Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Kötelező év végén az adatszolgáltatás

  2011. december 16., péntek 06:20 Gazdaság

  Jelentési kötelezettsége az állattartóknak és a nitrát-érzékeny területen gazdálkodóknak van, amelynek elmulasztása 10.000 és 100.000 forint közötti összegű adatszolgáltatási bírságot von maga után - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

 • Bejelentést tett a Négy Mancs ellen a Baromfi Termék Tanács a GVH-nál

  2011. december 15., csütörtök 06:20 Gazdaság

  Bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) a budapesti székhelyű Négy Mancs (NM) Alapítvány ellen a Baromfi Termék Tanács (BTT), mert a BTT szerint az NM lejárató-lobbista kampányával megtéveszti a fogyasztókat és tisztességtelen piaci magatartást valósít meg.

 • Többféle támogatás közül választhatnak a magyar juhtenyésztők

  2011. december 15., csütörtök 06:09 Állattenyésztés

  A juhágazat támogatási csúcséve lesz 2013, amikor a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kifizeti a jövőre igényelhető jogcímeket, mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén, Herceghalomban.

 • Kihirdették a Zöld Forrás pályázat nyerteseit

  2011. december 14., szerda 07:57 Gazdaság

  Összesen 116 millió forinttal segíti a Vidékfejlesztési Minisztérium 107 civil szervezet munkáját a Zöld Forrás pályázattal.

 • Vízgazdálkodási adatbázist hoznak létre - Jövő tavaszra elkészül

  2011. december 14., szerda 05:17 Gazdaság

  A magyarországi vízkészletek jellemzőit, szennyezési kockázatait és hatósági engedélyek beszerzésének lehetőségeit is tartalmazni fogja az az adatbázis, amelyet egy nemzetközi konzorciumi munka során hoznak létre - mondta Kelemen Béla, a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója kedden Debrecenben az...

 • Biztonságos vegyszerhasználat az agráriumban - Véget ért a projekt

  2011. december 14., szerda 05:07 Gazdaság

  Lezárult a mezőgazdasági vízszennyezéssel foglalkozó magyar-szlovák európai uniós projekt, amelynek célja a biztonságos vegyszerhasználat elterjesztése az agráriumban - mondta Pál János, a Levegő Munkacsoport témavezetője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

 • 400 millió forinttal támogatják az agrometeorológiai és talajvizsgálati kutatásokat

  2011. december 13., kedd 23:27 Támogatások - pályázatok

  Agrometeorológiai és talajvizsgálati kutatásokat végeznek a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatóinak vezetésével Kőszegen, a kutatási programot az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében 400 millió forinttal támogatja az Európai Unió és a magyar állam.

 • Halpéntek - A cél, hogy több halat fogyasszunk

  2011. december 13., kedd 23:20 Gazdaság

  Halpéntek címmel marketing akciót indít jövőre az Aranyponty Zrt. azzal a céllal, hogy az éttermekben és ennél szélesebb körben is népszerűsítse a halfogyasztást Magyarországon - mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója kedden Budapesten, a II. HalGála évvégi záró rendezvényén.

 • Nincs akadálya a magyar marhahús-exportnak

  2011. december 13., kedd 23:11 Gazdaság

  A hízó- és vágómarhák állategészségügyi bizonyítványának kölcsönös elfogadásáról állapodott meg Kardeván Endre algériai kollégájával, Rachid Bougueddour országos főállatorvossal Algírban. Ezzel elhárult az utolsó akadály is a magyar marhahús export elől.

 • Magyar Innovációs Nagydíj pályázat 2011 - Februárig lehet jelentkezni

  2011. december 13., kedd 05:34 Gazdaélet

  A 2011. év legkiemelkedőbb innovációjának elismerésére a Magyar Innovációs Alapítvány meghirdette a 2011. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot hétfőn – jelentette be Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke Budapesten a Magyar Innovációs Klub rendezvényén.

 • Közel három méter magas szarvasbikát lőttek ki

  2011. december 13., kedd 05:26 Gazdaság

  Megtalálták a néhai brit vadkirályt: az exmoori császárnak hívott szarvast. Pontosabban jobbára csak a fejét nyakastul. Egy bolhami szálloda falán fedezték fel.

