Válasz monolit #331. hozzászólásáraGyőri vagyok, helyi (volt) TSZ-ből vettem napraforgó szemetet az ősszel. 500 ft/100 kg.
Régebben ingyen el lehetett hozni az ilyesmit, de egyre többen állnak rá az ilyenfajta tüzelésre (óvodák, iskolák is) így szépen nőtt/nő az ára is.
Egyébként a repce ocsú talán a legjobb. Égéshője nagyon magas, csak az a baj, hogy sűrű, tömör anyag. Sok levegő kell neki. Most azt csinálom, hogy napraforgó szemetet keverek be repce ocsúval. Így kicsit lazább a keverék, viszont az égéshőj még így is elég magas.
Válasz Vadmalac #325. hozzászólásáraa fűrészpornál vissza kell venni a levegőt, hogy ne fújja ki a fejből. az index-en van apritékégetős topik. ott keményen nyomják
Akinek van apríték égőfeje az írjon már, hogy mi a tapasztalat 1 vagy több szezon után! Pl. porosabb anyag, kb. mint pl. fűrészpor mennyire égethető ezekkel a gépekkel? Faapríték szerintem nem is kerülne bele, csak különféle tisztítás utáni vegyes anyag, de eléggé poros.
Válasz algopyrin #321. hozzászólásáraHa van egy adagolód ami adagolja a furészport, ocsut mindent amit pelletálni lehet akkor minek még energiát pocsékolni hogy tömörebben de ugyanazt elégesd ???? Szerintem teljesen felesleges és energia pocséklás plusz pénz kidobás .....
Szerintetek van értelme otthon, kisipari körülmények között tüzelési célra pelletet gyártani? Ahogy nézegetem, elég nagy az energiaigénye meghajtás oldalról. 5-7 kw-os motorral 35-50 kg/per óra a teljesítmény. Arra gondoltam, hogy az ocsút, vagy ami épp van, lepelletálom, és úgy tüzelem el. A kisebb gépek is 200 ezer használtan, de nálam megvannak a feltételek a saját legyártásra is, bár időm az nem sok van :)
Válasz algopyrin #319. hozzászólásáraA végén már hamu szokott lenni illetve már lefujja a ventilátor rola ha birja középen ég a tűz elején meg a friss anyagot nyomja bele , ez a helyes meglátásom szerint .
Lenne még egy kérdésem. Mi a helyes tüzelési mód? Ha az égőfej teljes hosszában ég a láng? Vagy úgy állitsam be az adagolást, hogy az égőfej szájánál közvetlenül ne égjen, csak mondjuk a negyedétől? Sajna a vezérlést szervizelni kellett, elvesztettem a beállitasokat, most kisérletezek. Nem beszélve arról, hogy a tüzelőanyag is más. Minden tanácsot, tapasztalatot szivesen veszek.
(A kazánt örököltem, nem nagyon van tapasztalatom. Sajna akinek meg volt, őt meg már nem tudom megkérdezni.)
Válasz algopyrin #315. hozzászólásáraÉn is ezzel a gonddal küzdöttem, míg csak a földszintet fűtöttem, hogy kátrányosodott a kazán. Annak ellenére is, hogy 3 éve száradt fával, meg minden ezeréves fával fűtök. Pedig a 25Kw-os kazánom vissza van véve 16Kw-ra. Tavaly kipróbáltam hogy fűtöm a felső szintet is, így megszűnt a kátrányosodás. A fafelhasználás kb. 10%-kal nőtt csak, míg a fűtött négyzetméter 100-ról 150-re nőtt. Arra jutottunk, hogy így nagyobb hatékonysággal tud üzemelni a kazán, azért nem nőtt sokat a fogyasztás. A kazán nekem parázstartáson 3 Kw körül teljesít vékony fánál. Napközben a melegvíz előállítással együtt is a 78-ra beállított puffert túlfűti 85-88 fokra. De ha vastag fa van rajta akkor csak 80-82-re megy fel. Azt jobban tudja fojtani. A puffert viszont csak kiegyenlítésre célszerű berakni, mert azért számolni kell hőveszteséggel. Nekem ha csak radiátor lenne, nem tettem volna puffert.
