Válasz mtz1221 #7776. hozzászólásáraAzért nem foglalkoztam fele mert az uj nem sokára meg lesz .csak most megáll a tudomány mert az új csavaroknál nem számoltam bele a kêstartó vastagságát???? így majd ki kell cseréltetnem .
Válasz HektárHarcos #7775. hozzászólásáraFogja nem fogja, így lesz ideális nyári tarlókezelésre. De ha már ennyit időt és pénzt ráköltesz, fel ne rakd így. Küld el felhegesztettni őket, sokkal jobb lesz ha 3x annyi ideig tart, és mindig borotva éles lesz. Olyan helyre ahol indukciós módszerrel, nagyon vékony réteget olvasztanak rá, keményfém porból.
Ha már ilyen komolyabb szinten gondolkozol, akkor több verzió lehet működőképes.
1. eset. Ha széles kapával dolgozol, akkor úgy kell eljárni, ahogy a szántás esetében. Alapművelés után 1-2napon belül el kell munkálni kombinátorral valamivel. Ha van crosskil hengered, akkor max egy héten belül.
2. eset. Keskeny kapával csinálod, akkor működhet. De ehhez elég keskeny kapa kell, mert a 40-es még ehhez irtó széles.
3. eset. Olyan nehéz géped van, amin megfelelő henger is van, hogy tökéletesen lezárja a talajt. Pl. TopDown. Az enyém 2,4 tonna körül van a 3m-es és nem elég a súly (igaz gumihengeres).
A nagyobb kérdés, hogy a kombinátor miért nem működik.
Válasz Selvin #7764. hozzászólásáraEgy lapos vas simító is segít sokat kb 45 fokos vagy meredekebben rugó terheléssel, én az egyémre vettem ék gyürüs hengert a gyari laposvasas hengerborona helyett, de azt is hátrébb kellet tenni mert /nincs idelye leessni a földnek amit a kapa feldob ha közel van/ . Így teljesen sima utána a talaj.
Válasz mtz1221 #7768. hozzászólásáraJut eszembe valakinek láttam a hátsó kapák közé berakva dupla csavart rugós fogat. Az alig ment a földben, csak elsimította a kapák púpját.
Válasz Selvin #7764. hozzászólásáraAhogy mondják. Vegyél kis közlős kidobott tárcsát, vidd hátrébb a rögtörőt, és rakd be oda. Nekem is itt van már 2 éve, csak nem volt még időm rárakni.
Válasz Selvin #7764. hozzászólásárailyen tárcsasort nem tudsz a henegr elé felrakni? nincs ott hely? a hétsó sorban lévő kapák között legyenek V alakban a tárcsapárok, mélysége kézzel álílytható legyen, nem túl bonyolult. nem fér el oda? pálcással ősszel, vizes, kötött, szárral borított talajon szeirntem semmire sem mész, mármint éredemben semmire. a hemnger akár meg is toldhatod hátrafelé, beraksz oda két 20 cm-s valami rős záretszelvényt a vázra, és ahhoz trögzíyted, és mindjért lett dupla hely. a tárcsák elé kell inkább nagyobb térköz, utánuk szerintem mehetne közel a henger, ott már nem dugul be.
Tavaly elővettem a régi osztrák féle gruberemet (20 centi osztás), amin nincs elmunkáló csak a henger. Olyan bakhátas lett, hogy külön el kellett amiatt munkálnom. Azt akarom kérdezni, hogy ezek a pálcás behúzók milyen munkát végeznek? Érdemes lenne valamit szerkeszteni rá vagy úgysem lesz az igazi? Lehet, hogy inkább eladom az egészet és veszek egy normálisat, de ha kis munkával meg lehetne oldani, akkor még adnék neki egy esélyt.
Válasz Szabó Zoltán_46734 #7761. hozzászólásáraÉn is bele futottam ugyan ebbe
Nekem a tarcsa hiaba volt henger rögöt hagyott
Utanna amit mélyebben csináltam az jó lett.
Meg kell várni hogy legyen eső. Ha mar van 5-10 mm akkor már a hontokat szétt lehet ütni .
