Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Földtörvény: történelmi lépést jelent a magyar föld védelmének érdekében

  2013. június 23., 10:42 Gazdaság

  A most elfogadott törvény célja, hogy a nagybirtokokkal szemben végre előnyhöz juthassanak a családi gazdaságok. Magyarországon jelenleg a megművelt földterületek 50 százaléka nagybirtok és 50 százalék családi birtok. Ez a törvény az arányt 20-80-ra változtatja a családi birtokok javára - írta nyílt levelében Rogán Antal.

 • Kecske, csirke, traktor a Múzeumok Éjszakáján

  2013. június 22., szombat 10:39 Gazdaélet

  Traktormustra, állatsimogató és vártörténeti séta várja az érdeklődőket a ma esti múzeumok éjszakáján a budapesti Vajdahunyadvárában.

 • Mezőgazdasági termelőiskola indult Küngösön

  2013. június 22., szombat 10:07 Gazdaság

  Európai uniós támogatásból termelőiskolát alapítottak a Veszprém megyei Küngösön, a projekttel a hátrányos helyzetűek önfoglalkoztatóvá válását segítik elő - közölte az önkormányzat az MTI-vel.

 • A ciklus egyik legfontosabb törvényét szentesítették a honatyák

  2013. június 22., szombat 09:57 Gazdaság

  Meggyőződésem, hogy a mostani választási ciklus egyik legfontosabb törvényét szentesítették a honatyák, nem másról, mint a vidék alkotmányáról van szó - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a földtörvényről.

 • Mégsem tyúkeszűek a tyúkok, okosabbak a kisgyerekeknél

  2013. június 22., szombat 08:22 Gazdaélet

  Mégsem tyúkeszűek a tyúkok: okosabbak a kisgyerekeknél - legalábbis egy brit kutató szerint.

 • Földvédelmi Kerekasztalt hív össze a Jobbik

  2013. június 21., péntek 21:38 Gazdaság

  A Jobbik Magyarországért Mozgalom a földtörvény mai szavazását közjogilag érvénytelennek tartja. A Jobbik álláspontja szerint a köztársasági elnök ezek után nem írhatja alá a törvényt. A magyar föld hazai kézben tartása mellett elkötelezett nemzeti erőként követeljük, hogy csak egy valódi társadalmi vita után kerüljön a parlament elé a...

 • Összesítik az állami erdőgazdaságok kárait

  2013. június 21., péntek 21:20 Gazdaság

  A dunai árvíz elleni védekezésben az állami erdőgazdaságok megfeszített erővel vettek és vesznek részt, a károk összesítése még tart - közölte az érintett erdőgazdaságok feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pénteken.

 • Összefoglaló: a földtörvényről szóló szavazást megzavarták a parlamentben (+Video)

  2013. június 21., péntek 21:04 Gazdaság

  Megzavarta a Jobbik-frakció az új földtörvény pénteki zárószavazását, az ellenzéki pártok szerint nem volt érvényes a határozathozatal. A kormánypártok és a házelnök viszont érvényesnek tartják a szavazást, és elítélték az ellenzéki párt akcióját.

 • Tej Szakmaközi Szervezet: emelkedik a tej alapára

  2013. június 21., péntek 13:02 Gazdaság

  Emeli a tej alapárának éves átlagára vonatkozó előrejelzését kilogrammonként 90 forintról 94 forintra a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács - közölte a szakmaközi szervezet pénteken az MTI-vel.

 • A pacsai baromfifeldolgozó dolgozói megkapták elmaradt bérüket

  2013. június 21., péntek 12:20 Gazdaság

  Az elmaradt fizetések Bérgarancia Alapból fedezhető részét a felszámolás elrendelését követő 22 napon belül átutalták a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. 133 volt dolgozójának - közölte a felszámoló, TM-Line Zrt. cég vezérigazgatója.

 • Kelendő lett az agrárbiztosítás

  2013. június 21., péntek 09:42 Gazdaság

  Az utolsó napokban is sokan fordultak a biztosítókhoz, hogy megkössék a támogatott mezőgazdasági biztosításokat - írta pénteki számában a Világgazdaság.

 • Az országgyűlés szerint végső formát ölthet az új földtörvény

  2013. június 21., péntek 09:38 Gazdaság

  Az egy évvel ezelőtt benyújtott új földtörvényt is megszavazhatja az Országgyűlés a mai ülésén, amelyen összesen tizenhét előterjesztést fogadhatnak el a képviselők.

 • Hibridbúza: a jövő technológiája már ma a SAATEN-UNION kínálatában

  2013. június 20., csütörtök 18:27 Szántóföld

  A SAATEN-UNION Hungária Kft. hibridbúza bemutatót és határszemlét tartott, amelyen több mint százan vettek részt. Az érdeklődők tájékozódhattak a hibridbúza-termesztés hazai eredményeiről és megtekinthették a már forgalomban lévő hibridek mellett az idei újdonságokat is.

 • Az AGRO.bio szakmai díjat alapított a fenntartható mezőgazdaság szolgálatáért (+ Videó!)

  2013. június 20., csütörtök 18:16 Gazdaság

  Hazánkban egyedülálló szakmai díjat alapított az AGRO.bio Kft. Márton Józsefről elnevezett elismerést olyan szakemberek érdemelhetik ki, aki munkásságuk során sokat tettek a fenntartható mezőgazdaságért. Az átadó ünnepség emelkedett hangulatú pillanatairól videó-összeállítással tudósítunk.

