Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Nem adóztatnák meg a földet, a mezőgazdaság stratégiai ágazat

  2012. június 08., péntek 12:21 Gazdaság

  A VM nem készített számításokat a föld adóztatásáról, Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a mezőgazdaság stratégiai ágazat. Megkezdődött a dohány történelmi bázis alapú támogatás kifizetése, és idén is megrendezik a borvidéki települések versenyét, a Koccintást. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa úgy véli; a szokásosnál kevesebb bor...

 • Gazdáknak szóló ismeretterjesztő anyagokat ad ki az AKI

  2012. június 08., péntek 08:41 Gazdaság

  Megújult az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kiadványainak arculata. Az Intézet új, átlátható struktúrában jelenteti meg szakmai anyagait, valamint a kutatás és a gyakorlat számára is olyan fontos EU-konform információs rendszereket működtet, amelyekkel az uniós adatszolgáltatási kötelezettségeink is teljesíthetők.

 • Újdonságok a Manitou háza táján - hamarosan Magyarországon is!

  2012. június 06., szerda 10:13 Gépészet

  A Manitou csoport május 29. és június 1. között a tőle megszokott nagyszabású rendezvényre hívta meg a partnereit Spanyolországba. Magyarországról az Axiál Kft. is jelen volt a bemutatón, ahol sok újdonsággal is megismerkedhettek a szakemberek. Beszámolójuk alább.

 • Törvénymódosítás, visszasajtolás, piacképes termékek

  2012. június 06., szerda 10:00 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Bizottság támogatja a géntechnológiai tevékenységről szóló törvény módosítását, Semjén Zsolt szerint sérült emberek is tudnak piacképes terméket előállítani. Az Agrya a termálvíz-használat terheinek csökkentését javasolja, Magyarországnak lobbiznia kell a halászati uniós forrásokért. Agrárhírek az országból.

 • Meghívó a 83. Ünnepi Könyvhétre

  2012. június 05., kedd 13:15 Gazdaság

  2012. június 7–11. Minden kedves Könyvbarátot várunk standunkhoz, amely a Deák Ferenc utcában, a volt Luxus áruház oldalánál található.

 • Árusíthatók az őshonos növények magját tartalmazó vetőmagkeverékek

  2012. június 05., kedd 07:57 Szántóföld

  A magyarországi természetes gyepeken előforduló, őshonos fajokból összeállított takarmány vetőmagkeverékek is árusíthatóak a jövőben; ezt rögzíti a június 4-én hatályba lépett kormányrendelet - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-t.

 • Traktoros tréninggel indul a Vidék-Kaland, jön az új földtörvény, összefogás a tejpiaci válság ellen

  2012. június 04., hétfő 08:30 Gazdaság

  Traktoros tréninggel indul az AGRYA Vidék-Kaland akciója június 8-án. A középbirtokok, ezen belül is családi gazdaságok megerősítése a készülő földtörvény célja. Ángyán József szerint védhetetlen a földbérleti pályáztatás rendszere. A szaktárca és az üzletláncok összefognak a tejpiaci válság ellen, és eredményes volt a szombati TeSzedd!...

 • Massey Ferguson traktorok, kombájnok és bálázók 0% kamattal, 25% kezdőrészlettel!

  2012. június 01., péntek 13:42 Gépészet

  Olyan finanszírozást kínálunk, amellyel a vételár nem lehet akadály!

 • Június 11-ig még benyújtható az egységes kérelem

  2012. június 01., péntek 11:35 Támogatások - pályázatok

  Az egységes kérelem 2012. május 15-ét követően még 2012. június 11-ig benyújtható a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), de ebben az esetben a támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökken.

