Gázolaj árak 576 Ft Benzin árak 560 Ft EUR 378.79 Ft USD 318.98 Ft CHF 415.28 Ft GBP 434.97 Ft

Fórum

Sertéstenyésztés, és felvásárlási árak - minden...

Létrehozta: kiskosztor , 2010-01-08 18:34:47

Kedvencekhez Segítség
5122 hozzászólás
Nincs profilkép
#5122 Zoli1437
2026-02-05 11:30:42

Válasz ..,-:) #5121. hozzászólásáraAnnyival számoltam.
Ha azt mondod 620Ft/kg az hivatalosan bruttó ár, ha nem teszed hozzá a +ÁFA-t.
Élősúlyban ez 620/1,213=511Ft/kg (A váltószám a régi, de ezt jegyeztem meg. Nem nagy a különbség.)
Nettósítva 511/1,05=487Ft/kg (Csak az összehasonlítás végett, mert itt azt szoktuk használni. Egyébként hibásan a +ÁFA vagy +komp. hozzátétele nélkül.)

Nincs profilkép
#5120 Zoli1437
2026-02-05 09:15:16

Válasz ..,-:) #5119. hozzászólásáraA 620 Ft-t ha csak simán átszámolom és nettósítom nálam 487 Ft-ra jön ki.
Akkor lesz 400Ft, ha 87Ft a költsége az élőből hasított előállításnak.
Aki meg tudja fizetni és szüksége is van rá az a 300Ft-tal már sokat nyerhet már egy U kategóriással is.

Nincs profilkép
#5119 ..,-:)
2026-02-05 07:14:09

Válasz Zoli1437 #5115. hozzászólásáraFélsertésre 620 forintos árat mondtak, S osztály. Ez kb 400-as élőt jelent. Háztájik felénk 300-ért sem kell. Aki még el tudja adni 6-700-ért az nagyon örülhet !!!

Nincs profilkép
#5117 Zoli1437
2026-02-02 13:51:30

Válasz jaromiv #5116. hozzászólásáraNémet tőzsdén a 6. héten 25kg-os malacnak 36,5 EUR/db-ra emelkedett az ára 35 EUR-ról.
Ez átszámítva durván 14eFt/db.
Visszanézve 93EUR/db árat látom a legmagasabbnak 2023-ban. Ez fuvarral együtt ott lehet amit írsz, de jelen időben kétlem ezt az árat.

Nincs profilkép
#5116 jaromiv
2026-02-02 11:32:28

Válasz Zoli1437 #5115. hozzászólásáraÉn egyszer már írtam ide, hogy két ember (cég) okozza ezt az anomáliát. Az ő árképzésük, és tevékenységük miatt ilyen hektikus a piac.
Nem titok, hogy én a szlovákoknak adom el a malacok zömét. Oda a csehek, leszállítva a 25 kg -os malacot 110-120 Eur/db áron hozzák. Nem rég beszéltem az eperjesi kupeccel, neki 100 eur/db áron hozták, kocsi tételben. Persze azt is elmondta, hogy novemberben átjött Szabolcsba, vitt egy kocsi malacot, a 37 kg/db -ot vette 20 e Ft/db áron.
Akkor hogy is van ez?

Nincs profilkép
#5115 Zoli1437
2026-02-02 11:14:31

Válasz jaromiv #5114. hozzászólására"Van egy cég, aki 1000 Ft/kg alatt adja a malac húst."
5111 hsz.
Ez egyértelmű kármentés.
Kb. ezen ügyködhet mindenki más is.

Nincs profilkép
#5114 jaromiv
2026-02-02 10:05:25

Sertésárak 2026.02.01

Sertésre, a meghirdetett ár változatlan a 2. héttől. Azaz 440 Ft/kg.

Csakhogy ez nem jelent semmit, mert a vágóhídi adatok szerint a tényeleges ár jóval ezalatt van, és folyamatosan csökken.
Ezen kívül, a két meghatározó minőségi kategória S és E között ~15 Ft/kg a különbség.
A vágás mennyisége kb 2 ezer darabbal több hetente, a 2025 -évi azonos időszakhoz képest.
Úgy néz ki, mintha a nem minősített lenne a plusz vágás. Dehogy ez mit takar, nem lehet tudni. Annyit látok belőle, hogy ennek a hasított meleg súlya 85-100 kg/db között van.

hét S minőségű E minőségű Nem minősített M1(s.koca) Összes, átlag
3. hét élő Ft/kg 432,95 415,98 383,11 304,40 420,90
4. hét élő Ft/kg 425,98 411,19 378,28 300,63 413,13
Melegsúly kg/db 96-97 96-97 85-100 163-181 97-98

Megdöbbentő, hogy a M1 átlagsúlya 20 kg/db -al kisebb, mint a 2025 -évi. Tehát vágják ki a fiatal kocákat.
Talán a malac ára megmozdult felfelé.

