Nyerj Volkswagen Amarokot vagy iPadet! Regisztrálj és indulj a nyereményjátékon!
Fórum
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Permetezőtartály javítás új
- Hw fékszelep hiba új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Kukorica terményárak új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Kukorica gyomirtása új
- Egészséges életmód, sport szabadidő... /fotelból nézve is/ új
Cikkajánló

7,2 tonnás repce: Mit tanulhatunk belőle a magyar klímán?
Sokakat felbosszantanak a repcerekordok, pedig a technológiai leírásban akadhat...
Sajtóközlemény

285 hozzászólás
Válasz #134. hozzászólásra
Elvileg jogalap nélküli föld használat az ERTÉ viselkedése, ha július 11. után végezte a vetést. Ha jól emlékszem kérhetsz birtok védelmet.
Tudna-e segiteni valaki abban hogy,az RT.-nél volt egy haszonbérleti szerződés amit közös megegyezés alapján felbontottunk mivel szerettem volna a területet használni.A földhivatal 2013.07.11.napjával a nevemre bejegyezte a területet de a kimérés még nem történt meg.Az Rt viszont elvetette ezt a területet. Azt szeretném kérdezni hogy jogosan vetette-e el vagy sem?Ha valaki tud valami okosat az irjon.
Válasz #128. hozzászólásra
Szia!
Kérjed érte nyugodtan a 40 Kg / AK, úgyse fogja veszni hagyni, főleg hogy el is kerítette a területet. A 25 Kg /AK az 13 évvel ezelőtti bérleti díj Jobban jársz ha te műveled, mert akkor még a területalapút is te kapod.
Válasz #129. hozzászólásra
A kárpótlási jegyeket hagyjad békében nyugodni, ha a neveden van a föld akkor az a tied (tulajdoni lapon), viszont ha nem használod sok sok(15) éve akkor elbirtokolhatja , bár úgy tudom most az is megszűnt ,vagy megszűnik az új földtörvénnyel, szerintem menj ügyvédhez és ha nem akarod művelni akkor haszonbérletbe adás a járható út!
De most már ha el akarod adni pénz nélkül senkinek!!
Válasz #130. hozzászólásra
A kamarának semmi köze, hogy ki mennyi földet művel, kér e rá területalapút vagy sem. Ez miatt szerintem nem kell tartani.
Sziasztok
Van az ismeretségi körömben egy 0,7ha-os rét tulaja. Aki a kárpótlás óta nem igényelt rá semmit, a rét csak van. Szívességből használja egy falubeli. Az lenne a kérdés. hogy az agrárkamarai regisztráció során érheti-e attrocitás a családot? Vagy maradhat-e minden a régiben. Vagy kössenek egy szerződést a jelenlegi használóval? köszi
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék,hogy anyukám után örököltem 2 db földet amit kárpótlási jegyre adtak ki.Tudomásom szerint anyukámék anno adtak el a kárpótlási jegyet egy illetőnek(ez az eladás 1992-ben történt,feltüntetve a kárpótlási jegyek számával).A problémám az lenne hogy,szeretném valahol megnézni a fent említett 2 földterület kárpótlási jegyeinek a számát mert lehet,hogy az illető a mi nevünkben licitált a földekre de azóta sem íratta át a nevére.
Abban kérném a segítségeteket,milyen hivatalok foglalkoznak a kárpótlásokkal, mert jártam bent a földhivatalban de nem tudtak segíteni és azt sem tudták,hogy ki foglalkozik vele?
A másik kérdésem az lenne,hogy ha ez az emberke licitált a földekre és még azóta sem íratta át,köteles vagyok ezek után bármilyen adásvételi alá írni,ha most szeretné átíratni?
Segítségeteket előre is köszönöm!