 • 475 millió forint értékű belvízi csatornafejlesztés Dél-Hevesben

  2011. december 12., hétfő 22:06 Gazdaság

  A nemzeti fejlesztési terv keretében 475 millió forint értékű belvízi csatornafejlesztést valósít meg a jövő év júniusáig Dél-Hevesben a Sajfoki csatornán a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - tájékoztatta hétfőn az MTI-t az igazgatóság műszaki igazgató-helyettese.

 • Már csak néhány napig pályázhatnak a borászok a technológiai fejlesztésekre

  2011. december 12., hétfő 21:57 Kertészet és szőlészet

  December 16-ig nyújthatják be kérelmeiket az egymilliárd forintos támogatási keretre a bortermelők.

 • Új mezőgazdasági kockázatkezelési törvény - 2012. januárjától

  2011. december 12., hétfő 21:46 Gazdaság

  A 2012. január elsején életbe lépő új kockázatkezelési rendszerről szóló törvény megjelent a Magyar Közlönyben.

 • Az Axiál Kft. üzleteinek karácsonyi nyitva tartása

  2011. december 11., 07:13 Gazdaság

  A karácsonyi ünnepek miatt minden üzlet nyitva tartása megváltozik, és nincs ez másképpen az Axiál Kft-nél sem. Hasznos tudni, hogy a cég üzletei milyen rend szerint tartanak nyitva az év végén - az alábbiakban erről tájékozódhatnak.

 • Évértékelőt tartott a Nemzetközi Tisza Klaszter Szövetség

  2011. december 11., 07:01 Gazdaság

  A keretek kialakítása és a "játékszabályok" meghatározása befejeződött, jövőre elkezdődhet az együttműködések szélesítése és a mintaprojektek megvalósítása a tagországokban - jelentette ki a Nemzetközi Tisza Klaszter Szövetség kecskeméti évértékelő konferenciájának sajtótájékoztatóján szombaton a szervezet elnöke.

 • Indul az Ős-Dráva program - Fellendülhet a mezőgazdaság

  2011. december 11., 06:52 Gazdaság

  A hátrányos helyzetű dél-baranyai Ormánságban élőknek - mintegy 15 ezer embernek - teremthet kedvező gazdasági környezetet a most induló Ős-Dráva program, amelynek keretében elsőként bekapcsolnak a folyó áramvonalába négy mellékágat, egyúttal helyreállítják a ma még kőgáttal elzárt élőhelyeket.

 • Természetvédelmi fejlesztésbe kezd az Ipoly Erdő Zrt.

  2011. december 10., szombat 07:38 Környezetvédelem

  Hároméves természetvédelmi programba kezdett a balassagyarmati központú Ipoly Erdő Zrt. - mondta a cég erdészeti közjóléti igazgatója pénteki balassagyarmati sajtótájékoztatóján.

 • Új permetezőgép az Axiál kínálatában

  2011. december 09., péntek 17:14 Gépészet

  Felvette kínálatába a holland AGRIFAC CONDOR típusú önjáró permetezőgépét az Axiál.

 • A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. visszavásárolja javait

  2011. december 09., péntek 17:01 Gazdaság

  A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNP) visszavásárolta Siófoktól egy korábban értékesített épületét, és előrehaladott tárgyalásokat folytat két korábbi tóegysége visszaszerzéséről - mondta Füstös Gábor vezérigazgató csütörtökön, az adás-vételi szerződés aláírásakor.

 • Magyar szürkemarhákat telepítenek Kárpátaljára

  2011. december 09., péntek 10:15 Állattenyésztés

  Hatszáz szürkemarhát telepít be egy kárpátaljai vállalkozás Magyarországról Beregszász térségébe továbbtenyésztés és idegenforgalmi látványosság céljából; közel kétszáz magyar szürke már meg is érkezett a felsőremetei gazdaságba – adta hírül csütörtökön az ua-reporter.com ungvári hírportál.

