Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Repce és őszi kalászosok alaptrágyázása

  2012. június 18., hétfő 14:38 Szántóföld

  A tavalyi vetések eredményességét az időjárás jelentősen lerontotta. A szárazság korlátozta az elvetett mag csírázását és a kikelt növények fejlődését. A gyenge növényállományokat a tél tovább tizedelte, és tavasszal sok gondot okozott az állományok regenerálása, megerősítése.

 • Ne késsen le a támogatásról! - Fontos határidők egy helyen

  2012. június 18., hétfő 10:02 Támogatások - pályázatok

  Több támogatás kérelmének benyújtási határideje fog lejárni július 2-án, így nem árt előre készülni. Tudja meg, milyen fontosabb határidőkre kell odafigyelni a következő hetekben!

 • Egy súlyos és egy halálos traktorbaleset a hétvégén

  2012. június 18., hétfő 08:35 Gazdaélet

  Életveszélyes sérüléseket szenvedett vasárnap délután Szécsény közelében egy férfi, amikor kerti traktora felborult. A 44-es főúton, Öcsöd és Kunszentmárton között egy lány meghalt, két másik fiatal megsérült egy szombati balesetben. Az autó az eddigi információk szerint hátulról egy rendsodrót húzó traktor vontatmányának ütközött.

 • Az új KAP miatt több lehet a kukorica és a repce, kevesebb a búza

  2012. június 18., hétfő 08:25 Szántóföld

  Az Európai Unió 2014-től tervezett Közös Agrárpolitikája (KAP) szerint megőrizheti pozícióját az eddig kedvező helyzetben lévő hazai gabonatermesztés - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Dunaföldváron.

 • Kibővítik az MFB agrárhitel programját

  2012. június 15., péntek 08:54 Gazdaság

  A kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által működtetett hitelkonstrukció kibővítéséről, így a gazdálkodók még mintegy 9,5 milliárd forintért igényelhetnek hitelt az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

 • Prémium kategóriás lombtrágya fél áron a Kwizdától

  2012. június 14., csütörtök 14:56 Szántóföld

  Ön tudta, hogy a cukorrépa a bórigényét csak 20%-ban fedezi a talajból még akkor is, ha a talajban a répának elegendő bór áll rendelkezésére? A lombon keresztüli bórpótlás ezért kiemelten fontos! Nem mindegy, hogy milyen termékkel és nem mindegy, hogy mikor!

 • Itt a kánikula! - Hűtse le fülkéjét az OLMO Compacttal

  2012. június 14., csütörtök 14:44 Gépészet

  Beköszöntött a nyári kánikulák ideje, ám a magas hőmérséklet ellenére ilyenkor is dolgozni kell a földeken. A legmelegebb napokban különösen hasznos az OLMO Compact fülkehűtő berendezés, amely nagyban javítja az erőgépek komfortját.

 • A búzatermesztés minősége a fémzárolt vetőmag használatával növelhető

  2012. június 14., csütörtök 09:20 Szántóföld

  A búzatermesztés minőségi fejlesztése érdekében növelni kell a felhasznált fémzárolt vetőmag mennyiségét - hívta fel a gazdák figyelmét az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának megbízott főigazgatója Martonvásáron, a szerdai országos kalászos szakmai napon és fajtabemutatón.

 • Kevesebb őszi búza terem az idén

  2012. június 13., szerda 15:58 Szántóföld

  Idén a tavalyi 4,5 millió tonnával szemben 3,7-4 millió tonna őszibúza-termésre számít a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

 • Új pályázatok indulnak a Darányi Ignác Tervben

  2012. június 13., szerda 12:38 Támogatások - pályázatok

  Új pályázatok indulnak a Darányi Ignác Tervben, júniusban több fontos kiírás is megjelent, illetve megjelenik - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Különleges lisztet fejlesztettek ki magyar kutatók

  2012. június 13., szerda 06:06 Gazdaság

  Ásványi anyagokban, vitaminokban, értékes fehérjékben gazdag, különleges lisztet készített egy magyar konzorcium az Akadémia, a Műszaki Egyetem és cégek összefogásával.