Válasz Kamionos #314. hozzászólásáraBocs, átírtam a nicket, jobb ez így :)
Szóval. Én fóliasátrat is fűtök a kazánnal, így magához a ház fűtéséhez kicsit nagy teljesítményű. Amikor nem kell a sátrat fűteni, akkor sokat ment tűztartáson, mert pikk-pakk felmelegítette a vizet, a házban az öntöttvas radiátorok meg szépen tartják a meleget. Szóval elég sok ideig (főleg amikor még nincs olyan hideg) csak tűztartáson üzemel a kazán, amire én is rájöttem, hogy nem túl kellemes üzemállapot. Sajna puffertartályom nincs, pedig az lenne a jó megoldás. Most azt csinálom, hogyha bejön az igazi fűtésszezon, akkor nem szobai termosztáttal vezérlem a kazánt, hanem ha megfelelő meleg van a házban, akkor egy szeleppel elzárom a visszamenő ágat, a termosztátot meg feltekerem. Mivel nincs cirkuláció, így szépen a kazán felfűt a beállított kazánvíz hőmérsékletre, majd ott kikapcsol. Ha aláhűlik a víz, megint bekapcsol. Így folyamatosan üzemmeleg a kazán. Hozzáteszem, házon kívüli kazánházam van, tehát van jó néhány méter cső, ami bevezet a házba. Gyakorlatilag ez az én puffertartályom. Előnye még, hogyha az asszony vagy a gyerek hazajön délután, csak kinyitják a szelepet, és már jön is a melegvíz, nem kell várni míg a kazán felfűt. Hátránya, hogy nyitni-zárni kell a szelepet, de ezt megoldjuk. Persze lehetne ezt automatizálni, csak idő nincs rá....:)
Válasz zsebe14 #310. hozzászólásáraElőfordul ilyen panasz nálam is. Mármint hogy a szomszédnak nem tetszik. Nem bírja a füstöt. Na az nem baj mikor az övé ontja a pernyét. Jahh lambdaszondás faelgázosítóm van, a begyújtás utáni 10 percet leszámítva nincs füstje, és parázstartásról való indulás után is csak minimálisat páhog. Azt szoktam mondani, hogy fűtési szezon van, és a fatüzelés füsttel jár. Bár csak ennyit füstölne Ő is! Amúgy a kátrányosodás attól függ mennyire vizes a cucc, és mennyi ideig van parázstartáson. Minél tovább van parázstartáson, annál kátrányosabb a kazán, és a kémény.
Válasz zsebe14 #310. hozzászólásáraNekunk csak akkor fustolt picit mikor a parazsorzo programrol el kezd megint futeni... akkor belobban de amugy nem szabad fustolnie ... szaga az van de nem budos....
Kicsit felhoznám a fórumot.
Szóval Biottomat apríték adagolós berendezésem van. Napraforgó ocsúval tüzelt-e már valaki közületek? Mennyire füstöl, mennyire "szagos" és mennyire kormolja, kátrányozza tele a kazánt/kéményt? Az uralkodó széljárás miatt az egyik közeli ház lakói volt, hogy panaszkodtak...
Válasz #306. hozzászólásra
Ventilátor mindíg megy,kivéve,ha felfűtötte a lakást,és a termosztát lekapcsolja.De nállam a parázs fentartáshoz,15 percenként van rátolás,meg valamennyi befúvás.Rátolás,befúvás ideje,a fűtőanyaghoz van igazítva.És a kazán teljesen zárva.
mi is csak rakjuk rá meg hamuzunk csak fater bele ért egy picit nedvesebb anyagba és ne mbirta ujra felgyujtani éjszaka igy reggelre teli tolta a kazánt most keverjük szárazabbal gondoltam ha kintebb van nyitva akkor az is égni fog ....
a sok essöbe megázott a rosta alj és ingyen elhozhattuk most foliaváz alá be van pakolva már szarad de azért nedveskés az alja ...
akinek van apriték adagolós kazán mondjuk én ocsuval fütök vele kérdésem lenne ki mennyire szokta kinyitni a kazánt ? ha nagoyn kinyitjuk ugye kiviszi a huzat a meleget ha kicsi akkor meg elalszik a tűz amikor nem nyom a ventillátor ..... ?????????
