Miért nem ered jól a palánta?
Mi az oka a kezdeti gyenge fejlődésnek? Miért gyenge a gyökeresedés, a gyökérképződés? Mi az oka a gyakran tapasztalt színelváltozásoknak, az antociánosodásnak, a klorózisnak? Egyáltalán milyen külső tulajdonságokkal rendelkezik egy egészséges palánta?

Hogyan készítsük a lehető legjobb szilázst? (PR-cikk)
A silózás lehetővé teszi az állattartók számára, hogy tartósítsák a tömegtakarmányt, ezzel olcsó takarmányt biztosíthatnak. A silózástól a feletetésig a kihívás az, hogy megakadályozzuk az értékes energia és fehérje elvesztését.

Hogyan védjem meg az almafámat? – aktuális kerti teendők júliusban
A főbb termesztett almatermésű növényeink (alma, körte, birs) növényvédelmének szempontjából a június és a július hónap az egyik legmeghatározóbb. Ilyenkor a fejlődő termések és a lombozat védelme a legfontosabb feladat.

alma

Sarjvessző pásztorbot szerű meghajlása almán – fotó: Lepres Luca

Megérkezett az eső és már terjednek is a gyümölcsbetegségek
A növényeknek még mindig kevés a lehullott csapadék, de a gombakórokozók beindulásához épp elegendő esőcskék érkeztek. Így lassan „normalizálódik a helyzet”, ami itt azt jeleneti, hogy a nedves levélfelületeken már a varasodásra, és ha megérkezik a felmelegedés, akkor peronoszpórára, a csonthéjasok levélbetegségeire és a burgonya, paradicsom fitoftórájára is számítanunk kell.

Fűszerpaprika műtrágyázása: mit, mikor, hogyan?
A szabadföldi paprikatermesztés hazánk éghajlata miatt egyre nagyobb kockázattal jár. A fólia alatti hajtatás megoldás lehet, viszont ez a termesztési mód új szemléletet és jelentősebb technológiai fegyelmet követel.

Ne engedjük, hogy a legrosszabbkor hagyjon cserben a betakarítógépünk!
Hogyan kerülhetjük el a betakarítógépek, bálázók károsodását, és hogyan előzzük meg a kombájn- és bálázótüzeket?

Claas

A betakarítás során keletkezett levágatlansági veszteséget is minimalizálni tudjuk – fotó: AXIÁL Kft.

Növényvédelmi előrejelzés: Növekszik a fertőzési nyomás!
Most remélhetőleg kedvezőbb körülmények formálódnak a növények számára, de ez kedvező körülményeket jelent a kórokozók számára is. A kártevők világában alig okozott zavart ez a tavasz, megjelentek, szaporodtak és károsítottak, tehát azokra is figyelni kell. Az Agroinform.hu 2020. évi 23. heti növényvédelmi előrejelzése.

Gyepszellőztetés és gyeplazítás – mi a különbség? A kertápolási szakértő válaszol! (PR-cikk)
Bár a gyepszellőztetés és a gyeplazítás hasonló művelet, a kettő nem ugyanaz. Elmondható azonban, hogy mindkettő célja, hogy a tavaszra képződő filcréteget, azaz a talajon maradt levágott fűszálakból, elhalt növényi részekből, moharétegből álló réteget eltávolítsuk a fűszálak közül.

Előny vagy hátrány a kukoricatarló legeltetése?
A Nebraskai Egyetem kutatása azt vizsgálta, milyen hatással vannak a szarvasmarhák a kukoricaföldekre.

kukoricaföld

A következő évi kukorica hozamát meg lehet növelni a tarló lelegeltetésével – fotó: Agroinform.hu

Növényvédelmi előrejelzés: Vészesen terjed a moníliás gyümölcsrothadás és a varasodás
Intenzív védelemben kell részesíteni a fákat, nagy a fertőzési nyomás. Az Agroinform.hu 2020. évi 24. heti növényvédelmi előrejelzése.

Virtuális határszemle 4.: időjárásadatok egyenesen a szántóföldről! (PR-cikk)
Home office a szántóföldi növénytermesztésben: bemutatjuk a PrecMet agrometeorológiai hálózatot.