Nincs profilkép
#5113 Nagy Péter 40
2026-01-31 07:59:29

Válasz Radocz #5111. hozzászólásáraAhogy a nagysúlyú ára beomlott úgy kénytelen követni a malacos is hogy egyáltalán el tudja adni ha már valamilyen részben arra rendezkedett be hogy malac eladással is foglalkozik.
A multinak miért kellene foglalkoznia a malac árával?A hentes tud valamit kezdeni a malac árával?Nem és nem is kell nekik ők a vágóval foglalkoznak.
Egy multi ha veszteséges is a sertéshús része , van még másik 1000 termék amire szétbírja szórni a sertéses veszteségét míg a hentesnek van még baromfi marha és kb annyi..
Meg ahogy mondtam az emberi kényelem olyan szintre jutott hogy külön elemenni húsért már nem divat hanem a multiban megvesz mindent,és akkor még az egyre jobban elterjedő rendeléses szisztémáról nem is beszéltünk.
Az amerikai nagybácsi még párszor megrángatja így a piacaot mint a héten és pár évre lehúzhatja a rolót a világ..Talán novemberben véget ér az álmokfutása de addig még fog alkotni..
Ha meg most megfutja Iránt lehet hogy még az olcsó terményednek is annyi lesz...
De igazából nem is az olcsó vagy drága termény a probléma hanem hogy nincs piac.
Ahogy múltkor is volt említve Kína 1 misi anyakocát akar leapraítani mert már náluk is túl sok van.Eddig azt hittük Kína egy feneketlen kút erre fel 3 év alatt túltermelésbe szaladtak bele..
Nekik ha nem fut nagyot ott egy pastis nem fog kérni az Európai sertésből,ha kell is majd nekik megveszi a haveroktól.Mivel Európa túltermelésben így valahol piacot kellene találni vagy sokaknak abba kellene hagyni..
Én úgy látom az állattenyésztés sakk mattba került.Nem szabadna ilyet mondani de kellene egy járvány hogy gyors felpattanás jöjjön vagy marad ez a lassú haláltusa..
De én nem foglalkozok sertéssel csak húsmarházok így amit mondok az csak okoskodássmile cowboy
Aki benne van nap mint nap az biztos átfogóban látja és megtudja hozni azt a döntést (ha nincs pályázati előírása) hogy hogyan tovább.

#5112 Radocz
2026-01-31 04:48:32

Válasz Zoli 63 #5016. hozzászólásáraEzek csak bio takarmányt esznek.
Mangalica

Ezt olcsóbb etetni

Azt a másodikat olcsóbb etetni.

smile cowboy

#5111 Radocz
2026-01-31 04:32:40

Válasz Nagy Péter 40 #5094. hozzászólásáraVan egy cég, aki 1000 Ft/kg alatt adja a malac húst.

Ezzel tud a multi versenyezni?
Vagy ezt kell tenni, hogy ne növelje tovább a cég veszteségét?

Az már látszik, hogy olcsó lesz a takarmány.
Én úgy tanultam, hogy most kell fejleszteni a sertés darabszámát.

Öt év átlagában talán jóra jön a matek is!
smile cowboy

Nincs profilkép
#5110 Zoli1437
2026-01-15 08:45:20

Válasz jaromiv #5108. hozzászólására"Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni más kockázatokat: például járványok vagy külkereskedelmi vám-intézkedések, illetve az uniós exportpiacok ingadozása közvetetten hatással lehet a hazai termelők jövedelmezőségére és stabilitására. A kínai ipari sertéstartás jelenlegi nehézségei arra figyelmeztetnek, hogy a hatékonyság önmagában nem garantálja egy ágazat hosszú távú stabilitását.struktúrákból."
Ez miatt raktam be a linket. Nincs garancia semmire.
Egyébként a 3. hétre esett a tőzsdei ár. 4. hétre nem változott.

Nincs profilkép
#5109 jaromiv
2026-01-14 19:29:25

Fejből írtam az adatokat, és csak a nagyságrendek stimmelnek.
Itt van az a bizonyos emeletes disznóól.

Kínai sertésfarm

Nincs profilkép
#5108 jaromiv
2026-01-14 18:44:49

Válasz Zoli1437 #5107. hozzászólásáraEz a cikk karakter kilóra íródott, és vagy öt éves elmaradásban van.
Kb, akkor volt ez hír, hogy Kínában, az egyik tengerparti nagyvárosban építettek két húszemeletes toronyházat, és egyidejűleg 1 millió hízó van benne. Közben pedig a környékben betiltották a házi, kisüzemi tartást.
Gondolom jó szokásukhoz híven a ganajjal sem foglalkoznak. Csak bele eresztik a tengerbe, és kész. A sertésexport pedig csak hablaty, mert a kínai export csak oda Délkelet – Ázsiába megy.