 • Hasonló a német és a magyar álláspont a KAP-ról, romlik a versenyképesség a gyümölcslégyártók szerint

  2012. június 13., szerda 05:56 Gazdaság

  Budai Gyula szerint hasonló a német és a magyar álláspont a közös agrárpolitikáról, a dohánytermelők pedig úgy gondolják, hogy húszezer magyar megélhetését veszélyezteti a WHO javaslata. Az üdítő- és gyümölcslégyártók romló versenyképességről és elbocsátásokról beszélnek. Az ország déli és középső részén pusztított a jég és a vihar....

 • Nem szabad a kutyát hosszú távon láncra verni

  2012. június 12., kedd 17:01 Gazdaság

  Az európai elvárásoknak megfelelő, felelős állattartási szemlélet meghonosítását segíti az a kormányrendelet, amely több állatvédelemmel kapcsolatos jogszabályt módosít. Az új szabályok alkalmazásával átláthatóbb lesz a hazai eb állomány, és csökkenhet a kóbor kutyák száma.

 • Élőállat, gabona, tej és egyéb agrárpiaci jelentések (Letölthető anyagok!)

  2012. június 12., kedd 16:35 Terménypiacok

  Élőállat és Hús; Zöldség, Gyümölcs és Bor; Gabona és Ipari Növények; Baromfi valamint Tej és Tejtermék agrárpiaci jelentések egy helyen!

 • Hatszáz hektár dinnyét és több ezer hektár növényt vert el a jég

  2012. június 11., hétfő 08:23 Időjárás

  Hatszáz hektár dinnyét és több ezer hektár növényt vert el a jég Békésben, fórum jött létre az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentése érdekében. A SáGa Foods Zrt. árbevétele stagnált tavaly. Kutatási program új, egészséges gabonaalapú élelmiszerek előállításáért. Fazeka szerint: a helyben lakó gazdákra alapozzák a jövő birtokviszonyait....

 • Magyarország legstabilabb cégei között az Axiál

  2012. június 08., péntek 14:35 Gépészet

  A belföldi kockázatkezelési megoldásokat és nemzetközi céginformációt szolgáltató skandináv Soliditet cég 2012. június 5-ére szervezett sajtótájékoztatóján, melyen a kis és közepes hazai vállalkozások kockázat kezelési megoldásai kerültek bemutatásra, a legstabilabb cégek között vehetett át elismerést az Axiál Kft.

 • Nem adóztatnák meg a földet, a mezőgazdaság stratégiai ágazat

  2012. június 08., péntek 12:21 Gazdaság

  A VM nem készített számításokat a föld adóztatásáról, Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a mezőgazdaság stratégiai ágazat. Megkezdődött a dohány történelmi bázis alapú támogatás kifizetése, és idén is megrendezik a borvidéki települések versenyét, a Koccintást. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa úgy véli; a szokásosnál kevesebb bor...

 • Gazdáknak szóló ismeretterjesztő anyagokat ad ki az AKI

  2012. június 08., péntek 08:41 Gazdaság

  Megújult az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kiadványainak arculata. Az Intézet új, átlátható struktúrában jelenteti meg szakmai anyagait, valamint a kutatás és a gyakorlat számára is olyan fontos EU-konform információs rendszereket működtet, amelyekkel az uniós adatszolgáltatási kötelezettségeink is teljesíthetők.

 • Újdonságok a Manitou háza táján - hamarosan Magyarországon is!

  2012. június 06., szerda 10:13 Gépészet

  A Manitou csoport május 29. és június 1. között a tőle megszokott nagyszabású rendezvényre hívta meg a partnereit Spanyolországba. Magyarországról az Axiál Kft. is jelen volt a bemutatón, ahol sok újdonsággal is megismerkedhettek a szakemberek. Beszámolójuk alább.

