Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Hatezer diák a BASF kémiai ismeretterjesztő programjain

  2013. június 20., csütörtök 08:41 Gazdaság

  Eddig mintegy hatezer diák kapcsolódott be a BASF vegyipari cég ingyenes kémiai ismeretterjesztő programjaiba, amelyek a nyári szünet után, a következő tanévben is folytatódnak.

 • Egyenlő feltételeket kell biztosítani a hazai és külföldi termékeknek

  2013. június 20., csütörtök 08:38 Gazdaság

  A magyar hatóságoknak meg kell teremteniük azokat az adminisztratív és jogszabályi feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a magyar piacon egyenlő feltételekkel jelenhessenek meg termékeikkel a hazai gazdák és az olcsó külföldi termékekkel megjelenő versenytársak - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti...

 • A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye (2. rész)

  2013. június 19., szerda 22:22 Gazdaság

  Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a közös árualap megteremtésének lehetőségeiről és szükségességéről beszélt Beregszászon.

 • A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye (1. rész)

  2013. június 19., szerda 21:21 Gazdaság

  Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a közös árualap megteremtésének lehetőségeiről és szükségességéről beszélt Beregszászon.

 • Sikeres repcetermesztés – A termést meghatározó tényezők

  2013. június 19., szerda 17:10 Szántóföld

  A repce termesztésének sikerét – eltekintve az árutőzsde hektikusságától -, azaz a jövedelmezőséget, a termés biztonságát számos tényező befolyásolja. Ezek egy részére van ráhatásunk, más részük tőlünk független „adottságok”. Az elvetett területen realizálható termés mennyisége számtalan tényező függvénye, mégis...

 • Hegedűs a metróban

  2013. június 19., szerda 16:43 Gazdaság

  Hideg januári reggel volt, amikor egy ember megállt az egyik washingtoni metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott, összesen negyvenöt percen keresztül. Ez alatt az idő alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson, közülük a legtöbben munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.

 • Hétfőig jelenthetők be az árvíz okozta mezőgazdasági károk

  2013. június 19., szerda 16:38 Gazdaság

  Jövő hét hétfőig jelenthetik be a júniusi dunai árvíz során kárt szenvedett gazdálkodók a mezőgazdasági károkat - hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 • Traktorral ütközött és meghalt

  2013. június 19., szerda 16:26 Gazdaélet

  Meghalt egy motoros, aki egy pótkocsit vontató traktorral ütközött szerda délután a 86-os főúton a sorokpolányi elágazóban.

 • Júniusi kedvezmények az Axiálnál

  2013. június 19., szerda 15:34 Gépészet

  Megint a legjobb lehetőségeket gyűjtötte egy csokorba az Axiál legfrissebb katalógusa, amiben kivételes akciókkal is találkozhat. A legjobb áron tőlük szerezheti be a most szükséges gépeket, eszközöket, alkatrészeket. Bő árukínálat, kedvező árak! Lapozzon bele Ön is!

 • Júniusi terménypiaci grafikonok

  2013. június 19., szerda 15:14 Terménypiacok

  Júniusi terménypiaci grafikonok az Agroinformon. Frissítve június 24-án!

 • A kalászos gabonák termésmennyisége Magyarországon (2012)

  2013. június 19., szerda 14:24 Szántóföld

  A kalászos gabonák termésmennyisége Magyarországon (2012)

 • A gabona várható hozama Vas megyében meghaladja a sokéves átlagot

  2013. június 19., szerda 13:48 Szántóföld

  Az őszi vetésű növények biztató képet mutatnak Vas megyében, a becslések szerint a várható hozam meghaladja a sokéves termésátlagot, a tavaszi vetésű növényeknél viszont nem számíthatnak jó termésre a gazdák - mondta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője.

 • Az árvíz is téma volt az uniós környezetvédelmi miniszterek luxembourgi tanácskozásán

  2013. június 19., szerda 11:57 Környezetvédelem

  Az elmúlt hetekben Németországban, Csehországban és Magyarországon levonult hatalmas árvíz is téma volt az uniós országok környezetvédelmi minisztereinek keddi luxembourgi tanácskozásán.

 • Több ezer sertést tartottak minősíthetetlen körülmények között

  2013. június 19., szerda 11:53 Állattenyésztés

  Több mint ötezer hízó- és vágóállatot tartottak minősíthetetlen körülmények között egy Kunhegyeshez közeli sertéstelepen, emiatt és további feltárt törvénysértésekért a telep üzemeltetője súlyos bírságra számíthat - közölte Dávid Zoltán pénzügyőr főhadnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vám-és Pénzügyőri...

 • A Sumi Agro repce növényvédelmi és kukorica gyomirtási ajánlata (+VIDEO)

  2013. június 19., szerda 11:19 Szántóföld

  Repce növényvédelmi és kukorica gyomirtási bemutatóját tartotta a Sumi Agro Mezőhegyesen, a békés megyei gyakorlati szakemberek számára.

 • Meghalt a férfi, akinek járművére ráomlott egy gabonatároló Szabadegyházán

  2013. június 19., szerda 10:13 Gazdaélet

  Meghalt annak a kamionnak a sofőrje, amelyre ráomlott egy 30 méter magas gabonatároló kedd este Szabadegyházán - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-vel. Az illetékes hatóságok mellett az érintett cég is vizsgálja az eset körülményeit.

