Fórum
- Csemegekukorica termesztése új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Tavaszi bokrosító hengerezés új
- MTZ orbitosra alakítása új
- Poénok új
- Lengyel fűkasza új
- Üzemanyag fogyasztás / gázolaj- és benzináremelés új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- S.O.S. új
Cikkajánló
Hirdetés

Hatékonyabban 2026-ban – AI, adatok és gyors döntések az agráriumban Agroinform online konferencia
A változó piaci környezet komoly kihívásokat jelent a hirdetők és forgalmazók...
878 hozzászólás
Válasz MTZ1221.3 #877. hozzászólásáraKis szárítóra viszem, 24 tonnát tud egyszerre szárítani. 13%-tól biztosan elvan. Én spec big-bag ban tárolok. 75 m2 re tudok 20-24 tonnát bebékázni. Más termémyek is így tárolódnak, ha nem férek, megy a placra ponyva alá.
Válasz jabilman1 #875. hozzászólásáraSzárítást, tisztítást, hogy oldod meg? Hogy tárolod, hogy ne penészedjen össze?
Válasz jabilman1 #875. hozzászólásáraMost itt többen vetnek , lesz kb 90 ha kontakt van akinek kellhet . De ez majd összel derül ki .
Vörös lesz nekem .
Csak az kezdjen bele, akinek tuti vevője van
A fehér nagyon macerás, kombájn nélkűl kinlódás.
A fehér nálam tudja a 10 t.
75 re vetem, 250 ezer szem. Nálam max 2 ha. Mert 20 tonnát tudok eladni apránként. Unalom űzésnek elmegy, meg viszonylag jól néz ki a mellette lévő xarrá égett, nyakig penészes kukoricák mellett.
Válasz R Sándor #873. hozzászólásáraVan hozzá gyári 68 as tárcsám . 2.5 ha jól rémlik a lyuk .
Válasz HektárHarcos #872. hozzászólásáraMég annyi hogy a furat átmérő 2mm. Mármint az én /sfoggia/ vetőgépemen. A napraforgó tárcsán 2,5 mm. a kuklorica tárcsán 4.5 mm . Viszonyítás képpen írtam.
Válasz R Sándor #871. hozzászólásáraSpc 6fs
Válasz HektárHarcos #870. hozzászólásáraMilyen vetőgép?
Válasz R Sándor #869. hozzászólásáraTárcsa fogaskerék re gondoltam . Azzal nem sokat tudok kezdeni hogy 4cm ????
De akkor 68 tarcsa 9/30 kerek .
Válasz HektárHarcos #868. hozzászólásáraA tő távolság 4 cm 75 cm es sortávnál , de nem igazán értem a kérdést.
Ki milyen beállitással megy marad a 75 cm nekem csak ki mennyivel veti.
Válasz mtz1221 #866. hozzászólásáraNekem akkor volt a legjobb termésem, ha dupla gabona sortávra vetettem nem volt sorközművelve, vetés 10 kg/ hektár, alá kiszórtam vagy 300 kg pétisót gyomírtás kelés előtt, oszt jónapot valószínű igy jobban beárnyékolt . aztán átáltam szemenkénti vetésre , hogy tudjam sorközművelni, és még tenni meé nitrogént, de mégsem lett normális termés.
Válasz R Sándor #864. hozzászólásáraNem jól közelited meg. Ha 1 tonnát tud a kukorica, akkor menyi van cirokból.
Nekem 20+ éve volt többször is még voltam disznóim, akkor az volt a gond nem száradt le soha 15-17 alá, forgatni kellett stb. Akkor a kevesebb szója miatt vetettük a takármányba, de akkor nem érte meg a sok kínlódás miatt, meg ha el adtad a jól termő kukoricát, vehettél rajta szóját. De tavaszra vetek én is, jó lesz a marháknak árpa mellé. Az a gond mindent elfelejtettem mivel lehet permetezni, milyen tőszámra vetettem, sőt még a vetőtárcsákat sem tudom hová raktam el.
Válasz R Sándor #864. hozzászólásáraEgy barátom átlagai idén: fehér cirok 55q/ha, vörös cirok 70q/ha.
Minden technológiai elem ugyanaz 10ha fehér, 70ha vörös volt neki.
A kukorica lényegesen többet tud, ha olyan ideálisak a körülmények, mint nálatok.
Válasz MTZ1221.3 #861. hozzászólásáraA magasabb termés mit jelent ? Én még 9 tonna fölé nem tudtam menni a cirokkal/ ES SAMAL/ Kukorica meg nagyon jó időjárásban 16 tonna!!! a felvásárlási ára meg sajnos egyforma , meg a termelési költsége is.
Válasz mtz1221 #862. hozzászólásáraSzemescirok – egy növény, amelynek genetikai kódja a szárazságra utal
Sirak-GoldA rendkívül száraz tél és a csapadékmentes tavasz kezdete jogos aggodalmat kelt a termelőkben a 2022-es növénytermesztés megtelepedésével és sikerességével kapcsolatban.
