Az alapanyagot a csomagolóüzemeknek szállító cég nyilatkozata szerint tévedésből vitték a nem fogyasztói felhasználásra szánt - egyébként vetőmagként felhasználandó - árpát az áruelosztó cégeknek.

A pirosas elszíneződésű hántolt árpát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) zöld számára érkezett közérdekű bejelentés alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és a Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei kezdték vizsgálni. A termékről a Nébih laboratóriumában bebizonyosodott, hogy csávázószer (tritikonazol)-tartalmuk a maximálisan megengedett mennyiség körülbelül százszorosa.

A vetőmagok védelmére szánt vegyszert tartalmazó hántolt árpát a Tündérkert Kft. (Mórahalom) és a Pa-Comp Kft. (Újfehértó) hozta kereskedelmi forgalomba. A csomagolóüzemek illetékességi területe szerinti hatóság szakemberei a nyomon követési vizsgálat során megállapították, hogy a Pa-Comp Kft. 3500 kilogramm, a Tündérkert Kft. pedig 3800 kilogramm nem biztonságos terméket csomagolt be és hozott kiskereskedelmi forgalomba. A hatóság a forgalomból való kivonás mellett kötelezte a felelős cégeket a csávázószert tartalmazó hántolt árpamennyiség azonnali visszahívására is.

Az alapanyagot a csomagoló cégek a Kehida-Agroimpex Kft.-től vásárolták. A kft. illetékesének nyilatkozata szerint tévedésből szállított a csomagolóüzemeknek vetőmagként csávázott árpát. Az Újszászon található hántolóüzem élelmiszer-előállítói tevékenységét - egyéb hiányosságok mellett az előállítás higiénés körülményei miatt - a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta. Az alapanyag-szállító vállalkozás ellen a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság rendőrségi feljelentést is tesz. A vétkes vállalkozás a hatósági eljárás mellett több százezer forintost bírságra számíthat - tartalmazza a közlemény.