Most miért amilyen ekéd most van az nem jó? Csak jól be kell állítani és mehet a munka? Milyen mélységig lehet állítani? Beforgatók hogy szuperálnak rajta? Nekem eddig sose torlott be alá a góré!
Válasz #1651. hozzászólásra
Ezt ö mondta,lehet tett bele valamit a zártszelvénybe hogy jobban bele menjen,de mindegy csak jó forditson mindegy milyen az eke,és ezt a támát lezártam jó eketalálgatást !
Ha lesz egy normális eke akkor veszek !
ez csak optikai csalódás, régen mindent vastagabb anyagból gyártottak, nem voltak ilyen kopástűrőek és szívósak.
tudom manapság a fogyasztói társadalomnak gyártanak gépeket....
de ha összeállitanánk egy ma legyártott gépet, egy régi ujragyártottal, mondjuk 4 fejes váltvaforgatósat kiváncsi lennék, hogy melyiket lehetne továbbhajszolni, de kitétel lenne, hogy az uj változat nem lehet könnyitett kivite és a régiben csak a 70 es évekbeli anyagokat lehet felhasználni.
Én se hallotam 16os falvastagságu de 6os vagy 8asról hallotam már,esetleg 100mm falvastagságu,és egy ekében kell lenni 500kg 3masban de egyre csak a mennyiség és nem a minöség!
Egy barátom mért egy lajta ekét 800kg volt 3masban és aszt mondta az volt megcsinálva falvastagsága,de megbánta hogy eladta,és vett egy vogel l-950 ekét!
Te mázlista vagy ! A heva henger úgy el durrant ott, hol a leg kevésbé gondoltuk volna. Aztán jött a meglepi...elég volt a 2 kg kalapács a behangolásához.!
Szia Josey!
Én nem akarok Veled szakmai vitába szállni ugyanis szembe széllel nem vizelek. Te Professzionális szinten érted az ekegyártás mesterségét, én meg még amatőr szinten sem. DE nem értem, miért nem látod be a régebbi, időtálló, és már sokszor bizonyított eszközök létjogosultságát?
Üdv: Rönó
no akkor nézzük csak meg, hogy is van ez? az uj KMF váza 110x100x8 asra emléxem az testvérek között is vagyon vagy 22,5 kg méterenként, a régi LCD ekék váza 10x100x10 szögvas métere 14,8kgx2=29,6kg/m ez elég sok, ha azt vesszük figyelembe, hogy egy 2 fejes ekéhez kb 2 m, 3 fejeshez bő 3m-t használunk fel belőlük, nincs 16-os falú 100x100-as szögvas a szabvány szerint. a föne mögötte, ha egy ekkora eke nem buvik bele 380 kg-vel a fődbe. akkor mit szóljunk a papirkönnyű 2fejes L850-eshez? no az könnyű eke 220kg-vel
Én csak az anyagminőséghez szolnék hozzá.A vaderstad rolex
hengeren elgörbült egy 40x40x4 zártszelvény ha nem látom
nem hiszem egy 18 tonnás kotró kellet hozzá hogy kiegyenesítsük.
Mikor ugyan ez a méretű anyag elgörbül egy neve nincs gépen
bedugom a mtz orrsúlyába és kézzel kiegyenesítem.
Típus ? Általában hidroaksik-(lengéscsillapító) azon szerepet töltik be ne csapódjon az eke átforduláskor. Sajnos lehet az átváltó szelep rosszalkodik. A kverni nél ezt tapasztaltam.
Igazad van barátom amikor a hármas vázát festettem hárman fordítottuk át ,ahol meg a Kühne nem ment bele a keménybe én vígan szántottam Nézzük meg a régebbi negyven éves traktorokat elnyűhetetlenek a mostaniak hol fognak annyit elmenni?
Szia!
Előre is bocsánatot kérek amiért beleszólok (belekontárkodok) de a múlt héten a Debreceni Agrárexpón láttam a Kühne ekéit is. Már ránézésre is sokkal vékonyabb anyagból készülnek mint az én (mi) Lajta ekéink. A forma, az állás, az alkatrészek kinézete egyezik csak az anyagvastagság vékonyabb. Persze tudom hogy a mai (állítólag modernebb) ekék anyagminősége és az alkalmazott vas szakítószilárdsága a mellékelt műbizonylat szerint jobb, de az összsúly kevesebb. És most megint jön az én örök szkepticizmusom miszerint én nem hiszem el hogy egy most gyártott Kühne (vagy más) eke 6mm falvastagságú gerendelye szilárdabb lenne mint a régi Lajta eke 16mm falvastagságú anyaga. Mindezektől függetlenül 30 évvel ezelőtt még nem lopták/spórolták ki az anyagot mindenből. Akkor még adtak a minőségre és nem az azonnali és feltétel nélküli haszonszerzés, illetve a minél több eladott darabszám volt a gyártók célja.
