Ganajosnak válaszoltam, aki tőlem pár 10 km-re gazdálkodik és nálunk azért várható néha némi csapadék.
Szalmát nem hordok le, vetni még nem tudok, mert most készül a keverék, a búza hétfőn került le, a tarló tegnap még nedves volt a mulcs alatt, szerintem működne.
Netparaszt véleménye is változott az elmúlt 10 évben, ha itt lenne, Ő is a korai vetést javasolná.
Két esetben szokott probléma lenni a vízzel: egyik, ha egyből a lehordott szalmájú tarlóba vet valaki egy átlagosan aszályos nyár közepén. Akkor őszre művelhetetlenné szárítja a földet a növény.
Válasz Gandhy #1269. hozzászólásáraItt is volt egy nagyobb gazda, aki tavasszal napra-kuki elé rakta a bactofilt, fent volt neki az ibc elöl, de most az utóbbi 2-3 évben már nem nyomja
Válasz Gandhy #1268. hozzászólásáraMilyen növények közé veted te?
Aratás után egy tárcsa és vetés?
Akkor te meghagyod tavaszig? Utána milyen műveletet végzel vetésig?
Válasz Ganajos #1261. hozzászólásáraA baktériumos talajlocsolást nem véleményezem, de jó pénz van benn annak, akitől veszed.
5-6 éve felénk is mindenki a fronttartállyal rohangált, aztán lassan leszoktak róla.
Válasz Ganajos #1259. hozzászólásáraA legjobb, ha aratás után veted, akkor még nedves a talaj. Augusztus végi már nem fejlődik fel, ha nem kap hamar csapadékot.
Olyan keveréket vegyél, amiben csak kétszikű van, abból ki tudod szedni az árvakelést.
Március elsőfélében totális.
Én ezt vetem idén: Szegletes lednek, Takarmányborsó, Pannon bükköny, Alexandriai here, Négermag, Facélia
Válasz Ganajos #1266. hozzászólásáraA céges teknikával szoktam kirakni.
Kijuttatom a kompaktor elé.
Phylazonit rizo vagy trichoderma.
A sajárt kijuttatóhoz már sokminden megvan és a cégest is az egyiket mi csináltuk.
Így nembonyolult. Elektromos szivattyús. Venni vagy csinálnikell egy fronthidraulikát is a gépre.
Igen permetezővel macerás és a víz sem lehet klóros és a nitrátos kútvíz sem a legjobb a hígításhoz. A kijuttató pedig tisztán hígításnélkül kirakja.
Válasz rtamas1976 #1264. hozzászólásáraZúzás is olyan drága itt már mint a fene meg várogatni valakire az megint macera…
Térd fölöttit amúgy még betekeri a tárcsa sztem, volt egy kis rész tavaly ahol kimaradt a totális hatalmas gaz nőtt azt is szépen bedolgozta… nem tudom gondolkodok rajt még hogy egyáltalán lesz e…az se biztos hogy napra lesz a területbe az is lehet hogy mák.
Milyen bacit használsz mivel juttatod ki?
Volt hogy használtam én is még az elején, csak az megint macera hogy permetezővel kifújni, aztán úgy bedolgozni… ha van kijuttatószerkezet úgy okés.
Válasz Ganajos #1263. hozzászólásáraValakivel bartelban megcsináltatod.
Rég voltmikor 120-130cmre megnőtt, úgy álva leszántottam.
Nehagyd megnőni olyan magasra.
Ha csinàlod csak jól, ha nemteszel meg mindent akkor hagyd.
A baci is ilyen, van aki szemfényvesztésnek tartja és ha kell csak muszályból csinálja mert" úgysem ér semmit".
Józan paraszti logika.
Nálunk tavaj a baci kísérletben +800kg kukoricával zárt. Ellenörzött hivatalos mérés alapján. 108vs114q/ha ez bioban!
