Befejeződött a tavaszi árpa és a zab vetése Zala megyében. A kedvezőtlen időjárás, a sok csapadék és belvíz miatt idén később kezdődhetett el a tavaszi vetés a megyében. A vetési terven a csúszás miatt sem változtattak a gazdák, de az esetleges gyors felmelegedés miatt a tavasz elején összetorlódott munkákat gyorsabb ütemben kell elvégezniük – közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán.

vetés

A vetési szándék szerint összesen 56 820 hektáron vetnek tavaszi növényeket Zala megyében – fotó: Shutterstock

Eddig összesen 10 500 hektáron végeztek a munkával, a tavaszi árpa vetésterülete 3200 hektár, a zabé pedig meghaladja az ezer hektárt. Kisebb területen magborsót, burgonyát és egyéb tavaszi növényeket termelnek. A napraforgó tervezett területe 7335 hektár, ennek több mint negyedét már bevetették és megkezdődött kukorica vetése is: a 36 ezer hektárt meghaladó terület csaknem 5 százalékán végeztek.

Az őszi vetés jónak mondható, az őszi búza 88 százaléka közepes, az őszi árpa-, a tritikálé- és a repcetáblák több mint 90 százaléka pedig jó és közepes képet mutat –  mondta az elnök. Zala megyében csaknem 30 ezer hektáron befejeződött az őszi kalászosok fejtrágyázása és gyomirtása is.