Bocs az Off-ért!
Hát ezerből egy helyen ma már nem adnak a minőségre! Ahol meg ezek az új ekék pattognak a kemény földön ott a haver a régi Forhsritt ekével fel szánt 35 cm mélyen az eszem megállt mikor néztem a lajta se ment bele akárhogy buktatta!
és S235 ös minőségű acélból az újak viszont S355 ösből vannak, hiába a vastagság akkor is puhább a Lajta, mert akkoriban még nem volt minőségi zártszelvény
egy hármas ekében lennie kell 300kg-500kg mindegy az hogy helti vagy ih vogel vagy akármilyen,de az se jó ha neház mert akkor megfekteti a 82est mert nincs olyan mint egy 80lovas joni vagy nyugati gép ott már van nyomaték nem 286nm hanem 330nm vagy több!
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémánk, hogy a váltva forgó eke nem tud át fordulni.
A munka henger össze is megy és ki is nyomja magát, csak az a kis csésze szerű, "gázos valami" nem engedi átfordulni. Állítólag azért, mert ereszti a gázt, ha igen hol lehet föl töltetni, vagy javíttatni.
Szia Josey!
Nekem évente néhány hektárt kell szántani. És előreláthatólag ennek az istennek az ideje alatt nem is lesz több. Szóval ide jó és elég a Lajta is. Meg hát 600000-forintért vettem az 50-est friss műszakival. Hogy nézne ki utána egy szintén 600000-forintos eke....
Aki hozta az ekét ő mondta, hogy a spetberg jelzés családi eredetű. Gondolom a sima IH ekéjük meg annak készítik, akinek mindenképpen az kell. Félve hisznek az újításban. Mert ilyenek is vannak.
Megnéztem az ekét 3 csavar fogja és még lejjebb is van egy!
Ha fejjebb teszem egyett a hogy 2 csavar fogja akkor menyivel fog lejjebb menni a eke?
2-5cm?
Már lehet hogy nem is tudja a gyártó hogy ih eke vagy Helti,annyi eke van már sokan nem tudjuk ki mit csinál,KHÜNE,VOGEL&NOOT,IH,HELTI,LAJTA,PLN (orosz) LENKEM ,OMIKON,és sorolgatnám a több száz ekét!
Tudtátok, hogy az Amazone is gyárt majd ekéket? Nem néz ki rosszul, már van róla kép is. Állítólag nagyon sok fejlesztés lesz rajta. Nem tudja valaki, hogy mikortól lesz kapható itthon?
Üdv mindenkinek.
Čn is erősítem a Helti spertberg hírnevét. Nekem 1050-es fej osztással van, és 45cm a max fogáss szélesség. Valtra 6750-essel húzom 8-9 km/h-val. Van egy kis vogel L850-es is de azt nehezebb volt húzni. Miért? Nem tudom. De az biztos, hogy magas minőségben van gyártva. Meg az is valami szerintem, hogy ha valaki az OMÉKON nem kis költség mellet oda teszi magát mint gyártó.
Köszi a bíztatást!
DE hogyan ismerem meg hogy SPERTBERG ekefej van e rajta?
Mint írtam szombaton elmentem a gyárba Garami Úr készségesen fogadott bemutatott mindent, de azt nem láttam hogy ezt az original SPERTBERG ekét többféle ekefejjel szerelték volna?
Hogy ismerem meg a Spertberg ekefejet?
Két csavar is megbírja , a tavasszal mikor kaptam egy dücskőt ,csak a nyírócsap szakadt el . Pedig az ekefej nem kicsi negyvenesTermészetesen nekem sem ilyen ekém lenne ,ha van ötven hektárom ,de még öt sincs A sógorom is megbírja a 25 hektárt két Kühnével
8296 hozzászólás
Válasz #1654. hozzászólásra

