Válasz skorgamor #3373. hozzászólásáraNem. De szerintem tudom melyikre gondolsz, mert amikor ott vetettek, akkor hoztam Palotáról a kútfúró homokot.
Ezek az enyémek az Apátfalvi út mellett vannak a FÉG körforgalomtól kb. 200 méterre. A kákási oldalon.
Válasz skorgamor #3368. hozzászólásáraBocsánat! Hülyeséget írtam.
Néha keverem a Boveriát a Trichodermával.
A Beauveria bassiana parazitálja a rovar kártevőket. A Trichoderma a gombákat (Sclerotinia ellen alkalmazom).
Én ha állományban használom, akkor az öntözővízzel mosatom be. Ha talajelőkészítésnél, akkor permetlével és rögtön be van dolgozva kombinátorral vagy tárcsával, mert UV érzékeny.
Az Artis Pro gyökérben és sárgarépában elterjedt gyökérfonalféreg ellen, de hagymába is jó szárfonalféreg ellen, viszont elég drága. Sikerült tavaly szereznem 5 kg Bora WP-t, az sokkal olcsóbb, de már itthon nem forgalmazzák. Ezeket hűtőben kell tárolni.
7-8 éve használom a MycoSol PTC-t, abban van Trichoderma gomba és egy rakás tápanyag feltáró baci. Ezt ha ősszel nem sikerül bedolgozni akkor sorművelésnél szórjuk ki.
Drága dolgok, de a saját földjeim ezek használatával folyamatosan topon vannak. Azért jók a vetésforgó miatt vetett gabonáim is.
Amikor bérelt földet használok, látom a különbséget. Ezért próbálok annyit összeszedni, hogy a sajátjaimból meglegyen a vetésforgóm.
Válasz skorgamor #3368. hozzászólására Kisérlet: le kellene számolni 100 db szép egészséges dughagymát. Legyen az vörös vagy fokhagyma. Zárt cefrés hordóban jó erősen megnyomatni ózonnal. Kézzel elrakni aztán megszámolni,hogy mennyi kelt ki. Ha felszárad a talaj ki is fogom próbálni tavaszi fokival de lehet vöröshagymával is megcsinálom. Kíváncsivá tett a gondolat..........
Válasz Sanyiii70 #3367. hozzászólásáraHogyan használod a trichoderma készítményeket? Permetezővel lombtrágyaként kijuttatva van értelme? A talajkezelésről már lemaradtam. Az ózonnal elsőre csak gyengén "csapattam " meg a vetőmagot. Én is tartottam tőle,hogy károsítja a csíraképességet. Bánom már,hogy legalább egy ládányi magot nem kezeltem hosszabb ideig vele. Azt ha külön vettettem volna akkor most már tudnám,hogy valójában hogyan hat a csíraképességre. Rengeteg írást olvasgattam az O3 élelmiszeripari felhasználásáról. Elméletileg nem károsítja a csíraképességet de ezt így azért felelősséggel nem merném egyenlőre kijelenteni.
Válasz skorgamor #3365. hozzászólásáraMivel garázsipari üzletkötő voltam ismerem az ózon technológiát. Jónéhány ózongenerátort eladtam klímásoknak.
Gyakorlatilag az O3 molekula minden élő szervezetet elpusztít. Baktériumokat, vírusokat, gombákat. De nem mertem kipróbálni a hagymán, mert féltem, hogy csíraképtelenné teszi. És mivel eddig a vetőmagot együtt tároltam az áruhagymával féltem, hogy kinyírom a vetőmagot.
Pedig ez a moly ellen is hatásos lenne.
De nagyon vigyázni kell vele zárt térben. Alaposan ki kell szellőztetni, mert az emberre is mérgező. A napfénytől viszont lebomlik.
A fémzárolt spanyol vetőmagot forróvizes hőkezeléssel állítják elő. A lényege, hogy a beteg fejek teljesen összeaszalódnak a kezelés után a tárolás során és azok így nem kerülnek elvetésre. Az ebből vetett állományomból kis túlzással egy szál se hiányzik.