Akkor jelent spórolást,
ha a puffer ott van, ahol egyébként fűtenél.
ha nagy teljesítményű a kazánod a rendszerhez képest,
olvastam erről szakmai oldalon, ahol szerelők beszélgettek.
Én 100 m2-es lakás egy részét használom puffernek.
Amit nem használok azt csak akkor fűtöm, amikor "nagy meleget" sikerül csinálnom. Ekkor kinyitom teljesen a radiátorokat. Ezért jó a vastag vályog fal, mert annak a hőtehetetlensége pufferként működik.
Eltérő vélemények vannak a lakás utólagos szigeteléséről.
még nem tudtam eldönteni, hogy nekem melyik lenne a célszerű.
Hollandiában az egész házat náddal borítják kívülről. Ezzel egy problémám van. A megtérülés.
Illetve nem számoltam még, de mennyi megtakarítást tudok elérni évente?
Mert ugye időnként a friss levegőt be kell engedni. Ezért nem cseréltünk még idáig jól zárható nyílászárókat. A külső szigetelés viszont a penészedéstől való félelem miatt nem valósult meg.
Inkább beszereztem egy ágaprítót és előállítom vele a szigetelésből származó energia megtakarítás árát. Ha magam csinálom, még az egészséges "fitness" is meg lesz.
Szerintem más topikban is beszélgettünk vagy két éve a témáról.
Olvass (keress) vissza, mert megéri. Aztán beszélj olyanokkal, akik már elkövették a "hibákat".
Tegnap egyedül akartam halászlét főzni. Még szerencse, hogy a bejezéssel megvártam a volt menyasszonyom, mert így a "mosogató lé" kinézetből szuper halészlé lett. Mára meg is öregedett, hogy a kanál meg áll benne.
Válasz #293. hozzászólásra
A puffer elsősorban a hő tárolására szolgál. Ezáltal sokkal egyenletesebb lesz a fűtésed. Viszont nem jól szabályzott kazánoknál, vagy ha túlrakod fával akkor a hőtöbbletet is tudja kezelni. Ugye könnyebb és gazdaságosabb egy plusz 1000-2000 literes pufferral elvenni a pluszhőt mint a hőleadón keresztül elpazarolni, esetleg szellőztetéssel kiengedni az udvarra. Nekem is van, én a használati melegvizet is ezzel csinálom, így kihajítottam a bojlert is a pics.ba. A puffer méretezése viszont fontos.
Gázról eddig nem volt szó. A puffertartály kényelmi elem, akkor fűtöd fel amikor ráérsz, illetve otthon vagy. Nem akkor kezdesz fűteni amikor hazaérsz. Bár jelenthet veszteséget illetve többletköltséget. Pl. ha a tartály veszteséghője lakóterületen kívül szabadul, illetve plusz szivattyút kell üzemeltetni. Ezt ellensúlyozhatja az a lehetőség, hogy napkollektorokat lehet munkába fogni vele, típustól függően.
Tüzelőanyagot nemhiszem hogy spórolsz vele, de baromi kényelmes tud lenni a puffer. (A központi fűtés kiépítésével együtt lett pufferünk is előtte cserépkályha meg minden szobában kályha )
Reggel melegben kelsz, napközben a család odahaza melegben van nem kell anyának bajlódni a fűtéssel.
Nálam 30 köb fa megy el egy télre...lehet hogy veszek egy ilyent a műhelybe ,báár oda inkább egy légfűtéses,légbefúvos kazán kellene ilyenből...van ilyen aprítékosba is?
Fatüzelésés rézcsöves központifűtésembe gondolkodom puffertartályon. Akiknek esetleg van kérlek osszátok meg hogy spórolni is lehet e vele vagy csak egyenletesebb fűtésem lesz.
maszek de minöségi .... majd képet keresek ....vagy lövök nincs vele amugy gond csak ismerkedünk vele.... te mit tapasztaltál az ocsu hamuja milyen mennyiségü?
534 hozzászólás
Válasz Radocz #333. hozzászólására


Amikor 21 fok alá megy a nappaliban a hőmérséklet, automatikusan bekapcsol a gáz.
Talán itt van régről sok hasznosság.