Válasz rtamas1976 #1262. hozzászólásáraTavaly alapművelésre már csak grúbert hasznàltam, egyenlőre jól néz ki a kukorica meg a szója is, mondjuk most csapadék volt nekik azért az utóbbi hetekben.
Hát jah csak emiatt meg nem akarok venni zúzót mert most akarom kipróbálni előszőr, lehet be se jön aztán többet nem is lesz…
Válasz Ganajos #1261. hozzászólásáraAz aratás utáni vetést már elengedtem, inkább utána megtárcsázom így a gabona árvakelés nemlessz konkurenciája a zöldítésnek.
Ha csak egy sima rz zúzóval lenyomnád az már faszalenne!
Ha nagy a tömeg a tárcsa befúl. Csak szopás az egész. Talán egy térdigérőt még letudnál vele nyomni, de reméljük derékigérő lessz! A grúber is tökéletes én azért nemtettem még be mert nemvolt, de a télen már vettem 1et.
Válasz rtamas1976 #1260. hozzászólásáraValahogy én is hasonlóan gondoltam, aratás után tarlóhántás, abba vetés.
Viszont zúzóm az nincs, tárcsával is meglehet oldani?
Ősszel egyébként csak egy grúbert kapna, csak nem tudom hogy be tudnám e dolgozni november elején egy tárcsa-grúber komboval, mondjuk attól függ mekkorára nől meg.
Válasz Ganajos #1259. hozzászólásáraAugusztus végétől hamarabb soha nemvetek mert kiég úgyis.
Előtte meglazítom és talajcsinálás vetés, majd zúzás, tárcsa.
Vagy tárcsázás vetés majd mikor megnőtt lezuzom és lazító, tárcsa.
A keresztes virágú magokat kerülném!
Én repcétvetek a búza után így kimarad a zöldítés.
Egyik földbe lehet hogy búza után napra megy majd tavasszal, olyan kérdésem lenne, hogy mivel sokáig parlagon lesz úgymond a föld, gondoltam hogy kellene vetni valami zöldtrágyát
Van értelme? Búza napra közé milyen zöldtrágyát javasoltok? Milyen talajmunkával, mikori vetéssel? Mikori determinálással?
Köszönöm
Válasz .Fecó. #1251. hozzászólásáraÉn csak a cukorrépa, és takarmány répa termelésben van tapasztalatom.
A tsz-ben magot is termeltunk.
Így hogy mondod, tényleg második évben fogtunk róla magot.
Válasz MrPoke #1245. hozzászólásáraNem hagytam meg, márciusra kifagyott szépen, mire legközelebb kimentem újra zöld volt a táblában a tarlórépa. Időm már glifozátra nem volt, jövőre erre jobban kell figyelnem. Termés ott átlagos.
Válasz Egy erdész fortyogó epéje #1247. hozzászólásáraManapság nem tudhatod, bármelyik pillanatban változhat az ország bármely részén a csapadék mennyiség. Ami nem mindegy a hőmérséklet. Szentes benne volt a médiaban, hogy 60mm eső esett. Jelenleg 10cm ig már por száraz a talaj. Itt 60mm semmi. északon tavak keletkeznek...
Válasz MTZ1221.3 #1244. hozzászólásáraItt meg fordítva, a korai vetések. Március vége már sárga az egész, lassan lehet vágni. Az április végiek meg szép zöldek nagy csövekkel. Bár itt más az elvárás :D 60-70q már rekord termés.
Válasz Gandhy #1236. hozzászólásáraAzért elég nagy rizikó eddig meghagyni a takarót zölden.
Itt februárban, márciusban ütöttük kifele. Valamint 2 sor tárcsa alkalmazás az nulla termés.
Válasz Gandhy #1242. hozzászólásáraNekem is úgy van, amit hamar vetettem jó lett, a többi gyenge.
Jövőre máshogy csináljuk.
Nekem az volt a szerencsém, hogy magot se kaptam, így nem tudtam kapkodni
Válasz Gandhy #1238. hozzászólásáraAjaj, az nem jo. Pedig remeltem, hogy az bejon, mikor irtad par honapja.