Ha muszáj gyomirtózni a kertben, így tegyük
Kizöldültek az ágyások. Csíráznak a gyomok, újra elő kellett venni a kapát. Talán a kapálást hagynám ki a legszívesebben a kerti munkák közül. Önkéntelenül is felmerült bennem, hogy válasszam a kényelmesebb megoldást, permetezni kellene valamelyik gyomirtó szerrel. Végül mégse kezdtem hozzá – írja Zsigó György.

növények

Fotó: Zsigó György

A RAPOOL új repcevetőmag-kezelési koncepciója – a maximális teljesítmény négy pillére (PR-cikk)
A Seed Power a RAPOOL legújabb és egyedülálló fejlesztése a repcevetőmag átfogó védelmére. A háromszintű – rovarölő, gombaölő szeres és a csírázást elősegítő anyagokat tartalmazó – csávázás, valamint a frakcionált vetőmag által garantált előnyök elősegítik a csírázó repcenövény biztos és egyenletes kelését, még kedvezőtlen körülmények között is.

Cellulózbontás tarlóhántáskor: a hatékony tarlóbontásért és a tökéletes magágyért (PR-cikk)
Kétségtelen tény, hogy talajaink az egyre intenzívebb termesztés, kemikáliák növekvő felhasználása, nem elégséges mennyiségű szerves anyag visszaforgatása miatt veszítenek humusztartalmukból, csökken a mikrobiotikus aktivitásuk, romlik szerkezetük.

Medárd elhozta a mindennapos esőt – Terjed a monília!
Zsigó György növényvédelmi felhívásában ezúttal a moníliafertőzésre és a szőlő védelmére hívja fel a kertbarátok figyelmét.

Kukoricatermesztők! Milyen kártételre kell felkészülnünk?
A kukoricamoly rajzása hamarosan tömegessé válik, és repül már a gyapottok-bagolylepke is. Érdemes folyamatosan figyelni az állományokat és szükség esetén beavatkozni. A továbbiakban ehhez nyújtunk segítséget.

kukorica

Kukoricamoly-imágó (Csabacsűd, 2020. 05. 28.) – fotó: Szélles Tibor

Biztonságos terményszárítás – amit most sokkal könnyebben valósíthat meg! (PR-cikk)
A precíziós szárítás legfontosabb sarokköve, hogy a termény minőségének a megőrzését helyezzük a középpontba. Az eljárás a tűz elleni védelem mellett az energiafelhasználást is optimalizálja.

Növényvédelmi előrejelzés: Borvidékeinken magas a peronoszpórafertőzés veszélye
A betegségek ellen intenzív védekezés szükséges, és a védekezések részévé kell tenni a szürkepenész elleni hatóanyag kijuttatását is. Az Agroinform.hu 2020. évi 25. heti növényvédelmi előrejelzése.

Levéltetvek mindenhol! Hogyan védekezzünk ellenük?
A levéltetvek szinte mindent elleptek, és a mostani meleg, párás időben újabb rohamra készülhetünk.

levéltetűLevéltetvek a paprika levelének fonákán – fotó: Lepres Luca

Egyedi hatású készítmény lisztharmat ellen. Éljenek a lehetőséggel! (PR-cikk)
Kiváló hatékonyságú készítmény szőlőlisztharmat ellen, ami megelőző és gyógyító hatással is rendelkezik!

A napraforgó és kukorica stresszkezelése az Ön nyugalma érdekében (PR-cikk)
Az idei aszályos tavasz, illetve a bizonyos régiókban a napokban lezúduló extrém mennyiségű csapadék olyan abiotikus stresszfaktorok, melyek nehéz helyzet elé állítják a növénytermesztőket.

Az esőzések miatt beindulnak a kertünket károsító gombák!
Továbbra is esőt jósolnak a meteorológusok, és már idáig is bőségesen kaptunk. A későbbiekben számíthatunk a kipárolgásra és ezzel a nedvességkedvelő gombák (peronoszpóra, fitoftóra) és baktériumok megjelenésére.

növény

Elvitte a termést a kései fagy vagy a vihar? Erősítsük növényeink ellenálló-képességét, hogy csökkenthessük a károkat – VIDEÓ (PR-cikk)
Bemutatjuk néhány termelő tapasztalatait, akiknek sikerült átvészelniük a 2019-es kritikus időszakokat. Elmondják, hogyan.