#1. hozzászólás, B. Ferenc küldte be 2013-06-14 09:47:49-kor | [TÖRÖL] | Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra
Sziasztok! Van egy 8 hektáros, 200 aranykoronás 1/1 tulajdonú földem, amit a jelenlegi bérlője több éve használ, 2 éve vadak ellen bekerítette, amihez természetesen támogatást kapott. Szerettem volna a jelenlegi alacsony bérleti díjat felemelni, ami most jelenleg 25 kg/aranykorona, ezért a bérlő új szerződést akart írni és újra 5 évre meghosszabbítani /a jelenlegi szerződés jövő év végén jár le/. Az ő ajánlata 35 kg/ak, amit én még mindig kevésnek tartok a jelenlegi aktuális bérleti díjakat figyelembe véve, ehhez tudni kell, hogy ez egy teljesen sík, mindig a legnagyobb termést hozó terület a környéken. Bérlőm szerint, ha az ő ajánlatát nem fogadom el, akkor viszi a kerítését és odébbáll. Gondolkodom a saját művelésben, mert van egy MTZ-nk, igaz, hogy a munkagépek még hiányoznak hozzá. Kérdésem az lenne, hogy véleményetek szerint kiszedheti-e a kerítést? És mit szóltok ehhez az egészhez? Minden véleményt és jó tanácsot szívesen veszek és nagyon megköszönök! Üdv. mindenkit! Feri
Válasz #126. hozzászólásra
Ha adnál elérhetőséget, felhívnálak.
Üdv
Hubicka - Köszi és sajnos értem de ez lehet így marad
Válasz #124. hozzászólásra
Sajnos nem tudom, hogy ipari parknál mi a helyzet, ezért tapogatózok
Lehet hogy erre nem is lehet földhasználatot jelenteni?
Át lehetne minősíttetni?
Röviden, ha nincs földhasználatod és kapsz egy ellenőrzést, akkor jogosulatlan igénylő leszel, hiába vagy tulajdonosa a területnek. A büntetés százalékos, azaz az egész területalapúat veszélyezteted.
Válasz #123. hozzászólásra
Alap: Támogatást úgy lehet igénybe venni, ha érvényes bejegyzett földhasználatod van rá jelentve.
Ha van földhasználatod jelentve ( nem tulajdoni bejegyzés) és nincs kipöttyözve a terület, akkor én beszereznék valahogy egy igazolást a fh-tól, hogy nem minősítik át vagy valami ilyesmi, de a lényeg hogy Te megpróbáltad. Így lehetne érvelni egy esetleges ellenőrzéskor az MVH-nál ( fh jogosultsági vizsgálat, KAT, Natura stb...), hogy ügyfél önhibáján kívüli okból nem minősítik át. És így elengednének, megkapnád a támogatást.
Tehát kipöttyözés megnézése Mepar-ban, fh-nál igazolás kérése.
És akkor mehet az igénylés április- május körül, ha meg van mindkettő.
Üdv
Hubcika- köszönöm de ez temetőként üzemelt s úgyis vettem meg letakaritottam s szántóként használom csak volt terv hogy építünk rá s ígyipari park lett a temetőből de épités ugrott s támogatás hiányzik
Válasz #121. hozzászólásra
Ja, akkor még a Mepar-ban meg kell nézni, hogy támogatható-e a terület, mert nem biztos, hogy tudzs belőle azt csinálni.
Kb itt kellene elindulni.
Üdv
Válasz #119. hozzászólásra
Az MVH elkezdte figyelni a terület besorolását, rengetegen nem kaptak pénzt a major, tanya, mocsár stb.. besorolásra, mert át kellett volna minősíttetni a földhivatalnál, azaz nem fogadja el, mint a termelő önhibáján kívüli eseménynek. Egy kivétel van, ha a bérled a területet és írásos nyoma van, hogy a bérlő felszólítja a tulajt, hogy kezdeményezze a földhivatalnál az terület átminősítését.
Ekkor átmegy a rostán.
Üdv
Válasz #115. hozzászólásra
15 év ingatlan esetében, és nem egyszerű.
Válasz #116. hozzászólásra

Köszönöm a gyors választ. Utánanézek.
Válasz #115. hozzászólásra
Ptk 121 §
Válasz #114. hozzászólásra
Bejegyezni nem fognak semmit a fh.-ban rá, az elidegenítési jogot 10 év múlva lehet elkezdeni.