Iden sokat huztam le szarnnyal - osszel otthagyott tarlokat - eleg jo keles volt benne, de majd ev vegen derul ki jo is lesz e…
Válasz MTZ1221.3 #1237. hozzászólásáraAz a gyengébb, de annak is csak a fele. Gyengébb, a gyengénél, jó idén nem lesz. Szeretnék 5 tonnát leszedni(önk.), de egyelőre nem jók a kilátásaim. Beleálltam a 2 éve szántatlan, sekélyen művelt táblába lazítani.
Válasz Devyd #1233. hozzászólásáraTavaly az Emese Álmát kevertem a Sarolttal, cca. 30 kg/ha. Jó lett, szerencsémre a silócirkot egy korai fagy kicsapta belőle, így jól kezelhető volt vetés előtt a szármaradvány. Kukorica még zöld benne, mellette a sekély grúber után vetett szárad fel, azon nem sok örömöm lesz. Küzdöttem vele tavasszal, mert a tarlórépa áprilisra tökig ért, bár szép volt, de nem pont akkor kellett volna beindulnia.
Válasz Devyd #1233. hozzászólásáraHa ebbol a kettobol lehet valasztani en inkabb az Emese álmát valasztanam. Abban tobb komponens van es a kelesbol latod mi az amit a talajod nem “szeret”. Nekem a sekelyen gyokerezokkel van gond, azt kell javitani valahogy. A negermag brutal zoldtomeget ad es irto konnyu vele banni. Ez ha megno nem lesz vele gondod jovore. Konnyen kifagy, igaz a zold trio is, tobbszor volt az. De szerintem a komplexebb jobb. A zold trio az aszalyt nem birta sosem. Negermagban nem csalodtam meg, szorva vetesnel sem.
1283 hozzászólás
Válasz Gandhy #1282. hozzászólásáraEzt nem értem de mind 1.
Én nem mondtam ,hogy nem működik a takaró, itt nálunk nem működik.
Ha tudod mi az a hervadási pont akkor megérted ha nem olvass utána.
A földszomszédom októberben vetett repcét pl.
Tavaszi vetésű növény itt alig van/lesz így nincs is hova beilleszteni a takarót…
Válasz termelo #1281. hozzászólásáraFelejtsd el, te úgyis okoskább vagy mindenkinél.
Válasz Gandhy #1279. hozzászólásáraAkkor ha jól értem van erre tapasztalat, ha labdába összeáll akkor biztos kikel.
Ezt jó tudni ha így van
a zöld rozs az opció? az mi ? rozs csak ...?
Válasz termelo #1278. hozzászólásáraGyúrható, tököm tudja hány%.
Nem is álltam bele még a tarlóba emiatt.
Válasz Gandhy #1277. hozzászólásáraMi az a nedves, hány %-ék?
Itt 10% alatt van a nedvesség azaz semmilyen növény nem kel ki még a kaktusz sem.
Válasz termelo #1276. hozzászólásáraHa a takarónövény hamar el tud indulni, árnyékol.
Ganajosnak válaszoltam, aki tőlem pár 10 km-re gazdálkodik és nálunk azért várható néha némi csapadék.
Szalmát nem hordok le, vetni még nem tudok, mert most készül a keverék, a búza hétfőn került le, a tarló tegnap még nedves volt a mulcs alatt, szerintem működne.
Netparaszt véleménye is változott az elmúlt 10 évben, ha itt lenne, Ő is a korai vetést javasolná.
Válasz Gandhy #1268. hozzászólásáraNetparaszt 2015-12-03 21:55:16 Ugrás a hozzászóláshoz
ELŐZMÉNY:
4964 #3686
hozzászólása
Két esetben szokott probléma lenni a vízzel: egyik, ha egyből a lehordott szalmájú tarlóba vet valaki egy átlagosan aszályos nyár közepén. Akkor őszre művelhetetlenné szárítja a földet a növény.
