Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • K&H: a mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lehet a GDP-re

  2012. augusztus 16., csütörtök 15:22 Gazdaság

  A napokban zárult aratás eredményei, valamint az emelkedő árszint alapján várhatóan a mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lesz a GDP-re - közölte a K&H Bank Zrt. szerdán az MTI-vel.

 • Szeptemberben Bábolnai Gazdanapok

  2012. augusztus 15., szerda 14:38 Gazdaság

  Szeptember 5-én nyitja meg kapuit a huszonhetedik Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. mindent megtesz azért, hogy ebben az évben is Magyarország legrégebbi agrár-seregszemléje méltón mutassa be a hazai agrárium fejlődését.

 • Töltse le az Euralis Repce Hírlevelét!

  2012. augusztus 15., szerda 14:22 Szántóföld

  Mit jelent az intenzív repce technológia? Többek között erre is választ kaphat az Euralis Repce Hírleveléből, amelyet most portálunkról is letölthet.

 • BIOSILD - A csávázó szer, mely már bizonyított!

  2012. augusztus 15., szerda 14:06 Szántóföld

  A SUMI AGRO több éves fejlesztő munkája eredményeként a 2010-es őszi szezonban került forgalomba Magyarországon a BIOSILD TOP új generációs kalászos csávázó szer.

 • Life programok a természetvédelem szolgálatában

  2012. augusztus 15., szerda 12:25 Környezetvédelem

  Hegyvidékeken, felföldi tájakon a természet megőrzésére és a fenntartható természetvédelmi fejlődésre a Life programok világosan megfogalmazott célokat tartalmaznak. Abból indultak ki, hogy ezek a magaslati területek viszonylag törékenyek, így a földhasználati vagy a klímaviszonyok megváltozása szempontjából sebezhetőnek számítanak.

 • Nem lesz fordított áfa a sertéságazatban

  2012. augusztus 15., szerda 12:05 Gazdaság

  Nem kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban. Ezt a döntést a tárca a sertéstartókkal és a szakmai érdekképviseleti szervekkel egyeztetve, javaslataikat figyelembe véve hozta meg - tájékoztatta a minisztérium szerdán az MTI-t.

 • Júniusban 1,5 százalékkal emelkedett a mezőgazdaság termelői árszint

  2012. augusztus 15., szerda 10:53 Terménypiacok

  Júniusban az agrártermékek termelői ára 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg a növényi termékek ára 1,7 százalékkal mérséklődött, az élő állatoké és állati termékeké pedig 8,9 százalékkal emelkedett - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • A mezőgazdaság teljesítménye visszahúzta a gazdasági növekedést

  2012. augusztus 14., kedd 15:35 Gazdaság

  A mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye visszahúzta a gazdasági növekedést, míg az információ, kommunikáció ágazat teljesítménye javult.

 • Búzatermesztés hatékonyan

  2012. augusztus 14., kedd 14:14 Szántóföld

  Statisztikai adatok mutatják, hogy a világ gabonatermése az utolsó 50 évben mintegy háromszorosára növekedett, ezen belül is a búzatermés 2011-ben elérte a 694,5 millió tonnát. A növekedés elsődleges oka a világ népességének folyamatos gyarapodása, ami a búzatermelés szintjének további emelkedését vetíti előre a jövőre. Ennek alapja a...

 • Géptalálkozót rendeznek Tiszavasváriban augusztus 20-án

  2012. augusztus 14., kedd 11:54 Gépészet

  A mai napig használt matuzsálemi mezőgazdasági gépeket tekinthetnek meg az érdeklődők az agrárgépek augusztus 20-án második alkalommal megrendezendő találkozóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

 • A levegőből keresik a parlagfüvet (Képek)

  2012. augusztus 14., kedd 08:27 Gazdaélet

  A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának szakemberei és a megyei földhivatal munkatársa egy Alouette típusú, francia gyártmányú helikopterről keresik a parlagfűvel fertőzött mezőgazdasági területeket Fejér megyében 2012. augusztus 13-án.