A lényeg, hogy
ne füstöljön, csak a kéményen,
minél kevesebb hő távozzon el a kazánból,
tökéletes legyen az égés, a lila láng a legjobb,
stb.
Válasz monolit #331. hozzászólásáraGyőri vagyok, helyi (volt) TSZ-ből vettem napraforgó szemetet az ősszel. 500 ft/100 kg.
Régebben ingyen el lehetett hozni az ilyesmit, de egyre többen állnak rá az ilyenfajta tüzelésre (óvodák, iskolák is) így szépen nőtt/nő az ára is.
Egyébként a repce ocsú talán a legjobb. Égéshője nagyon magas, csak az a baj, hogy sűrű, tömör anyag. Sok levegő kell neki. Most azt csinálom, hogy napraforgó szemetet keverek be repce ocsúval. Így kicsit lazább a keverék, viszont az égéshőj még így is elég magas.
Válasz Mf-es? #328. hozzászólásáraFűrészpornál nem kapott elég levegőt az égéshez mert tömör az állaga. Befújással tökéletesen ég.
A napra szemetet honnan szerzed be? Melyik megye?
Egyik topikban olvastam, hogy ....

Talán itt van rá válasz.
Válasz Mf-es? #328. hozzászólásáraGondolom akkor hőt sem nagyon adott.
Válasz Vadmalac #323. hozzászólására4.éve megy,szinte kizárólag napraforgó szeméttel.Tökéletes.Fűrészport próbáltam,egyszerűen nem égett,csak füstölt.Lehet vizes volt.Tökmagszeméttel is tökéletes.
Válasz Mézga #326. hozzászólásáraMegnézem, köszönöm!
Válasz Vadmalac #325. hozzászólásáraa fűrészpornál vissza kell venni a levegőt, hogy ne fújja ki a fejből. az index-en van apritékégetős topik. ott keményen nyomják
Válasz Mézga #324. hozzászólásáraAzt tudom, mert végig olvastam az egész topicot.
Válasz Vadmalac #323. hozzászólásáravan
Akinek van apríték égőfeje az írjon már, hogy mi a tapasztalat 1 vagy több szezon után! Pl. porosabb anyag, kb. mint pl. fűrészpor mennyire égethető ezekkel a gépekkel? Faapríték szerintem nem is kerülne bele, csak különféle tisztítás utáni vegyes anyag, de eléggé poros.
Válasz algopyrin #321. hozzászólásáraHa van egy adagolód ami adagolja a furészport, ocsut mindent amit pelletálni lehet akkor minek még energiát pocsékolni hogy tömörebben de ugyanazt elégesd ???? Szerintem teljesen felesleges és energia pocséklás plusz pénz kidobás .....
Szerintetek van értelme otthon, kisipari körülmények között tüzelési célra pelletet gyártani? Ahogy nézegetem, elég nagy az energiaigénye meghajtás oldalról. 5-7 kw-os motorral 35-50 kg/per óra a teljesítmény. Arra gondoltam, hogy az ocsút, vagy ami épp van, lepelletálom, és úgy tüzelem el. A kisebb gépek is 200 ezer használtan, de nálam megvannak a feltételek a saját legyártásra is, bár időm az nem sok van :)
Válasz algopyrin #319. hozzászólásáraA végén már hamu szokott lenni illetve már lefujja a ventilátor rola ha birja középen ég a tűz elején meg a friss anyagot nyomja bele , ez a helyes meglátásom szerint .
Lenne még egy kérdésem. Mi a helyes tüzelési mód? Ha az égőfej teljes hosszában ég a láng? Vagy úgy állitsam be az adagolást, hogy az égőfej szájánál közvetlenül ne égjen, csak mondjuk a negyedétől? Sajna a vezérlést szervizelni kellett, elvesztettem a beállitasokat, most kisérletezek. Nem beszélve arról, hogy a tüzelőanyag is más. Minden tanácsot, tapasztalatot szivesen veszek.
(A kazánt örököltem, nem nagyon van tapasztalatom. Sajna akinek meg volt, őt meg már nem tudom megkérdezni.)
Válasz Mézga #312. hozzászólásáraaz égőfej és a kazán is az?
hány kw-os?
