A szélsőséges időjárás, a klímaváltozás, a talaj minőségét is nagyban befolyásolja. A talaj termékenysége a humusztartalmától függ. Minél magasabb a talaj humusztartalma, annál nagyobb a termékenysége. Mióta elterjedt a műtrágya, és a talajt tömörítő, nehéz traktorok, az egész télen megszántott, nyitott föld, azóta óriási a humuszveszteség, ráadásul a gyomirtók a földi biodiverzitást nagymértékben károsították, így csökkent azon élőlények mennyisége, amelyek a talajban a szerves anyagok lebontásáért felelnek. A humusz növelésével lehetne ezt a folyamatot megállítani.

Mauczka Máté őstermelő 2013-ban kezdett gilisztahumusz termelésével foglalkozni, azt követően, hogy egyre több információ talál meg bennünket élelmiszereink egyre gyengülő beltartalmi értékéről, ami talajaink humusztartalmának nagymértékű lepusztulásának következménye – válaszolta az Agroinform.hu kérdésére a vállalkozó.

Fontos a talaj humusztartalma —fotó: Shutterstock

A gilisztahumuszt Székesfehérvár-Szárazréten szarvasmarha trágyából, valamint előkomposztált konyhai hulladékból és növényi maradványokból trágyagiliszták állítják elő. A trágyagiliszták által elfogyasztott anyagot tartós, vízálló, morzsás szerkezetű, nagyon magas makro-, és mikroelemtartalommal kapjuk vissza. Ebből a gilisztahumuszból nehezen mosódik ki a tápanyag, nagyon magas a baktériumszáma, a gombás és baktériumos betegségekkel szemben ellenállóvá teszi a növényt.

Termőtalajainkban a kemikáliák és vegyszerek szinte teljesen kipusztították a földigilisztákat, amelyek akár 7 méteres mélységig képesek járatokat készíteni, leviszik a növényi hulladékokból álló tápanyagokat, a talaj tud szellőzni és a víz le tud jutni a növények gyökeréhez.

A nagy angol természettudós, Charles Darwin megállapítása szerint a giliszta a talajtermékenység bázisa, a földtörténet leghasznosabb állata, az emberiség jótevője.

A „BIOMATE” gilisztahumusz nem hasonlítható a tőzegtartalmú virág-, vagy palántaföldekhez. A biohumusz 50-60 százalékban a talajéltetéshez nélkülözhetetlen mikroorganizmusokat  tartalmaz, ezentúl többszöröse a tápanyagtartalom is. Javasolt felhasználása: tenyészedényben maximum 25 százalékban, zöldségtermesztésben 1-3l./m2 sekélyen bedolgozva, szőlő-facsemete ültetésénél 3-6 liter az ültetőgödör talajába keverve.

Mint ismeretes Frühwald Ferenc 1986-ban közzétett adatai szerint a gilisztahumusszal kezelt talajokon 30 százalékkal magasabb terméseredményt, négy-hétszeres C vitamintartalmat mértek az istállótrágya-és műtrágyázott talajokhoz képest. Ma lényegesen nagyobb a különbség, az íz-zamatanyagokról nem is szólva.

Jelenlegi kapacitásuk ugyan egyelőre szűk ahhoz, hogy áruházláncokkal, vagy a külpiaccal keressenek kapcsolatot.

A vállalkozó évek óta azon munkálkodik hogy egyre szélesebb körben ismertté váljon a terméke. Szerinte akkor dolgozik jól ha egyre több biokertészetet és az egészségre nyitott kertművelőt tudnak elérni, megszólítani, akik végre élelmet kívánnak termelni élelmiszer helyett. E tekintetben jóval nagyobb érdeklődés lenne kívánatos. Minderről bővebben:a biomate honlapán.