 • Évértékelő rendezvényt tartott tegnap a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

  2011. december 09., péntek 09:26 Gazdaság

  Magyarországnak minden lehetősége megvan a kertészeti ágazat fejlesztésére - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) évértékelő rendezvényén.

 • Vetőmag csávázás–védelem az első naptól kezdve

  2011. december 09., péntek 09:21 Szántóföld

  A Bayer CropScience már több mint 95 éves tapasztalattal rendelkezik a csávázószerek fejlesztése és alkalmazása terén. Az utóbbi másfél évtizedben ezen a téren megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően ma már az egyes kultúrnövények kezdeti fejlődése idején fellépő rovarkártevők ellen is rendelkezünk csávázószeres védekezési megoldásokkal....

 • Cruiser – védelem a kukorica rovarkártevői ellen

  2011. december 09., péntek 09:17 Szántóföld

  A kukoricát a csírázás, valamint a kelést követő időszakban rovarkártevők egész sora támadhatja meg, tőszámveszteséget, egyenetlen kelést, heterogén fejlettségű növényállományt és vontatott kezdeti fejlődés eredményezve.

 • Vetőmagkampányt indít a Vidékfejlesztési Minisztérium

  2011. december 08., csütörtök 22:24 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium vetőmagkampányt indít, hogy a gazdák hazai vetőmagot vásároljanak és hazai vetőmagot vessenek - mondta Fazekas Sándor Kiskunhalason a Kiskun Kutatóközpont vetőmag üzemében.

 • 3. Agroinform találkozó - részletek!

  2011. december 08., csütörtök 15:41 Gazdaság

  Az immáron harmadik, hagyományos nyíltkörű fórumtalálkozóra várunk mindenkit sok szeretettel! Időpont: 2012. január 21. szombat 14 órától. Helyszín: Lajosmizse, Geréby Kúria.

 • A Vaderstad Kft. szezonnyitó sajtótájékoztatója

  2011. december 08., csütörtök 10:19 Gazdaság

  A Vaderstad Kft. december 3-án sajtótájékoztatót tartott Gárdonyban. A sajtótájékoztatón a legújabb fejlesztésekről, mezőgazdasági gépekről volt szó. A jövő évi újdonságokat nem csupán a hallgatósággal osztották meg, hanem részletes prospektusukban is kifejtették.

 • Kiírták a haszonbérleti pályázatokat a Bükki Nemzeti Park területeire

  2011. december 08., csütörtök 05:41 Gazdaság

  A Bükki Nemzeti Park (BNP) igazgatósága kiírta a haszonbérleti pályázatokat a vagyonkezelésében lévő közel 2900 hektárnyi területre, amelyet korábban a Mariano Kft. bérelt - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A haszonbérleti pályázatokat a kifüggesztéstől számított 45 napon belül kell benyújtani a BNP igazgatóságához.

 • Tegnap megalakult az Országos Szaktanácsadási Bizottság

  2011. december 08., csütörtök 05:36 Gazdaság

  Jelentős állomáshoz érkezett a szaktanácsadási rendszer megújítása azzal, hogy tegnap megalakult az Országos Szaktanácsadási Bizottság. A testület létrehozásával négy éves mulasztást hozunk helyre – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

 • Fazekas Sándor jóváhagyta a tanyapályázatokat - 930 milliós támogatás 201 pályázónak

  2011. december 07., szerda 22:50 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jóváhagyta a nyertes tanyapályázatokat. Az idén első alkalommal, kizárólag nemzeti forrásból meghirdetett 930 millió forintos keretösszegű tanyafejlesztési programból összesen 201 pályázó nyert állami támogatást.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 64,0 millió tonna (-2% vs 2017) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

EU-28: cukor - termelés 2018/2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (-5% vs 2017/2018) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

EU-28: napraforgómag - termelés 2018 előrejelzés: 9,7 millió tonna (-7% vs 2017) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

Kanada: repce - vetésterület 2018 becslés: 9,20 millió hektár (-1% vs 2017) (Oil World, 2018-07-06)

Kanada: szója - vetésterület 2018 előrejelzés: 2,56 millió hektár (-13% vs 2017) (Oil World, 2018-07-06)

[bezárás x]