Válasz Sanyiii70 #3364. hozzászólásáraAz az istenverte piros kukac. Na azzal küzdök de rendesen. A szerkivonások miatt sajnos nincs is ellene igazán hatékony megoldás. Vagy legalábbis én nem tudok róla. Egy vastagfalú régi parasztház szobáit leszigeteltem. Van beépítve egy meghekkelt klíma ami kb +13 fokra képes lehűteni még ha kint 40 fok meleg van akkor is.Folyamatosan figyelem a páratartalmat.A helyiséget ózongenerátorral szoktam kifertőtleníteni betárolás előtt. Olyannal amivel a klímások fertőtlenítik az autóklímákat. Steril "mindenmentes" lesz tőle a helyiség.Közel sem olyan jó mint egy hűtőház de az apadást elég jól mérsékli. Az idén kipróbáltam ezt az ózongenerátoros kezelést az ültetésre szánt gerezdeken. Majd kiderül ért e valamit. Elmondhatom,hogy ilyen szép egységes állományom rég nem volt., de az ózonnak lehet hogy semmi köze sincs hozzá A zöld vágott fokhagymának a pucolásával én sem boldogulok. Egyszerűen nincs ember aki határidőre megpucolná. Egyszer próbáltam. Késő délutánra kellett volna szállítanom. Nem volt kész a bejelentett mennyiség csak másnap reggelre. Másnap persze már nem vették át mondván,hogy lejárt a szezonja. Mind a nyakamon rohadt.... A tavaszit csak azért termelem kis területen mert van néhány vevőm aki kifejezetten a tavaszit keresi és hajlandóak többet fizetni érte. Van az a mondás,hogy a jó kolbászba csak a tavaszit. Tapasztalatom szerint az emberek nagy többségének fogalma sincs arról,hogy létezik őszi és tavaszi fokhagyma. És azt sem tudják hogy mi a különbség köztük. Minél nagyobb a fej annál kelendőbb. Lehet az elefánthagymára kell majd ráállni ?? Bár az inkább a póréhagymák csoportjába tartozik mintsem igazi ízes fűszerező értékű gyógyhatású fokhagyma lenne.
Ajánlom figyelmedbe:
https://www.ozonefac.com/hu/application/ozone-generator-for-food-processing-and-storage-sterilization.html
Válasz skorgamor #3363. hozzászólásáraAz én vevőimnek mindegy, hogy hűtött vagy nem. Pár nap alatt úgyis eladják.
Az a lényeg, hogy nagy és fehér legyen, és ne legyen benne romlott gerezd.
Nekem meg nem mindegy, mert amikor kihozok egy raklappal a hűtőből, kilóra ugyanannyi a súlya mint amikor 3-4 hónappal korábban bevittem. Hűtés nélkül 20-25 százalékot is tud apadni a beszárítás után. És így nem kell kapkodnom az eladással se, mert nem kezd el csírázni.
Másrészt -4 fokon a nem eszi a moly meg a piros kukac és megáll a zselésedés is.
Ilyen mennyiséget zölden nem tudok megpucoltatni, hiába akkor a legjobb a súlya.
Mondjuk akkor a legnyomottabb az ára is.
Válasz Sanyiii70 #3360. hozzászólására A Blanlcot még nem próbáltam. Termelő kollégáktól hallottam már róla. Lehet ki fogom próbálni. Az én vevőm kifejezetten kerüli a hűtött fokit. Neki az a tapasztalata,hogy a hűtőben tárolt foki ha kiveszik a hűtőből akkor utána gyorsan romlik és számára már nem megfelelő. Ezt nem én mondom hanem ő mondja. Mivel ez egy régi tisztességes üzleti kapcsolat ami mindkettőnknek megfelelő ezért hajlok rá,hogy az ő elvárásainak megfeleljek. Hát igen. Az öntözés. Kell hogy legyen hozzá víz. Jó sok......... és vízjogi, vízkivételi engedély...... vagy ha nincs akkor sutyiban fúratott bővizű kút. Vagy haver legyen a gátőr.........
Válasz Sanyiii70 #3361. hozzászólásáraA Calbit az Kalcium A Cuproxat az meg tribázikus rézszulfát. Mindkettő kell neki. Az Amalgreol sem árt. Jól csinálod..........
Válasz skorgamor #3359. hozzászólásáraA Calbit fehérít és javítja a tárolhatóságot. Legalább egy gombaölő permetezést Cuproxattal csinálok, mert nemcsak gombaölő, hanem a mész tápanyag is. De én minden permetezésnél rakok bele 1% Amalgerolt is
Válasz skorgamor #3358. hozzászólásáraNekem sincs saját hűtőm, de szedés után beszárítom 3-4 hét alatt és viszem a bérhűtőbe.
A tavaszit már vagy 15 éve abbahagytam. Amikor bejöttek a francia fajták kb. 20 éve akkor a Messidor mellett mindig volt őszi Arno is. Tényleg jól termett és februárig hűtés nélkül elállt. Aztán egyik évben amikor valami sumákolás történt a vetőmaggal olyan apró lett mint a makói tavaszi. Na azóta az sincs. Sok éven át a Messidor volt a fő fajta a makói őszi mellett, de évről-évre szarabb a vetőmag minősége és a Sabagold se sokkal jobb a zselésedés szempontjából.