A túltermelés sem új, mert ugye novemberben bejelentették, hogy 52 millióról, 49 millióra csökkentik a koca állományt. Akkor vetettek ki az eu-s sertésimportra 68 % vámot, mivel a spanyolok dömping áraztak.
Az lett volna a hír, ha megírja a szerző, hogy időközben azt a vámot levitték 38 % -ra.

Na és persze, megírhatta volna, hogy készüljenek a marhások. Kína jan 1.-től, a kvótán felüli marha importra 55 % -vámot vezetett be. Abból is túltermelésük lett.

Néztem a vágási adatokat. Decemberre belehúztak. Heti 5-10 ezerrel többet vágtak a tavalyihoz képest. A húsosok szerint kisebb a hasított fél súlya kb 2-3 kg-al, ami korai vágást jelent. Alacsony az ár, de legalább ürülnek az ólak.

Kíváncsi leszek a jövő heti sertés felvásárlási árra. A német hasított már esett erre a hétre. Lehet, hogy nálunk az előre beköszön a 400 Ft/kg.

Nincs profilkép
#5106 Rabó001
2026-01-04 20:08:34

Válasz Nagy Péter 40 #5105. hozzászólásáraIgaz amit írsz. De nem olcsó, nagyjából lehet tudni azerthogy mennyi, foglalkoznak ezzel műsorokban szakértők. Olcsó most annak, aki a szorongatott helyzetüket kihasználva nagyban veszi, mint Kína, India.

Nincs profilkép
#5105 Nagy Péter 40
2026-01-04 19:51:59

Válasz Rabó001 #5102. hozzászólásáraAz hogy az orosz energia olcsó e vagy sem azt nehéz megállapítani mert az árakat nem nagyon akarják megmondani.
Amit tudunk hogy az állam drágán adja ha a rezsicsökkentett fölé mész.
De ha megnézed a Mol évente ezer milliárdos haszonnal dolgozik,a rezsivédelmi alapból már 2 éve mindenre vesznek ki pénzt arra is ami nem az energiával kapcsolatos és ott van az Mvm is 200 milliárdos haszonnal.
Tehát lehetne már jóval olcsóbban adni csak mivel a lakosság hozzászokott így azt nem bántják...

Nincs profilkép
#5104 trikolor5
2026-01-04 16:22:50

Válasz Rabó001 #5102. hozzászólásáraNagyon nem. Világpiaci árban nincs különbség. Vallalkozóknak, cégeknek brutál energiaszámlákat küldenek itthon, sőt a legtöbb háztartásnak is. Akik nem panelban laknak vagy csak nem egy szobát akarnak fűteni azoknak a gázszámla már több mint nyugaton ezzel a 7szeres szorzóval..
Árpa árára leszek még majd kíváncsi ezek után..

Nincs profilkép
#5103 Zoli1437
2026-01-04 16:19:03

Válasz Nagy Péter 40 #5101. hozzászólásáraRendben. Így már egy nézeten vagyunk.

Nincs profilkép
#5102 Rabó001
2026-01-04 15:43:55

Válasz Nagy Péter 40 #5101. hozzászólásáraAzt kihagytad, hogy az orosz rnergia már régen nem olcsó.

Nincs profilkép
#5101 Nagy Péter 40
2026-01-04 15:01:06

Válasz Zoli1437 #5099. hozzászólásáraIgen minden költségedet felszámolod meg ezt teszi az Orosz Kínai is és a végén kijön hogy ők sokkal olcsóbban tudják előállítani mint te vagy bármelyik másik EU-s gazdálkodó.
Tehát az ő "ingerküszöbük" magasabban van alacsonyabbb árnál is.
Plusz ott vannak ilyenkor az egyéb támogatások is felénk meg általános ilyenkor olcsó kamatozású hitelt szoktak adni ami ...

Természetesen mindenki előveszi a kis kockás füzetet hogy meddig és mit bír elviselni és hogy mik a kilátások.Ugye mindenki most azt kérdezi hogy meddig kellene kibírni? Csak erre senki nem tud válaszolni.
Ez egy ágazat de a tej hasonló cipőben van és ha mindkettő elkezdi sorozatban lecsapni őket az kifog hatni a takarmány előállításra is ami viheti magával a terményeket is...

Igen mi nem váltunk le az Orosz energiáról de a rezsicsökkentett árat plusz egy busás hasznot is ráterhelték a cégekre és sokat fogyasztókra,tehát egy sertéstartó magyarba ugyanúgy sokat fizet az energiáért.

Nincs profilkép
#5100 Nagy Péter 40
2026-01-04 14:49:13

Válasz hashtag #5098. hozzászólásáraÉn EU-s szinten beszéltem arról hogy leváltunk az orosz energiáról.Mivel nem magyar specifikus a sertés probléma hanem EU-s szinten van baj.

Pontosan tudod te is hogy hogyan is néz ki a rezsicsökkentési vakítás.
Most mondhatom hogy nekem nem változott semmi de csak azért mert én húsmarházok.
Darálni is traktorhajtású van ugyhogy még az se pörgeti az órát jóformán csak a kút meg a világítás megy.
De nyílván egy sertéstelepen kicsit más az energia kérdése és ott szembejön a nem rezsicsökkentett ár ami horror.