Akkor ha lehetne egy kicsit lassabban, és vegyes tüzelésű kazánra átfordítani a sok okosságot, amit itt leírtatok.

(na meg úgy, hogy tegnap 57 évet töltött parasztember is megértse).
Válasz algopyrin #315. hozzászólásáraÉn is ezzel a gonddal küzdöttem, míg csak a földszintet fűtöttem, hogy kátrányosodott a kazán. Annak ellenére is, hogy 3 éve száradt fával, meg minden ezeréves fával fűtök. Pedig a 25Kw-os kazánom vissza van véve 16Kw-ra. Tavaly kipróbáltam hogy fűtöm a felső szintet is, így megszűnt a kátrányosodás. A fafelhasználás kb. 10%-kal nőtt csak, míg a fűtött négyzetméter 100-ról 150-re nőtt. Arra jutottunk, hogy így nagyobb hatékonysággal tud üzemelni a kazán, azért nem nőtt sokat a fogyasztás. A kazán nekem parázstartáson 3 Kw körül teljesít vékony fánál. Napközben a melegvíz előállítással együtt is a 78-ra beállított puffert túlfűti 85-88 fokra. De ha vastag fa van rajta akkor csak 80-82-re megy fel. Azt jobban tudja fojtani. A puffert viszont csak kiegyenlítésre célszerű berakni, mert azért számolni kell hőveszteséggel. Nekem ha csak radiátor lenne, nem tettem volna puffert.
Válasz Kamionos #314. hozzászólásáraBocs, átírtam a nicket, jobb ez így :)
Szóval. Én fóliasátrat is fűtök a kazánnal, így magához a ház fűtéséhez kicsit nagy teljesítményű. Amikor nem kell a sátrat fűteni, akkor sokat ment tűztartáson, mert pikk-pakk felmelegítette a vizet, a házban az öntöttvas radiátorok meg szépen tartják a meleget. Szóval elég sok ideig (főleg amikor még nincs olyan hideg) csak tűztartáson üzemel a kazán, amire én is rájöttem, hogy nem túl kellemes üzemállapot. Sajna puffertartályom nincs, pedig az lenne a jó megoldás. Most azt csinálom, hogyha bejön az igazi fűtésszezon, akkor nem szobai termosztáttal vezérlem a kazánt, hanem ha megfelelő meleg van a házban, akkor egy szeleppel elzárom a visszamenő ágat, a termosztátot meg feltekerem. Mivel nincs cirkuláció, így szépen a kazán felfűt a beállított kazánvíz hőmérsékletre, majd ott kikapcsol. Ha aláhűlik a víz, megint bekapcsol. Így folyamatosan üzemmeleg a kazán. Hozzáteszem, házon kívüli kazánházam van, tehát van jó néhány méter cső, ami bevezet a házba. Gyakorlatilag ez az én puffertartályom. Előnye még, hogyha az asszony vagy a gyerek hazajön délután, csak kinyitják a szelepet, és már jön is a melegvíz, nem kell várni míg a kazán felfűt. Hátránya, hogy nyitni-zárni kell a szelepet, de ezt megoldjuk. Persze lehetne ezt automatizálni, csak idő nincs rá....:)
Válasz zsebe14 #310. hozzászólásáraElőfordul ilyen panasz nálam is. Mármint hogy a szomszédnak nem tetszik. Nem bírja a füstöt. Na az nem baj mikor az övé ontja a pernyét. Jahh lambdaszondás faelgázosítóm van, a begyújtás utáni 10 percet leszámítva nincs füstje, és parázstartásról való indulás után is csak minimálisat páhog. Azt szoktam mondani, hogy fűtési szezon van, és a fatüzelés füsttel jár. Bár csak ennyit füstölne Ő is! Amúgy a kátrányosodás attól függ mennyire vizes a cucc, és mennyi ideig van parázstartáson. Minél tovább van parázstartáson, annál kátrányosabb a kazán, és a kémény.
Válasz Pici #311. hozzászólásáraMeg,ha vizes az anyag.De akkor nem is igen fűt.