A Blanco a másik új fajta nekem. Na az rengeteget tud teremni intenzív technológiával. És ha időben fel van szedve és hűtőben van tárolva nem jelentős a zselésedése. Ezért váltottam spanyolra.
De majd meglátjuk.
Öntözés nélkül bele se szabad vágni a fokhagyma termelésbe.
Tavaly ősszel már vetés után muszáj volt a Blanco-t belocsolni.
Most éppen időben jött az eső.
Megosztanék még egy gondolatot vagy ha tetszik akkor tapasztalatot veletek. Az a sok agyonreklámozott biostimulátor, növénykondicionáló és egyéb csodaszerek amiről az inputanyag fogalmazók örömódákat zengenek azok koránt sem tudják azt a varázslatot ami a termelőkkel szeretnének elhitetni. Ők ebből élnek. Minél többet vásárolunk tőlük nekik annál jobb. Felnőttem már és nem hiszek a mesékben. Vannak viszont jó anyagok amikre érdemes költeni. Az alap NPK tápanyagok mellett a kén a kalcium a keserűső (magnézium szulfát) és a réz megéri az árát. Én használok Amalgerolt is de ez itt nem a reklám helye. Ilyenkor tavasszal ha tápanyag utánpótlást végezek akkor csak szulfátos kloridmentes NPK műtrágyát használok.+ nirogént de azt csak ésszel......
Válasz Sanyiii70 #3356. hozzászólására Az eltelt 10 évben sok fokhagyma fajtával kísérleteztem. Évente 1-2 ha fokhagymám szokott lenni. 4 fajta fokinál maradtam. Van a makói őszi-ami egy jól bevált fajta.Nem hoz rekordtermést és nem is lesznek 7+ os hagymák. Viszont kevésbé zselésedik (Fokhagyma viaszos összeomlása-Waxy breakdown/) Ez a viaszos összeomlás nevű élettani folyamat szerintem a betakarításkori extrém magas talajhőmérséklet miatt van+ egyéb tényezők. Sok nitrogén és egyebek... Van még a Spanyol Garcua (nem garszia hanem garkua! ) fajtám. Nekem jól bevált.Hatalmas lombot nevel ami hasznos mert jól elnyomja a gyomokat. Szép nagy fejeket növeszt. Viszont jobban "zselésedik" mint a makói. Vannak tavaszi hagymáim is. Itt a nagy kedvencem a francia Arno fajta. Őszel is ültethető de alapjában tavaszi fokhagyma.Hosszan eltartható szép hófehér,könnyen pucolható és gyakorlatilag egyáltalán nem zselésedik. Továbbá van még hagyományos Magyar tavaszi fokhagymám is. Ő a GK Lelexír névre hallgató, maroslelei termelők által természetes szelekcióval kinemesített fajta. Kisméretű fejeket nevel (4.5-5.5 cm ) de cserében nagyon hosszan eltartható igazi kolbászba való hagyma. Nem mellesleg mivel hagyományos fajta ezért utánatermeszthető. Nem szükséges egy-két évente fémzárolt vetőmagot vásárolni. Próbálkoztam még Francia őszi fajtákkal is. Messidor ,Messidrom,Therrador. Népszerű és bőtermő fajták. Ha folyamatosan tudod öntözni. akkor zöld vágott, valamint konzervipari értékesítésre és hűtőházban való tárolásra tökéletes. Mivel nekem sem saját hűtőházam nincs és nem szándékozom konzervipari nyers fokhagymát termelni ezért felhagytam ezen fajták termesztésével.
Válasz ND #3355. hozzászólásáraJa most nincs őszi fokhagyma vetőmag, mert nincs szezonja.
Nyár végén szoktam megrendelni.
A szuperkorait szeptember elején, a hagyományosat október közepétől kell vetni.
Válasz ND #3355. hozzászólásáraVannak akik évek óta spanyol fajtákat termesztenek.
Nekem most van először.
Egy ismerős termelőtől vettem a magot aki magának importálja.
Nála nagyon bevált.
Amikor a fajtára rákerestem a neten úgy láttam, hogy ez egy imert fajta nyugaton.
De nem tudom, hogy forgalmazza-e valaki nálunk.
Eddig hagyományos makói őszit és francia Messidort termeltem.
Korábban én innen vettem az import vetőmagokat.
Válasz Sanyiii70 #3354. hozzászólásáraCsak se Te se én nem kaptunk (még) érdemi választ, hogy milyen is ez, próbálta-e már valaki,
meg Kishazánkban hozzá lehet-e jutni ha akarnánk ilyet
Válasz Sanyiii70 #3347. hozzászólásáraApukám leesett vóna a karikagyűrű az ujjadról ha leírod a fajta nevét ???? Persze így egyszerűbb és van benne egy kis pedagógia is!