Nincs profilkép
#5099 Zoli1437
2026-01-04 14:34:51

Válasz Nagy Péter 40 #5097. hozzászólásáraÉn a költségbe mindent beleszámolok.
Amortizáció, karban tartás, energia, munkabér, takarmány, genetika, víz, állategészségügy, adminisztráció, bank, szállítás meg ami most hirtelen eszembe sem jut.
Támogatást se mindenki egyformán kap még országon belül sem.
Ehhez hozzájön egy alacsony ár plusz túltartás az ASP miatt kijelölt vágóhídi sorban állás miatt. Nagyban nagy veszteség amit finanszírozni kell valakinek.
Eljöhet az a pillanat amikor átbillen a mérleg felszámolásra. Mindenki saját kockázata, hogy mit csinál.

Ha csak azt veszem figyelembe amit írtál, nálunk esélytelen gazdaságosan csinálni még hosszú távon is. (Nekem úgy rémlik, az Orosz energiáról még nem váltunk le csak eltűnt az ár előnye. Talán 2027-től adóztatják ami ellen serényen tiltakozunk.)

Nincs profilkép
#5098 hashtag
2026-01-04 13:56:56

Válasz Nagy Péter 40 #5097. hozzászólásáraElvileg mi nem váltunk le az oroszról és továbbra is olcsó energiát használunk, te nem érzed ezt az előnyt? Most kéne kifújnunk a németek orrát papíron

Nincs profilkép
#5097 Nagy Péter 40
2026-01-04 13:47:22

Válasz Zoli1437 #5096. hozzászólásáraHogy a támogatás miért nagyobb az egyszerű mert mindenki a saját termelőit akarja előnybe hozni.
A magas költségek problémáját meg hiába ismerik az sajnos nem úgy megy hogy egyik pillanatra meglehet változtatni.
Energia: leváltunk az Oroszról egyik pillanatról a másikra viszont annak ára van mert úgy mint a sertésnél Kínára építettünk energiánál meg az Oroszra.
Munkabér:minimum 2 de inkább többszöröse hozzájuk képest mivel az EU fejlett míg a többiek még elég alacsony szinten vannak.
A fejlettségből adódik hogy bármilyen beruházás is jóval drágább.
Karbantartási költségek: ha a traktorból indulok ki hogy egy nagy cég óránként 30 ezer vagy a felett dolgozik plusz még kiszállási díj nem kell mondanom milyen drága.

Az meg hogy akinek magasabb költsége az bukó nem feltétlen igaz mert egy régebbi rendszerben müködő telep bár lehet hogy magasabb költséggel állítja elő az egyedeket de nem terheli a korszerűsítés költsége meg adott esetben a hitel kamatai.
Felénk van egy ilyen emberke hogy amikor lehetett volna fejleszteni mondta hogy ő elvan úgy ahogy van most meg kari előtt annyit mondott hogy eddig irreális ára volt neki meg most is az csak negatívba.De megy tovább csinálják.

Nincs profilkép
#5096 Zoli1437
2026-01-04 12:48:22

Válasz Nagy Péter 40 #5093. hozzászólásáraAkkor viszont azt kellene vizsgálni, hogy mért magasabbak a költségek másnál, illetve mért több a támogatás.
Akinek magasabb a költsége vagy kevesebb támogatást kap az alapból esélytelen.

Nincs profilkép
#5095 Zoli1437
2026-01-04 10:59:05

Válasz jaromiv #5091. hozzászólásáraA létszám régen volt 10 millió is.
Az EU elvileg a termék és szolgáltatás szabad áramlásáról szól.
A spanyoloknál, ha jól emlékszem, szintén az ASP kavart be.
Az EU-n kívülieket nem kötik az EU szabályai, maguk dönthetnek. Viszont velük szemben az EU is egységesen felléphet.

Beszéltem nagy telep vezetőjével. Számolják fel az állományt. Az lehet nagy gondban aki támogatásért 5 évet vállalt és még nem járt le.

Nincs profilkép
#5094 Nagy Péter 40
2026-01-04 10:09:05

Válasz jaromiv #5091. hozzászólásáraAz hogy zárnak be a húsboltok évek óta tartó folyamat kb olyan mint hogy a falusi kisboltok is bezárnak.
A nagy multival egyik se tudja felvenni a versenyt plusz az ember is elkényelmesedett úgyis bemegy a multiba és akkor megveszi ott a húst is ne kelljen még külön menni azért is.
A minőség meg a jelenlegi fogyasztói rendszerben másodlagos az a lényeg h pirossal kilegyen emelve hogy akciós.
Karácsony előtt 22-én elvittem a feleségemet a lidl-be, már reggel 10 kor elfogyott az ami akciózva volt hús,ott kérdezgették az egyik feltöltőt hogy nincs még a raktáron?
A multi letarol mindent hogy ez most jó e vagy sem ..