a góré? mit keresel te a góréba az ekével, ott szárítják a csöves kukoricát
Válasz #1653. hozzászólásra
Most miért amilyen ekéd most van az nem jó? Csak jól be kell állítani és mehet a munka? Milyen mélységig lehet állítani? Beforgatók hogy szuperálnak rajta? Nekem eddig sose torlott be alá a góré!
Válasz #1651. hozzászólásra
Ezt ö mondta,lehet tett bele valamit a zártszelvénybe hogy jobban bele menjen,de mindegy csak jó forditson mindegy milyen az eke,és ezt a támát lezártam jó eketalálgatást !
Ha lesz egy normális eke akkor veszek !
Válasz #1649. hozzászólásra

800 eredj már a hármas negyvenes Lajta 560 kg volt nekem gyáriban
Válasz #1649. hozzászólásra
800kg-os? abba meg hogy fért el annyi anyag? egy 3 fejes ekét max 600-650kg-ból max kilehet hozni , egyszerűen nem fér bele több anyag
Válasz #1647. hozzászólásra
ez csak optikai csalódás, régen mindent vastagabb anyagból gyártottak, nem voltak ilyen kopástűrőek és szívósak.
tudom manapság a fogyasztói társadalomnak gyártanak gépeket....
de ha összeállitanánk egy ma legyártott gépet, egy régi ujragyártottal, mondjuk 4 fejes váltvaforgatósat kiváncsi lennék, hogy melyiket lehetne továbbhajszolni, de kitétel lenne, hogy az uj változat nem lehet könnyitett kivite és a régiben csak a 70 es évekbeli anyagokat lehet felhasználni.
Válasz #1645. hozzászólásra
Én se hallotam 16os falvastagságu de 6os vagy 8asról hallotam már,esetleg 100mm falvastagságu,és egy ekében kell lenni 500kg 3masban de egyre csak a mennyiség és nem a minöség!
Egy barátom mért egy lajta ekét 800kg volt 3masban és aszt mondta az volt megcsinálva falvastagsága,de megbánta hogy eladta,és vett egy vogel l-950 ekét!
Válasz #1644. hozzászólásra
Te mázlista vagy ! A heva henger úgy el durrant ott, hol a leg kevésbé gondoltuk volna. Aztán jött a meglepi...elég volt a 2 kg kalapács a behangolásához.!
Válasz #1645. hozzászólásra

Szia Josey!
Én nem akarok Veled szakmai vitába szállni ugyanis szembe széllel nem vizelek. Te Professzionális szinten érted az ekegyártás mesterségét, én meg még amatőr szinten sem. DE nem értem, miért nem látod be a régebbi, időtálló, és már sokszor bizonyított eszközök létjogosultságát?
Válasz #1644. hozzászólásra
ez csak azért lehetséges, mert mig mi is S355 minőségű acélt használunk mi is és a Vader is, addig mások az ócsó gépeikhez S235 -öt
Válasz #1641. hozzászólásra
no akkor nézzük csak meg, hogy is van ez? az uj KMF váza 110x100x8 asra emléxem az testvérek között is vagyon vagy 22,5 kg méterenként, a régi LCD ekék váza 10x100x10 szögvas métere 14,8kgx2=29,6kg/m ez elég sok, ha azt vesszük figyelembe, hogy egy 2 fejes ekéhez kb 2 m, 3 fejeshez bő 3m-t használunk fel belőlük, nincs 16-os falú 100x100-as szögvas a szabvány szerint. a föne mögötte, ha egy ekkora eke nem buvik bele 380 kg-vel a fődbe. akkor mit szóljunk a papirkönnyű 2fejes L850-eshez? no az könnyű eke 220kg-vel
Én csak az anyagminőséghez szolnék hozzá.A vaderstad rolex
hengeren elgörbült egy 40x40x4 zártszelvény ha nem látom
nem hiszem egy 18 tonnás kotró kellet hozzá hogy kiegyenesítsük.
Mikor ugyan ez a méretű anyag elgörbül egy neve nincs gépen
bedugom a mtz orrsúlyába és kézzel kiegyenesítem.
Válasz #1629. hozzászólásra
Típus ? Általában hidroaksik-(lengéscsillapító) azon szerepet töltik be ne csapódjon az eke átforduláskor. Sajnos lehet az átváltó szelep rosszalkodik. A kverni nél ezt tapasztaltam.
Szia! Gödöllőn az FH Service Kft-nél feltöltik neked. Levegővel nehogy megpróbáld!
Válasz #1640. hozzászólásra
Nézzük meg a régebbi negyven éves traktorokat elnyűhetetlenek a mostaniak hol fognak annyit elmenni?
Igazad van barátom amikor a hármas vázát festettem hárman fordítottuk át ,ahol meg a Kühne nem ment bele a keménybe én vígan szántottam
Válasz #1635. hozzászólásra