Válasz ND #3348. hozzászólására
Más az íze, vagy van valami jobb, különlegesebb tulajdonsága a rendes fokhagymához képest?
Mert ha nincs, akkor minek?
Miért nem jó a hagyományos?
kínai főzős videókban meg egyéb reklámokban láttam fokhagymának látszó dolgot ami nem cikkes, hanem egy nagy kerek cikk van benne, mintha hagyma lenne.
Az árakkal kapcsolatban:
Az a tapasztalatom, hogy a zöldségesek nagybani ár minimum duplájáért adják.
Most a szegedi nagybanin 1600-1700 Ft/kg az extra minőségű.
Van vetésből kimaradt 35 kg nagy gerezd és 25 kg apró gerezd.
Hőkezelt, kézzel fosztott spanyol import. Szuperkorai.
Fajta: Spring White
Nagy gerezd: 2500 Ft/kg
Apró: 1000 Ft/kg
Válasz Gatti #3334. hozzászólására Vannak ősszel is ültethető tavaszi fokhagymák, Arno (francia) Flavor (olasz) Azok nagyobbra nőnek. Viszont két évente illik fémzárolt magot vásárolni belőlük. A hagyományos magyar tavaszi fokhagymákat már januárban el kell ültetni ha az időjárás engedi. Vannak akik már késő ősszel a tél beállta előtt elültetik a magyar tavaszi fokhagymát is.
Válasz bigiboy #3332. hozzászólására Elég nehéz védekezni ellene. Minden valamire való jó hatóanyagot kivontak már. Dimetoát hatóanyagú rovarölő szerek a leghatékonyabbak ellene de azokat kivonták a forgalomból. Maradt a horror áron kínált Benevia, és van a Karate Zeon 5 cs és van a Ciperkill Max. A legfontosabb viszont az 5 éves vetésforgó betartása mert ezek a dögök jó mélyen a talajban kukacként kitelelnek aztán április végén május elején immáron lepke formában újra rakják a petéjüket a fokhagymára. Jártam már így én is. Semmiképpen ne hagyjál belőle vetőmagot. Vagy ha igen akkor nagyon gondosan oda kell figyelni arra,hogy ne legyen kukac a vetőmagban.
Válasz bigiboy #3330. hozzászólására Fokhagyma pillangó:
Népies nyelv csak ” hagyma kukacnak” nevezi. A lepkék április végétől rajzik és a fokhagyma szára mellé rakja petéit. A vöröses színű hernyók berágják magukat a fej belsejébe és ott fejlődnek ki. A sokáig szántón tartott fokhagymából a talajba húzódik.
3378 hozzászólás
Jobb oldalon a korai, de egy hét és a baloldali Blanco utoléri.

https://www.agroinform.hu/hazikert/meg-a-rakkal-is-kepes-felvenni-a-harcot-a-fokhagyma-55781-001
Válasz feketeiren150 #3375. hozzászólására Mi köze a kendernek a fokhagymához?
Sziasztok!
Tud valaki nekem ajánlani közép dunántúlon kender feldolgozó üzemet?
A válaszokat előre is köszönöm!
Irén
Válasz skorgamor #3373. hozzászólásáraNem. De szerintem tudom melyikre gondolsz, mert amikor ott vetettek, akkor hoztam Palotáról a kútfúró homokot.
Ezek az enyémek az Apátfalvi út mellett vannak a FÉG körforgalomtól kb. 200 méterre. A kákási oldalon.
Válasz Sanyiii70 #3372. hozzászólására Szép. Véletlenül nem Kövegy és a Langó kápolna között van?
Ilyenek voltak szombaton.


Válasz Sanyiii70 #3370. hozzászólására Köszönöm.
Válasz skorgamor #3368. hozzászólásáraBocsánat! Hülyeséget írtam.
Néha keverem a Boveriát a Trichodermával.
A Beauveria bassiana parazitálja a rovar kártevőket. A Trichoderma a gombákat (Sclerotinia ellen alkalmazom).
Én ha állományban használom, akkor az öntözővízzel mosatom be. Ha talajelőkészítésnél, akkor permetlével és rögtön be van dolgozva kombinátorral vagy tárcsával, mert UV érzékeny.
Az Artis Pro gyökérben és sárgarépában elterjedt gyökérfonalféreg ellen, de hagymába is jó szárfonalféreg ellen, viszont elég drága. Sikerült tavaly szereznem 5 kg Bora WP-t, az sokkal olcsóbb, de már itthon nem forgalmazzák. Ezeket hűtőben kell tárolni.
7-8 éve használom a MycoSol PTC-t, abban van Trichoderma gomba és egy rakás tápanyag feltáró baci. Ezt ha ősszel nem sikerül bedolgozni akkor sorművelésnél szórjuk ki.