A talaj alatti réteg nedvességhiánya, vagy akár a talaj mélyebb rétegeiben a nedvesség teljes hiánya jelentősen leszűkíti a művelési rendszer, az ásványi műtrágya mennyiségének és típusának, valamint a megfelelő növényfajták vagy hibridek kiválasztásának lehetőségeit.
A szemescirok valószínűleg nem fog nagyobb bizalmat kivívni a termelők, a vásárlók és a feldolgozóipar részéről hazánkban. Minden esély megvan rá, hogy ha ez a forró és száraz évek kedvezőtlen csapadékmennyiséggel járó tendenciája folytatódik, sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a cirokra, és így a hektárszámra, és végső soron a feldolgozásra is.
A cirok, mint a kukorica kiváló alternatívája
A cirok, egy szubszaharai afrikai síkságokról származó szubtrópusi növény, fiziológiailag közel áll a kukoricához, kémiailag pedig az árpához. Kiváló alternatívát jelent a kukoricatermesztéssel szemben minden olyan helyen, ahol az agroökológiai feltételek nem megfelelőek.
Vegyük például Mexikót, egy nagy, nagyon száraz éghajlatú országot, a kukorica eredeti hazáját, ahol a cirok gyakorlatilag kiszorította és átvette az uralmat a valaha kukoricatermesztés alatt álló területek nagy részén.
A mexikói felföld zord éghajlati viszonyaihoz évezredek alatt változó és alkalmazkodó genetikai kód végül egy olyan növényt hozott létre, amely páratlan a rendkívül magas nappali és éjszakai hőmérséklet, a csapadék és a nem időrendi körülmények között.
A növény sajátos fiziológiájának és szerkezetének köszönhetően a cirok tökéletesen tolerálja a magas hőmérséklet és a nedvességhiány káros hatásait. 40%-kal kevesebb nedvességre van szüksége, mint a kukoricának, és az agrotechnikai intézkedések alkalmazása szinte megegyezik a kukoricáéval.
A cirok nemcsak jobban tűri az aszályt, de a kukorica helyettesítője is az állattenyésztésben.
NS vetőmaghibrid szemes cirok
Az Újvidéki Szántóföldi és Zöldségtermesztési Intézet szemes cirokhibridjei, az NS Alba F1 és az NS Gold F1, megbízható termést, magas terméshozamot és kiváló minőséget biztosítanak.
A termelők minden szakmai tanácsért és információért a Szerb Köztársaság nemzeti jelentőségű intézetének, a Szántóföldi és Zöldségtermesztési Intézetének szakértőihez fordulhatnak.
Válasz MTZ1221.3 #861. hozzászólásáraÉn lehet ezekkel próbálkoznék.
https://nsseme.com/aktuelno/saveti-strucnjaka/sirak-za-zrno-biljka-sa-genetskim-kodom-za-susu/
Válasz Gergő1220 #860. hozzászólásáraHelló
Amit én tudtam meg róluk:
A vörös fajta régebben magasabb fehérje tartalmu volt, inkább takarmányozásra keresik, magasabb termés elérésére is képes. Jobb piaca is van, persze nem annyival.
A fehér fajta nem olyan magas fehérjében (idén nekünk no-till-ben simán tudta a vörös fajták fehérje tartalmát, pedig aszály is volt), mint a vörös, de más beltartalmi értékei miatt inkább élelmiszeripari felhasználása jellemzőbb. Termésben valamivel alul marad a vöröstől, eladhatósága macerásabb, ára minimálisan több.
Üdv
Amúgy ez ,hogy van a fehér-vörös szemű változat?
A szinén kívül mi a különbség, termés mennyiség, felhasználás?
Válasz tomigan #858. hozzászólásáraRagt Huggo jó anyag! De az vörös cirok.
Válasz szanberg #852. hozzászólásáraÜdv.valaki vetett màr Ragt cirkot?fehèr szeműt keresik rajtam.valaki vetett màr?piros szemüm volt màr. es alize,shamal meg emese is.
Válasz Ohaza63 #856. hozzászólásáraItt akinek volt szerencséje a záporokkal éx kikelt a repcéje, még az is rákefélt, mert nőni nem nő de zöld híján minden vad azt legeli
Válasz Norba82 #854. hozzászólásáraÜdv!
Az jó mennyiség.
Nálunk egér fészek lett az összes, mert még az volt zöld valamennyire és a környék minden egere a cirokba költözött, hiszen minden más szárazra száradt az aszályban.
Nekem is még a fenyércirok is elszáradt, pedig az elég ellenálló gyom.
Az egerek elrágták a szárat, az kidőlt, majd lelegelték az akkor még nyers magot.
Akkora güzü dombok lettek a földön, mint a kunhalom.
Az egyik barátom a legnagyobb hőségben végigjárta az összes földjét és kiszórt kb. 200.000 Ft értékű mérget, de arra meg tojtak az egerek.
Ez volt neki az első és utolsó év a ciroktermesztésből.
A cirok helyett most repcével próbálkozott a porba, de miután 5 m-ig száraz a föld és esőt sem mondanak, abból sem lesz nagyon semmi.
Válasz szanberg #852. hozzászólásáraIgen, gabonaasztallal, 1 centivel a buga alatt. Utána szárzúzó. A cirok szára a legtöbb esetben még sík zöld de a termés már érett.