 • Törvénymódosítás, visszasajtolás, piacképes termékek

  2012. június 06., szerda 10:00 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Bizottság támogatja a géntechnológiai tevékenységről szóló törvény módosítását, Semjén Zsolt szerint sérült emberek is tudnak piacképes terméket előállítani. Az Agrya a termálvíz-használat terheinek csökkentését javasolja, Magyarországnak lobbiznia kell a halászati uniós forrásokért. Agrárhírek az országból.

 • Meghívó a 83. Ünnepi Könyvhétre

  2012. június 05., kedd 13:15 Gazdaság

  2012. június 7–11. Minden kedves Könyvbarátot várunk standunkhoz, amely a Deák Ferenc utcában, a volt Luxus áruház oldalánál található.

 • Árusíthatók az őshonos növények magját tartalmazó vetőmagkeverékek

  2012. június 05., kedd 07:57 Szántóföld

  A magyarországi természetes gyepeken előforduló, őshonos fajokból összeállított takarmány vetőmagkeverékek is árusíthatóak a jövőben; ezt rögzíti a június 4-én hatályba lépett kormányrendelet - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-t.

 • Traktoros tréninggel indul a Vidék-Kaland, jön az új földtörvény, összefogás a tejpiaci válság ellen

  2012. június 04., hétfő 08:30 Gazdaság

  Traktoros tréninggel indul az AGRYA Vidék-Kaland akciója június 8-án. A középbirtokok, ezen belül is családi gazdaságok megerősítése a készülő földtörvény célja. Ángyán József szerint védhetetlen a földbérleti pályáztatás rendszere. A szaktárca és az üzletláncok összefognak a tejpiaci válság ellen, és eredményes volt a szombati TeSzedd!...

 • Massey Ferguson traktorok, kombájnok és bálázók 0% kamattal, 25% kezdőrészlettel!

  2012. június 01., péntek 13:42 Gépészet

  Olyan finanszírozást kínálunk, amellyel a vételár nem lehet akadály!

 • Június 11-ig még benyújtható az egységes kérelem

  2012. június 01., péntek 11:35 Támogatások - pályázatok

  Az egységes kérelem 2012. május 15-ét követően még 2012. június 11-ig benyújtható a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), de ebben az esetben a támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökken.

 • 18 ezer hektár haszonbérleti szerződés május végéig

  2012. június 01., péntek 08:46 Gazdaság

  Május végéig 18 ezer hektárra kötöttek haszonbérleti szerződést, és a gép- és berendezés beruházások - a mezőgazdaságban és a szállítás, raktározásban történt emelkedés hatására - csak 1,8 százalékkal mérséklődtek az országban. Fazekas Sándor szerint Magyarország a kézzel fogható eredményekben érdekelt Rióban, az OTSZ szerint pedig...

 • Hat százalékkal csökkent a világon a nedves területek területe

  2012. május 31., csütörtök 09:00 Környezetvédelem

  Másfél évtized alatt hat százalékkal csökkent a világon a nedves területek - mocsarak, lagúnák, ingoványok - területe.

 • Laboratóriumi állatházat adtak át a Pécsi Tudományegyetemen

  2012. május 31., csütörtök 08:56 Állattenyésztés

  Laboratóriumi állatházzal gazdagodott szerdán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetemmel közös, 1,8 millió eurós biotechnológiai fejlesztési programja keretében.

 • Laboratóriumi állatházat adtak át a Pécsi Tudományegyetemen

  2012. május 31., csütörtök 08:56 Állattenyésztés

  Laboratóriumi állatházzal gazdagodott szerdán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetemmel közös, 1,8 millió eurós biotechnológiai fejlesztési programja keretében.

 • Új pályázat, osztatlan földtulajdon, magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok

  2012. május 30., szerda 19:36 Gazdaság

  Ismét lehet pályázni mezőgazdasági erdősítéshez, és már csak két napig lehet jelentkezni az osztatlan földtulajdonok rendezésére. Budai Gyula nagy lehetőségeket lát a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatokban, Fazekas Sándor szerint pedig fontos a kertészeti ágazat fejlesztése. A kereskedők készek támogatni a magyar tejtermelőket....

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]