Válasz zsebe14 #310. hozzászólásáranekem is az van. a kémény nem kátrányosodik egyáltalán. kicsit lehet érezni a szagát, de a fa is füstöl
Válasz zsebe14 #310. hozzászólásáraNekunk csak akkor fustolt picit mikor a parazsorzo programrol el kezd megint futeni... akkor belobban de amugy nem szabad fustolnie ... szaga az van de nem budos....
Kicsit felhoznám a fórumot.
Szóval Biottomat apríték adagolós berendezésem van. Napraforgó ocsúval tüzelt-e már valaki közületek? Mennyire füstöl, mennyire "szagos" és mennyire kormolja, kátrányozza tele a kazánt/kéményt? Az uralkodó széljárás miatt az egyik közeli ház lakói volt, hogy panaszkodtak...
Válasz #306. hozzászólásra
Ventilátor mindíg megy,kivéve,ha felfűtötte a lakást,és a termosztát lekapcsolja.De nállam a parázs fentartáshoz,15 percenként van rátolás,meg valamennyi befúvás.Rátolás,befúvás ideje,a fűtőanyaghoz van igazítva.És a kazán teljesen zárva.
Moderálta: Mf-es (3146) 2014-11-25 11:23:06
Válasz #307. hozzászólásra
mi is csak rakjuk rá meg hamuzunk csak fater bele ért egy picit nedvesebb anyagba és ne mbirta ujra felgyujtani éjszaka igy reggelre teli tolta a kazánt most keverjük szárazabbal gondoltam ha kintebb van nyitva akkor az is égni fog ....
a sok essöbe megázott a rosta alj és ingyen elhozhattuk most foliaváz alá be van pakolva már szarad de azért nedveskés az alja ...
Válasz #306. hozzászólásra
semennyire nem nyitom ki. nem alszik ki lámgtartáson csak izzik. én begyújtottam október közepén és azóta csak rakom az anyagot és szedem ki a hamut.
akinek van apriték adagolós kazán mondjuk én ocsuval fütök vele kérdésem lenne ki mennyire szokta kinyitni a kazánt ? ha nagoyn kinyitjuk ugye kiviszi a huzat a meleget ha kicsi akkor meg elalszik a tűz amikor nem nyom a ventillátor ..... ?????????
Válasz #304. hozzászólásra
. Én kisebb mennyiségben lemérném, hogy az aprítás után mennyi marad és ezzel számolnék a teljes mennyiségre.
Jó kérdés
Üdvözlet!
Kérlek segítsetek. Sztetek, hogyan tudnám megsaccolni, hogy x mennyiségű gallyból mennyi kg aprítékot tudok előállítani.
Válasz #301. hozzászólásra
Miért volt mennyaszony,mert már elvetted feleségül?
A tűzoltók, meg a lakótársak rémálma lehet......http://www.kiskegyed.hu/aktualis/kozugy/futes-sporolas-tipp-125433
Válasz #298. hozzászólásra

"végülis spórolást jelent. Ha jó értem."
Nem jól érted.
Akkor jelent spórolást,
ha a puffer ott van, ahol egyébként fűtenél.
ha nagy teljesítményű a kazánod a rendszerhez képest,
olvastam erről szakmai oldalon, ahol szerelők beszélgettek.
Én 100 m2-es lakás egy részét használom puffernek.
Amit nem használok azt csak akkor fűtöm, amikor "nagy meleget" sikerül csinálnom. Ekkor kinyitom teljesen a radiátorokat. Ezért jó a vastag vályog fal, mert annak a hőtehetetlensége pufferként működik.
Eltérő vélemények vannak a lakás utólagos szigeteléséről.
még nem tudtam eldönteni, hogy nekem melyik lenne a célszerű.
Hollandiában az egész házat náddal borítják kívülről. Ezzel egy problémám van. A megtérülés.
Illetve nem számoltam még, de mennyi megtakarítást tudok elérni évente?
Mert ugye időnként a friss levegőt be kell engedni. Ezért nem cseréltünk még idáig jól zárható nyílászárókat. A külső szigetelés viszont a penészedéstől való félelem miatt nem valósult meg.
Inkább beszereztem egy ágaprítót és előállítom vele a szigetelésből származó energia megtakarítás árát. Ha magam csinálom, még az egészséges "fitness" is meg lesz.
Szerintem más topikban is beszélgettünk vagy két éve a témáról.