 • Egyre nagyobb az aszály, ösztönzik a vidéki gazdaságfejlesztést

  2012. augusztus 13., hétfő 08:59 Gazdaság

  Jakab szerint professzionális kamarai szervezetre van szükség, míg V. Németh Zsolt úgy nyilatkozott; a KAP zöld komponense a klímavédelmet szolgálja. A vidéki gazdaságfejlesztést ösztönözi a szaktárca, jelentős az aszálykár a szerbiai Vajdaságban. Globális élelmiszer-áremelkedéssel fenyeget az amerikai szárazság. Agrárhírek a...

 • Hajdúsági nyár traktorhúzóversennyel Hajdúböszörményben

  2012. augusztus 13., hétfő 08:52 Gépészet

  Traktorzúgástól volt hangos vasárnap is Hajdúböszörmény: a Hajdúsági nyár 2012 elnevezésű augusztusi programsorozat e heti négynapos rendezvényének zárónapján tartották az amatőr traktorhúzóversenyeket.

 • A Landini 5H microsite-on is bemutatkozik

  2012. augusztus 12., 17:10 Gépészet

  A Landini 5H széria ismertségének növelése érdekében a gyártó egy mini weboldalt hozott létre. Itt összegyűjtve megtalálhatók a teljes gépcsalád tulajdonságai, multimédiás anyagokkal, képekkel, videókkal kiegészítve.

 • Hétvégén Farmer-Expo Debrecenben!

  2012. augusztus 10., péntek 07:24 Gazdaság

  Augusztus 17. és 20. között rendezik meg a XXI. Farmer Expo mezőgazdasági kiállítást Debrecenben, ahol az Agroinform is jelen lesz. Szakmai rendezvények, tartalmas programok, szórakozás és mintegy 300 kiállító. Várjuk olvasóinkat az idei Farmer-Expo-ra, a K/31-es standon!

 • Somogyban eddig négyezer hektáron károsodott a kukorica az aszály miatt

  2012. augusztus 09., csütörtök 15:25 Szántóföld

  Somogyban napról napra nő az aszály sújtotta terület, eddig négyezer hektáron károsodott a kukorica a hivatalos bejelentések szerint - közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-vel csütörtökön.

 • Újszilvás ad otthont az idei Tápió Expónak

  2012. augusztus 09., csütörtök 08:39 Gazdaság

  Több mint egy tucat település képviselteti magát a hét végi újszilvási mezőgazdasági- és kulturális seregszemlén, a Tápió Expón – közölte a rendezvény egyik főszervezője szerdán az MTI-vel.

 • Válságban a sertéstenyésztés, javul az USA termelékenysége

  2012. augusztus 08., szerda 15:55 Állattenyésztés

  A MOSZ szerint válságban van a sertéstartás, ám a VM úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem lesz állami takarmányalap, ugyanakkor a kormány előtt van a sertéságazat fejlesztési stratégiája. Eddig 468 hektárnyi, parlagfűvel fertőzött területet találtak az ellenőrzéseken, az Egyesült Államokban pedig javult a termelékenység. Agrárhírek a...

 • Pioneer partnerség szorosabb szakmai alapokon - úton a sikeres gazdálkodás felé

  2012. augusztus 08., szerda 11:01 Szántóföld

  Több mint 100.000 zsák értékesített Pioneer kukorica, közel 300 Pioneer Farmer Klub tag, garantált díjazás és még szilárdabb szakmai együttműködés jellemzi újonnan indult partneri programunkat.

 • Tízezernél több látogatót várnak a Hajdúsági Nyár 2012-re

  2012. augusztus 08., szerda 09:40 Gazdaság

  Tízezernél több látogatót várnak a hajdúböszörményi Hajdúsági Nyár 2012 programsorozatra, amelynek kiemelkedő eseménye a csütörtökön kezdődő ipari és mezőgazdasági gépkiállítás és termékbemutató - mondta Kiss Attila, a város fideszes polgármestere kedden sajtótájékoztatón, a helyszínen.