Válasz Ganajos #1272. hozzászólásáraBúza - kukorica
Válasz Ganajos #1271. hozzászólásáraEbben a melegben nincs értelme sem zöldtrágyát vetni sem bacizni.
Válasz Gandhy #1269. hozzászólásáraItt is volt egy nagyobb gazda, aki tavasszal napra-kuki elé rakta a bactofilt, fent volt neki az ibc elöl, de most az utóbbi 2-3 évben már nem nyomja
Válasz Gandhy #1268. hozzászólásáraMilyen növények közé veted te?
Aratás után egy tárcsa és vetés?
Akkor te meghagyod tavaszig? Utána milyen műveletet végzel vetésig?
Válasz rtamas1976 #1267. hozzászólásáraÚgy talàn van értelme igen, bár most már nem nagyon látok felénk h használnák…max aöp miatt
Válasz Gandhy #1268. hozzászólásáraDe ezt te takarónövénynek veted nem zöldtrágyának!?
Válasz Ganajos #1261. hozzászólásáraA baktériumos talajlocsolást nem véleményezem, de jó pénz van benn annak, akitől veszed.
5-6 éve felénk is mindenki a fronttartállyal rohangált, aztán lassan leszoktak róla.
Válasz Ganajos #1259. hozzászólásáraA legjobb, ha aratás után veted, akkor még nedves a talaj. Augusztus végi már nem fejlődik fel, ha nem kap hamar csapadékot.
Olyan keveréket vegyél, amiben csak kétszikű van, abból ki tudod szedni az árvakelést.
Március elsőfélében totális.
Én ezt vetem idén: Szegletes lednek, Takarmányborsó, Pannon bükköny, Alexandriai here, Négermag, Facélia
Válasz Ganajos #1266. hozzászólásáraA céges teknikával szoktam kirakni.
Kijuttatom a kompaktor elé.
Phylazonit rizo vagy trichoderma.
A sajárt kijuttatóhoz már sokminden megvan és a cégest is az egyiket mi csináltuk.
Így nembonyolult. Elektromos szivattyús. Venni vagy csinálnikell egy fronthidraulikát is a gépre.
Igen permetezővel macerás és a víz sem lehet klóros és a nitrátos kútvíz sem a legjobb a hígításhoz. A kijuttató pedig tisztán hígításnélkül kirakja.
Válasz rtamas1976 #1264. hozzászólásáraZúzás is olyan drága itt már mint a fene meg várogatni valakire az megint macera…
Térd fölöttit amúgy még betekeri a tárcsa sztem, volt egy kis rész tavaly ahol kimaradt a totális hatalmas gaz nőtt azt is szépen bedolgozta… nem tudom gondolkodok rajt még hogy egyáltalán lesz e…az se biztos hogy napra lesz a területbe az is lehet hogy mák.
Milyen bacit használsz mivel juttatod ki?
Volt hogy használtam én is még az elején, csak az megint macera hogy permetezővel kifújni, aztán úgy bedolgozni… ha van kijuttatószerkezet úgy okés.
Válasz rtamas1976 #1264. hozzászólásáraBocsi 116q
Válasz Ganajos #1263. hozzászólásáraValakivel bartelban megcsináltatod.
Rég voltmikor 120-130cmre megnőtt, úgy álva leszántottam.
Nehagyd megnőni olyan magasra.
Ha csinàlod csak jól, ha nemteszel meg mindent akkor hagyd.
A baci is ilyen, van aki szemfényvesztésnek tartja és ha kell csak muszályból csinálja mert" úgysem ér semmit".
Józan paraszti logika.
Nálunk tavaj a baci kísérletben +800kg kukoricával zárt. Ellenörzött hivatalos mérés alapján. 108vs114q/ha ez bioban!
Válasz rtamas1976 #1262. hozzászólásáraTavaly alapművelésre már csak grúbert hasznàltam, egyenlőre jól néz ki a kukorica meg a szója is, mondjuk most csapadék volt nekik azért az utóbbi hetekben.