Drága dolgok, de a saját földjeim ezek használatával folyamatosan topon vannak. Azért jók a vetésforgó miatt vetett gabonáim is.
Amikor bérelt földet használok, látom a különbséget. Ezért próbálok annyit összeszedni, hogy a sajátjaimból meglegyen a vetésforgóm.
Válasz skorgamor #3368. hozzászólására Kisérlet: le kellene számolni 100 db szép egészséges dughagymát. Legyen az vörös vagy fokhagyma. Zárt cefrés hordóban jó erősen megnyomatni ózonnal. Kézzel elrakni aztán megszámolni,hogy mennyi kelt ki. Ha felszárad a talaj ki is fogom próbálni tavaszi fokival de lehet vöröshagymával is megcsinálom. Kíváncsivá tett a gondolat..........
Válasz Sanyiii70 #3367. hozzászólásáraHogyan használod a trichoderma készítményeket? Permetezővel lombtrágyaként kijuttatva van értelme? A talajkezelésről már lemaradtam. Az ózonnal elsőre csak gyengén "csapattam " meg a vetőmagot. Én is tartottam tőle,hogy károsítja a csíraképességet. Bánom már,hogy legalább egy ládányi magot nem kezeltem hosszabb ideig vele. Azt ha külön vettettem volna akkor most már tudnám,hogy valójában hogyan hat a csíraképességre. Rengeteg írást olvasgattam az O3 élelmiszeripari felhasználásáról. Elméletileg nem károsítja a csíraképességet de ezt így azért felelősséggel nem merném egyenlőre kijelenteni.
Válasz skorgamor #3365. hozzászólásáraAmióta használom a trichoderma készítményeket, nincs piros kukac.
Válasz skorgamor #3365. hozzászólásáraMivel garázsipari üzletkötő voltam ismerem az ózon technológiát. Jónéhány ózongenerátort eladtam klímásoknak.
Gyakorlatilag az O3 molekula minden élő szervezetet elpusztít. Baktériumokat, vírusokat, gombákat. De nem mertem kipróbálni a hagymán, mert féltem, hogy csíraképtelenné teszi. És mivel eddig a vetőmagot együtt tároltam az áruhagymával féltem, hogy kinyírom a vetőmagot.
Pedig ez a moly ellen is hatásos lenne.
De nagyon vigyázni kell vele zárt térben. Alaposan ki kell szellőztetni, mert az emberre is mérgező. A napfénytől viszont lebomlik.
A fémzárolt spanyol vetőmagot forróvizes hőkezeléssel állítják elő. A lényege, hogy a beteg fejek teljesen összeaszalódnak a kezelés után a tárolás során és azok így nem kerülnek elvetésre. Az ebből vetett állományomból kis túlzással egy szál se hiányzik.
Válasz Sanyiii70 #3364. hozzászólásáraAz az istenverte piros kukac. Na azzal küzdök de rendesen. A szerkivonások miatt sajnos nincs is ellene igazán hatékony megoldás. Vagy legalábbis én nem tudok róla. Egy vastagfalú régi parasztház szobáit leszigeteltem. Van beépítve egy meghekkelt klíma ami kb +13 fokra képes lehűteni még ha kint 40 fok meleg van akkor is.Folyamatosan figyelem a páratartalmat.A helyiséget ózongenerátorral szoktam kifertőtleníteni betárolás előtt. Olyannal amivel a klímások fertőtlenítik az autóklímákat. Steril "mindenmentes" lesz tőle a helyiség.Közel sem olyan jó mint egy hűtőház de az apadást elég jól mérsékli. Az idén kipróbáltam ezt az ózongenerátoros kezelést az ültetésre szánt gerezdeken. Majd kiderül ért e valamit. Elmondhatom,hogy ilyen szép egységes állományom rég nem volt., de az ózonnak lehet hogy semmi köze sincs hozzá A zöld vágott fokhagymának a pucolásával én sem boldogulok. Egyszerűen nincs ember aki határidőre megpucolná. Egyszer próbáltam. Késő délutánra kellett volna szállítanom. Nem volt kész a bejelentett mennyiség csak másnap reggelre. Másnap persze már nem vették át mondván,hogy lejárt a szezonja. Mind a nyakamon rohadt.... A tavaszit csak azért termelem kis területen mert van néhány vevőm aki kifejezetten a tavaszit keresi és hajlandóak többet fizetni érte. Van az a mondás,hogy a jó kolbászba csak a tavaszit. Tapasztalatom szerint az emberek nagy többségének fogalma sincs arról,hogy létezik őszi és tavaszi fokhagyma. És azt sem tudják hogy mi a különbség köztük. Minél nagyobb a fej annál kelendőbb. Lehet az elefánthagymára kell majd ráállni ?? Bár az inkább a póréhagymák csoportjába tartozik mintsem igazi ízes fűszerező értékű gyógyhatású fokhagyma lenne.
