Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Geotermikus energia fontossága

  2012. november 30., péntek 21:37 Környezetvédelem

  Energiaszűkös világunkban mind több szó esik a geotermikus energia felhasználásáról. Európában ebből a szempontból Izland kivételesen jó helyzetben van.

 • Terméketlen, szennyezett talaj javítása kaktusszal

  2012. november 30., péntek 21:33 Környezetvédelem

  A bioremediáció gyakorlata a világ számos fejlett országában már igen elterjedt. Ez a kifejezés a környezetszennyezés biológiai beavatkozás segítségével történő felszámolását jelenti, más szóval a biológiailag beontható vagy biokonverzióval átalakítható szennyezések eltávolítását. A módszer alkalmazásához általában mesterségesen...

 • Fazekas Sándor: a földtörvény kétharmados szabályokkal védi a magyar termőföldet

  2012. november 30., péntek 21:18 Gazdaság

  A vidékfejlesztési miniszter szerint az Országgyűlés előtt olyan földtörvény van, amelyik kétharmados szabályokkal védi a magyar termőföldet és lehetővé teszi, hogy a magyar gazdák vegyenek földet.

 • A nemzeti lovasprogramról a jövő héten tárgyal a kormány

  2012. november 30., péntek 21:15 Gazdaság

  A Kincsem Nemzeti Lovas Program eddigi végrehajtásáról szóló jelentést várhatóan a jövő héten tárgyalja a kormány - közölte Horváth László, a nemzeti lovasprogram végrehajtásáért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Jelentős áremelkedést jelez a FHB termőföldindexe

  2012. november 30., péntek 11:33 Gazdaság

  Jelentős, mintegy 11 százalékos áremelkedést jelez a termőföldpiacon az FHB termőföldindexe 2012 első félévében, az index 2012 első félévi értéke 224-re emelkedett az előző évi 202,3-ról - közölte a FHB Jelzálogbank pénteken.

 • 2,5 milliárd gazdaságátadási támogatásra

  2012. november 30., péntek 07:51 Gazdaság

  Az agrár-generációváltás ösztönözésére gazdaságátadási támogatás indul mintegy 2,5 milliárd forint keretösszeggel, amelyet a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának forrásaiból finanszíroznak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

 • Várhatóan csak a jövő év közepén csökkenhet a burgonya ára

  2012. november 29., csütörtök 10:10 Kertészet és szőlészet

  Várhatóan csak a jövő év közepén - júliustól, vagyis az új termés megjelenésétől - csökkenhet a burgonya ára Magyarországon - mondta Kecskés Gábor, a Burgonya Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerdán az MTI-nek.

 • Kikapcsolták az áramot a kaposvári mezőgazdasági kirendeltségen

  2012. november 28., szerda 14:04 Gazdaélet

  Nem fizetett a bérbeadó lízingcég, ezért kikapcsolták az áramot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kaposvári kirendeltségén - tájékoztatta a kirendeltség vezetője szerda délelőtt az MTI-t. Az E.ON szakemberei délben ismét biztosították az energiaellátást a hivatal számára - közölte a szolgáltató.

 • Több nagyvadat lőnek ki Tolna megyében

  2012. november 28., szerda 08:56 Gazdaság

  A tavalyinál mintegy ezerrel több nagyvadat terveznek kilőni az idei vadászati szezonban a Tolna megyei vadász- és vadgazdálkodási társaságok, a megye vadászterületein eddig már több mint nyolcszáz gímszarvast ejtettek el - tájékoztatta a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-t.

 • Fendt Forum - Egy új világ alapjait tették le

  2012. november 28., szerda 08:30 Gépészet

  Az új, jelenleg legmodernebb Fendt gyár megnyitóját követő második hónapban az AGCO ismét építkezésbe kezdett november 14-én.