Nincs profilkép
#5093 Nagy Péter 40
2026-01-04 09:56:35

Válasz Zoli1437 #5090. hozzászólásáraDe ugyanazt gondoljuk,csak a hatékonyságnak ára van.Európában meg x 2 az ára mint a többi vetélytársnak.
Jobb esetben saját forrásból finanszírozod rosszabb esetben hitelből aminek van még pluszban kamat költsége is.
Az energiaköltségekről még nem is beszéltünk ami horror egy sertés telep esetében.mellette munkabér. gépek,eszközök karbantartási költsége mind mind messze több mint bármelyik vetélytársé..

Egy bizonyos árszintnél nincs is gond nyereséges az egész még ilyen magas költségek mellett is csak amikor bezuhan a piac akkor bukik ki hogy máshol fele annyi az energiaköltség, a bérek stb az jobban elvisel fél évet mint az aki eddig se tudott nagy pénzt félrerakni belőle.
Csak kérdés meddig húzható ez hogy minden sertésre rákell most tenni egy deákot a saját kasszából..

Nem gondolom hogy akik benne vannak most hagyják abba.A sertéstartás mindig is egy hullámvasút volt,persze lesz aki kiesik de a nagyrésze megy tovább és várja hogy felelé menjen a hullámvasút.

Nincs profilkép
#5092 jaromiv
2026-01-04 09:42:17

Bocs! Elírtam 7 heti.

Nincs profilkép
#5091 jaromiv
2026-01-04 09:40:03

Válasz Zoli1437 #5090. hozzászólásáraA belinkelt ksh adatod pontosan azt mutatja, hogy itt nem a belső termelési összetevők okozzák a problémát. A min és max záró létszámok között van ~340 ezer különbség. Az pedig csak egy heti vágásmennyiség. A probléma az, hogy az eun belül vannak burkolt támogatások. Meg a minőség is szarabb. Valamint nincs, aki tökön rúgja az importőröket, hogy a hazai árualapra, - amit ugyan csak olcsón vesznek meg- , ne hozzanak még kintről is.

Kína azt mondta, hogy a spanyol disznó, dömpingáras. Na akkor az nálunk is ugyanúgy dömpingáras.
Kezelhető lenne az, csak akarat kell. Az oroszok pl, a minőségre hivatkozva vágják vissza, ami nekik nem tetszik, vagy nemzetgazdasági érdekből nem kívánatos az importja.

Az egy dolog, hogy hektikus, és most alacsony az ár. A másik, hogy a import miatt nem is veszik meg a kész hízókat. Na, ez a fő probléma.

Beszéltem húsboltosokkal, az újévi jókívánságok kapcsán. Pest, Miskolc, Debrecen és több kisvárosi boltossal. Katasztrofális volt a decemberi forgalmuk. Többen végleg bezártak.

Én a nagy telepek csődjére leszek kíváncsi. (Nem örömködöm rajta.)

Nincs profilkép
#5090 Zoli1437
2026-01-04 08:48:37

Válasz Nagy Péter 40 #5089. hozzászólásáraNem ugyan azt gondoljuk a hatékonyságról.
Szerintem ez egy olyan játék amit pénzre játszanak. Az a hatékony aki egységnyi költségből több jövedelmet/nyereséget tud elérni hosszú távon. A többi csak rizsa.
A piacot meg leginkább ez rombolhatja:
https://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/asp/asp.htm
A sertéstartók feltehetően már komoly leépítésbe kezdtek. Kíváncsi leszek a decemberi sertéslétszámra meg az utána következőre.
https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0114.html

Nincs profilkép
#5089 Nagy Péter 40
2026-01-03 20:53:50

Válasz Zoli1437 #5088. hozzászólásáraAttól hogy hatékony még nem biztos hogy nyereséges is, plusz ez az állítólagos hatékonyság növelésének az ára az eunak másfél-kétszerese a Kínaihoz meg az oroszhoz képest, ennyit jelent a jobb élet hogy minden fejlesztés jóval drágább is.
Az meg hogy versenyképtelenek lennénk kérdéses mert jelenleg ott tartunk hogy nem nagyon kell senkinek a sertéshús, meg a tejet is már van ahol át se veszik.
Túltermelés van nem is kicsit.
Mellette politikai akarat is van arra hogy Európa minden fronton szenvedjen.
A legnagyobb baj hogy jóformán egy piacra építettünk: Kína
Ebből meg nem is tudunk lejönni egyik pillanatról a másikra és azt is megkell érteni hogy ennyire nincs szükség jelenleg a világban.

Most inkább az a kérdés ki bírja tovább vagy ki unja meg előbb mert ha nem jön megint egy durva pestis járvány Kínában arra nem lehet számítani hogy az árak megint a 800 forintot verdesik.Szép lassan "megfojtják" a sertéstartókat.. is..