 • Elkezdődött a kukorica aszálykár felmérése Békés megyében

  2012. augusztus 07., kedd 19:53 Szántóföld

  Békés megyében a takarmánykukorica vetésterületének egészét, több mint százezer hektárt sújtott az aszály, sok termelő jelent be aszálykárt, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága falugazdászai elkezdték a károk felmérését – tájékoztatta Varjú Mónika, a földművelésügyi igazgatóság vezetője az MTI-t kedden.

 • Dal-Bo és JYMPA gépek szántóföldi bemutatója

  2012. augusztus 07., kedd 15:35 Gépészet

  Idén júliusban a SZEGÁNA Kft országosan három helyszínen (Tiszabábolna, Attala, Törökszentmiklós) tartott repcetarlón szántóföldi mozgógépes bemutatót spanyol JYMPA és dán Dal-Bo gépekkel.

 • Fellendülőben a faapríték felhasználás Magyarországon

  2012. augusztus 07., kedd 15:29 Erdő- és vadgazdálkodás

  Jelenleg Magyarországon valamivel több, mint egymillió tonna faapríték cserél gazdát éves szinten.

 • Hatályba lépett az agrárkamarai törvény, elégedettek a Vidék Mustrával

  2012. augusztus 06., hétfő 15:08 Gazdaság

  Hatályba lépett az agrárkamarai törvény, elégedett a Vidékfejlesztési Minisztérium a Vidéki Mustrával, a kormány pedig nem hagyja magukra az állattartókat. Megszüntették a nyomozást a mezőhegyesi ménesbirtok ügyében, vezetőváltás a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.-nél. Agrárhírek az országból.

 • Uniós forrás segítheti a fiatal gazdák számának növekedését

  2012. augusztus 06., hétfő 13:11 Gazdaság

  A fiatal gazdák által elérhető egyszeri, vissza nem térítendő, uniós finanszírozású támogatásra a K&H Bank Zrt. szerint elősegítheti az agráriumban foglalkoztatottak számának növekedését, valamint a mezőgazdasággal foglalkozók átlagéletkorának csökkenését is.

 • A Horsch legújabb fejlesztései

  2012. augusztus 02., csütörtök 14:50 Gépészet

  Terrano típusú kultivátor 2011-től a TerraGrip rugósbiztosítás második generációját használja. A fejlesztés vezetője Richard Sauerbeck volt, aki a HORSCH hosszú évek óta tapasztalt tervezője. Az Axiálnál őt kérdezték a TerraGrip egységek mindkét generációjáról.

 • Művelőút a napraforgó termesztésben

  2012. augusztus 02., csütörtök 14:33 Szántóföld

  Egy tanulságos történetet olvashatunk az AGRO.bio területi képviselőjétől, Dr. Kiss Jánostól a művelőutas permetezésről.

 • Újabb traktoros baleset súlyos sérülttel

  2012. augusztus 02., csütörtök 12:43 Gazdaélet

  Súlyosan megsérült egy autó utasa, amikor a jármű egy mezőgazdasági vontatónak ütközött csütörtökön az 53-as úton Kiskőrös és Soltvadkert között - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

 • Állattartó telepek korszerűsítése: 40 milliárd forintra lehet pályázni

  2012. augusztus 02., csütörtök 10:29 Állattenyésztés

  Augusztus 1-től 31-ig 40 milliárd forintot igényelhetnek a gazdák az állattartó telepek korszerűsítésére - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-vel.

 • Nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó lesz a hétvégén Jászberényben

  2012. augusztus 02., csütörtök 10:27 Állattenyésztés

  Augusztus első hétvégéjén, szombaton - immár 25. alkalommal - rendezik meg Jászberényben a nemzetközi mézvásárt és méhésztalákozót, amelyet a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók valamint a forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseményeként jegyeznek.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]