Ha őszi és téli retket szeretne termeszteni, így csinálja!
Retektermesztésünkre és -fogyasztásunkra az időszakosság és a szezonjelleg jellemző. Keveset eszünk, és a fogyasztás jelentős része is egy szűk, mindössze néhány hetes tavaszi időszakra korlátozódik, az év többi hónapjában a termelés és a kereslet minimális. Kiválóan tárolható, a kisebb fagyokat károsodás nélkül elviseli, és jól beilleszthető a zöldséges vetésforgókba másodnövényként.

Növényvédelmi előrejelzés: Közeledik a betakarítás, mi várható?
A repceföldeken az esőt várják, a napraforgótáblákon még figyelni kell a tányérbetegségekre, az almák sokfelé kismerétűek, a kukorica korai betakarítása várható. Az Agroinform.hu 2017. 35. heti előrejelzése.

Mit tegyünk a vándorpoloskákkal?
A kertekben is aktuális a parlagfűirtás, a kajszifákon a levéllikasztó gomba fertőzése erősödött meg, a zöld vándorpoloska pedig folyamatos gondot okoz a kertekben. A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska nem csak kellemetlen lakótársak, de polifág kártevőként komoly károkat okozhatnak a termesztett növényeinkben is.

Antibiotikum vény nélkül a mezőgazdaságban
Egyre több mikroszkopikus gombákat, illetve baktériumokat tartalmazó növényvédő szer kerül forgalomba.
Ami a mezőgazdaságban kb. két évtizede indult, az a humán gyógyászatban már száz éve kezdődött el.

Tekintsük át a csávázószereket, közeledik a felhasználási szezonjuk!
A növényvédelem aktuális teendői sorában – egyebek között – a következő feladat a csávázott őszi káposztarepce, majd a gabonafélék vetése. A felszívódó hatású gomba- és rovarölő szerek kifejlesztése tette lehetővé a mind hatékonyabb magcsávázást, ami jelentősen biztosítja a csírázó vetőmagok és a kicsírázott növényállomány hatékonyabb védelmét.

kép

A csávászószerpiacot a vetőmagok minőségének javulása is befolyásolja – fotó: Shutterstock

Puszpángmolyok és bagolylepkék mellett a napra is figyelni kell
Az időjárás nem hajtja a gazdák malmára a vizet. A nap perzselő hatása meggyengíti a növényeket és akkor még ott vannak a menetrend szerint érkező kártevők is.

A kertekbe látogatnak és károsítanak a vadak és a bagolylepkék is
Őzek, nyulak, vaddisznók is felkereshetik a kerteket, mellettük a bagolylepkék jelentenek gondot a zöldségfélékben, kukoricában és a dísznövényekben is.

A cukor hatása a bendő kémhatására
A cukrok fontos építőkövei az energiaegyensúly kialakításának és a bendőbeli folyamatok stabilizálásának. A tejelő tehén gyakorlati takarmányozásában számos fontos kérdés van, de két terület alapvető jelentőséggel bír.

Készüljünk együtt a repceszezonra!
Az őszi káposztarepce napjaink egyik legfontosabb kultúrnövénye. A vetésterület 2016-ban meghaladta a 250 000 ha-t és az országos termésátlag elérte a 3,4 t/ha-t. Termesztése során számos kihívással szembesülünk, éppen ezért növényvédelme kiemelt jelentőségű.

repce

A repce a termesztett növényeink közül az egyik legérzékenyebb, ezért fontos a megfelelő növényvédelem –fotó: ADAMA Hungary Zrt.

Környezetkímélő és gazdaságos megoldás a repcetermesztésben
A bór fontos tápelem az őszi káposztarepce számára, hasonlóan a többi Brassica nemzetségbe tartozó növényhez, magas a bórigénye. Kulcsszerepet játszik a sejtfal bioszintézisében, a szénhidrát- és fehérje anyagcserében, a sejtosztódásban és sejt elongációban, a gyökér valamint a virág- és termésképzésben fejlődésében.

Több millió tonna foszfor Magyarországon!
Számoltuk-e már, hogy milyen jelentős mennyiségű foszfor van a lábunk alatt? Manapság szinte minden gazdálkodó készíttet talajvizsgálatot és kap egy laboreredményt, ahol például azt látja, a „felvehető foszfor” (AL-P2O5) 250 mg/kg.

Hibridbúza vetésnorma – a kevesebb gyakran több
Mennyire csökkenthető hibridbúza esetén a vetési norma és milyen az ennek megfelelő, gazdaságilag is optimális állománykezelési stratégia?