 • AMAZONE Cenius szántóföldi kultivátor - Gazdálkodói tapasztalatok

  2013. február 25., hétfő 12:45 Gépészet

  A manapság egyre jellemzőbb időjárási szélsőségeknek köszönhetően a vízmegőrző talajművelés eszközei egyre nagyobb teret nyernek a magyar gazdák gépparkjában is. Jelen riport fiatal alanya is a konzerváló talajművelést helyezi előtérbe, melyet az AMAZONE Cenius 3m-es szántóföldi kultivátorával igyekszik megvalósítani. Németh Balázs...

 • Czerván György: az élelmiszerek áfájának csökkentéséről tárgyalhat a kormány

  2013. február 24., 18:04 Gazdaság

  Az élelmiszer áfája csökkentésének lehetőségéről tárgyalhat ismét a kormány, várhatóan március közepén, a tervek szerint ugyanis akkor terjeszti be erről szóló újabb javaslatát a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) közösen a kabinetnek. Erről Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára...

 • Olvasóink kérdezték: Mikorra várható a kárenyhítő juttatások kifizetése?

  2013. február 24., 16:35 Gazdaság

  Az Agroinform fórum oldalán több kérdés is olvasható a 2012-es kárenyhítő juttatás kifizetésének időpontjával kapcsolatosan. A gazdálkodók kérdéseire a Vidékfejlesztési Minisztérium válaszolt.

 • II. Fiatal Gazda Party - Az AGRYA és az AXIÁL idén is bállal nyitotta az új gazdálkodási évet! (+ Képek)

  2013. február 24., 13:01 Gazdaság

  Az AXIÁL és az AGRYA második alkalommal rendezett bált a fiatal gazdáknak. A party-n minden részvevő remekül szórakozott! Az Agroinform csapata is részt vett a rendezvényen, amelyről vidám, fényképes tudósítást készítettünk.

 • A gépüzemeltetés várható költsége 2013-ban

  2013. február 23., szombat 17:44 Gépészet

  A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) – a gépüzemeltetés adatainak alakulását egyes nagyobb gazdaságokban kíséri figyelemmel, és e bázisgazdaságok tényszámaiból kiindulva, a várható árakkal, bérekkel, valamint egyéb költségekkel számolva minden évben kidolgozza, és közreadja az adott évre vonatkozóan a mezőgazdaságban használatos...

 • A gépüzemeltetés várható költsége 2013-ban (táblázatok)

  2013. február 23., szombat 14:26 Gépészet

  A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) – a gépüzemeltetés adatainak alakulását egyes nagyobb gazdaságokban kíséri figyelemmel, és e bázisgazdaságok tényszámaiból kiindulva, a várható árakkal, bérekkel, valamint egyéb költségekkel számolva minden évben kidolgozza, és közreadja az adott évre vonatkozóan a mezőgazdaságban használatos...

 • Czerván: nőtt tavaly a mezőgazdaság értékesítése

  2013. február 22., péntek 15:26 Gazdaság

  Tavaly növekedett a mezőgazdaságban előállított termelési érték, előzetes adatok alapján elérte a 2229 milliárd forintot az előző évi 2168 milliárd forinttal szemben - jelentette be Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

 • Bioszemléletű állattartás a kisgazdaságokban

  2013. február 22., péntek 14:31 Állattenyésztés

  Alapismereteket nyújtó állattenyésztési képzést szervezünk Prof. Dr. Márai Géza nyugalmazott egyetemi tanár közreműködésével, hat alkalommal 2013. március 9. és április 27. között.

 • Újra győztes a Massey Ferguson! AgroMash Expo 2013: 3 díj az MF-nek!!

  2013. február 22., péntek 13:33 Gépészet

  A 2013-as rekordszámú látogatót vonzó és kiállítót, kínálatot felvonultató AGROmashEXPO-n a Massey Ferguson három díjat zsebelt be termékeivel, fejlesztéseivel, valamint szolgáltatásaival!

 • A talajlakó kártevők ellenszere

  2013. február 22., péntek 12:08 Szántóföld

  A nagyobb testű talajlakó kártevők közül leggyakrabban a pajorok, drótférgek a lótücsök, a bársonylegyek nyűvei szoktak kellemetlenkedni. A növények föld alatti részét rágják, kiodvasítják, furkálják, ami sokszor jelentős tőszám kieséssel jár. A lótücskök az útjukba kerülő gyökerek átrágásán kívül ujjnyi vastag kidudorodó felületi...

 • Múlt és jövő: ma is időszerű a százéves hitvallás talajainkról

  2013. február 22., péntek 11:51 Gazdaság

  „Sok bomlásban levő szerves anyagot kell a talajban felhalmozni és be kell oltani a sok szerves anyagot felhasználni és feltárni képes, igen termékeny és tevékeny talajokból merített virulens baktériumflórával", írja Ujváry Imre uradalmi felügyelő 1914-ben a Somogy vármegye földmívelése részben Borovszky Samu Magyarország vármegyéi...

 • Nébih: a kiemelt ellenőrzés nem talált szennyezett tejterméket

  2013. február 21., csütörtök 20:32 Gazdaság

  Az aflatoxin szennyezettség hatékony kiszűrése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága kiemelten vizsgálja a belföldi takarmányokat és a nyerstejet. Szennyezett terméket nem találtak - szögezi le a Nébih közleménye.

 • Jól teleltek a vetések Jász-Nagykun-Szolnok megyében

  2013. február 20., szerda 20:58 Gazdaság

  Az elmúlt hónapokban lehullott csapadéknak köszönhetően megfelelően kikeltek és megerősödtek az őszi vetések, amelyeket így a tél sem károsított Jász-Nagykun-Szolnok megyében - közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]