Szerintem, de nem biztos.
Üdv. Nekem következő kérdésem lenne. van egy föld ami annak idején kimaradt a hagyatékolásból, tehát nincs élő tulaj akit kereshetnék. földhivatalban is még az elhunyt nevén van. abban az esetben ha ezt a földet én már több éve használom, formálhatok rá valamilyen jogot?
Válasz #111. hozzászólásra
Nincs mit, vannak nem egyértelmű, kicsit ellentmondásos szövegek is a Ptk-ban, amit így is, meg úgy is lehetne értelmezni( nem egyértelmű).
De ez le van írva, mégsem így történik semmi.
Válasz #110. hozzászólásra
Vagy ez:
"Az elővásárlási jog általános szabályai
A Ptk. 373. §-a tartalmazza az elővásárlási jog szabályait. Elővásárlási jog esetén, ha az eladó el kívánja adni a tulajdonában álló dolgot, az ajánlatot a jogosulttal is közölnie kell, és ha a jogosult ezt elfogadja, a szerződést köteles vele megkötni.
Az elővásárlási jog jogosultja egyoldalú jognyilatkozattal jogviszonyt létesíthet saját maga és a dolgot eladni szándékozó tulajdonos között. Azaz ha valamilyen - ingó vagy ingatlan - dologra vonatkozóan valakinek elővásárlási joga van (ő az elővásárlási jog jogosultja), akkor egyoldalú nyilatkozattal jogviszonyt létesíthet a dolgot eladni szándékozó tulajdonossal, és az adásvételi szerződésben a vevő helyére lépve megvásárolhatja azt."
Nem teljes szöveg csak idézetek.
Válasz #110. hozzászólásra
Köszönöm.
Válasz #109. hozzászólásra
Idézet:
"16/2002. (II. 18.) Korm. rendelet
a termőföldre vonatkozó elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlásának részletes szabályairól
Az 1994. évi LV. törvény (a továbbiakban: Tft.) 90. § (1) bekezdésének e) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következőket rendeli el:
1. § (1)1 A Tft., valamint a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) alapján fennálló elővásárlási jog esetén a termőföld vagy a tanya tulajdonosa (a továbbiakban: eladó) az ingatlanra vonatkozó vételi ajánlatot (a továbbiakban: ajánlat) a szerződés megkötése előtt köteles az elővásárlásra jogosultakkal közölni, kivéve, ha az ajánlat az első helyen álló elővásárlási jogosulttól érkezett. Ez a kötelezettség csak az elfogadott ajánlatra terjed ki."
De sok helyen fent van a neten.
Üdv
Válasz #108. hozzászólásra
Tisztelettel megköszönném. Jöhet privátba is.
Mert tele vagyok gonddal-bajjal.
Válasz #107. hozzászólásra
Megkereshetem, de tele a goggle vele
Válasz #105. hozzászólásra
Üdv, ezt a jogszabályi hivatkozást kérhetném pontosan.
Válasz #103. hozzászólásra
Látsz valahol társtulajt?
a) a Magyar Államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;
b) a helyben lakó haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt;
c) a helyben lakó szomszédot;
d) a helyben lakót;
e) haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt.
Tehát Te sem, akkor ???
Azért mert elvileg lenyilatkoztatták /értesítették az eladásról és akkor élhetett volna a jogával. Nem tette, így kifüggesztéskor nem élhet tultárs jogával, de a rangsorban elhelyezkedhet mint pl:helyi lakos vagy más.
Szerintem...