 • Demonstrációt szerveznek a magyar húsiparért

  2012. november 27., kedd 20:58 Gazdaság

  Országos demonstrációt tart a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) a jövő héten, a budapesti rendezvényen a húsipari munkahelyek védelméért emelik fel a szavukat - közölte a HDSZ kedden az MTI-vel.

 • Tüntetnek a tejtermelő gazdák Brüsszelben

  2012. november 27., kedd 20:47 Állattenyésztés

  Második napja tart az európai tejtermelők tüntetése Brüsszelben, a gazdák az alacsony felvásárlási árak ellen tiltakoznak, amelyek nem érik el a termelési költségeket.

 • Hogyan legyen +1 tonna hektáronként? A DEKALB -okkal lehetséges!

  2012. november 27., kedd 20:33 Szántóföld

  A Monsanto jövőre is a legjobbat kínálja a gazdálkodóknak! Balatonalmádiban, a Kukorica Konferencián megtudtuk, hogy mit ígérnek 2013-ra a legújabb DEKALB -ok!

 • A terméktanács kedvezőtlennek tartja a készülő földtörvényt

  2012. november 27., kedd 07:28 Gazdaság

  A készülő földtörvény negatívan érinti a kis- és közepes tejtermelőket és a magángazdaságokat - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfőn az MTI-vel.

 • Jól fejlődnek az őszi vetésű növények Békés megyében

  2012. november 27., kedd 07:16 Szántóföld

  Jól fejlődnek az őszi vetésű növények Békés megyében, az enyhe és csapadékos őszi időjárás kedvez az őszi búza, az árpa és a káposztarepce fejlődésének - tájékoztatta Varjú Mónika, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-t hétfőn.

 • Kipróbáltuk a Python technológiai csomagot - Wirth László és Dr. Bárány Sándor, Szentlőrinc

  2012. november 26., hétfő 22:46 Szántóföld

  A kísérlet beállítására Wirth László szentlőrinci magángazdaságában került sor 10 hektár kukorica területen. A gazdaság 300 hektáron kukoricát, őszi gabonát, repcét, vetőburgonyát és szója vetőmag alapanyagot termel magas színvonalon. A kukorica terület 100-150 hektár között változik, tehát meghatározó jelentőségű. Normál évben 10...

 • Kipróbált megoldások különböző kukorica gyomirtási helyzetekben

  2012. november 26., hétfő 22:30 Szántóföld

  A kukorica gyomirtó szereinek száma rendkívül nagy. Ennél talán csak a különböző gyomirtási helyzetek száma nagyobb. Utóbbiak szakszerű megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

 • PRIMUS SEED – Lépéselőnyben a SAATEN-UNION újgenerációs kukorica hibridjeivel

  2012. november 26., hétfő 20:21 Szántóföld

  Az elmúlt évek időjárási szélsőségei, továbbá talajaink tápanyag-szolgáltató képességének és általános kultúrállapotának megváltozása sok esetben nem tette lehetővé, hogy a növények genetikai potenciáljukat megközelítő termést neveljenek.

 • Előlegigénylési lehetőség gazdálkodók számára december elejétől

  2012. november 26., hétfő 13:11 Támogatások - pályázatok

  Harminc százalékos támogatási előlegigénylésre lesz lehetőségük december 7-től azoknak a gazdálkodóknak, akik uniós forrás - társfinanszírozás - felhasználásával valósítanak meg mezőgazdasági beruházásokat - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten...

 • Magyar Kukorica Klub Sajtótájékoztató: Kihirdették a IV. Kukorica Termésverseny eredményeit

  2012. november 24., szombat 10:16 Szántóföld

  Eredményhirdetéssel és évértékeléssel zárult a IV. Kukorica Termésverseny a Magyar Kukorica Klub rendezésében. A verseny célja a növénytermesztők szakmai fejlődésének ösztönzése, tudásuk és termelési módszerük összehasonlítása, új kapcsolatok építése révén.