Nincs profilkép
#5088 Zoli1437
2026-01-03 14:13:12

Válasz Nagy Péter 40 #5087. hozzászólásáraEgyik oldalról elköltöttünk egy csomó pénzt hatékonyság növelésre és mi vagyunk a csúcs.
Másik oldalról versenyképtelenek vagyunk bárkivel és mindig más a hibás.
Ez így nekem nem kerek.
Ami a kilencvenes években rendben működött, az ma megoldhatatlan. És egyre rosszabb lesz.

A kilátásokat illetően egyetértek.

Nincs profilkép
#5087 Nagy Péter 40
2026-01-03 09:33:29

Válasz Zoli1437 #5086. hozzászólásáraPersze hogy megéri neki mivel elvette az EU piacait.
Sajnos az EU nem mérte fel anno hogy is kellene kezelni a dolgokat,úgy voltak vele hogy Kína mindig megvesz majd mindent.Tehát nem gondolkodtak azon hogy mi lesz ha Kínának nem kell majd a miénk.Kína egyrészt már maga is elég sertést tud előállítani ,nem régi hír hogy 1 millió anyakocát vágnak le hogy az árak ott se legyenek ennyire lennt és persze ami kell nekik már csak azért se tőlünk veszik hanem a haver Oroszoktól.
Ugyanez a helyzet a tejjel is.

A megoldást meg ugymond adja a "természet" : sokan csődbe mennek vagy még időben abbahagyják.
Talán majd adnak némi pénzt hogy önként hagyják abba mint a hollandoknál vagy mint nálunk a baromfisoknál.
A tavalyira mondtuk hogy rossz év volt,ez katasztrofális lesz...

Nincs profilkép
#5085 jaromiv
2026-01-02 19:15:09

Jól indul az év!

Újabb 35 forintos árcsökkenés a hízó felvásárlási árban.
26.01.05 -től nettó 440 Ft/kg a meghirdetett ár.

Erre szokták mondani, hizlaljon az akinek hét anyja van.

Nincs profilkép
#5084 44claasgarantos
2025-11-27 10:15:39

Háztáji i sertés kinek lehetne leadni ki vásárol Bács Kunban Solton volt az útolsó felvásárló most van valahol kitudja

#5083 gorgeiarpad
2025-11-26 18:20:29

Válasz csabahegeszt #5035. hozzászólásáraParvo,vagy megsérültek valamikor a vemhesség alatt.
Barma mumifikálodottak voltak?

Nincs profilkép
#5082 Zoli1437
2025-11-17 11:04:38

Válasz jaromiv #5081. hozzászólásáraSzerintem, ha a tőzsdei ár az elszámolás alapjam, a vágóhidak, importőrök kihúzhatók a képletből. Legfeljebb közvetett hatásuk lehet.
Valamilyen jövőbeli tőzsdei árra játszani spekuláció. Mindenki saját felelősségére teheti.

Nincs profilkép
#5081 jaromiv
2025-11-16 20:07:23

Válasz Zoli1437 #5080. hozzászólásáraA Hunland a legnagyobb importőr. Sokan tőle veszik a sertéshúst.
Úgy 2000 tájékán Jos, azt mondta, hogy nem lesz több sertésexport, hanem húst fognak importálni. Én utoljára 2001 -ben az új holland nagykövet érkezésekor egy protokol rendezvényen futottam vele össze, de csak egy kézfogásig. Később már nem lehetett elérni telefonon sem. Még a sameszokkal beszéltem pár évig, de nekem ez csak (nem titkolva) információ szerzésre kellett.

A Bonafarm tipikus menedzser irányítású. Azt sem szabad elhinni, amit kérdeznek.
Exportot és importot is csinál, de hogy mi a szaldó, azt én sem tudom. A szalámi gyártáshoz „öreg hús” kell, az meg nem sok van itthon. Az M1 -es kivágás darabszámából ítélve, a Pick -be, minden import. Ha egy kicsit kotornák itt a gépben, akkor meg is tudnám mondani, hogy a szalámi gyár mennyit „fogyaszt” hetente, mert egykor a barátom hordta el onnét az összes lábat.

Az alacsony ár, a húsboltokat is kigyilkolja. A boltban elérhető max árrés 25%. Nem mindegy hogy ez az árrés a bruttó 1100 vagy a 850 forintos hasított ( túrával kiszállított hideg test, testháj és belsőség nélkül) árra érvényesíthető. A kis boltokat nem érinti az árrés sapka, de behatárolja az eladási árat. Plusz a villanyszámla egy bolt esetén 100 -ról 400 ezer forintra ugrott, spórolás mellett. A környezetemben a boltokból, szinte mindenütt volt elbocsátás.

Én hat hónapot számoltam a tendencia megfordulására. Addigra behízik a meglévő malac szaporulat. Ezzel együtt csökkenni is fog a malac előállítás. Húsvét után 2-3 hétre meg fog mozdulni az ár felfelé.