Szia!
Előre is bocsánatot kérek amiért beleszólok (belekontárkodok) de a múlt héten a Debreceni Agrárexpón láttam a Kühne ekéit is. Már ránézésre is sokkal vékonyabb anyagból készülnek mint az én (mi) Lajta ekéink. A forma, az állás, az alkatrészek kinézete egyezik csak az anyagvastagság vékonyabb. Persze tudom hogy a mai (állítólag modernebb) ekék anyagminősége és az alkalmazott vas szakítószilárdsága a mellékelt műbizonylat szerint jobb, de az összsúly kevesebb. És most megint jön az én örök szkepticizmusom miszerint én nem hiszem el hogy egy most gyártott Kühne (vagy más) eke 6mm falvastagságú gerendelye szilárdabb lenne mint a régi Lajta eke 16mm falvastagságú anyaga. Mindezektől függetlenül 30 évvel ezelőtt még nem lopták/spórolták ki az anyagot mindenből. Akkor még adtak a minőségre és nem az azonnali és feltétel nélküli haszonszerzés, illetve a minél több eladott darabszám volt a gyártók célja.
Bocs az Off-ért!
Válasz #1638. hozzászólásra

Hát ezerből egy helyen ma már nem adnak a minőségre! Ahol meg ezek az új ekék pattognak a kemény földön ott a haver a régi Forhsritt ekével fel szánt 35 cm mélyen az eszem megállt mikor néztem a lajta se ment bele akárhogy buktatta!
Válasz #1636. hozzászólásra
azzal nincs is gond
nálunk van
Válasz #1636. hozzászólásra
és S235 ös minőségű acélból az újak viszont S355 ösből vannak, hiába a vastagság akkor is puhább a Lajta, mert akkoriban még nem volt minőségi zártszelvény
Válasz #1635. hozzászólásra

Az KMF ez még az eredeti lajta váz 1cm vastag szögvasból összefordítva ,mond már meg nekem hol van már ilyen anyagból eke ? Még a fasorban sem
Válasz #1632. hozzászólásra
a KMF 2-40 es max 385 kg
hidroakku van a váltvaforgató ekéden? hm azt levegővel szokták feltölteni, a szelepre ráköll sasolni, h feltöltés után jön-é buborék valahol
Válasz #1631. hozzászólásra
Mi köze a traktor nyomatékának az eke súlyához? A húzásához inkább lenne.
Válasz #1631. hozzászólásra

Ja az enyém két fejes 420 kg
egy hármas ekében lennie kell 300kg-500kg mindegy az hogy helti vagy ih vogel vagy akármilyen,de az se jó ha neház mert akkor megfekteti a 82est mert nincs olyan mint egy 80lovas joni vagy nyugati gép ott már van nyomaték nem 286nm hanem 330nm vagy több!
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémánk, hogy a váltva forgó eke nem tud át fordulni.
A munka henger össze is megy és ki is nyomja magát, csak az a kis csésze szerű, "gázos valami" nem engedi átfordulni. Állítólag azért, mert ereszti a gázt, ha igen hol lehet föl töltetni, vagy javíttatni.
Válasz #1593. hozzászólásra

Szia Josey!
Nekem évente néhány hektárt kell szántani. És előreláthatólag ennek az istennek az ideje alatt nem is lesz több. Szóval ide jó és elég a Lajta is. Meg hát 600000-forintért vettem az 50-est friss műszakival. Hogy nézne ki utána egy szintén 600000-forintos eke....
Jó a helti,de a 3-as önsulyra kicsit sok az egyeneshidas mtznek is.Rángatja a seggét rendesen.
Válasz #1617. hozzászólásra
szia, ugy 7-8 km/h elegendő hozzá
Válasz #1616. hozzászólásra

