Így ápold ősszel a szobanövényeidet
A hideg idő, a beköszöntő fagyok nem csak a kinti növényeket viselik meg. Szobanövényeid is érzékelik a változást. Kevesebb fényt kapnak, amely nem elegendő az új hajtások képződéséhez, a levélfejlesztéshez és a virágzáshoz. Így hát relaxáló üzemmódba kerülnek, azonban ekkor is nagy szükségük van a törődésedre, hogy tavasszal újult erővel tudjanak a legszebb pompájukban ragyogni. Ehhez mindössze egy kis odafigyelésre van szükségük.

Ezt sokan nem tudják: ezeket a növényeket termesztheted homoktalajon
Az őszi ültetési dömping megkezdése előtt érdemes pár szót ejteni a talajtípusokról és a növények kompatibilitásáról. Gyakori hiba ugyanis, hogy a hobbikertészek nincsenek tisztában kertjük talajának tulajdonságaival, így előfordulhat, hogy a kiválasztott növény nem fogja jól érezni magát, még a gondos ápolás ellenére sem.

Így ültessük a titokzatos goji bogyót, hogy biztos legyen a termés!
A kínai orvoslásban régóta használatos goji bogyó nem más, mint a közönséges ördögcérna és a kínai ördögcérna narancssárga bogyótermése. A gyümölcsnek számos figyelemre méltó egészségügyi hatása van, ráadásul hazánkban vadon is megterem, de nem mindegy, hogyan ültetjük, ha bőséges termést akarunk.

Leggyorsabban a konténeres növények hoznak termést – fotó: iStock

Így szaporíthatod a muskátlidat 8 egyszerű lépésben
Talán sokakkal előfordult már, hogy egy különleges színváltozatú, vagy olyan más, számukra kedves tulajdonságokkal rendelkező muskátli akadt a kezükbe tavasszal, amiből szerettek volna az azt követő évben is ültetni. Azonban a következő évi palántavásárlás során nem biztos, hogy sikerült ugyanolyat kapniuk. Erre a problémára adhat megoldást a muskátli dugványozással történő szaporítása ősszel, melynek műveletét minden kezdő kertésznek érdemes elsajátítania.

A betakarítás 15 aranyszabálya a kertben
Elég egy aprócska hiba, és a betakarított finomságok már nem lesznek olyan ízletesek, olyan szépek vagy olyan sokáig eltarthatók. De ne aggódj, segítünk, hogy ne vesszen kárba a munkád.

15 feladat, amit még sürgősen el kell végezned a kertben!
A szép időben még a rád váró, rengeteg ilyenkor esedékes munkához is könnyebben fogsz hozzá. Mert feladat van bőven. Nézzük is a legsürgetőbbeket.

Ősszel is kell permetezni – fotó: 123rf.com

Mohás fű kezelése: így lesz mindig gyönyörű a gyep
A meleg évszak utolsó harmadára gyakran romlik le a pázsit minősége, a forróság, az intenzív használat és egyéb tényezők együttes hatására sokszor veszít esztétikájából a zöld szőnyeg. Tipikus probléma többek közt a mohásodás, ami a legtöbbek szerint ápolatlan, rendezetlen jelleget ad a füves területnek, így a kertészek próbálják felvenni a harcot a gyepcsúfító mohával. Mik ennek a lépései, és egyáltalán kell-e hadat üzenni a mohának?

Ronda és finom?! Csak ne a sárgarépával vagy petrezselyemmel történjen!
Fókuszban a gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei.

Növényvédelmi előrejelzés: Óriási károkat okozhat a szürkepenész a szőlőben, az elvetett repce esőért könyörög
A szőlőben jelen szakaszban a szürkepenészes rothadás a legveszélyesebb károsító. Mit tehetünk ellene? Az Agroinform.hu 2021. évi 36. heti növényvédelmi előrejelzése.

repce

Kel a repce, és a repcebolha már megtalálta – fotó: Lepres Luca

15 tipp a sikeres őszi palántázáshoz
Ősszel sem kell lemondanod az ültetés és a szüretelés örömeiről. Mutatjuk is, hogy milyen zöldségeket érdemes most elültetned.

Ismered a legújabb repcefajtákat?
A Nemzeti Fajtajegyzéken jelenleg 204 őszikáposztarepce-fajta szerepel, ami kiváló biológiai hátteret biztosít a hazai repcetermesztéshez.