 • V. Németh Zsolt: növekszik a fiatal gazdák támogatása

  2012. november 23., péntek 15:39 Gazdaság

  A vidékfejlesztési támogatásokon belül a fiatal gazdák lehetőségei nőni fognak, mert az uniós támogatási rendszer átalakul és a nemzetállamok tematikus alprogramot is létrehozhatnak számukra - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár egy pénteki konferencián, melyet a magyar és a szlovák fiatal gazdák szervezetei...

 • Támogatási jogosultságok 2013 után

  2012. november 23., péntek 14:19 Gazdaság

  Az AKI a támogatás kalkulátorban a támogatási összegeket pontosította, az euró/forint árfolyamot átállította a 2012. október 1-i állapotra (285,13 Ft/€); kiegészítő figyelmeztetéseket tettek be a zöldítéssel és támogatásmaximalizálással kapcsolatban. A legtöbb AKI-hoz érkezett kérdés a támogatási jogosultságok első kiosztására...

 • Traktorpiac 2012 – 10 százalékos CLAAS piaci részesedés

  2012. november 23., péntek 11:43 Gépészet

  Az elmúlt két évben még csak megközelítette, az idén viszont már el is érte Magyarországon a 10 százalékos részesedést a CLAAS traktorok piaci aránya az újonnan értékesített nyugati gyártású traktorok területén.

 • Utolsó figyelemfelhívás az acetoklór hatóanyag visszavonásáról.

  2012. november 23., péntek 11:14 Gazdaság

  Bizonyára Ön is értesült arról, hogy az acetoklór hatóanyag az Európai Unió területén visszavonásra került. Ez minden olyan terméket érint, amely önállóan vagy kombinációban tartalmazza a hatóanyagot.

 • Partnerségi megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Szent István Egyetem

  2012. november 22., csütörtök 14:52 Gazdaság

  Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE). A megállapodást Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Solti László, a SZIE rektora csütörtökön Budapesten írta alá.

 • Kárenyhítő juttatás iránti kérelmek benyújtási határideje november 30.

  2012. november 22., csütörtök 14:44 Gazdaság

  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a 2011. november 1. és 2012. október 31. közötti időszakban mezőgazdasági káreseménnyel sújtott területek utáni kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtási határideje 2012. november 30.

 • Fazekas: az agrárstratégia nélkülözhetetlen eleme a kutatás

  2012. november 22., csütörtök 11:54 Gazdaság

  A nemzeti agrárstratégia hatékony megvalósítása nem képzelhető el a hazai agrárkutatás, elméleti útmutatásai és gyakorlati eredményeinek hasznosítása nélkül - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön egy szakmai rendezvényen.

 • Későn gondolnak a vezetők utánpótlására az agrárvállalkozások

  2012. november 21., szerda 17:59 Gazdaság

  Az agrárcégeknél a vezetők több mint felének nincs kiszemelt utódja, és még kevesebben vannak azok, akik már el is kezdték az utód felkészítését az új szerepkörre - derült ki a Budapest Bank megrendelésére készült kutatásából, amely keretében 414 kis- és közepes magyarországi vállalkozás vezetését kérdezték meg.

 • Az Agroker Holding Zrt. Bolognában járt – a 40. EIMA kiállításról jelentkezünk!

  2012. november 20., kedd 20:15 Gépészet

  Az Agroker Holding Zrt. szakmai küldöttsége Bolognába utazott az eddigi legnagyobb volumenű EIMA Nemzetközi Mezőgazdasági Gépkiállításra. Elkísértük őket a külföldi partnerek standjaihoz.

 • Használt bemutatógépek kedvező áron a Güttlertől

  2012. november 20., kedd 08:24 Gépészet

  A GÜTTLER Kft. kiárusítja használt bemutatógépeit, amelyek szántóföldi gépbemutatókon dolgoztak, illetve néhány gazdálkodónál voltak kipróbáláson. A gépek használtak, állapotuk ennek megfelelő.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]