Válasz Szabó Zoltán_46734 #7761. hozzászólásáraMárciusban szárítottad ki grubberral azt a tarlót amit eddig takarva hagytál ? Akkor hagyni kellett volna vetés előtti napra. Gruber aznap vetés a gruberozottba , másnap reggel henger.
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem! A gép 30 cm kapaosztású, tárcsás elmunkáló és ékgyűrűs hengerből áll. A kukorica tarlót márciusig hagytam takarva. A gép jó talajt csinált, egyeneset szépen lezárva. Most magágykészítéskor a kombinátor nem csinál érdemi munkát, az ásóborona rögös felszínt hagy. Mit kell máshogy csinálnom, hogy vállalható legyen? Most próbálkoztam vele először. Előre is köszönöm!
Ha 200mm-es húzástávolságod van, akkor tökéletes lehet például a 180200-PWV-0928 számú vagy a 56031 00310911. Ez a kapa család össze volt mérve a Horsch TerraCut kapával, alig meredekebb. (Én mértem össze, nem hivatalos bizottság.)
300-as rádiuszú kapaszárra jók, az meg olyasmi a tietek is. Gyors csatlakozó van a Granitnál hozzá.
Válasz Egér88 #7750. hozzászólásáraTeljesen felesleges.
9kapa, 180-200cm.
Ha van időd, kedved vegyél egy csupaszt.
Építs egy jó elmunkálót utána.
Ilyen pálcáshengeres himi-humiért ne adj pénzt.
A tuti az ékgyűrűs.
Válasz Egér88 #7750. hozzászólásáraMilyen MTZ az sem mindegy .
2m 10 kapa 920.3 952 adagoló .
20-22cm 4 be simán .
És ez dupla szív kapa ha veszel rá landzsát akkor meg jobban viszi tarló hántásta viszont kell a szárnyas és ugy lehet akár 5cm is vele menni. Nekem regent van.
Válasz Egér88 #7750. hozzászólásáraOlcsobb a használt , meg a hengert otthon nehéz jól megcsinálni, és ha vannak jó viztartású földek akkor az ékgyürüs vagy a packer henger a legjobb.
Válasz mtz1221 #7747. hozzászólásáraAz a függőleges varrat nem kellett volna, amit valaki a hátsó oldalára pakolt. Az nem gyári, onnan indult a repedés!
Válasz Georgosz #7740. hozzászólásáraSzia én is így jártam azt hittem selejtes az orbetét. Nekem van olyan homokos rész amibe bele sem ment. Várom az esőt.
Válasz mtz1221 #7736. hozzászólásáraValószínüleg...
Tegnap 7-10Ak-s volt Ecsedi-lápi részen szotyi tarlón a disc ripper 30 cm-ről dobott fel békési dinnyéket, ment a nyírószeg is, meg sikerült cuppánt csavart is szakítani! Az öt késsel 5,5 km/h-val néha nézett hátra a Rába... Ugyanezen a talajon kukorica után 7-8 km/h, úgy vitte, mint kölyök kutya a rongyot.
Válasz mtz1221 #7732. hozzászólására+ Még a 9es smaragdnak állítható a támadási szöge is, hogy biztos belehúzza szárnyakkal is. Lehet a 7esnek is, de azt nem ismerem.
Válasz HektárHarcos #7728. hozzászólásáraA helyett Lemken Smaragd nem lenne jobb? A komolyabb kapaválasztéka miatt. 1.5m körül vannak hirdetve egész pofásak.
Tárcsámban adnék kedvezményt neked, az jobb azért súlyban és lapformában a Taurusnál.
Válasz MTZ1221.3 #7727. hozzászólásáraFelén csak fix kapa jöhet szóba . Rol/ex 2.2 neztem fix kapás jó ár és a tárcsa is az lesz szerintem 2.7 es .
Ha lassan a talaj szerkezet rendbe jön akkor én is max 15 cm akarok keverni .
Tőbbit elintézi a zőldtrágya .