SOROLGASD BAZE SOROLGASD!!!!!!!!!!!!
Válasz #1620. hozzászólásra
A legjobb pótkocsi tengelyen lenne!?!?
Válasz #1613. hozzászólásra
Aki hozta az ekét ő mondta, hogy a spetberg jelzés családi eredetű. Gondolom a sima IH ekéjük meg annak készítik, akinek mindenképpen az kell. Félve hisznek az újításban. Mert ilyenek is vannak.
Válasz #1614. hozzászólásra
Megvette a Rabewerk eke gyártását, "kék-zöld". Ennyi.
Válasz #1610. hozzászólásra
más a szög állása az IH-nak meg a spertbergnek és más a kormány lemez ívelése is .
Csak kérd hogy spertberg akkor azt is fogsz kapni
Válasz #1617. hozzászólásra
Ez olyan mint egy csövázas eke,nagyon fasza legszebben szánt még akkor is ha gazos vagy csutkás a föld!
Megnéztem az ekét 3 csavar fogja és még lejjebb is van egy!
Ha fejjebb teszem egyett a hogy 2 csavar fogja akkor menyivel fog lejjebb menni a eke?
2-5cm?
Válasz #1590. hozzászólásra
Azt szeretném kérdezni hogy mi lenne az ideális munkasebessége?? 

Szia Yosey,
Egy ilyen ekém van amit a képen lehet látni
Válasz #1613. hozzászólásra
Már lehet hogy nem is tudja a gyártó hogy ih eke vagy Helti,annyi eke van már sokan nem tudjuk ki mit csinál,KHÜNE,VOGEL&NOOT,IH,HELTI,LAJTA,PLN (orosz) LENKEM ,OMIKON,és sorolgatnám a több száz ekét!
Válasz #1614. hozzászólásra
láttuk, még az Amazone nak sincs fenn a honlapján, német gazdák pedzegették, hogy nagyon hasonlitanak a fejek a Rabe egyik modelljére
Tudtátok, hogy az Amazone is gyárt majd ekéket? Nem néz ki rosszul, már van róla kép is. Állítólag nagyon sok fejlesztés lesz rajta. Nem tudja valaki, hogy mikortól lesz kapható itthon?
Kép az Amazone ekéről:
Exkluzív: Megmutatjuk az Amazone legújabb termékét - Ekével bővül a termékkínálat! (+KÉP)
Válasz #1612. hozzászólásra

Na ez akkor ,hogy van IH vagy Spelberg? Akkor csak a váz más meg a törzs ennyi
Válasz #1610. hozzászólásra
Az ekefej mindegyiken IH, a kopókat lehet igény szerint kérni.
Üdv mindenkinek.
Čn is erősítem a Helti spertberg hírnevét. Nekem 1050-es fej osztással van, és 45cm a max fogáss szélesség. Valtra 6750-essel húzom 8-9 km/h-val. Van egy kis vogel L850-es is de azt nehezebb volt húzni. Miért? Nem tudom. De az biztos, hogy magas minőségben van gyártva. Meg az is valami szerintem, hogy ha valaki az OMÉKON nem kis költség mellet oda teszi magát mint gyártó.
Ugyanis a honlapjuk szerint a SPERTBERG ekéhez ezt írja:
"Ekefejek: kérhetők fém kormánylemezzel (SIH, HELTI-IH) vagy műanyag kormánylemezzel (IH)."
Válasz #1583. hozzászólásra
Köszi a bíztatást!
DE hogyan ismerem meg hogy SPERTBERG ekefej van e rajta?
Mint írtam szombaton elmentem a gyárba Garami Úr készségesen fogadott bemutatott mindent, de azt nem láttam hogy ezt az original SPERTBERG ekét többféle ekefejjel szerelték volna?
Hogy ismerem meg a Spertberg ekefejet?
köszi
Válasz #1603. hozzászólásra

Itt a rokonság el van látva Kühnékkel rendesen
Válasz #1601. hozzászólásra
Természetesen nekem sem ilyen ekém lenne ,ha van ötven hektárom ,de még öt sincs
A sógorom is megbírja a 25 hektárt két Kühnével 
Két csavar is megbírja , a tavasszal mikor kaptam egy dücskőt ,csak a nyírócsap szakadt el . Pedig az ekefej nem kicsi negyvenes