Olvass (keress) vissza, mert megéri. Aztán beszélj olyanokkal, akik már elkövették a "hibákat".
Tegnap egyedül akartam halászlét főzni. Még szerencse, hogy a bejezéssel megvártam a volt menyasszonyom, mert így a "mosogató lé" kinézetből szuper halészlé lett. Mára meg is öregedett, hogy a kanál meg áll benne.
Válasz #293. hozzászólásra
A puffer elsősorban a hő tárolására szolgál. Ezáltal sokkal egyenletesebb lesz a fűtésed. Viszont nem jól szabályzott kazánoknál, vagy ha túlrakod fával akkor a hőtöbbletet is tudja kezelni. Ugye könnyebb és gazdaságosabb egy plusz 1000-2000 literes pufferral elvenni a pluszhőt mint a hőleadón keresztül elpazarolni, esetleg szellőztetéssel kiengedni az udvarra. Nekem is van, én a használati melegvizet is ezzel csinálom, így kihajítottam a bojlert is a pics.ba. A puffer méretezése viszont fontos.
Válasz #298. hozzászólásra
Gázról eddig nem volt szó. A puffertartály kényelmi elem, akkor fűtöd fel amikor ráérsz, illetve otthon vagy. Nem akkor kezdesz fűteni amikor hazaérsz. Bár jelenthet veszteséget illetve többletköltséget. Pl. ha a tartály veszteséghője lakóterületen kívül szabadul, illetve plusz szivattyút kell üzemeltetni. Ezt ellensúlyozhatja az a lehetőség, hogy napkollektorokat lehet munkába fogni vele, típustól függően.
Válasz #297. hozzászólásra
Jelenleg van olyan napszak amikor rásegít a gázkazán. Arra akkor nem lesz szükség, ami végülis spórolást jelent. Ha jó értem.
Válasz #293. hozzászólásra
Tüzelőanyagot nemhiszem hogy spórolsz vele, de baromi kényelmes tud lenni a puffer. (A központi fűtés kiépítésével együtt lett pufferünk is előtte cserépkályha meg minden szobában kályha )
Reggel melegben kelsz, napközben a család odahaza melegben van nem kell anyának bajlódni a fűtéssel.
Válasz #295. hozzászólásra
Apríték égőfej,bármelyik kazánra tehető.
Nálam 30 köb fa megy el egy télre...lehet hogy veszek egy ilyent a műhelybe ,báár oda inkább egy légfűtéses,légbefúvos kazán kellene ilyenből...van ilyen aprítékosba is?
Válasz #293. hozzászólásra
Utóbbi.
Tisztelt Kollegák,
Fatüzelésés rézcsöves központifűtésembe gondolkodom puffertartályon. Akiknek esetleg van kérlek osszátok meg hogy spórolni is lehet e vele vagy csak egyenletesebb fűtésem lesz.
Köszönöm
Válasz #291. hozzászólásra
Az is megvan szerintem 14MJ/kg, tehát a 30 kg/nap reális. Talán sok is kicsit, de nem tudom mekkora a ház.
Válasz #289. hozzászólásra
Napraforgó szeméttel fűtök,pellet csak próbára volt.Szemétből most 6-8 vödörrel,az kb.30-40 kg.
Válasz #288. hozzászólásra
Dehogy,kb.8 vödör megy most naponta,a hamu,kb.1-1,5 vödör.
Válasz #281. hozzászólásra
Vagyis jobb a pellet, Mennyi kiló fogy pl a mai nap?
Válasz #287. hozzászólásra


nekem azt mondták hogy az ocsu hamuja szinte megeggyezik az ocsu térfogatáva gondolom kicsit kevesebb de valahogy igy magyarázták...nemtom mi igaz
Válasz #286. hozzászólásra
Nekem nagyon bejött,tiszta,kényelmes a fűtés.Hamu,kb. 15%-a a szemétnek.
Válasz #285. hozzászólásra
maszek de minöségi .... majd képet keresek ....vagy lövök nincs vele amugy gond csak ismerkedünk vele.... te mit tapasztaltál az ocsu hamuja milyen mennyiségü?
Válasz #284. hozzászólásra
Milyen égetőd van?Képet, ha lehet.