Hogyan száműzzük a tarackot a kertünkből?
Szinte nincs olyan kert, ahová ne szemtelenkedne be és ne okozna éveken át tartó kellemetlenséget. Kiirtása borzasztóan körülményes, és rengeteg munkával jár, de nem lehetetlen.

tarack

A tarack az egész kertet behálózza – fotó: 123rf.com

Segítség, nem virágzik a muskátlim! Mit tegyek?
A mostani permetezés is segít, de a jövőre nézve eredményesebb lesz a nyár folyamán elkezdeni a kezeléseket, majd ismételni azokat, így megelőzhető a kártétel.

Így biztosan nem fagynak el a kerti virágaid – a növénytakarás fortélyai
Beköszöntött az ősz, érdemes tehát átgondolni, hogyan védjük meg a növényeinket az egyre hidegebbre forduló időjárástól. A szerencsésebbeket egyszerűen csak megfogjuk, és cserepestől védett helyre visszük, ahol nyugodtan áttelelhetnek és várhatják az első, tavaszi napsugarakat. Azonban nagyon sok olyan növényünk van, amelyek kénytelenek a legnagyobb fagyokat is a kertben átvészelni. Egyáltalán nem mindegy, ezt hogyan teszik.

Nem hatott a lombtrágyázás? Ne add fel, mutatjuk, hogy mi az oka!
Nem mindig a készítménnyel van a baj, az ok a helytelen alkalmazásra és a kedvezőtlen időjárási viszonyokra is visszavezethető.

lombtrágya

Lombtrágyázással csak kis mennyiségű tápanyagot lehet hatékonyan kijuttatni – fotó: Shutterstock

Most kell készíteni a magaságyást! De hogyan?
A magaságyás kitűnő megoldás, ha növelni szeretnéd a kerted területét. Akár többemeletes is lehet, így jóval nagyobb felület áll rendelkezésedre, mint a szabadföldi termelés esetén. Ezenkívül az is mellette szól, hogy nem kell olyan mélyre hajolni kertészkedés közben, így az idősebb vagy a mozgásukban korlátozott kertészeknek sem kell lemondaniuk a kertészkedés nagyon is hasznos tevékenységéről.

Növényvédelmi előrejelzés: Rohamosan teszi tönkre a szőlőtermést a darázs- és a muslicakártétel
A kukoricamoly kártétele szokatlanul magas, almában még mindig veszélyeztet a moníliás gyümölcsrothadás, a csonthéjasokat a monília és a blumeriellás levélfoltosság fenyegeti. Az Agroinform.hu 2021. évi 37. heti növényvédelmi előrejelzése.

A zöldségeidnek erre mindenképp szükségük van! Így végezd el a foszfortrágyázást!
A kertészek tisztában vannak a foszfornak mint fontos növényi tápanyagnak a jelentőségével, mégis sokszor megfeledkeznek róla, és hiányára csak akkor figyelnek fel, ha már nem lehetséges vagy csak nagyon körülményes a pótlása.

Érik a birsalma! 10 dolog a legendás aranyalmáról, amit jó, ha tudsz!
Manapság a birsalma inkább a nosztalgiagyümölcsök közé sorolható, pedig számtalan jó tulajdonsága van ennek az ókori népek által aranyalmaként emlegetett gyümölcsnek.

Körte alakú birs – fotó: Agroinform.hu/ Lepres Luca

Így lehet mesebeli kerted: nevelj magastörzsű rózsát!
A magastörzsű rózsa kerted ékessége lesz. Ráadásul gondozni is sokkal kényelmesebb, mint kisebb társait.

Végzetes betegségre is utalhatnak a szőlőlevelek tünetei
Javában folyik a szüret. Az előző napokban lehullott kevéske eső nem fogja berobbantani a szőlőkben a szürkepenészt, de azért a növényvédősök még járják a szőlőket. Így ősz felé egyre gyakrabban találkozhatunk olyan levéltünetekkel, amelyekről érdemes szót ejteni.

Növényvédelmi előrejelzés: A repcét minden támadja, a gyümölcsfák is veszélyben!
A vándorpoloskák még mindig táplálékot keresnek, így ellepik a maradék gyümölcsöt vagy a múmiát, másznak a lombozatban, a betegségek közül pedig többek közt a sztigminás levéllyukacsosodás terjed. Az Agroinform.hu 2021. évi 38. heti növényvédelmi előrejelzése.

repce

Vannak azért szép repcék is – fotó: Lepres Luca

Magyarországon is bármikor megjelenhet a rettegett erdőpusztító bogár
Kereskedelmi úton került Japánból Amerikába, majd az európai kontinensre. Európában is élénken szaporodik úgy, hogy természetes ellenségeit Ázsiában hagyta.