 • 18 ezer hektár haszonbérleti szerződés május végéig

  2012. június 01., péntek 08:46 Gazdaság

  Május végéig 18 ezer hektárra kötöttek haszonbérleti szerződést, és a gép- és berendezés beruházások - a mezőgazdaságban és a szállítás, raktározásban történt emelkedés hatására - csak 1,8 százalékkal mérséklődtek az országban. Fazekas Sándor szerint Magyarország a kézzel fogható eredményekben érdekelt Rióban, az OTSZ szerint pedig...

 • Hat százalékkal csökkent a világon a nedves területek területe

  2012. május 31., csütörtök 09:00 Környezetvédelem

  Másfél évtized alatt hat százalékkal csökkent a világon a nedves területek - mocsarak, lagúnák, ingoványok - területe.

 • Laboratóriumi állatházat adtak át a Pécsi Tudományegyetemen

  2012. május 31., csütörtök 08:56 Állattenyésztés

  Laboratóriumi állatházzal gazdagodott szerdán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetemmel közös, 1,8 millió eurós biotechnológiai fejlesztési programja keretében.

 • Laboratóriumi állatházat adtak át a Pécsi Tudományegyetemen

  2012. május 31., csütörtök 08:56 Állattenyésztés

  Laboratóriumi állatházzal gazdagodott szerdán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetemmel közös, 1,8 millió eurós biotechnológiai fejlesztési programja keretében.

 • Új pályázat, osztatlan földtulajdon, magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok

  2012. május 30., szerda 19:36 Gazdaság

  Ismét lehet pályázni mezőgazdasági erdősítéshez, és már csak két napig lehet jelentkezni az osztatlan földtulajdonok rendezésére. Budai Gyula nagy lehetőségeket lát a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatokban, Fazekas Sándor szerint pedig fontos a kertészeti ágazat fejlesztése. A kereskedők készek támogatni a magyar tejtermelőket....

 • Kártevők és betegségek jelentek meg a bakonyi árpatáblákon

  2012. május 30., szerda 07:38 Szántóföld

  A főként párás, csapadékos időre jellemző fertőzést, a hálózatos levélfoltosságot figyelték meg a bakonyi árpatáblákon; a betegség gyakorisága 50-70 százalék közötti a vizsgált területeken - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága az MTI-vel.

 • Gépek látványos Olimpiája Baján

  2012. május 29., kedd 16:04 Gépészet

  Az idei évben immáron 10. alkalommal kerül megrendezésre az Axial Gépkezelői Olimpia a bajai Petőfi-szigeten, 2012. június 2-án.

 • Energiatermelés Svédországban vetőmag-feldolgozási hulladékból

  2012. május 29., kedd 06:59 Környezetvédelem

  Svédországban számos partner bevonásával sikeresen működik a BIOAGRO néven futó Life-program (Life06ENV/00517). A projekt keretében a fapelletek és mezőgazdasági hulladékok eltüzelésével nagy mennyiségű energiát állítanak elő.

 • Fellépés a vizek nitrogénszennyezése ellen

  2012. május 25., péntek 10:58 Környezetvédelem

  Németországban a hathatós vízvédelmi intézkedések ellenére sem sikerült megakadályozni sok tó és folyó tápanyaggal – főleg nitrogénnel – való szennyezettségét. Ismeretes, a mezőgazdaságban főleg a nitrogén-túladagolás következében – elsősorban laza talajokban – a nitrogén szennyezheti a talajvizet, egyben a...

 • Városi környezet javítása növényekkel

  2012. május 25., péntek 10:53 Környezetvédelem

  A 2012. januári berlini Grüne Woche mezőgazdasági kiállításhoz kapcsolódó rendezvénysorozat egyik nagy érdeklődéssel kísért eseménye volt a „Z-Farm – A jövő mezőgazdasága a városban” című rendezvény.