Hát jah csak emiatt meg nem akarok venni zúzót mert most akarom kipróbálni előszőr, lehet be se jön aztán többet nem is lesz…
Válasz Ganajos #1261. hozzászólásáraAz aratás utáni vetést már elengedtem, inkább utána megtárcsázom így a gabona árvakelés nemlessz konkurenciája a zöldítésnek.
A grúber is tökéletes én azért nemtettem még be mert nemvolt, de a télen már vettem 1et.
Ha csak egy sima rz zúzóval lenyomnád az már faszalenne!
Ha nagy a tömeg a tárcsa befúl. Csak szopás az egész. Talán egy térdigérőt még letudnál vele nyomni, de reméljük derékigérő lessz!
Válasz rtamas1976 #1260. hozzászólásáraValahogy én is hasonlóan gondoltam, aratás után tarlóhántás, abba vetés.
Viszont zúzóm az nincs, tárcsával is meglehet oldani?
Ősszel egyébként csak egy grúbert kapna, csak nem tudom hogy be tudnám e dolgozni november elején egy tárcsa-grúber komboval, mondjuk attól függ mekkorára nől meg.
Válasz Ganajos #1259. hozzászólásáraAugusztus végétől hamarabb soha nemvetek mert kiég úgyis.
Előtte meglazítom és talajcsinálás vetés, majd zúzás, tárcsa.
Vagy tárcsázás vetés majd mikor megnőtt lezuzom és lazító, tárcsa.
A keresztes virágú magokat kerülném!
Én repcétvetek a búza után így kimarad a zöldítés.
Egyik földbe lehet hogy búza után napra megy majd tavasszal, olyan kérdésem lenne, hogy mivel sokáig parlagon lesz úgymond a föld, gondoltam hogy kellene vetni valami zöldtrágyát
Van értelme? Búza napra közé milyen zöldtrágyát javasoltok? Milyen talajmunkával, mikori vetéssel? Mikori determinálással?
Köszönöm
Válasz Radocz #1250. hozzászólásáraaugusztus végi vetés
Válasz Radocz #1256. hozzászólásáraJa,már csak emlék.
Válasz Igazi Földönfutó #1255. hozzászólásáraAz nem mostanában volt.

Onnan a majoranna, uborka, paradicsom, cukorrépa, stb. ismerős.
Válasz Radocz #1254. hozzászólásáraÉn is a tsz-be láttam utoljára.
Válasz Igazi Földönfutó #1253. hozzászólásáraA Google ismeri. Zöldség növény.

Felénk nem divat.
Legalábbis eddig nem volt.
Válasz Radocz #1252. hozzászólásáraAzért tarló répa,mert aratás után vetik a tarlóba a takarmányrépát,legalábbis mifelénk ez a népies neve.
Válasz .Fecó. #1251. hozzászólásáraÉn csak a cukorrépa, és takarmány répa termelésben van tapasztalatom.

A tsz-ben magot is termeltunk.
Így hogy mondod, tényleg második évben fogtunk róla magot.
Tarló répárol, most hallottam először.
Válasz Radocz #1250. hozzászólásáraIsmersz olyan repafélét, ami nem kétéves?
Válasz Gandhy #1249. hozzászólásáraKét éves zöldség növény a Tarló répa?

Hányadik évben kelt?
Válasz MrPoke #1245. hozzászólásáraNem hagytam meg, márciusra kifagyott szépen, mire legközelebb kimentem újra zöld volt a táblában a tarlórépa. Időm már glifozátra nem volt, jövőre erre jobban kell figyelnem. Termés ott átlagos.
Válasz Egy erdész fortyogó epéje #1247. hozzászólásáraManapság nem tudhatod, bármelyik pillanatban változhat az ország bármely részén a csapadék mennyiség. Ami nem mindegy a hőmérséklet. Szentes benne volt a médiaban, hogy 60mm eső esett. Jelenleg 10cm ig már por száraz a talaj. Itt 60mm semmi. északon tavak keletkeznek...
