- Búza termény felvásárlási árak új
- Családban marad? Gazdaságátadás a mezőgazdaságban új
- Mezőgazdasági kenőolajok új
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Kukorica terményárak új
- Epertermelés új
- Fortschritt E-514 kombájn új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
Cikkajánló
Hirdetés
_fill_540x300_0.jpg)
Milyen szerepe van a vetésidőnek és tőszámnak a búzatermesztés sikerében? + VIDEÓ
Akár 3 tonnát is nyerhetsz, ha jól időzíted a vetést – kísérleti eredmények...
398 hozzászólás
Válasz termelo #397. hozzászólásáraInkább vizet prédikál.
Válasz mtz1221 #396. hozzászólásáraMé, ő bort iszik?
Válasz mtz1221 #395. hozzászólásáraIgaz itt állandóan nyitogatva van, mert az asszonyon kívül, még a csapvizet is onnan isszuk.
Válasz ND #393. hozzászólásáraPár éve mikor megvettük a vákumozót fele hűtőbe másik fele fagyasztóba ment, nekünk a fagyasztós jobban megőrizte az állagát. Azóta odarakjuk.
Válasz termelo #391. hozzászólásáraKicsit szárazabb lesz, egyébként semmi.
Válasz mtz1221 #392. hozzászólásáraVákuumozva elég neki a sima hűtő, nem kell fagyasztani
Válasz termelo #391. hozzászólásáraHa mélyhűtőben ott nem.
Válasz mtz1221 #390. hozzászólásáraLevákumoztuk, eddig nagyon finom nincs baja. Ezután már nem lehet gond hogy előtte csöpögött, ugye?
Hűtőbe van...
Válasz termelo #389. hozzászólásáraOlyan sárgára elváltozik a benne levő szalonna darabok, a kicsepegett zsír miatt. Van aki készakarva megavasítja a szalonnát is, mert úgy szereti. Én meg lesetudnám nyelni.
Válasz mtz1221 #388. hozzászólásáraOlyant még nem láttam az mit jelent?
Válasz termelo #387. hozzászólásáravagy avas.
Válasz mtz1221 #386. hozzászólásáraGondoltam ha hagyom kicsit diétás lesz
Válasz termelo #385. hozzászólásáraDe mire vártál vele ? Mi mikor a legfinomabbnak érezzük száradásra, akkor rögtön vákumoljuk. Ne szeretwmmikor megcseppen q zsírja, akkor nekem más az ize.Viszont van ismerősnek régi föld alatti bolthajtasos pincéje ott egész évben 15 fok körül van. Kívülről vastagon be pészedik neki, de októberben is olyan a kolbasza, mint a mese.
Válasz mtz1221 #383. hozzászólásáraPiros zsír cseppek vannak alatta
Válasz laszlonagy926 #379. hozzászólásáraPincét kell, ahol mindig 15 fok körül van. Én is akarok már 10 éve, csak valahogy elmarad.
Válasz termelo #380. hozzászólásáraHogy csepeg, backi.
Válasz termelo #380. hozzászólásáravákumozd!
Válasz termelo #380. hozzászólásáraÉn nem várnám meg hogy csöpögjön, de ízlés dolga
Ha elkezd csöpögni a kolbász, mennyi idò múlva vákumozzam le?
Honnét látszik hogy nem lehet vele tovább várni?
Üdvözlök mindenkit! Látom a füstölésről van szó. Esetleg valaki épített már félig földbe épített füstölőt , kamrát ami földdel van fedve, szigetelve? A meleg miatt kérdezem. Vagy ki mit javasolnak? Vályog kamra van de az is hamar felmelegszik.
Válasz medikus #374. hozzászólásáraEzekre a részeire panaszkodtam én 1x is ???
Válasz Praetor #375. hozzászólásáraAkkor alatta!
Válasz mtz1221 #373. hozzászólásáraEz jó volt!
Válasz medikus #374. hozzászólásáraAbból kiindulva, hogy legutóbb kivel tévesztette össze, a medált tartja.
Válasz mtz1221 #373. hozzászólásáraAttól függ,hol helyezkedik el!!Tartja a medált,vagy a medál tartja!