 • Repce hibridek a Limagrain kínálatában

  2013. június 20., csütörtök 15:31 Szántóföld

  A Limagrain vetőmagok aligha szorulnak bemutatásra, de folyamatos újításaik mégis mindig indokot adnak egy-egy fejlesztésük bemutatására.

 • Mintegy 25%-al drágábbak idén a zöldségek

  2013. június 20., csütörtök 13:10 Kertészet és szőlészet

  Az Agrárgazdasági Kutató Intézet 23-24. heti zöldség- és gyümölcspiaci jelentéséből kiderül, hogy a Nagybani Piac termékei idén 25%-al magasabbak, mint tavaly ilyenkor.

 • Csaknem 90 tonna sertéshúst és nagy mennyiségű lejárt fűszert foglalt le a Nébih

  2013. június 20., csütörtök 12:46 Gazdaság

  Csaknem 90 tonna sertéshúst és nagy mennyiségű lejárt fűszert foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Hajdú-Bihar megyében.

 • Hatezer diák a BASF kémiai ismeretterjesztő programjain

  2013. június 20., csütörtök 08:41 Gazdaság

  Eddig mintegy hatezer diák kapcsolódott be a BASF vegyipari cég ingyenes kémiai ismeretterjesztő programjaiba, amelyek a nyári szünet után, a következő tanévben is folytatódnak.

 • Egyenlő feltételeket kell biztosítani a hazai és külföldi termékeknek

  2013. június 20., csütörtök 08:38 Gazdaság

  A magyar hatóságoknak meg kell teremteniük azokat az adminisztratív és jogszabályi feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a magyar piacon egyenlő feltételekkel jelenhessenek meg termékeikkel a hazai gazdák és az olcsó külföldi termékekkel megjelenő versenytársak - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti...

 • A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye (2. rész)

  2013. június 19., szerda 22:22 Gazdaság

  Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a közös árualap megteremtésének lehetőségeiről és szükségességéről beszélt Beregszászon.

 • A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye (1. rész)

  2013. június 19., szerda 21:21 Gazdaság

  Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a közös árualap megteremtésének lehetőségeiről és szükségességéről beszélt Beregszászon.

 • Sikeres repcetermesztés – A termést meghatározó tényezők

  2013. június 19., szerda 17:10 Szántóföld

  A repce termesztésének sikerét – eltekintve az árutőzsde hektikusságától -, azaz a jövedelmezőséget, a termés biztonságát számos tényező befolyásolja. Ezek egy részére van ráhatásunk, más részük tőlünk független „adottságok”. Az elvetett területen realizálható termés mennyisége számtalan tényező függvénye, mégis...

 • Hegedűs a metróban

  2013. június 19., szerda 16:43 Gazdaság

  Hideg januári reggel volt, amikor egy ember megállt az egyik washingtoni metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott, összesen negyvenöt percen keresztül. Ez alatt az idő alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson, közülük a legtöbben munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.

 • Hétfőig jelenthetők be az árvíz okozta mezőgazdasági károk

  2013. június 19., szerda 16:38 Gazdaság

  Jövő hét hétfőig jelenthetik be a júniusi dunai árvíz során kárt szenvedett gazdálkodók a mezőgazdasági károkat - hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 • Traktorral ütközött és meghalt

  2013. június 19., szerda 16:26 Gazdaélet

  Meghalt egy motoros, aki egy pótkocsit vontató traktorral ütközött szerda délután a 86-os főúton a sorokpolányi elágazóban.

 • Júniusi kedvezmények az Axiálnál

  2013. június 19., szerda 15:34 Gépészet

  Megint a legjobb lehetőségeket gyűjtötte egy csokorba az Axiál legfrissebb katalógusa, amiben kivételes akciókkal is találkozhat. A legjobb áron tőlük szerezheti be a most szükséges gépeket, eszközöket, alkatrészeket. Bő árukínálat, kedvező árak! Lapozzon bele Ön is!

 • Júniusi terménypiaci grafikonok

  2013. június 19., szerda 15:14 Terménypiacok

  Júniusi terménypiaci grafikonok az Agroinformon. Frissítve június 24-án!

 • A kalászos gabonák termésmennyisége Magyarországon (2012)

  2013. június 19., szerda 14:24 Szántóföld

  A kalászos gabonák termésmennyisége Magyarországon (2012)

 • A gabona várható hozama Vas megyében meghaladja a sokéves átlagot

  2013. június 19., szerda 13:48 Szántóföld

  Az őszi vetésű növények biztató képet mutatnak Vas megyében, a becslések szerint a várható hozam meghaladja a sokéves termésátlagot, a tavaszi vetésű növényeknél viszont nem számíthatnak jó termésre a gazdák - mondta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője.

 • Az árvíz is téma volt az uniós környezetvédelmi miniszterek luxembourgi tanácskozásán

  2013. június 19., szerda 11:57 Környezetvédelem

  Az elmúlt hetekben Németországban, Csehországban és Magyarországon levonult hatalmas árvíz is téma volt az uniós országok környezetvédelmi minisztereinek keddi luxembourgi tanácskozásán.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]