Válasz MrPoke #1245. hozzászólásáraAzért más úgy tervezni a dolgokat, ha tudod, hogy fog esni az eső.
Válasz MTZ1221.3 #1244. hozzászólásáraItt meg fordítva, a korai vetések. Március vége már sárga az egész, lassan lehet vágni. Az április végiek meg szép zöldek nagy csövekkel. Bár itt más az elvárás :D 60-70q már rekord termés.
Válasz Gandhy #1236. hozzászólásáraAzért elég nagy rizikó eddig meghagyni a takarót zölden.
Itt februárban, márciusban ütöttük kifele. Valamint 2 sor tárcsa alkalmazás az nulla termés.
Válasz Gandhy #1242. hozzászólásáraNekem is úgy van, amit hamar vetettem jó lett, a többi gyenge.

Jövőre máshogy csináljuk.
Nekem az volt a szerencsém, hogy magot se kaptam, így nem tudtam kapkodni
Válasz Gandhy #1241. hozzászólásáraés 1 kompaktor vetés előtt, az első kapasort magasabban kellett tartanom
Válasz MTZ1221.3 #1239. hozzászólásáraItt az április végi vetés mindig bejött, idén a korai lett volna a jobb, aki sietett, az most jobban áll
Válasz Egy erdész fortyogó epéje #1240. hozzászólására2x rövidtárcsa, hibátlan lett
Válasz Gandhy #1236. hozzászólásáraAztán ebből az áprilisi állapotból hogyan sikerült magágyat varázsolni? Milyen vetőgéppel lett elvetve?
Válasz Gandhy #1238. hozzászólásáraAjaj, az nem jo.
Pedig remeltem, hogy az bejon, mikor irtad par honapja.
Iden sokat huztam le szarnnyal - osszel otthagyott tarlokat - eleg jo keles volt benne, de majd ev vegen derul ki jo is lesz e…
Válasz MTZ1221.3 #1237. hozzászólásáraAz a gyengébb, de annak is csak a fele. Gyengébb, a gyengénél, jó idén nem lesz. Szeretnék 5 tonnát leszedni(önk.), de egyelőre nem jók a kilátásaim. Beleálltam a 2 éve szántatlan, sekélyen művelt táblába lazítani.
Válasz Gandhy #1236. hozzászólásáraAmit szarnyas kapas gruberrel rendeztel le az jo lett? Vagy az nem itt volt?
Válasz Devyd #1233. hozzászólásáraTavaly az Emese Álmát kevertem a Sarolttal, cca. 30 kg/ha. Jó lett, szerencsémre a silócirkot egy korai fagy kicsapta belőle, így jól kezelhető volt vetés előtt a szármaradvány. Kukorica még zöld benne, mellette a sekély grúber után vetett szárad fel, azon nem sok örömöm lesz. Küzdöttem vele tavasszal, mert a tarlórépa áprilisra tökig ért, bár szép volt, de nem pont akkor kellett volna beindulnia.

nyárvégi:
április elején
Válasz MTZ1221.3 #1234. hozzászólásáraKöszönöm.
Meglátjuk, lehet akkor ez lesz.
A sivatagba nem vetjük el, majd ha esősebb lesz...Hónap végén talán.
Válasz Devyd #1233. hozzászólásáraHa ebbol a kettobol lehet valasztani en inkabb az Emese álmát valasztanam. Abban tobb komponens van es a kelesbol latod mi az amit a talajod nem “szeret”. Nekem a sekelyen gyokerezokkel van gond, azt kell javitani valahogy. A negermag brutal zoldtomeget ad es irto konnyu vele banni. Ez ha megno nem lesz vele gondod jovore. Konnyen kifagy, igaz a zold trio is, tobbszor volt az. De szerintem a komplexebb jobb. A zold trio az aszalyt nem birta sosem. Negermagban nem csalodtam meg, szorva vetesnel sem.