Növényvédelmi előrejelzés: Támadásban a rovarok!
Az elmúlt időszakban elsősorban a betegségek megjelenésére figyeltünk, az időjárás alakulását elemezgettük, hogy időben tudjuk jelezni valamely kórokozó fellépésének veszélyét. A májusi csapadékos időszakok, kombinálva a határozott felmelegedéssel kedveztek a kórokozóknak, de a kártevők is szaporodásnak indultak.

Hogyan pótoljuk a kivont növényvédő szereket?
Az elmúlt években több növényvédő szert is kivontak a forgalomból. Ezekben az esetekben gyakran fellángolt a vita, hogy valóban károsak-e az élővilágra, vagy csak valamilyen üzleti kör számára jelent előnyt egyik vagy másik hatóanyag betiltása. A vita nehezen eldönthető, viszont hogy hatásukat pótolni kell valamilyen más módon, abban mindenki egyetért. De hogyan?

A biológiai növényvédelem is lehet olyan hatékony, mint a kémiai
Az integrált növényvédelem (Integrated Pest Management) biológiai-, biotechnológiai-, kémiai- és mechanikai módszerek együttes, összhangban való alkalmazása, mely által a szermaradványok és a környezetterhelés csökkenthető.

Amblyseius swirskii ragadozó atkát tartalmazó Swirskiline tenyészőtasakok paprika állományban.

Növényvédelmi szemle, búzától az őszibarackig (+Videók)
Fuzárium, lisztharmat, tafrina, barkó, bundás, ormányos… és a sornak még közel sincs vége! Szántóföldeken és kertekben gázoltunk kamerával a kézben, hogy felmérjük milyen állapotban van a növényállomány.

Nem is hinnénk mennyire nélkülözhetetlen a kén pótlása
Talajaink többsége kénnel rosszul ellátott, ezért a kén pótlására nagy szükség van. A kén kijuttatása jelentős hatással lehet a termés mennyiségére és minőségére, sőt a többi tápelem hasznosulását is javítja.

A mezőgazdasági hulladék igazi aranybánya lehet
A mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszeripari, valamint az élelmiszer-felhasználásból visszamaradó hulladékokat többféle módon hasznosíthatjuk.

A mezőgazdasági termelésben számos anyag alkalmas az újrahasznosításra – fotó: Shutterstock

Gombabetegségek! Most kell megvédeni az őszi búzát!

Május 20-tól valószínűleg tömegesen kalászolni fog a búza Magyarországon. Az előrejelzések szerint a következő hétvégén sokfelé ismét várható csapadék. Mindez kedvező a gabonáknak, de amellett az őket támadó gombabetegségeknek (főként szeptória, helmintospórium és fuzárium várható) is.

A lombtrágyázás hatékony módszer, de csak ha jól csináljuk
A levélen keresztüli tápanyag-adagolás, azaz lombtrágyázás régen alkalmazott tápanyag-ellátási módszer a növénytermesztésben. Sokszor meglepően jó hatékonysága nem csak az így pótolt (hiányzó) tápelemnek tudható, kedvező hatása nem csak az anyagcsere-folyamatokban történő közvetlen bekapcsolódással magyarázható.

Tapasztalatok a görög gyümölcstermesztés bölcsőjéből
Hogyan történik a termesztés az egyik legjelentősebb görög gyümölcstermelő vidéken? Sok tanulságot vonhatunk le a térség termesztéstechnológiájából.