7777 hozzászólás
Válasz mtz1221 #7776. hozzászólásáraAzért nem foglalkoztam fele mert az uj nem sokára meg lesz .csak most megáll a tudomány mert az új csavaroknál nem számoltam bele a kêstartó vastagságát???? így majd ki kell cseréltetnem .

Válasz HektárHarcos #7775. hozzászólásáraFogja nem fogja, így lesz ideális nyári tarlókezelésre.
De ha már ennyit időt és pénzt ráköltesz, fel ne rakd így.
Küld el felhegesztettni őket, sokkal jobb lesz ha 3x annyi ideig tart, és mindig borotva éles lesz. Olyan helyre ahol indukciós módszerrel, nagyon vékony réteget olvasztanak rá, keményfém porból.
Alakul a molekula .

Ez már lehet kérni fogja a lovakat .
Válasz R Sándor #7772. hozzászólásáraA simito miatt.
Válasz Szabó Zoltán_46734 #7761. hozzászólásáraHelló
Ha már ilyen komolyabb szinten gondolkozol, akkor több verzió lehet működőképes.
1. eset. Ha széles kapával dolgozol, akkor úgy kell eljárni, ahogy a szántás esetében. Alapművelés után 1-2napon belül el kell munkálni kombinátorral valamivel. Ha van crosskil hengered, akkor max egy héten belül.
2. eset. Keskeny kapával csinálod, akkor működhet. De ehhez elég keskeny kapa kell, mert a 40-es még ehhez irtó széles.
3. eset. Olyan nehéz géped van, amin megfelelő henger is van, hogy tökéletesen lezárja a talajt. Pl. TopDown. Az enyém 2,4 tonna körül van a 3m-es és nem elég a súly (igaz gumihengeres).
A nagyobb kérdés, hogy a kombinátor miért nem működik.
Válasz mtz1221 #7771. hozzászólásáraMármint az ekgyurus henger, vagy a laposvad simito miatt?
Válasz R Sándor #7770. hozzászólásáraCsak azzal csíkozna rendesen, tele ragadna vizes földdel. Nálunk a kombinátoron is csak elöl lehet használni.
Válasz Selvin #7764. hozzászólásáraEgy lapos vas simító is segít sokat kb 45 fokos vagy meredekebben rugó terheléssel, én az egyémre vettem ék gyürüs hengert a gyari laposvasas hengerborona helyett, de azt is hátrébb kellet tenni mert /nincs idelye leessni a földnek amit a kapa feldob ha közel van/ . Így teljesen sima utána a talaj.
Válasz mtz1221 #7768. hozzászólásáraJut eszembe valakinek láttam a hátsó kapák közé berakva dupla csavart rugós fogat. Az alig ment a földben, csak elsimította a kapák púpját.
Válasz Selvin #7764. hozzászólásáraAhogy mondják. Vegyél kis közlős kidobott tárcsát, vidd hátrébb a rögtörőt, és rakd be oda. Nekem is itt van már 2 éve, csak nem volt még időm rárakni.
Válasz Selvin #7764. hozzászólásárahttps://youtube.com/shorts/3YoxlyTpGDU?is=RNplMGInDfH4bCje
Válasz Selvin #7764. hozzászólásáraA havernak rendkezelő rúgóból van elmunkáló csinálva, tökèletes.
Nekem pálcás van rajta, megcsinàlja a talajt.
Válasz Selvin #7764. hozzászólásárailyen tárcsasort nem tudsz a henegr elé felrakni? nincs ott hely? a hétsó sorban lévő kapák között legyenek V alakban a tárcsapárok, mélysége kézzel álílytható legyen, nem túl bonyolult. nem fér el oda? pálcással ősszel, vizes, kötött, szárral borított talajon szeirntem semmire sem mész, mármint éredemben semmire. a hemnger akár meg is toldhatod hátrafelé, beraksz oda két 20 cm-s valami rős záretszelvényt a vázra, és ahhoz trögzíyted, és mindjért lett dupla hely. a tárcsák elé kell inkább nagyobb térköz, utánuk szerintem mehetne közel a henger, ott már nem dugul be.