Ajánlom figyelmedbe:
https://www.ozonefac.com/hu/application/ozone-generator-for-food-processing-and-storage-sterilization.html
Válasz skorgamor #3363. hozzászólásáraAz én vevőimnek mindegy, hogy hűtött vagy nem. Pár nap alatt úgyis eladják.
Az a lényeg, hogy nagy és fehér legyen, és ne legyen benne romlott gerezd.
Nekem meg nem mindegy, mert amikor kihozok egy raklappal a hűtőből, kilóra ugyanannyi a súlya mint amikor 3-4 hónappal korábban bevittem. Hűtés nélkül 20-25 százalékot is tud apadni a beszárítás után. És így nem kell kapkodnom az eladással se, mert nem kezd el csírázni.
Másrészt -4 fokon a nem eszi a moly meg a piros kukac és megáll a zselésedés is.
Ilyen mennyiséget zölden nem tudok megpucoltatni, hiába akkor a legjobb a súlya.
Mondjuk akkor a legnyomottabb az ára is.
Válasz Sanyiii70 #3360. hozzászólására A Blanlcot még nem próbáltam. Termelő kollégáktól hallottam már róla. Lehet ki fogom próbálni. Az én vevőm kifejezetten kerüli a hűtött fokit. Neki az a tapasztalata,hogy a hűtőben tárolt foki ha kiveszik a hűtőből akkor utána gyorsan romlik és számára már nem megfelelő. Ezt nem én mondom hanem ő mondja. Mivel ez egy régi tisztességes üzleti kapcsolat ami mindkettőnknek megfelelő ezért hajlok rá,hogy az ő elvárásainak megfeleljek. Hát igen. Az öntözés. Kell hogy legyen hozzá víz. Jó sok......... és vízjogi, vízkivételi engedély...... vagy ha nincs akkor sutyiban fúratott bővizű kút. Vagy haver legyen a gátőr.........
Válasz Sanyiii70 #3361. hozzászólásáraA Calbit az Kalcium A Cuproxat az meg tribázikus rézszulfát. Mindkettő kell neki. Az Amalgreol sem árt. Jól csinálod..........
Válasz skorgamor #3359. hozzászólásáraA Calbit fehérít és javítja a tárolhatóságot. Legalább egy gombaölő permetezést Cuproxattal csinálok, mert nemcsak gombaölő, hanem a mész tápanyag is. De én minden permetezésnél rakok bele 1% Amalgerolt is
Válasz skorgamor #3358. hozzászólásáraNekem sincs saját hűtőm, de szedés után beszárítom 3-4 hét alatt és viszem a bérhűtőbe.
A tavaszit már vagy 15 éve abbahagytam. Amikor bejöttek a francia fajták kb. 20 éve akkor a Messidor mellett mindig volt őszi Arno is. Tényleg jól termett és februárig hűtés nélkül elállt. Aztán egyik évben amikor valami sumákolás történt a vetőmaggal olyan apró lett mint a makói tavaszi. Na azóta az sincs. Sok éven át a Messidor volt a fő fajta a makói őszi mellett, de évről-évre szarabb a vetőmag minősége és a Sabagold se sokkal jobb a zselésedés szempontjából.
A Blanco a másik új fajta nekem. Na az rengeteget tud teremni intenzív technológiával. És ha időben fel van szedve és hűtőben van tárolva nem jelentős a zselésedése. Ezért váltottam spanyolra.
De majd meglátjuk.
Öntözés nélkül bele se szabad vágni a fokhagyma termelésbe.
Tavaly ősszel már vetés után muszáj volt a Blanco-t belocsolni.
Most éppen időben jött az eső.
Megosztanék még egy gondolatot vagy ha tetszik akkor tapasztalatot veletek. Az a sok agyonreklámozott biostimulátor, növénykondicionáló és egyéb csodaszerek amiről az inputanyag fogalmazók örömódákat zengenek azok koránt sem tudják azt a varázslatot ami a termelőkkel szeretnének elhitetni. Ők ebből élnek. Minél többet vásárolunk tőlük nekik annál jobb. Felnőttem már és nem hiszek a mesékben. Vannak viszont jó anyagok amikre érdemes költeni. Az alap NPK tápanyagok mellett a kén a kalcium a keserűső (magnézium szulfát) és a réz megéri az árát. Én használok Amalgerolt is de ez itt nem a reklám helye. Ilyenkor tavasszal ha tápanyag utánpótlást végezek akkor csak szulfátos kloridmentes NPK műtrágyát használok.+ nirogént de azt csak ésszel......