Nincs profilkép
#5080 Zoli1437
2025-11-16 19:01:27

Válasz jaromiv #5079. hozzászólásáraSzerintem nem ők importálnak. Verseny van minden szereplő között.
2022 4-7 héten 1,2 Eur/kg volt. Onnan ment fel 2,5 Eur/kg-ra. Ez esett vissza oda ahol most van. Régebben is megvolt ez a hullámzás, még éven belül is. A folytatás meg kiszámíthatatlan.
Ahogy fertőzés is megjelenhet bármikor bárhol.

Nincs profilkép
#5079 jaromiv
2025-11-16 18:03:55

Válasz Zoli1437 #5078. hozzászólásáraNem lenne ezzel baj.
Ha az érdekeltek törekednének a belpiaci agráregyensúly fenntartására. De nem. Csak a pillanatnyi haszon kell. Nem kötelező importálni. Én kimondottan haragszom Josra és Sándorra is. Csináltak egy -egy baszott nagy céget, amivel előmozdíthatnák az ország gyarapodását, de ők csak piti kis pénzcsinálók maradtak.

Sokszor fújjuk a mantrát, hogy a régi komcsik, de Horvát Ede, Gorjánc Ignác és a Vályi Péter, mint vörösbárók a maguk területén a cégük fejlesztésén kívül az ország gyarapodásán is dolgoztak. Na, ezek a maiak, a nyomukba sem léphetnek.

Az árképzés amit leírtál rendbe volt és lenne. Csak ugye a német tőzsdei ár 2023. 28-31 héten 2,5 Eur/kg, a mostani meg 1,7 Eur/kg. Ez 30% csökkenés. Ez eus probléma, de még egyszer, nem kötelező importálni. Ha a monopol helyzetben lévő piaci szereplők, nem követnek önkorlátozást, akkor az agárszektor egészének egyensúlyát veszélyeztetik.

A kormányzat is hibás, az árfolyam politikával. Az árfolyamot a költségvetés igényeihez igazítják. Pedig ez a gazdaság szabályozás eszköze lenne. Az árfolyam lebegtetés az export - import szabályozás legjobb és legegyszerűbb módja. Ráadásul az eu sem szólhat bele.

A fertőzés meg így -úgy csak bejut a telepekre. Nekem azért itt több megmagyarázhatatlan dolog van. Pl. Szlovákia. Ott előbb volt az ASP mint nálunk. Tőlük ment át Kárpátaljára, majd hozzánk. Nálunk már egy éve csak mutatóban van vaddisznó. Állítólag kipusztultak. De hogy lehet, az hogy szlovákban még mindig sok a vaddisznó?

Jó. Tudom, hogy nálunk inkább kilőtték őket, mert jó pénz kaptak érte. A létavértesi égetőnek is ez volt az érdeke. De akkor is. Hogy nem pusztult ki Szlovákiában a vaddisznó állomány?

Nincs profilkép
#5078 Zoli1437
2025-11-16 16:50:46

Válasz jaromiv #5074. hozzászólásáraMár nem vagyok érdekelt. Amig voltam vagy 30 éven át a német tőzsdei ár volt a szerződéses ár alapja 58% húsra és onnan differenciáltak föl és le 1%-onként.
A fertőzés terjedése ilyen mobilitás mellett nem lehet ügy. Egy repülő bármit, bárhonnan rövid idő alatt eljuttat bárhová, onnan meg csak tovább kell terjednie.
Egyik telep sincs hermetikusan elzárva a külvilágtól.

Nincs profilkép
#5077 jaromiv
2025-11-16 15:28:47

Válasz csontii #5075. hozzászólásáraIgen tudom. Szabályozva is van náluk a házi vágás. De hol a kontakt a vad és a telepi állatok között?
Ugye annó, Szirákfarmnál a cigány bevitte a kocát búgatni a telepre. Attól lett az egész állomány brucellás. De ha a dánok, Rimaszombati telepét nézem, ott nem lehet semmi kontakt. Gondolom a fertőzött telep sem volt más.

Nincs profilkép
#5076 jaromiv
2025-11-16 15:21:34

Válasz SzikiSzokeveny #5073. hozzászólásáraAkkor te többet tudsz mint én. Most mát világos. Eddig nem értettem, hogy Cereden a libatelepre honnét került a madárinfulenza. „Hát a fagyasztóból. „
A míg a libák kint legeltek a domboldalon, addig kutya bajuk volt. Szó szerint, mert addig csak a falu csavargó kutyái okoztak bajt.
Megépült a zárt, hipern modern telep, és hopp máris madárinfulenzás lett.

A vad az más kérdés. A havert is szívesen tökön rúgnám, mert hiába mondom, hogy gyérítsetek, csak magyarázkodik. Közben meg sír, hogy egy -egy vadkáros tétel 10 milliós.