Válasz Ohaza63 #853. hozzászólásáraHB megye a cirok 6-7 tonna/ha. A kukorica 2-4 tonna/ha.
Az ár ugyanaz 6400-6500 ft/q.
Az a cirok gyenge amit megevett a levéltetű. Figyelni kell már arra is.
Válasz szanberg #852. hozzászólásáraÜdv!

Itt nálunk 8-10 q/Ha volt az átlag cirokból.
Az 6500 Ft/q árral nem egy nagy hektár bevétel.
Ja és nem is keresik!
Felétek mennyi annyi???
Válasz kukaccsosz #850. hozzászólásáraGabona asztallal vágjad!
Minden más csak baxakodás .
Válasz kukaccsosz #850. hozzászólásáraSortáv és gazfüggő.
Azt mondják a Nas asztallal vágott tisztább. Nekünk 7,5colra volt vetve, így gabonaasztallal volt vágva, de lényegesen tisztább volt, mint az átvevő telepen már bebillentett nas asztallal vágott anyag. Igaz nekünk aránylag jó volt a gyomírtás.
De a Nas első körben kevesebb macerával jár, ha tiszta a tábla (főleg, hogy valahol meg a napraforgót vágják, így az jobban “kéznél” van, mint a gabona asztal).
Milyen vágóasztallal jobb vágni a szemes cirkot?
Napra vagy kalászos?
Válasz salgaotto2 #842. hozzászólásáraBanvel 100%ott nemszól vissza senki.
Válasz hanzika #846. hozzászólásáraIde nem szeretném kiírni a számom. Jövőhéten lenne vágva egyből kamionra.
Válasz hanzika #846. hozzászólásáraHeves-ben lenne a kért mennyiség.
Válasz kalotad #845. hozzászólásáraKérhetek tel. számot?
Válasz hanzika #844. hozzászólásáraNekem lenne de tolnában.
Sziasztok!
Cirok lesz vkinek eladó Pest megye környékén?
40 tonna kellene.
Köszönöm!
Válasz salgaotto2 #842. hozzászólásáraSzia! Ebben az évben caspert használtam. Sok volt az acat, de megoldotta. Az egyszíküek meg a sorközműveléssel eltüntek, így elég tiszta lett az állomány.
Üdv! Idén milyen gyomirtó vált be cirokban főleg két szikűek ellen?
Üdv. Valaki tudna segíteni mi lehet a problémája a ciroknak? Előre is köszi.

Válasz CornHunter #837. hozzászólásáraÁltalában úgy adják a magot, hogy egy zsák egy hektár. Van amelyik 250 van ami 300 ezres. Annak a súlyát megméred és meg is van a szükséges kiló/ha. Egyébként én azt tapasztaltam, hogy sűrű sor esetén egy 10 százalékot érdemes emelni a tőszámon, a 12% feletti dombokra így, a lapos területekre pedig 75-re szoktam vetni.
Válasz CornHunter #837. hozzászólásáraIdei majusi vetes, igy meg nincs aratasrol infom, de mivel rajott a majusi hideg es esotlen is volt, igy nemreg kelt ki.
Válasz CornHunter #835. hozzászólásáraDupla gabona sortávra vetettem pár éve 10 kg/ hektár de kicsit hiányosan kelt és akkor lett a legjobb 9 tonna / hektár. Következő évben tökéletes kelés ,láss csodát 6 tonna lett, szintén 10 kg/ hektárral volt vetve. Egyébként ugyan úgy van mint a többi növény ha rossz a magágy növeled a tőszámot ha hibátlan csökkented.
Válasz MTZ1221.3 #836. hozzászólásáraSzia.
Köszi a választ, én is kb 10 kg-ra gondoltam, képed esetleg van róla hogy nézett ki? termés milyen lett?
Válasz CornHunter #835. hozzászólásáraHelló.
Én vetettem 8 és 10kg/ha-ra is kb. Utólag meggondolva 10kg/ha-os vetés lett volna a jobb, főleg, hogy sokára kelt ki.
Ha gabonasortávra akarom vetni a cirkot, hány kg maggal kell vetni hektáronként? a válaszokat előre is köszönöm
Válasz MTZ1221.3 #833. hozzászólásáraKöszönöm????
Válasz zsoltbohos74 #832. hozzászólásáraSzuro-Trade fogja vasarolni elvileg.
Üdv
Fehér cirkot hova lehet eladni?????
Válasz menyus #829. hozzászólásáraElvileg igen.
Ismerosomeknek volt csak, de ok par honap alatt eletettek a joszaggal. Viszont nem is volt 12-es, hanem vizesebb volt.
Egyebkent en is tisztitanam, ha haza vinnem. Kombajn tisztan azert rizikos lehet eltenni, foleg sokat.
Szép estét ! Keresek SPC -hez cirok vető tárcsát ha valakinek lenne eladó kérem jelezze .Előre is köszönöm !
Válasz MTZ1221.3 #827. hozzászólásáraSzia Képes erre a víz % ra szárán megszáradni?