 • Gyorsabban nő a mezőgazdasági szektor bedőlési aránya az átlagnál

  2012. május 25., péntek 10:50 Gazdaság

  Az országos átlagnál jóval gyorsabb ütemben nőtt a mezőgazdasági szektor bedőlési aránya, a PartnerControl.hu adatai szerint, bár a 3,88 százalékos ráta még az országos 3,96 százalékos átlag alatt van, jelentősen nőtt egy év alatt, hiszen tavaly ilyenkor még csak 2,62 százalék volt a felszámolások és csődök aránya a cégek számához...

 • Idén tovább növekszik a területalapú támogatások összege

  2012. május 25., péntek 03:59 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) arra törekszik, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) következő költségvetési időszakában is maximálisan ki tudja használni az ország az uniós tagságból adódó pénzügyi forrásokat.

 • Jöhetnek a kínai-magyar mezőgazdasági munkagépek és traktorok

  2012. május 24., csütörtök 07:01 Gépészet

  Közös traktor- és mezőgazdasági munkagépek gyártása lehet a kínai-magyar agrárgazdasági együttműködés következő lépése, mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar-Kínai Mezőgazdasági Munkacsoport 4. ülésén - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

 • Eucarpia kongresszus a növénynemesítés jövőjéről

  2012. május 24., csütörtök 06:57 Gazdaság

  Fenntartható és a környezetet nem károsító fejlődést kell megvalósítani a mezőgazdaságban - vélik az európai növénynemesítők szervezetének (Eucarpia) a Magyar Tudományos Akadémia székházában tanácskozó 19. kongresszusának résztvevői martonvásári látogatásukat követően szerdán.

 • Huszonöt éve honosították meg az Angus szarvasmarhafajtát Magyarországon

  2012. május 23., szerda 21:08 Állattenyésztés

  Huszonöt évvel ezelőtt kezdett Angus szarvasmarha tenyésztésébe a Március 21. Mezőgazdaság Szövetkezet a Fejér megyei Adonyban, ezzel elsőként honosította meg a fajtát hazánkban.

 • Ki lesz az év legjobb repce- és napraforgó- termelője?

  2012. május 23., szerda 15:17 Szántóföld

  Elindult a Nagy Pictor® Próba, a BASF termésversenye!

 • Az őszi vetésű növényeknél közepes, a tavasziaknál jó termés is lehet

  2012. május 23., szerda 09:04 Szántóföld

  Az őszi vetésű növényeknél - például a kalászos gabonák esetében - közepes, a tavaszi vetésűeknél - így például a napraforgónál és a kukoricánál - jó termés is lehet a határ mostani képe alapján - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Figyelem: Csak jogszerű földhasználó kaphat támogatást!

  2012. május 22., kedd 12:46 Gazdaság

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja az egységes területalapú támogatást igénylő gazdák figyelmét arra, hogy a jogszerű földhasználat elismeréséhez be kell jelenteniük a földhasználatot a körzeti földhivatalnál. A 2012. június 11. után indított visszamenőleges hatályú földhasználati bejelentést az MVH-nak nem áll...

 • Növelik a biogáz-termelést a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában

  2012. május 22., kedd 08:19 Környezetvédelem

  Egy újabb fermentor építésével tovább növelik a biogáz termelését a Magyar Cukor (MC) Zrt. kaposvári gyárában; a berendezést az ősszel, a kampány indulásakor helyezik üzembe - tájékoztatta a társaság projektcége, a Biogáz Fejlesztő Kft. az MTI-t hétfőn.

 • Több támogatás határideje is lejár a hónap végén (Lista)

  2012. május 21., hétfő 11:20 Gazdaság

  Több támogatási határidő is lejár május 31-én. Emellett három jogcím esetében szankció mellett módosult a határidő. Ne késsen le a támogatásokról!

 • 5 milliárd forintot kapnak az anyatehéntartó gazdák

  2012. május 21., hétfő 08:58 Állattenyésztés

  Május 18-ától - azaz péntektől - utalja át az anyatehéntartáshoz (termeléshez) kötött támogatását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - közölte az MVH pénteken az MTI-vel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]