Válasz #103. hozzászólásra
Jogszabály írja elő, hogy eladás esetén minden tultársat értesíteni kell írásban, hogy bizonyos megadott időn belül vételi szándékát/ elővásárlási jogát érvényesítheti az eladó földdel kapcsolatban. A jogszabály előírja, hogy ha az eladási feltételeket ( ár, esetleg bérlő van, hrsz stb...) úgy elfogadja, akkor őt illeti meg. Ekkor létrejön a tultárs-tultárs közötti adás-vétel, melyet nem kell kifüggeszteni. Amennyiben nem érkezik vissza levél, úgy kell értelmezni, hogy nem kíván élni elővásárlási jogával. Ekkor lehetne 3. féllel kifüggeszteni az eladást. A jogszabályban az " elővásárlásra jogosult" sorrendben nincs benne, hogy kifüggesztés esetében a Magyar Állam után a tultárs jönne, ott már asszem a helybenlakó bérlő, felesbérlő stb.. jön, tehát ott már nem élhet elővásárlási jogával a tultárs. Sok földhivatalt nem érdekel ez és ügyvédet, de ez így volna. Tehát egy jó vételt meg tud akadályozni egy tultárs, aki arra hivatkozik, hogy őt nem keresték meg az eladással kapcsolatban. Mondjuk biztos nem 2 percig tart a harc, mindenkinek mérlegelni kell, hogy ér-e fél-egy évet a földharc, még ha bíróságra is kerülne sor.
Tehát ez ( lenne )a jogszabály, de sokan nem tudják vagy nem így járnak el.
Válasz #102. hozzászólásra
Mivel a regisztráció során kap egy MVH-s "Regisztrációs adatok visszaigazolása " papírt, az ott lévő dátum is számít, azaz ha a kifüggesztés utáni, akkor Te érvelhetsz azzal, hogy ő a rájelentkezéskor nem volt regisztrált, így mehet a levesbe. A regisztrációs papírt úgy is be kell csatolni/ mutatni.
Kifüggesztés útján értesíted a társtulajdonost is akkor neki miért nem lenne elővásárlási joga??
A társtulajt minden esetben értesíteni kell még zártkert adásvétel esetén is. Nem kell kifüggeszteni de lemondó nyilatkozott alá kell írja a tulajdonostársnak.
hiánypótlásban adta be az igazolványt a kifüggesztés ideje alatti dátummal, de regisztrálva csak a kifüggesztés leszedése után lett, így elfogadható, elővásárlási joga van, vagy minket illet a terület?
Figyelem !
A cimborám kifüggesztéskor lépett rá egy területre mint társtulajdonos, a Berettyóújfalui Földhivatal nem fogadja el nyertesnek.
Előzmények lentebb !!!
Az egyik azt mondja hogy elővásárlása van kifüggesztéskor is, a másik azt állítja hogy nem ( én is az utóbbihoz tartozom, mert a törvényben nincs sehol az elővásárlási jogosult emberek közötti rangsorban).
Üdv
Válasz #98. hozzászólásra
"nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő,"
Őstermelőinek is kell lennie meg mvh-s regszámnak is, azaz ha mindkettő a kezében van, akkor megfelel annak.
Ennyi, oszt majd intézi a többit ( adószám stb...) hiánypótlásban, ha nincs.
Válasz #90. hozzászólásra
Írd meg az e-mail címedet, küldök. Vagy a Földhivatalban lehet kapni.
sziasztok!
Háát, reménykedtem, h lezárul a hercehurca és bejegyzésre kerül a terület de tévedtem..kedves szomszéd megint elbizonytalanította a földhivatalt..mikortól élhet az elővásárlási jogával az őstermelő, ha kiváltotta az igazolványt vagy ha megkapta a Mvh-tól a regisztrációs számot?Nyilvántartási szám ugyan az mint a regisztrációs kód?Nem tud erről senki mondani semmit, millió egy helyet hívtam...az agrárkamaránál azt mondták, hogy váltsuk ki a családit így feljebb kerülünk, elérünk még azzal valamit?Már az adás-vételi szerződés is megtörtént az eladó és köztünk.Az agrárkamaránál azt mondtak h erre a területre váltsuk ki, ezt lehetséges, nincs még bejegyezve.Mondjuk a szomszéd is utólag adta be az önkormányzatra az övét..Nem értem mi van ebben az országban..
köszönöm
Válasz #91. hozzászólásra
Ja, Tera beadáskor rárajzolsz, és berakod a pipát a változás vezetési kérelembe. Ilyenkor vagy kimennek vagy a műholdról megnézik a területet. Asszem ha 2003-ban nem volt támogatható a terület, akkor az cumi. Nem értem miért a 2003-as állapotot nézik és miért nem a jelenlegit.