Válasz medikus #364. hozzászólásáraAszonyon ha kipróbálom, a mellét is belemérjem, vagy az alatt ? Már csak a pontosság miatt.
Válasz Radocz #367. hozzászólására73 éves az apám, gyerek kora óta benne van ha valaki ,akkor ő is tudja szemre hogy mennyi az annyi. Csak érdekesség képpen írtam
Válasz apuci #365. hozzászólására
Válasz medikus #364. hozzászólására
Válasz hashtag #363. hozzászólására
Válasz rtamas1976 #366. hozzászólásáraNa ná ,de ha saját részre ölöd ,nem szoktuk mérni.Eladásra más a helyzet De apám mindíg kíváncsi ,hogy azért még is hány kg a disznó. Így ezekkel a módszerekkel csak könnyebb mint birkózni a mérlegre
Válasz rtamas1976 #366. hozzászólásáraRábillenteni a négy méteres létrára, majd azt feltenni a mázsára.

A létra súlyt érdemes levonni.
Miért is kell mérni?
Egy paraszt +- 10 kg eltéréssel megsaccolja.
A kolbászt meg már mérjük, fűszerezés előtt.
Válasz Balázs. #362. hozzászólásáraRákell húzni a mérlegre!


Ez aránylag pontos!
Válasz Balázs. #362. hozzászólásáraMérőszalaggal az első lába mögötti kerület meg a füle között-től a farkáig összeadni ,osztva kettővel,régen így saccoltuk,pár kiló eltéréssel jó volt!
Válasz Balázs. #362. hozzászólásáraAz első lábai mögött ahány centi a dereka,annyi kiló!
Válasz Balázs. #362. hozzászólásáraVagy a veséje ahány gramm annyi kiló.
Azt ismeritek hogy kell megtudni a disznó súlyát? Hátsó comb súlya × 10
Válasz ND #355. hozzászólásáraA szomszédom festő.

Festve jó lesz?
Vigyek belőle?
Válasz ND #355. hozzászólásáraAli-n még lehet van!


Válasz mtz1221 #342. hozzászólásáraNemnagyon soktunk csinálni.
Ami kicsit csinálunk elrakjuk a hurkához.
Válasz ND #350. hozzászólásáraA hűtőbenvan, amikor errejársz szivesen látlak. Igaz frissen más de ígysem rossz.
Ez a tavalyi