Ez a fejessaláta-termesztés sikerének a kulcsa
A nemesítés sokat lépett előre, az utóbbi években a piacra kerülő fajták legtöbbje jelentős peronoszpórarezisztenciával rendelkezik, és a többsége ellenálló a salátamozaik-vírussal szemben is.

5 ok, ami miatt szervesanyag-pótlás nélkül nincs fenntartható növénytermesztés!
A növénytermesztési szezon záró tevékenysége az aratás és a felkészülés a következő kultúra termelésére. Igen gyakran előfordul, hogy a kettő közötti, a termelés sikerét és fenntarthatóságát is meghatározó egyik műveletet mellékesnek tekintjük. Ennek oka talán az, hogy általában a szármaradványok mint melléktermékek kezeléséről beszélünk. Azonban igen fontos lenne tisztában lennünk azzal, hogy ezeknek a melléktermékeknek milyen kiemelt jelentőségük és sokrétű hatásuk lehet a termelésünk sikerességére. Tekintsük át tehát röviden ezeket a hatásokat!

A tökéletes sövény titkai
Az ősz kitűnő alkalom, hogy gondoskodj a kerted kukucskálás elleni védelméről. Mindezt megteheted csodálatos futónövények vagy sövény segítségével. Adunk is hozzá néhány ötletet.

lila akác

A lila akác csodás illata mellett még a belátást is gátolja – fotó: 123rf.com

10 pénztárcabarát növény – így neveljük, így szaporítsuk
Amikor felkértek e cikk megírására, hosszasan gondolkodtam, hogyan közelítsem meg a témát. Végül a beszerzési ár mellett a könnyű szaporíthatóság oldaláról tettem. Ugyanis sok növény van, melyekből elegendő csupán néhány példányt beszereznünk, utána néhány év alatt annyit nevelhetünk belőlük, amennyit szeretnénk. Igyekeztem a legváltozatosabb növénycsoportokból válogatni.

Ideje felásni a kertet – nem mindegy, hogyan csinálod!
Az egyik legjellemzőbb őszi kerti munka az ásás, ami szinte kihagyhatatlan, ha valakinek van veteményese, díszágyása, előkertje, vagy éppen füvesítés előtt áll. Az ásás ugyanakkor az egyik legnépszerűtlenebb feladat is, hiszen kifejezetten megterhel. Nem mellékes tehát, hogy mivel, mikor, milyen hatékonysággal végezzük az őszi ásást, és olyan érdekes kérdések is felmerülnek, hogy miért van minderre szükség, helyettesíthető-e az ásás mással, illetve van-e olyan gép, ami megkönnyítheti a munkát. Most minden kiderül!

A sikeres gyümölcsfaültetés 17 titka
Most van itt a legjobb alkalom arra, hogy gyümölcsfát ültess a kertedbe. Mutatjuk, mire figyelj oda, hogy mihamarabb szüretelhess!

fa

Mindig ép és egészséges csemetét vásárolj – fotó: 123rf.com

Így marad gyönyörű az orchideád
Szinte mindenkinek van otthon orchideája, de mégsem tudjuk, mi kell ahhoz, hogy igazán gyönyörű legyen.

A cirok a szarvasmarha-takarmányozásban: hogyan etessük?
A cirok kiváló szárazságtűrő és regenerálódóképességgel bír, gyengébb talajadottságú területeken is termeszthető, és a betegségekkel, rovarkártevőkkel szemben is ellenálló.

Mitől van a paprika lila foltosodása?
A lila elszíneződés nem ismeretlen tünet a zöldségtermesztésben. Levélen, száron és termésen egyaránt megfigyelhető, többnyire a korai szabadföldi zöldséget termesztők találkozhatnak vele.

Növényvédelmi előrejelzés: Támadnak a levéltetvek, rengeteg a kukoricamoly
Szinte hihetetlen, hogy alig ért véget a nyár, s máris itt van az őszi búza vetésének ideje. Olyannyira, hogy a hibrid búzákat már vetik, s egy héten belül általánosan indulnak a vetőgépek. Az időjárás eddig kevésbé segítette a talajmunkákat, kevés csapadék, száraz talaj várja a gépeket. Az Agroinform.hu 2021. évi 39. heti növényvédelmi előrejelzése.

Szeptemberi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtaláljátok ITT, ITT, ITT és ITT.