Tavaly elővettem a régi osztrák féle gruberemet (20 centi osztás), amin nincs elmunkáló csak a henger. Olyan bakhátas lett, hogy külön el kellett amiatt munkálnom. Azt akarom kérdezni, hogy ezek a pálcás behúzók milyen munkát végeznek? Érdemes lenne valamit szerkeszteni rá vagy úgysem lesz az igazi? Lehet, hogy inkább eladom az egészet és veszek egy normálisat, de ha kis munkával meg lehetne oldani, akkor még adnék neki egy esélyt.
Válasz Szabó Zoltán_46734 #7761. hozzászólásáraÉn is bele futottam ugyan ebbe
Nekem a tarcsa hiaba volt henger rögöt hagyott
Utanna amit mélyebben csináltam az jó lett.
Meg kell várni hogy legyen eső. Ha mar van 5-10 mm akkor már a hontokat szétt lehet ütni .
Válasz Szabó Zoltán_46734 #7761. hozzászólásáraMárciusban szárítottad ki grubberral azt a tarlót amit eddig takarva hagytál ? Akkor hagyni kellett volna vetés előtti napra. Gruber aznap vetés a gruberozottba , másnap reggel henger.
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem! A gép 30 cm kapaosztású, tárcsás elmunkáló és ékgyűrűs hengerből áll. A kukorica tarlót márciusig hagytam takarva. A gép jó talajt csinált, egyeneset szépen lezárva. Most magágykészítéskor a kombinátor nem csinál érdemi munkát, az ásóborona rögös felszínt hagy. Mit kell máshogy csinálnom, hogy vállalható legyen? Most próbálkoztam vele először. Előre is köszönöm!
Válasz MTZ1221.3 #7759. hozzászólásáraKöszönöm.
Ha 200mm-es húzástávolságod van, akkor tökéletes lehet például a 180200-PWV-0928 számú vagy a 56031 00310911. Ez a kapa család össze volt mérve a Horsch TerraCut kapával, alig meredekebb. (Én mértem össze, nem hivatalos bizottság.)
300-as rádiuszú kapaszárra jók, az meg olyasmi a tietek is. Gyors csatlakozó van a Granitnál hozzá.
Válasz MTZ1221.3 #7756. hozzászólásáraJöhet a szám megnézem . Az is jó ha 7 cm .
De megnezem akkor amit küldesz .
Válasz MTZ1221.3 #7756. hozzászólásáraMegadhatnád! Bár már vettem, de kíváncsi vagyok.
Válasz HektárHarcos #7755. hozzászólásáraHelló.
Nem.
7-8cm a minimum ami kell ennek a fajta kapának.
E helyett a kapa helyett tudtam volna neked adni olyan cikkszámot ami tudja az 5cm-t.
A boronasor jó ötlet!
Egy kicsi fejlesztés .

Tarlót lehet majd 5 cm re is csinálni ezekkel a késekkel ????
Válasz Egér88 #7750. hozzászólásáraTeljesen felesleges.
9kapa, 180-200cm.
Ha van időd, kedved vegyél egy csupaszt.
Építs egy jó elmunkálót utána.
Ilyen pálcáshengeres himi-humiért ne adj pénzt.
A tuti az ékgyűrűs.
Válasz Egér88 #7750. hozzászólásáraMilyen MTZ az sem mindegy .
2m 10 kapa 920.3 952 adagoló .
20-22cm 4 be simán .
És ez dupla szív kapa ha veszel rá landzsát akkor meg jobban viszi tarló hántásta viszont kell a szárnyas és ugy lehet akár 5cm is vele menni. Nekem regent van.
Válasz Egér88 #7750. hozzászólásáraOlcsobb a használt , meg a hengert otthon nehéz jól megcsinálni, és ha vannak jó viztartású földek akkor az ékgyürüs vagy a packer henger a legjobb.
Válasz Egér88 #7750. hozzászólásáraHello
9 kapas gruber 20cm huzastavolsaggal nem MTZ kategoria.
Csinalj 5kesest 40cm huzastavolsaggal es az mar MTZ kategoria 30cm melyen is.
