A palántaneveléshez sok helyen még nincsenek meg az adottságok, ezért már kész palántákat vásárolunk.

Ebben az időszakban szabadföldbe már kiültethető, hidegtűrő növények – a salátán kívül a karalábé, a fejes káposzta, a vöröskáposzta, a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli – szálas és tápkockás palántáit kínálják.

A palánták gyökerét mindenképp vegyük szemügyre. Tápkocka esetén már látnunk kell a kitörő gyökereket, a tejfeles pohárból kiütve a növényt, győződjünk meg a gyökér egészséges fejlettségéről.

A palánták ne legyenek megnyúltak, színük fajtájukra jellemzően bizonyítsa egészséges mivoltukat.

A sziklevelek a növények „útlevelei”, belőlük tudjuk meg, hogy a palántanevelés ideje alatt nem törte meg semmi a fejlődésüket.

A sziklevél egyebek között arra is jó, hogy jelezze nekünk a mélységet a palánták kiültetéséhez. A szálas palántákat ültetőfával – a kívánt sor és tőtávolságra – úgy ültessük ki, hogy az ültető lyukat olyan öntözővízzel iszapoljuk be, amibe egy kis „bíztatót” is tettünk. Amikor cserepes növényekkel dolgoztam, a mesterem galambpadlások összeszáradt trágyájából áztatással készített törzsoldatból öntött egy liternyit a tízliteres kannába, ezzel öntözte a növényeket, hogy hamarabb induljon meg a gyökeresedés. Beöntözés után érdemes őket száraz földdel takarni, vagy komposzttal mulcsozni a talajt, hogy a párolgás se vonjon el felesleges hőt a növénytől. A tápkockás palántáknak – a tenyészterületnek megfelelően – húzzunk kapával árkot, és az árok alját, majd a kihelyezett tápkockákat félig takarjuk földdel, amit iszapoljunk be és a talajszintig emelkedő takarást már nem beöntözött földdel fejezzük be.

A palánták megeredése után szükségszerűen öntözzünk. Ha a korai kiültetés után fagyveszély fenyeget, fátyolfóliával takarhatjuk erre az időszakra a növényeket. Ez a könnyű, a levegőt áteresztő fólia nem kíván külön tartószerkezetet, elbírja a növény mag, és a rögzítéséhez is elég a szélek lesúlyozása egy-egy kapavágás földdel, mert a szél nem kapja fel, átjár a fátyolon. A fagyvédelmet azzal biztosítja, hogy a pára jéggé fagyva nem engedi a növényekhez a veszélyes mínuszokat.

Győrffy Sándor