 • Az ország GMO mentességének fenntartása minden magyar gazdálkodó érdeke!

  2013. június 19., szerda 09:08 Gazdaság

  Magyarország természeti értékeinek és mezőgazdaságának megvédése elsőrendű nemzeti érdek. A géntechnológiai úton módosított (GMO) növények elterjedése a mezőgazdaságból élőknek jelentős veszteséget jelenthetnek. Hazánk Alaptörvénye legmagasabb jogi szinten biztosítja minden állampolgárnak a GMO-mentes mezőgazdasághoz és élelmiszerekhez...

 • Hőség - Szerdán a déli megyékben még melegebb lesz

  2013. június 19., szerda 09:06 Időjárás

  Az ország déli megyéiben tovább erősödik a felmelegedés, északkeleten viszont enyhül a hőség - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetéséből.

 • Háziállatok védelme a hőségben

  2013. június 19., szerda 08:56 Állattenyésztés

  A nyári hőséget az állatok is megszenvedik, így vigyázni kell a tűző napon dolgozó haszonállatok, valamint a láncon kikötött kutyák folyadékpótlására, valamint hogy a gazdák ne hagyják a tűző napon, hanem biztosítsanak számukra naptól védett, hűvös helyet és megfelelő mennyiségű friss ivóvizet.

 • Készül az új zöldség-gyümölcs ágazati stratégia

  2013. június 19., szerda 08:38 Gépészet

  Heteken belül elkészül, így legkésőbb az őszi ülésszakban a parlament elé kerülhet a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia, amelynek egyik fontos célkitűzése 1 millió tonnával emelni a magyar zöldségtermesztés éves mennyiségét – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

 • 40 éves az IKR! Gépbemutató New Holland traktorokkal! (+ Videó!)

  2013. június 18., kedd 19:00 Gépészet

  Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli idén az IKR Kereskedelmi Zrt. A bábolnai központú társaság különleges programmal és óriási standdal várta a látogatókat a gazdanapokon. Érdemes megnézni videónkat az óriás New-Holland traktorokról és a többi IKR márkáról!

 • Egy hektáros üvegházat adott át a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.

  2013. június 18., kedd 15:55 Kertészet és szőlészet

  Az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. (ZKI Zrt.) az Új Széchenyi Terv keretében, 351 millió Ft-os pályázati támogatás segítségével korszerű üvegházat hozott létre paprika, zöldborsó, zöldbab, görögdinnye, uborka, paradicsom és hagyma fajok nemesítésére. A versenyképes zöldségfajták...

 • Elengedhetetlen a mezőgazdaság fejlesztése, ezen belül a családi gazdaságok nagyobb támogatása

  2013. június 18., kedd 15:45 Támogatások - pályázatok

  Az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez elengedhetetlen a mezőgazdaság fejlesztése, ezen belül a családi gazdaságok nagyobb támogatása - fejtette ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO római közgyűlésén kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki elmondta, az ENSZ családi gazdaságok nemzetközi éve...

 • A régi paraszti élet öngyógyítását mutatják be Sóstón

  2013. június 18., kedd 13:31 Gazdaság

  A köpölyűzéssel, az érvágással és a nadályozással is megismerkedhetnek az érdeklődők a Fűben, fában, hitben orvosság című kiállításon a Sóstói Múzeumfaluban, a nem mindennapi tárlatot vasárnap, Szent Iván éjjelén nyitják meg a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői skanzenben.

 • Kertészeti géptámogatás!

  2013. június 18., kedd 10:52 Gépészet

  Nyártól újra kertészeti géptámogatás!

 • Közösségi vagy vállalkozási célú helyi fejlesztésekhez pályázható a LEADER Program

  2013. június 18., kedd 10:34 Támogatások - pályázatok

  A LEADER Program összesen 30 milliárd forintos támogatására a forrás kimerüléséig lehet pályázni, de legkésőbb 2013. augusztus 31-én 18:00 óráig. A kérelmeket elektronikus úton kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

 • VM: nincs titkos földtörvénytervezet

  2013. június 17., hétfő 16:14 Gazdaság

  Nincs titkos szövegváltozata a földforgalmi törvénynek, csupán készül a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelynek a kormányzati egyeztetése még tart - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-vel.

 • Mintegy 5 millió hektárra igényeltek a gazdálkodók területalapú támogatást

  2013. június 17., hétfő 16:10 Gépészet

  Több mint 5 millió hektárra igényeltek a gazdálkodók területalapú támogatást az idén, a június 10-i végső határidőig összesen 180 123 egységes kérelem érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

 • Növelni akarja a magyar agrárgazdaság lobbierejét Brüsszelben a NAK

  2013. június 17., hétfő 15:31 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) feltett szándéka, hogy növelje a magyar agrárgazdaság lobbierejét Brüsszelben - mondta Győrffy Balázs hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Győrffy Balázs: a kormányzat az eddigieknél jobban számít a NAK munkájára

  2013. június 17., hétfő 14:05 Gazdaság

  A kormányzat az eddigieknél jobban számít a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - NAK) munkájára - összegezte Győrffy Balázs annak a stratégiai megállapodásnak a lényegét, amelyet a köztestület és a kormány kötött hétfőn Budapesten.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

EU-28: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,6 millió tonna (+4% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

EU-28: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 15,6 millió tonna (-1% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Kína: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 87,5 millió tonna (-7% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

[bezárás x]