Nincs profilkép
#5075 csontii
2025-11-16 15:12:26

Válasz jaromiv #5074. hozzászólásáraA Szlovákoknál masszívan jelen van a pestis a vaddisznó állományban.

Nincs profilkép
#5074 jaromiv
2025-11-16 15:05:56

Válasz Zoli1437 #5072. hozzászólásáraAz ár manipulatív. Eus túlkínálat van. A hasított importunk mennyisége nem nagyon változik, de a fagyasztott húsrészek behozatala borít mindent. A kereskedők dömping, nyomott áron bevásároltak kint és agyonvágják vele a belföldi piacot. Most gondold el! A Spar kinti cége megveszi olcsón, felárazza, majd beküldi a Dunakeszi hűtőházba. Ugyan itthon csak 10% árrést tehet a sertéshúsra, de a hasznot globálisan megoldotta, a kinti felárazással.

Eus túlkínálat. Az, hogy tavaly ősztől Németországban az iskola konyhákról, a muszlinok miatt kikerült a sertéshús, önmagában olyan többlet, ami nem volt lekezelve. Egy Debrecen, Miskolc ~200 ezres város évi sertéshús szükséglete a közétkeztetésben 120 millió körül van. Ezt vetítsük a 83 millióra, az kb 50 milliárd forint, ~ 1,7 millió sertés.
Ezen túl is van gebasz a német piacon. A dánoknál nincs megengedve a kölcsönzött munkaerő. A dán vágóhidak átköltöztek a németekhez. Az élőt átszállítják, és a hasított bent ragad a német belpiacon, túlkínálatot okozva. Ehhez jön, hogy Németország húsiparát három konszern uralja. Azt mondják, hogy a 10 legnagyobb cég, lefedi a húspiac, 90 % -át.
Kína 68% -os vámot vetett ki az Eus sertéshúsra. Le is állt az export, ami spanyolok nagy problémája. ( Meg miénk is.)

Ha ismered a rendszert akkor tudod, hogy Josék, a Hunland áraz. Csányiék, a Bonafarm ezzel dolgozik. A velük szerződők úgy működnek, hogy amikor a malac átmegy a hizlaldába, kifizetik az aktuális malacárat. Majd amikor a hízó megy a vágóhídra ezt az összeget levonják. Azzal, hogy készülve az ünnepre leverték a hízó árát, most aratnak.

Ők, ketten rátelepedtek a magyar húspiacra. Manipulatív árképzéssel, az importtal mesterséges túlkínálatot okozva extra profitot termelnek. Ez van. Nincs aki megálljt parancsoljon nekik.
Közben az agrárium szektorálisan torzul, ami hatással van más pl. növénytermesztési ágazatra is.

Nekem azért továbbra is az a kérdésem, hogy honnét a fenéből került a ASP a horvátokhoz, amikor semmi területi kontakt nem volt fertőzött területtel. Annak idején hogy került Brajlára, Európa legnagyobb sertéstelepére a fertőzés, hogy közel -távol nem volt ott fertőzés? Hogy lett fertőzött a szlovák oldalon, az Ipoly mellet a dánok egyik telepe?

Én úgy nőttem fel, hogy „Fiam, a disznó az olyan mint a kártyában. Ha hoz, akkor disznó módon hoz, de ha visz akkor mindent visz.” Most szar az ár, de az időben meghozott döntésekkel túl fogom éni. A kis súlyú, 15-20 kg-os malac árát, április végére bruttó 1.700,- Ft/kg -ra lőttem be.

Nincs profilkép
#5073 SzikiSzokeveny
2025-11-16 14:59:10

Válasz jaromiv #5071. hozzászólásáraAhogy mondani szokták, jól felszerelt telepen van pestis a hűtőben.
Kedden itt már 500 alatti árat mondtak.
A vadra meg csak annyit, itt már vadász mondja, annyi az őz, hogy akkor is talál, ha mellé lő.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Sajtóközlemény
Nagyon úgy néz ki, hogy súlyos hiba lenne ebből kimaradni
Nagyon úgy néz ki, hogy súlyos hiba lenne ebből kimaradni
Friss statisztikák szerint Magyarország a biotermékek kiskereskedelmi...
A gazdák hatalmas fennakadást okoznak! Traktorokkal vonultak a főváros központjába tiltakozásként!
A gazdák hatalmas fennakadást okoznak! Traktorokkal vonultak a főváros központjába tiltakozásként!
A görög gazdák traktorokkal vonultak ma Athén belvárosába, hogy országos...
Agria 5900 kommunális traktor,  fűnyírótraktor
Agria 5900 kommunális traktor,...

1.650.000 Ft

MTZ 952.3 TRAKTOR
MTZ 952.3 TRAKTOR

4.600.000 Ft

Kuhn diszkes kasza
Kuhn diszkes kasza

2.500.000 Ft

Hízó sertés eladó
Hízó sertés eladó

800 Ft