Na mindegy...kb így megy.
Válasz #94. hozzászólásra
Idén is lesz ilyen területem amit kérni fogok. Egyébként a terület papíron 2,7 ha nekem csak 2 ha-ra van bérletem annyira is igényeltem SAPS-ot és annyit is kértem hogy tegyenek vissza, de mind a 2,7 ha-t visszatették.
Válasz #93. hozzászólásra
Nálam semmiféle hercehurca nem volt meg is lepődtem rajta. Elvileg ellenőrzik a területet műholdról és helyszínen is, hogy megfelelő állapotban van-e. Nekem nem szóltak a helyszíni ellenőrzésről (vagy voltak kint megnézni vagy nem, nem tudom) csak jött a határozat, hogy rendben találták. Egyébként nálam azt is megállapították, hogy azért került ki a támogatásból a terület mert egymás utáni 3 évben nem adtak be rá igényt és ezért automatikusan kiveszik. A kérelemben mindent egyértelműen ki lehet választani legördülőből, egy helyre kellett szöveget írni oda annyit írtam, hogy "a terület általam kaszált és helyes mezőgazdasági állapotban van".
Ennyi jutott most eszembe, remélem érthető voltam.
Válasz #92. hozzászólásra
na király!
nagy hercehurca volt?
menetéről írnál pár dolgot?
Válasz #91. hozzászólásra
Igen, sikerült is jött a támogatás is
nem támogatható területet próbált már valaki bevinni támogatásba?
haszonkölcsön szerződésmintát honnan tudnék letölteni?Tud ebben valaki segíteni?
Válasz #87. hozzászólásra87 hsz.-ra senki semmit nem tud, vagy nem akar?
Sziasztok!Megtudná valaki irni,hogy mennyibe kerülhet 0,3ha zártket kimérése?!Köszönöm
No a SAPS-ban jártasak, ha tudtok, akkor homályosítsatok fel engem. Sapsi biztosan tudna segíteni, de sajna ....
Annyi tiszta, hogy 2014 után bázisjogról beszélünk, ez pedig azt jelenti, hogy akinek 2011-ben volt földalapú támogatása annak van bázisjoga. Ha akkor valamiért nem igényelt, akkor jogot kell szereznie, vagy vásárolnia.
Aha, de hogyan történik ez? Ki és hol tartja azt nyilván, és hogyan XY jogot vásárolt vagy, más módon hozzájutott.
A Következő kérdés: mit kell tennie annak, aki jogot vásárol, vagy más módon hozzájut, hogy ezt az MVH is tudja? (Annak kell tudni?) Pl. A 2011-ben támogatott területet, két testvér között kettéosztják. Eddig az egyik neve alatt futott az igénylés. A jogot is szeretnék kettéosztani. Hogyan lesz ez hivatalos?
Erre van már konkrét, elfogadott eljárás, vagy még nincsen. Lehet, hogy ezzel lesz kilőve egy csmó igénylő?
Elővásárlási jogok
10. §60 (1)61 Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:
a) a Magyar Államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;
b) a helyben lakó haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt;
c) a helyben lakó szomszédot;
d) a helyben lakót;
e) haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt.
(2)62 Az (1) bekezdés c)-d) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:
a) a családi gazdálkodó;
b) nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó.
(3)63 Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] közötti adásvétel esetén, a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld eladása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült.
(3a)64 Az (1) bekezdés b)-e) pontja szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén. Stb....
És az a vége: 145.§ (1) A külön jogszabályokban más személy részére biztosított elővásárlási jog-ha a törvény kivételt nem tesz-megelőzi a tulajdonostárs elővásárlási jogát.
Nahh, lehet értelmezni, de MZ/X-nek van igaza.
Üdv