20cm huzastavolsagu grubereknek 80-100 loero kell meterenkent.
szerintetek érdemes építeni grubert?mtz után kéne 9 kapás ...vagy inkább gyári?
Válasz Georgosz #7748. hozzászólásáraJól mondod.

A hegesztés korábban kiég a szén az acélból.
Anyagismeret tantárgy.
Válasz mtz1221 #7747. hozzászólásáraAz a függőleges varrat nem kellett volna, amit valaki a hátsó oldalára pakolt. Az nem gyári, onnan indult a repedés!
Válasz Georgosz #7746. hozzászólásáraKár érte.
De azért lehetett ott már anyagfáradás is, bőven. 
Válasz mtz1221 #7745. hozzászólásáraJD 512 dics ripper.
Válasz Georgosz #7741. hozzászólásáraMilyen gép, kapatartó váz törött el ???
Válasz Georgosz #7740. hozzászólásáraSzia én is így jártam azt hittem selejtes az orbetét. Nekem van olyan homokos rész amibe bele sem ment. Várom az esőt.
Válasz Gumóka #7742. hozzászólásáraEzt nem irígyli senki, ez csak az enyém!
Válasz Georgosz #7741. hozzászólásáraA szakma szépsége

Jó a talaj...
Válasz fexco #7739. hozzászólásáraItt a gabonatarló Szamos homokos öntéstalajon 20 hektáron megette a kuhn eke orrbetétjét. Máskor 200 hektár+ volt...
Válasz Georgosz #7737. hozzászólásáraNálunk is a ledurvábbak a szotyatarlók voltak.
Válasz $HMP$ #7734. hozzászólásáraIgen, régebben, amég nem volt lazítóm.
Traktor megtartotta a mélységet a 3 gerendás 11 késes grúberel.
Válasz mtz1221 #7736. hozzászólásáraValószínüleg...
Tegnap 7-10Ak-s volt Ecsedi-lápi részen szotyi tarlón a disc ripper 30 cm-ről dobott fel békési dinnyéket, ment a nyírószeg is, meg sikerült cuppánt csavart is szakítani! Az öt késsel 5,5 km/h-val néha nézett hátra a Rába... Ugyanezen a talajon kukorica után 7-8 km/h, úgy vitte, mint kölyök kutya a rongyot.
Válasz Georgosz #7735. hozzászólásáraAnnyi vízük van, hogy muszáj szárítani valahogy henger nélkül .
Válasz $HMP$ #7734. hozzászólásáraÉn húztam Vogel 11 késest 105 lovas Ares-szel, tartotta a mélységet.
Mi a problémád? Nincs henger vagy beragad?
Grubberoztok vlk fuggesztettel henger nelkul?
Kereket elore szerkesztve esetleg...
Válasz mtz1221 #7732. hozzászólására+ Még a 9es smaragdnak állítható a támadási szöge is, hogy biztos belehúzza szárnyakkal is. Lehet a 7esnek is, de azt nem ismerem.
Válasz HektárHarcos #7728. hozzászólásáraHévízgyörki kupecnál néz szét. Mikor én voltam ott volt egy rakás lemken, normális áron nála.
Válasz HektárHarcos #7730. hozzászólásáraAgro-Masz BT30
Válasz MTZ1221.3 #7729. hozzászólásáraMilyen tárcsa lenne pontosan . ?
Válasz HektárHarcos #7728. hozzászólásáraA helyett Lemken Smaragd nem lenne jobb? A komolyabb kapaválasztéka miatt. 1.5m körül vannak hirdetve egész pofásak.
Tárcsámban adnék kedvezményt neked, az jobb azért súlyban és lapformában a Taurusnál.
Válasz MTZ1221.3 #7727. hozzászólásáraFelén csak fix kapa jöhet szóba . Rol/ex 2.2 neztem fix kapás jó ár és a tárcsa is az lesz szerintem 2.7 es .

Ha lassan a talaj szerkezet rendbe jön akkor én is max 15 cm akarok keverni .
Tőbbit elintézi a zőldtrágya .