Szörnyű állapotban vannak a talajaink! Ez a termést is visszavetheti! (PR-cikk)
Talajainkat a savanyító tényezők, savanyító hatások folyamatosan érik, napjainkban még intenzívebben, mint akár a közelmúltban. A rossz vízgazdálkodás, a tömörödött, nehezen művelhető vagy éppen szerkezet nélküli talajállapot és az ezzel párhuzamosan kialakuló savanyú kémhatás a talajban kialakuló kalciumhiány következménye.

Növényvédelmi előrejelzés: Rothad a gyümölcs, terjednek a betegségek
Fenti cím nem jelenti azt, hogy a kártevők eltűntek vagy visszaszorultak volna, csupán arra utal, hogy az érő, zsendülő gyümölcsökön fellépő erős fertőzés súlyos károkat okoz, s a kórokozók más kultúrákat is fenyegetnek. Az Agroinform.hu 2020. évi 26. heti növényvédelmi előrejelzése.

cseresznye

Az összeérő gyümölcsökön gyorsan terjed a rothadás.

Termésstabilitás: Biztos termés évjárattól függetlenül (PR-cikk)
Az utóbbi évek időjárása nagyon szélsőséges képet mutat, az idei repceszezon sem kivétel ez alól. Ezért a magas terméspotenciálon túl egyre inkább fontos a szelekció során a termésstabilitás fokozása. A Syngenta Kft. repcehibridjei széles adaptációs képességüknek köszönhetően felveszik a versenyt a piacvezető hibridekkel.

Gabonatermesztésből extra profit?! Győződj meg róla a saját szemeddel! – VIDEÓ (PR-cikk)
"A búza rövid szára miatt valóban be tudom takarítani a 9 tonna feletti termést – a betegség-ellenállóságnak köszönhetően pedig kihagyhattam egy gombaölő kezelést is!"

Vegyük sorra az aktuális növényvédelmi teendőket az ültetvényekben
E heti körkérdésünkben arra kértük a válaszolókat, hogy javasoljanak védekezési módot és növényvédelmi termékeket a gyümölcsültetvényekben aktuálisan megjelenő károsítók elleni védekezéshez.

növény

Sokfelé alakult ki jelentős szekunder lisztharmatfertőzés – fotó: KITE Zrt.

Coragen – Egyedülálló hatékonyság a lepkekártevők ellen (PR-cikk)
A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és az ellene való védekezés mára kukoricatermesztésünk eredményességének kiemelten fontos tényezőjévé vált.

Elég volt az aszályból? Vagy még mindig nem??? Raktároztassa inkább a vizet a talajban! (PR-cikk)
Sajnos ez a tavasz is a csapadékhiánytól visszhangzott, amit még mindig hallani, amikor az aratásra, a búza és repce várható terméseredményeire gondolunk, pedig most már bőven esik Medárd óta, ami a kalásznak már nem kellene, ellenben a kukorica és napraforgó a szójával karöltve hálásan fejlődik.

Egyre gyakoribb növénybetegség a napégés – mit tehetünk ellene?
Éghajlatunkra nemcsak a szélsőséges hőmérsékleti értékek, de a téli és a nyári hónapok között a fényviszonyokban jelentkező nagy különbség is jellemző. A fajták helyes megválasztásával tehetjük az első sikeres lépéseket.

alma

Napégés almán – fotó: Szalay László

Ez a repce új szintre emeli a Clearfield-hibridek teljesítményét (PR-cikk)
A PHOENIX CL középérésű Clearfield-hibrid, amelynek magas terméspotenciálja új szintet teremtett a herbicidtoleráns szegmensben. Hasonlóan robusztus, mint a VERITAS CL, de annál korábbi érésidejű. Ősszel jó ütemben, erőteljesen fejlődik.

Mindent a zöldítésről: így válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbb vetőmagkeveréket! (PR-cikk)
A nyári betakarítású növények lekerülését követően ismét kezdődik a zöldítési szezon. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén sem lesz egyszerű jó döntést hozni.

Júniusi gépészeti összefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.