Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az ülésen arról beszélt, hogy az éghajlatváltozásoknak vannak közvetlen és közvetett hatásai a mezőgazdaságra, a termelési feltételek kölcsönhatására, az árakra, a jövedelmekre. A mezőgazdaságnak is megvan a termelés miatti környezeti lábnyoma, ugyanakkor az éghajlatváltozási folyamatnak is jobban elszenvedője, mint más ágazatok.

Azt mondta, hogy alkalmazkodni kell a változásokhoz, és a megoldási lehetőségek között említette a vízgazdálkodást-öntözésfejlesztést, a digitalizációt vagy a tudásmegosztás-kutatást is.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról beszélt, hogy felelőssége van a mezőgazdaságnak a Kárpát-medence állapotának megőrzéséért, a genetikai sokféleség megtartásáért.

méh

Felelőssége van a mezőgazdaságnak a Kárpát-medence állapotának megőrzéséért, a genetikai sokféleség megtartásáért – fotó: Shutterstock

Az éghajlatváltozást jelzi a termelőknek a jégkár és a vízkár is. A jégkármérséklő rendszer jól vizsgázott. A szélsőséges időjárás miatt jelentősen nőtt a zivatarok miatti kár: míg 2018-ban 45,5 ezer hektárt, 2019-ben már 85 ezer hektárt érintett. Idén 37 ezer hektárra jelentettek be jégkárt a gazdák, ami nagyjából a fele volt a 2017-es, az utolsó országos védekezés nélküli év értékének. A jégkár aránya a bejelentett mezőgazdasági káron belül 2018-ban és 2019-ben is 12 százalék volt, míg korábban ez többször is elérte a 37 százalékot.

Az ülésen elfogadta a testület a nemzeti fenntartható fejlődési keretstratégia harmadik úgynevezett előrehaladási jelentését, amely főként 2017 és 2018 folyamatait mutatja be, de értékeli a 2013-tól megtett utat is. Az NFFT úgy értékelte, hogy ez a legátfogóbb jelentés, amely a magyar társadalmi, gazdasági és környezeti folyamatokról készült.

A jelenleg 34 tagú tanácsban képviselettel rendelkeznek a gazdasági érdekképviseleti szervezetek, a szakszervezetek, az egyházak, a tudomány és felsőoktatás intézményei, a nemzetiségek, a parlamenti frakciók és a kormány is. A tanács tagjainak negyedét társadalmi, civil szervezetek delegálják. Az NFFT élén az Országgyűlés mindenkori elnöke áll.