A 2014. márciusi reprezentatív növényvédő szer értékesítési adatok alapján a gazdálkodók folyamatosan végzik a tavaszi vetésű szántóföldi növények talajfertőtlenítő munkáit, amelyet a Force 1,5 G rovarölő szer februárhoz képest ötszörösére növekedett forgalma is jelez. A korán érkezett tavasz lehetővé tette a talaj-előkészítő munkák és a tavaszi kultúrák vetésidejének előbbre hozatalát is.

Az operatív tájékoztató jelentések szerint április közepéig az idei előirányzott napraforgó vetésterület (620 ezer ha) több mint a felén befejeződtek a vetési munkálatok. A tavaszi vetésű növények közül a takarmánykukoricához képest hagyományosan a napraforgó kerül hamarabb a földbe, hiszen a hűvösebb talajhőmérsékletet is jól tűri. A kukorica esetében a tervezett 1,25 millió hektáros termőterület mintegy egyharmadán valósult meg a mag földbe juttatása.

Az őszi káposztarepce a Dél-Dunántúlon már március végén virágba borult, amit a Pictor fantázianevű gombaölőszer előző hónaphoz képest megnövekedett tárgyhavi felhasználása is jól mutat. A szer kijuttatásának optimális ideje a repce virágzásának kezdete. A napraforgó esetében még kicsi a valószínűsége, hogy a 6-8 leveles állapotot elérte március végére, így ebben a kultúrában még nem érkezett el a védekezés ideje. A magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen azonban már megkezdődött a védelem, a Pulsar 40 növényvédő szer iránt 15-ször nagyobb lett a kereslet, mint egy hónappal korábban.

A repce esetében megtörtént a repce fénybogár elleni védekezés is, a kalászosoknál pedig a levéltetvek felbukkanása ad okot arra, hogy rovarölő permetszerrel irtsák.

Az őszi káposztarepce a Dél-Dunántúlon már március végén virágba borult, amit a Pictor fantázianevű gombaölő szer előző hónaphoz képest megnövekedett tárgyhavi felhasználása is jól mutat. A szer kijuttatásának optimális ideje a repce virágzásának kezdete. A napraforgó esetében még kicsi a valószínűsége, hogy a 6-8 leveles állapotot elérte március végére, így ebben a kultúrában még nem érkezett el a védekezés ideje. A magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen azonban már megkezdődött a védelem, a Pulsar 40 növényvédő szer iránt 15-ször nagyobb lett a kereslet, mint egy hónappal korábban.


A repce esetében megtörtént a repce fénybogár elleni védekezés is, a kalászosoknál pedig a levéltetvek felbukkanása ad okot arra, hogy rovarölő permetszerrel védekezzenek a termelők. Erre nyújt védelmet a Biscaya növényvédő szer, amelyből 50-szer többet adtak el március hónapban az előző hónaphoz képest.

2014 első negyedévében elsősorban az ammóniumnitrát tartalmú műtrágyák forgalma volt a meghatározó, azon belül is a mészammonsalétrom képezte az eladott mennyiség mintegy 80 százalékát. Ez annak tulajdonítható, hogy a talajok pH értéke inkább a savas irányba tolódik el elsősorban a biológiai folyamatok, másodsorban a légköri szennyeződések által. Német tudósok szerint a talaj elsavanyosodását 70 százalékban a levegőben található káros anyagok kioldódása okozza.

A csapadékvíz pH-ja Közép-Kelet Európában átlagosan 4,3 pH. Ezért jellemzően meszezni kell a talajokat a sav-bázis egyensúly kialakítása érdekében. Az ammónium-nitrát tonnánkénti értékesítési ára január március hónapban átlagosan 80-85,6 ezer Ft, míg MAS műtrágyáé 69-75 ezer Ft között alakult.

Az erő- és munkagép tárgyhavi kereskedelme is tükrözi az aktuális mezőgazdasági körképet, hiszen az előző hónaphoz képest megnőtt mind az általunk megfigyelt teljesítmény-kategóriájú traktorok, műtrágyaszórók (függesztett kivitelű) és kukorica vetőgépek forgalma. A traktor esetében az elmúlt 3 hónapban az értékesítési átlagár egységenként 15-16,5 millió Ft között mozgott, a műtrágyaszóróé 2-2,3 millió között, míg a kukorica vetőgép esetében az árak az eltérő összetétel hatását mutatják. A traktor forgalma március hónapban jelentősen, az első két hónap összes eladásához képest 50 százalékkal nőtt. A legnagyobb felfutás a kukorica vetőgépeknél történt, itt a 2,5-szeresére emelkedett a forgalom.