Tóth József buji gazdálkodó évente 12-15 hektáron termeszt burgonyát. A földet öntözik, másképp idén nem is lett volna nagyon termés. Az idei termésátlag a tavalyitól 15-30 százalékkal marad el. Bízik azonban abban, hogy mindezt a magasabb árral ellensúlyozhatja. Eddig a termés felét értékesítette nettó 70 forintos átlagáron, a másik felét pedig betárolta. Utóbbiból remél még némi pluszpénzt. Az agrotechnikai feltételeket be kell tartani, öntözés, jó vetőmag, megfelelő tápanyag-utánpótlás az alapja a burgonyatermesztésnek – hangsúlyozta.

burgonyaAz időjárástól függően legkésőbb október végére befejeződik a burgonya betakarítása. – fotó: Shutterstock

Idén az utóbbi évek legkisebb termőterületéről takarítják be a burgonyát. Ez alig több, mint 15 ezer hektár – ismertette Kecskés Gábor, a terméktanács elnöke. A szélsőséges időjárás elveszi a burgonyatermelők kedvét, ilyenkor ugyanis óriási befektetett erőforrás kell ahhoz, hogy a nagy drága eszközöket eredményesen hasznosítsák – magyarázta. Idén közepes a burgonyatermés, és térségenként nagy eltérést mutat. Ahol nagy felhőszakadások voltak, ott gyenge lesz a termés. Az árakat illetően a terméktanács elnöke nem szívesen bocsátkozik előrejelzésekbe. Ami tény: idén magasabb volt a burgonya induló ára.

Tavaly akárhogy haladtunk az időben előre, a burgonyának nagyon nyomott ára volt. Idén azt lehet mondani, normál ütemben folyt a betakarítás, és normál áron tudták a gazdák értékesíteni a burgonyát. Persze kérdés, hogyan alakul a burgonya ára a jövőben. A fogyasztók mindenesetre nyugodtak lehetnek, minden hónapban lesz elegendő burgonya a friss fogyasztás szükségleteire – szögezte le Kecskés Gábor.