Válasz Sanyiii70 #3356. hozzászólására Az eltelt 10 évben sok fokhagyma fajtával kísérleteztem. Évente 1-2 ha fokhagymám szokott lenni. 4 fajta fokinál maradtam. Van a makói őszi-ami egy jól bevált fajta.Nem hoz rekordtermést és nem is lesznek 7+ os hagymák. Viszont kevésbé zselésedik (Fokhagyma viaszos összeomlása-Waxy breakdown/) Ez a viaszos összeomlás nevű élettani folyamat szerintem a betakarításkori extrém magas talajhőmérséklet miatt van+ egyéb tényezők. Sok nitrogén és egyebek... Van még a Spanyol Garcua (nem garszia hanem garkua! ) fajtám. Nekem jól bevált.Hatalmas lombot nevel ami hasznos mert jól elnyomja a gyomokat. Szép nagy fejeket növeszt. Viszont jobban "zselésedik" mint a makói. Vannak tavaszi hagymáim is. Itt a nagy kedvencem a francia Arno fajta. Őszel is ültethető de alapjában tavaszi fokhagyma.Hosszan eltartható szép hófehér,könnyen pucolható és gyakorlatilag egyáltalán nem zselésedik. Továbbá van még hagyományos Magyar tavaszi fokhagymám is. Ő a GK Lelexír névre hallgató, maroslelei termelők által természetes szelekcióval kinemesített fajta. Kisméretű fejeket nevel (4.5-5.5 cm ) de cserében nagyon hosszan eltartható igazi kolbászba való hagyma. Nem mellesleg mivel hagyományos fajta ezért utánatermeszthető. Nem szükséges egy-két évente fémzárolt vetőmagot vásárolni. Próbálkoztam még Francia őszi fajtákkal is. Messidor ,Messidrom,Therrador. Népszerű és bőtermő fajták. Ha folyamatosan tudod öntözni. akkor zöld vágott, valamint konzervipari értékesítésre és hűtőházban való tárolásra tökéletes. Mivel nekem sem saját hűtőházam nincs és nem szándékozom konzervipari nyers fokhagymát termelni ezért felhagytam ezen fajták termesztésével.
Válasz ND #3355. hozzászólásáraJa most nincs őszi fokhagyma vetőmag, mert nincs szezonja.
Nyár végén szoktam megrendelni.
A szuperkorait szeptember elején, a hagyományosat október közepétől kell vetni.
Válasz ND #3355. hozzászólásáraVannak akik évek óta spanyol fajtákat termesztenek.
Nekem most van először.
Egy ismerős termelőtől vettem a magot aki magának importálja.
Nála nagyon bevált.
Amikor a fajtára rákerestem a neten úgy láttam, hogy ez egy imert fajta nyugaton.
De nem tudom, hogy forgalmazza-e valaki nálunk.
Eddig hagyományos makói őszit és francia Messidort termeltem.
Korábban én innen vettem az import vetőmagokat.
https://www.vegagroup.hu/index.php/fokhagyma-vetomag-oszi
https://fokhagymavetomag.hu/spl/956103/FEMZAROLT-fokhagyma-vetomagok
Válasz Sanyiii70 #3354. hozzászólásáraCsak se Te se én nem kaptunk (még) érdemi választ, hogy milyen is ez, próbálta-e már valaki,
meg Kishazánkban hozzá lehet-e jutni ha akarnánk ilyet
Válasz Tünde2000 #3353. hozzászólásáraKislányom!

Minden részletesen le volt írva.
És még kép is volt.
Válasz Sanyiii70 #3347. hozzászólásáraApukám leesett vóna a karikagyűrű az ujjadról ha leírod a fajta nevét ???? Persze így egyszerűbb és van benne egy kis pedagógia is!
Válasz Gatti #3350. hozzászólásárahttps://www.google.com/search?q=Egyfej%C5%B1%20fokhagyma&udm=2&sa=X&ved=0CA4QvrMOahcKEwjo_KmX3oKMAxUAAAAAHQAAAAAQLA&biw=393&bih=720&dpr=2.75#sv=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
Válasz Sanyiii70 #3349. hozzászólásáraLövésem sincs, csak a neten láttam
Válasz ND #3348. hozzászólásáramég nem hallottam ilyenről.
Én csak őszi/tavaszi magyar fokhagymát valamint elefántfokhagymát szoktam a kertbe termelni
Válasz ND #3348. hozzászólására
Más az íze, vagy van valami jobb, különlegesebb tulajdonsága a rendes fokhagymához képest?
Mert ha nincs, akkor minek?
Miért nem jó a hagyományos?