Válasz mtz1221 #343. hozzászólásáraFőtt-füstölt császár:
én ki szoktam szedni az oldalasos részből a csontot, de igazából a véknyás rész jobban bejön.
Amennyire tudom lehártyázom, meg a nagyon hájas részeket levágom
Egy-két napra besózom, hogy a levét kihúzza. Utána kiveszem, lemosom róla a sót és átkerül 8-10napra pácba.
Pác: hús kg-onként
100g só
30-35g barnacukor
1g salétromsó
1gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 borókabogyó
1 szegfűbors
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
2-3 szem tarkabors
2-3 szem feketebors
kevés csöves szárított csípős paprika
kb annyi víz, ami majd a szalonnát ellepi (15-20kg-hoz egy tejesládában nekem kb 12l kell)
Ezeket a vízben felfőzni, kicsit forralni, hidegen kell rászűrni a szalonnára
8-10nap után veszem ki a pácból, alaposan lemosom.
Darabonként levákumozom és vízfürdőben 80-85fokon 3-3,5 órát abálom / szuvidálom (urasan)
Erre legjobb a villanysütő 90 fokra beállítva, vagy akinek van szuvidálója, befőző automatája akkor abban
Gáztűzhelyen fazékban bonyolultabb, mert időnként le kell zárni, takarékon is túlmelegszik.
Hagyom a zacskóban kihűlni, majd lemosom langyos vízzel a kocsonyát meg a zsírt róla miután kivettem a zacskóból.
Felkötöm, és egy éjszakát szikkad, másnap kap 4-5 óra füstöt (nem kell neki annyi mint a normál szalonnának)
3-4 nap szellőzés után -mielőtt nagyon kiszáradna- feldarabolom és darabonként levákumozom.
Hűtőben egy évig simán eláll (ha kitart addig)
Karajjal, tarjával is jól működik, bár nekem a karaj túl száraz
Válasz medikus #351. hozzászólásáraaz a baj, hogy már nem lehet kapni piros bicikligumit, a készletek meg elfogytak
Válasz mtz1221 #352. hozzászólására2-3 nap alatt nem tudsz összehozni olyat ami ekkorában működni is fog.
Kéredszkedj be egy napra Józsibácsi füstölőjébe.
Lehet a családból valaki még segít is neked, hogy kell.
Régen otthon mi is így voltunk. Janibácsi, majd Bélabácsi, majd egy másik Janibácsi, ahogy sorban mentek el.
Amikor az utolsó is elment, kénytelen voltam építeni egyet.
Anyám mai napig használja, csak az a baj, hogy az 50km-re van
Válasz mtz1221 #345. hozzászólásáraFőleg kolbásznál, szaláminál nagyon oda kell figyelni alatta tüzelés esetén - feltéve ha nem lángolt kolbász a cél.
Egy pillanatra nem figyelsz, fellobban (ami biztos előfordul, mert átizzik a fűrészpor) és meg is főtt. Ezért jó, ha van felette valami hőterelő.
Célszerű, ha valami lábakon álló lyukacsos aljú tepsiben van megrakva (hogy ki tudd venni és kapjon levegőt alulról).
Vékony gyújtósból, aprítékból, forgácsból kell egy kis tűz, hogy legyen parázs, meg ha hideg van felmelegítse a füstölőt és az árut is 15-20 fokra (ne legyen hidegebb a környezeténél, mert akkor azon csapódik ki a pára - egyszerű fizika). Ha nem kell melegíteni a füstölőt, akkor van hogy kint rakják meg és égetik le.
Ha van parázs, akkor arra lehet rakni a fűrészport.
Van aki jól megborítja, van aki apránként rak rá.
Van aki le is nyomkodja, hogy lassabban égjen,
én a kályhába rakok közé gyümölcsfa gallyakat (3-4cm átmérő), hogy legyen a parázsnak utánpótlása, meg ugye a gyümölcsfa külön ízt ad neki.
Lehet kapni / csinálni ún. füstölő labirintust.
Egy perforált lemezből készült kb 30x30as tálca, vagy 5cm magas, benne elválasztó csíkokkal két oldalról, hogy hosszabb ideig égjen.
Ezt meg kell tömni a fűrészporral és egyik végét begyújtani. 8-10 órán át füstölög.
Van aki napokig szórakozik vele (szaláminál kifejezetten előnyös), annyi füsttel mint ha bent bagóznál, nekem sűrű füsttel 6-7 óra alatt megvan.
Válasz ND #347. hozzászólásárana itt is ez a legnagyobb gond "Én ilyet csinálok majd egyszer, ha véglegesen kialakul a porta és az állandó helye, ahol nem derül ki fél év múlva, hogy baszki, útban van" meg most 2-3 nap alatt a leggyorsabb megoldható dologra törekszem, azért kérdezek. Józsibácsinak nagyüzemi favágó üzeme volt és nagyon pedáns ember is volt, olyat nem lehet gépek nélkül csinálni, amilyen ott volt.
Válasz ND #340. hozzászólásáraA piros bicikligumi is szép színt ad!


Válasz rtamas1976 #346. hozzászólásáraGondoltam, hogy nem rossz, különben nem csinálnák az emberek.
Csak felénk nem szokás, így nem kóstoltam még kukoricával füstölt szalonnát, így nem tudom elképzelni.
De majd ha Gesztelybe járok kérek egy katonát
Válasz mtz1221 #345. hozzászólásáraVidd el a cigókhoz! beadod az ajtón,kikéred az ablakon! Ha kiadják,meglesz a füst szaga!