Sziasztok Szakik,
kínai főzős videókban meg egyéb reklámokban láttam fokhagymának látszó dolgot ami nem cikkes, hanem egy nagy kerek cikk van benne, mintha hagyma lenne.
Mi ez és milyen? Itthon lehet kapni valahol?
Google szerint talán "gyöngyfokhagyma"
Előre is köszi
Válasz mzsgy #3346. hozzászólására3338. hozzászólás.
Válasz Sanyiii70 #3345. hozzászólásáraMilyen fajta?
Üdv. kollégák!

Hogy vészelték át ezt a télnek nem nevezhető valamit a hagymák?
Aminek a kimaradt vetőmagját árultam az ősszel az ilyen:
Válasz Sanyiii70 #3342. hozzászólásáraMég a rohadó is 2500ft/kg.
Válasz Gatti #3341. hozzászólásáraKöszönöm az érdeklődést de holnap reggel elviszik az egészet.
Válasz SzikiSzokeveny #3340. hozzászólásáraNincs csávázva. A fejeket mi bontottuk szét. Azt gondolom, hogy jó étkezésinek is, de már elviszik. Reggel jön érte valaki.
Az árakkal kapcsolatban:
Az a tapasztalatom, hogy a zöldségesek nagybani ár minimum duplájáért adják.
Most a szegedi nagybanin 1600-1700 Ft/kg az extra minőségű.
Válasz Sanyiii70 #3338. hozzászólásáraKisebb tételben is adsz el vagy csak egyben?
Válasz Sanyiii70 #3338. hozzászólásáraEz csak vetőmagnak jó?
Itt a zöldségesnél a rohadó fokhagyma is drágább
Válasz Sanyiii70 #3338. hozzászólásáraVagy White Spring.
Nekem most lesz először, de néhány ismerősöm már csak ezt termeli, mert szerintük ez a legjobb a kínálatból.
Sziasztok!


Van vetésből kimaradt 35 kg nagy gerezd és 25 kg apró gerezd.
Hőkezelt, kézzel fosztott spanyol import. Szuperkorai.
Fajta: Spring White
Nagy gerezd: 2500 Ft/kg
Apró: 1000 Ft/kg
Tel: +36 30 2256258
Válasz Tézé #3336. hozzászólásáraitt erőteljesen szárad már a levele, szerintem jó lesz.
Valaki szedi már az őszi fokhagymát ?
Én ugy nézem hogy már érett .
Meg most kapott 3 nap alatt 30mm esöt de még ennyitmondanak .
Válasz Gatti #3334. hozzászólására Vannak ősszel is ültethető tavaszi fokhagymák, Arno (francia) Flavor (olasz) Azok nagyobbra nőnek. Viszont két évente illik fémzárolt magot vásárolni belőlük. A hagyományos magyar tavaszi fokhagymákat már januárban el kell ültetni ha az időjárás engedi. Vannak akik már késő ősszel a tél beállta előtt elültetik a magyar tavaszi fokhagymát is.
Ma felszedtem én is a kertbe. De az ideivel nem vagyok megelégedve, elég aprók lettek.


Tudtok olyan fajtát amik nagyobbra nőnek és tavasziak?
Válasz bigiboy #3332. hozzászólására Elég nehéz védekezni ellene. Minden valamire való jó hatóanyagot kivontak már. Dimetoát hatóanyagú rovarölő szerek a leghatékonyabbak ellene de azokat kivonták a forgalomból. Maradt a horror áron kínált Benevia, és van a Karate Zeon 5 cs és van a Ciperkill Max. A legfontosabb viszont az 5 éves vetésforgó betartása mert ezek a dögök jó mélyen a talajban kukacként kitelelnek aztán április végén május elején immáron lepke formában újra rakják a petéjüket a fokhagymára. Jártam már így én is. Semmiképpen ne hagyjál belőle vetőmagot. Vagy ha igen akkor nagyon gondosan oda kell figyelni arra,hogy ne legyen kukac a vetőmagban.
Válasz skorgamor #3331. hozzászólásáraKöszönöm.
Mivel,mikor lehet ellene védekezni?
Válasz bigiboy #3330. hozzászólására Fokhagyma pillangó:
Népies nyelv csak ” hagyma kukacnak” nevezi. A lepkék április végétől rajzik és a fokhagyma szára mellé rakja petéit. A vöröses színű hernyók berágják magukat a fej belsejébe és ott fejlődnek ki. A sokáig szántón tartott fokhagymából a talajba húzódik.
Sziasztok.
Ez mi a fene lehet a fokhagymába.....?
Kb 50% ilyen férges????????
Válasz skorgamor #3328. hozzászólásáraOrgevit, kollégám használja közel 1ha vegyes kertészeti kultúrába, meg van vele elégedve.